12 брилянтни урока за живота от Буда

буда,уроци

“Вашата работа е да откриете своя свят и след това да го дадете с цялото си сърце на другите” Буда

Сидхарта Гаутама е велик духовен лидер от древна Индия, който основал будизма. В повечето будистки традиции, той е смятан за Върховния Буда.

“Буда” се тълкува като “събуденият” или “просветеният.”

Та въпросният Буда така да се каже е бил един много мъдър пич. Аз по никакъв начин не мога да се нарека будист или че имам нещо общо с тази религия, но някои от ученията и философията на будизма неизменно могат и би трябвало да се прилагат, за да се получи един пълноценен и щастлив живот.

Посланието, което ни носи Буда, това, на което ни учи е РАДОСТ. В своя живот той намира ценното съкровище на свободата в истината и ни призовава да следваме пътя, който ни води и нас към същото това съкровище.

Въпреки, че според Буда ние живеем в дълбока тъмнина, той също ни учи как да вървим по пътя, който ни води към светлината.

Той ни призовава да се издигнем над живота на нереалните мечти и да се пренесем в живота на мъдростта, където всички обичат и не мразят.

Буда поставя истината като тест на личното преживяване, като лично изпитание на живота, като ни окуражава да се съмняваме в неговото учение, вярвайки, че голямата реализация на човешкия дух ще се получи точно от пречистването на тези големи съмнения.

буда,уроци

Естествено както сте забелязали, тук при нас в този сайт не е нужно да се придържате към една книга, към един автор и към една стратегия за по добър живот. Ние можем да изберем това, което чувстваме за правилно, това, което ни подхожда и харесва да прилагаме.

Точно затова и не можем да не отделим внимание на Буда като част от нашето личностно развитие и на следващите редове ще ви покажем няколко негови мисли, оформени като уроци за живота, които може да приложите и във вашия делник.

Аз съм си направил своите изводи относно тях, така че не забравяйте и вие да спрете и да помислите, за това, което чувствате докато ги четете.

Бъдете наясно с всяка мисъл, с всяко чувство, които ви изниква в съзнанието докато ги преглеждате и просто ги оставете да бъдат полезни за вас…

1. Няма проблем да започнете от малкото

Каната се пълни капка по капка

Това означава да имате търпение, да не бързате да стигнете до вашите цели, колкото е възможно по-бързо, а поемете дълбоко дъх, отпуснете се и мислете за желанията и стремежите си като за пътуване, което всъщност наистина има значение.

Емерсон е казал: “Всеки художник е бил в началото аматьор“. Ние всички сме започнали от малкото, даже сме започнали като малки човечета и затова не бива да презираме малкото и слабо начало. Ако сте последователни, ако сте търпеливи вие ще успеете. Никой не постига това за една нощ.

Успехът принадлежи на тези, които започват с малко и работят търпеливо, докато тяхната кана се изпълни. Освен ако не сте като Марк Зукърбърг, в което лично много се съмнявам…

2. Човекът-това са неговите мисли

Не се живее в миналото, не се мечтае за бъдещето, концентрираш ума си върху настоящият момент

За да живеете правилно, трябва да запълните ума си с “правилните” мисли. Нека си го кажем направо в лицето-ние се тревожим твърде много, а това не ни отвежда никъде. Обикновено ни причинява още повече проблеми.

Човекът-това са неговите мисли

Вашето мислене определя вашите действия, действията ви определят изхода. Правилното мислене ще ви даде всичко, което желаете, погрешно мислене е порок, който в крайна сметка ще ви унищожи.

По голямата част от времето си, което прекарваме да живеем в миналото и да се тревожим за бъдещето е едно наистина загубено време!

Когато почувствате ума си да се отдалечава от настоящия момент, върнете го обратно и бъдете напълно в сегашно време!

Почувствайте тялото си, наблюдавайте обкръжението си, слушайте тишината между звуците и се насладете на всичко това сега! Точно на това ни учи Буда

3. Захвърли омразата, приеми прошката

Омразата не прекратява омраза, само любовта може да направи това. Това е вечното правило!

Вие не можете да воювате и да се борите за мир. Войните не могат да бъдат прекратени като има още повече войни.

Търпение, прошка и любов, това трябва да използваме ако искаме да направим нашето вътрешно аз едно по-добро място.

По лесно е да се каже, отколкото да се направи и това е разбираемо, но това е нещото, което трябва да се изпълни и точка.

Ако ние се опитаме да израстваме по-състрадателни, тези характеристики естествено ще станат по-силната част от нас.

Не пропускайте и статията на човека, който цял живот е живял по този начин: За Майка Тереза и нейният светъл Пример!

4. Пребори се със себе си

По-добре е да завладеете себе си, отколкото да спечелите хиляди битки. Тогава победата наистина ще бъде ваша. Тя не може да бъде отнета от вас: нито от ангели, нито от демони, нито от рая или ада

Който може сам да се пребори със себе си е по-голям и от най-силните. А за да завладеете себе си, трябва да завладеете ума си.

Трябва да контролирате вашето мислене. Мислите ви не могат да се люшкат насам натам, като вълни в морето. Може би си мислите: “Аз не мога да контролирам мислите си. Една идва, друга си отива.”

Това, което аз ви казвам е, че наистина не може да бъдете в състояние да спрете птиците да летят над главата ви, но със сигурност може да ги спрете да построят гнездо в косата ви.

5. Да бъдем благодарни

Да бъдем благодарни

Нека да станем и да благодарим. Ако не сме научили много днес, най-малкото сме научили малко. И ако не сме научили и малко, поне не сме се разболели. Но ако сме се разболели, най-малкото няма да умрем. И ако това е така нека всички да бъдем благодарни.

Не бъдете толкова песимистични за момент и се огледайте, осъзнайте за колко хиляди неща може да благодарите. Винаги има нещо, за което да се благодари, разпознайте го и кажете Благодаря. Благородното сърце ще ви направи велик!

6. Не се поддавай на гнева

Да се поддадете на гнева си е като да държите горещ въглен с намерението да го хвърлите по някой друг като в крайна сметка вие ще сте този, който получава изгарянията

Колко често сте се поддавали на гнева си и сте го проигравали отново и отново в ума си? Ако подпалвате бързо като мен, значи сте го правили доста пъти.

Да се отдадете на тази отрицателна енергия и да се гневите прилича на нещо като освобождаване, на нещо, което ви помага, но всъщност прави точно обратното.

Когато някой ви е направил нещо на вас или нещо се е случило може би ще се почувствате по-добре ако избеснеете, разгневите се и изпотрошите всичко.

Но гневът никога нищо не решава. Той само ще ви държи в капана си и ще ви прави още по-нещастен.

7. Първо разбери отсрещната страна

В един спор, в една полемика ние доста често изпитваме гняв и по този начин преставаме да се стремим към истината и започваме да се стремим към себе си

Всеки път, когато вашите вярвания са оспорени и са подложени на съмнение ще почувствате съпротивление. Точно тогава трябва да сте наясно какво става, точно тогава трябва да оставите ума си отворен.

Животът не е за това кой е прав и кой не е, животът е да постигнете вашето личностно израстване. Останете отворени за нови идеи и ги приложете ако те са полезни за вас.

Стивън Кови казва: “Стреми се първо да разбереш, а след това да бъдеш разбран” Слушайте другите, разберете тяхната гледна точка и така ще имате повече мир. Концентрирайте се върху това да бъдете повече щастливи, отколкото прави!

8. Различията в главата ти, бариера пред успеха

В небето няма разлика между изтока и запада. Хората създават тези различия единствено в техния ум и след това вярват в тях все едно са истина.

Граници, страни, раси-тези неща не съществуват никъде, освен в нашите умове. Ние правим тези разграничения. Не е ли дошло времето да започнем да преосмисляме и да търсим себе си като една човешка раса?

Помислете за различията, които маркирате всеки ден и как влияят те на живота ви. Всички те ли са това, което искате да бъдат? Имате ли нужда от тези ограничения? Или просто следвате тълпата…

9. Истината е някъде вътре в теб

Мирът идва отвътре. Не го търсете отвън

Щастие, мир, радост всички тези неща идват отвътре. Разбира се външни обстоятелства могат да ви направят щастливи в краткосрочен план, но те не могат да ви донесат дългосрочна радост.

Има начин да бъдеш щастлив, когато мразиш работата си, има начин да бъдеш нещастен дори и ако си сам шеф на себе си и имаш собствен бизнес.

Когато имате достатъчно, когато имате повече пари и повече от нещата, които бихте искали това е много вероятно да има намаляващ ефект върху вашето щастие. По темата вижте още и каква е психологията на парите

10. Всичко е в главата ви

Умът е всичко. Каквото мислите това и става

Върху какво сте се съсредоточили в момента? Къде са вашите мисли точно сега? На където е насочен вашият фокус, енергията ви тече точно в същата посока.

Така че бъдете много наясно какво се случва във вашето вътрешно пространство. Умът се нуждае от стимулиране.

Вижте още и статията, която ще ви помогне в случая: 9 ежедневни съвета, чрез които да ускорите силата на мозъка си!

Той, вашият ум иска да оправи нещата толкова много и така в крайна сметка създава проблеми, за да има впоследствие нещо за разрешаване.

Човек е в състояние да направи нещо, когато мисли, че е в състояние

Това, за което става въпрос тук е за намирането на вашата страст, за правенето на това, което обичате.

Някои хора са повече от готови да дадат списък на причините за това защо никога не правят това, което искат да правят, докато други скачат директно в това, което обичат и успяват да го накарат то да работи за тях.

Ако мислите, че можете , можете, но ако си мислите, че не можете отново няма да сбъркате, както казва Форд.

Винаги ще имате препятствия по пътя си и ако постоянно мислите отрицателно ще изпушите тотално и ще се повлечете още по-надолу!

11. Да дрънкаш или да действаш-това е въпроса

Няма значение колко святи думи ще прочетеш, няма значение колко говориш, значение има само дали ще действаш върху тях

Хората казват, че говоренето е “евтино” и са прави. За да имате напредък трябва да действате, да действате ежедневно.

Величието няма да падне върху вас от никъде! Величието е за всеки, но само тези, които са готови да действат последователно ще го преживеят.

И точно за случая има една поговорка: “Бог дава на всяка птица червей, но той не го хвърля в гнездото й

12. Да обичаш себе си…

обичай себе си

Вие самите, точно колкото всеки друг във вселената, заслужавате вашата собствена любов, привързаност и състрадание

Последно, но не на последно място: направете нещата лесни за себе си. Каквото и да вършите, за когото и да го вършите опитайте се в крайна сметка да работите за себе си и се противопоставете на статуквото.

Това може и да бъде доста тежко за вас като последствия и живота ви няма да е перфектен, но е от съществено значение за вашето вътрешно здраве.

Ще правите грешки! Няма да знаете всичко! Точно затова поддържайте ума си отворен, отпуснете се и се радвайте на това пътуване, което повечето от нас наричат живот.

Следвайте сърцето си, стомаха си и интуицията си! Те са там, за да ви движат в правилната посока.

Вие невинаги ще знаете какво става, но колкото по дълго следвате вълнението от това, което правите, вашата страст и цели, толкова по дълго ще се задържите на правилния път…

В заключение

Буда казва:По-добре е да пътувате добре, отколкото да стигнете“. Животът е заради самото пътуване, а не заради крайната му спирка.

Не се опитвайте да пристигнете, а просто бъдете там. Бъдете щастливи точно където сте днес, точно с когото сте в момента.

Не отлагайте щастието си за някакъв мъгляв момент от време в бъдещето, не отлагайте радостта си на базата на някаква цел, която смятате, че ще ви донесе щастие някой ден. Поемете по пътя днес и се насладете на пътуването сега…

“Никога не гледам какво е направено. Аз само гледам какво остава да се направи” Буда

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта