Освобождаване от нежелани мисли, чувства и ограничения – методи на Джо Витале

чувства ,джо витале ,мисли

Душата на човек трябва да бъде отворена врата. Трябва непрекъснато нещо да влиза и излиза.Трябва да бъде пречиствана. Не трябва да задържа отрицателни чувства и емоции.Те са пагубни за нея, разяждат я и бавно я убиват.

Отворете душата си към красивото, истинското, към живота.

Тя е създадена, за да обича, да дарява любов и да бъде обичана. Учете се да бъдете като деня и нощта и да следвате ритъма на съзиданието.

Давайте, за да получавате.

Така никога няма да бъдете лишени от това, което желаете за себе си. Това е емоционалната свобода. Тя не е никак лесна за постигане.

Искам да споделя с вас един известен метод за емоционална свобода. Метод, който ще ни остави да се насладим само на онези чувства, които ни харесват и ни карат да вървим напред, да се чувстваме добре.

? Какво представляват чувстватa?

Чувствата са програми (подобно на компютърните ), които са инсталирани от ума в качеството им на прооцеляващи.

Всъщност, те са антиоцеляващи, защото са базирани на миналото. Вместо да ни дадат възможност да реагираме съгласно настоящ момент, те ни заставят да действаме и  реагираме на база минали обстоятелства и преживявания. Те нарушават нашата отговорност и способността ни да реагираме, да селектираме и ограничаваме.

Ако под напора на силни чувства застанем на железопътна линия, може въобще да не забележим устремения към нас влак.

Нашите чувства са способни да ни поглъщат изцяло.

Вместо ние да управляваме тях, подсъзнателно те управляват нас.

Всички тези програми имат един и същи източник: желание, усещане на липси.

?Къде се намират чувствата?

Чувствата се намират в нашия мозък, но се проявяват чрез тялото ни, под формата на енергийни усещания. Тялото е продължение (или съсредоточие) на ума и мисленето ни.

То много прилича на тялото, което си създаваме, чрез нашите сънищата.Толкова  е реално на сън, а щом се събудим, разбираме, че това тяло от съня, е било единствено в ума ни.

Същото се отнася и за мечтата наяве, която е в резултат на зле управлявани емоции се превръща по-скоро в кошмар.

Тялото е като компютърна разпечатка на ума.

В зависимост от това как се чувства то, можем да определим и умственото си състояние. Дали е напрегнато или отпуснато? Добре или зле се чувства?

Усещаме ли страх и свиване в стомаха или гърдите или изпитваме увереност, сила на ума и сърцето и лекота на тялото? Дали вдишванията ни са кратки и стегнати, или продължителни, бавни, дълбоко от диафрагмата?

На кого принадлежат тези чувства?

Тези чувства на вашите родителите ли принадлежат? Или на съседа? На детето или вашия съпруг? Чии са чувствата, които вашето тяло преживява?

Наши са, естествено. И това е много добре.

Това означава, че ако не ги харесваме, винаги може да направим нещо по въпроса.

Защо да се освобождаваме от чувствата си?

Приемаме, че искаме да сме щастливи. Искаме да се чувстваме свободни.

Да се радваме на изобилие и хармония.

Освобождаването от натрупани отрицателни чувства ще успокои нашия ум, ще унищожи програмите, които ни съботират и без усилия ще привлече изобилие  и щастие към нас.

Във всеки един момент ние потискаме или наслагваме ограничаващите ни чувства подобно на компютърни вируси, или пък ги освобождаваме от системата „тяло-ум”, позволявайки и да функционира безпогрешно, като супер компютър.

Във всеки един момент изборът си е изцяло наш.

Стресът е причината за почти всички болести.

Целият дефицит се дължи на ограничаващи чувства в системата „тяло-ум”.

Разрушителните взаимоотношения са въз основа на потиснати негативни чувства, които в даден момент се проявяват по посока на приятелите, партньорите или семейството ни. Така ,че кое предпочитате?

Да ги трупате и наслагвате, в резултат на което да изпитвате все повече липси, болести и дисхармония? Или да ги освободите и да изпитате повече изобилие, здраве и любов?

? Кога да се освободя нежеланите чувства? 

Има един единствен момент да се справим с чувствата си и той е сега.

Дори умът ни да прескача напред и назад в така нареченото време, можем да се справим с чувствата си единствено в настоящия момент.

Щом присъстваме тук и сега, ние работим с чувствата си, като с енергия.

Понякога си казваме: „Ще се върна към тези чувства по-късно и тогава и ще ги разреша”, но „по-късно” така и не идва.

Затова вместо да ги носите като товар, освободете се от тях точно сега, в момента, в който ги преживявате.

? Ами положителните чувства? Защо да освобождавам и тях?

А положителните чувства? Защо да освобождавам и тях?

Няма положителни или отрицателни чувства.

Съществува само емоционална енергия (е-моция/е-motion = енергия в движение), която определяме като положителна или отрицателна. За целите на настоящата статия, нека приемем разделението положителни и отрицателни чувства.

Когато освобождаваме в себе си отрицателни чувства, сякаш олекваме и изпитваме щастие, че те си отиват. Когато освобождавате положителни чувства, сякаш политаме, по-леки и щастливи, защото тези положителни чувства и енергии се увеличават.

Затова, когато емоционално се освобождавате, както от положителни, така и от отрицателни чувства… Отрицателните се стопяват. Положителните нарастват.

? Не е ли това една добра сделка?  

В действителност вие просто отстранявате това, което скрива истинската ви същност, а тя е щастието. Чувствата покриват и затъмняват истинската ни природа.

Те ни отклоняват и ни отдалечават от съвършеното ни и завършено същество.

Лестър Левънсън казва:

Най-лесният начин да достигнем същността (Бога) е чрез дълбоко усещане на „ аза ” или „съм”, изолирано от всичко останало.

Това усещане е Същността, истинската вътрешна същност.

Добавяйки и друго, като „ аз съм добър или лош “, „ аз съм беден или богат “, „ аз съм велик или малък ” или,, аз съм това “,  налагаме ограничение на,, аза ” и създаваме егото.

Всички положителни чувства всъщност са собственото ни същество, което осъществяваме в момента, щом  се освободим покриващите го чувства.

Когато освободим емоциите си, умът притихва и се успокоява и на повърхността излиза това вътрешно чувство на личността (щастието). Често приписваме това щастие на човек, място или нещо друго, което според нас „ни прави щастливи.”

Всъщност то представлява желание, след осъществяването, на което умът се успокоява и ние вкусваме „сладостта” на собственото си същество.

Тогава решаваме, че това чувство се дължи на конкретна случка, човек или постижение: „Толкова съм щастлива, че съм влюбена в него.”

„Всичките тези пари ме правят толкова щастлив.” „Щастлив съм, че се сдобих с този нов автомобил (или работа, награда, признание и т.н.)

Истината е съвсем различна.

чувства ,джо витале ,мисли

Добра илюстрация на тази идея е следната кратка история за кучето, намерило кокал.


? За кучето и кокала.

Кучето си казало: „Ммм, колко сочен кокал!” Захапало го, а кокалът се разпаднал на остри като бръснач кости в устата му. Оказал се сух кокал!

Острите костички нарязали венците на кучето и те прокървили. Кучето усетило собствената си кръв, но отново решило, че е от кокала и пак си повторило: „Наистина много сочен кокал. Но как боли!

Продължило да дъвче, да усеща още повече кръвта си, да изпитва по-голяма болка и да продължава да мисли, че това се дължи на добрия кокал.

Звучи ли ви познато?

В действителност ние се стремим към собствената си „кръв”, към чистото, дълбоко съзнание, отвъд припознаването на ограничаваща мисъл, чувство или форма.

В тихото пространство на съществуването чувства няма.

Те се появяват, когато се върнем към ума и си кажем: „Това беше страхотно (да сме свободни от болезненото мислене)!”

Умът никога не може да разбере хармонията и покоя на истинската ни същност. Задачата му е да припознава конкретни състояния („Чувствам се щастлив”, „Тъжен съм” и т.н.).

Умът преценява, категоризира и поставя етикети. Започнем ли да претегляме и оценяваме, значи вече сме напуснали преживяването „тук и сега”.

Вече мислим за преживяването. Вместо да захапем ягодата и да усетим вкуса й, ние гледаме картина на ягодата ?

Кой е най-добрият и бърз начин за емоционално прочистване?

Кой е най-добрият и най-бързият начин за емоционално изчистване?

Съществува една техника на освобождаване, на която е посветен „Курсът на изобилието” (Abundance Course).

Конкретният стил на метода на освобождаване не е най-важното.

Основното е степента на практичност.

Доколко успешни са стъпките?

Целта на техниката за освобождаване е първопричината.

Това е единствената техника, която позволява на практикуващите я да разпознаят първопричините и да се освободят от тях ,без да се налага анализиране.

Защо да се целим към първопричинителите на чувства?

Ако не изкорените първопричината, ще продължавате да генерирате все повече негативност, липси и ограничения. Успеете ли да я унищожите, много по-бързо ще постигнете умствен комфорт. Доколко спокоен ще е умът ви?

Как максимално да се възползвате от този метод?

Когато забележите проблем или нежелана мисъл, прегледайте този списък  с техники за постепенно освобождаване и изберете , коя е най-подходяща за случая.

По-някога, нашето его се противопоставя на даден подход и тогава е необходим различен метод за освобождаване от негативните чувства (анти-оцеляващи програми).

Умът в комбинация със страха и негативността ни принуждава да се фокусираме върху това, което не искаме и в резултат, ние привличате точно от него.

Тези техники обръщат посоката,  като ни позволяват да се освободим от негативните емоции и да се фокусираме върху желаното.

Техниките! Готови ли сте? Нека започваме.

Всеки подход е придружен от поясняващ пример.

Някои от тях се повтарят, но чрез повторенията, вместо само да мислите за чувствата или да ги категоризирате, ще привикнете към основния процес на действително хармонизиране с реалната им енергия или усещане за тях.

Емоционална свобода : 17 начина за моментално освобождаване от нежелани мисли или чувства

#1. Приемете чувството

Приемането на чувството е противоположно на противопоставяне на същото.

Приемането разсейва съпротивлението, което е най-обичайната причина за блокираните чувства. Ето елементарен пример за приемане на чувствата:

 • 1. Наведете глава и поставете ръката си върху стомаха или гърдите си, за да усетите осезаемо чувството
 • 2. Наблюдавайте чувството във вашето тяло
 • 3. Оценете го според скалата от 0 до 10
 • 4. Възприемете отношение на приемане на чувството, също както бихте посрещнали приятел на вратата на дома си. Отворете се за чувството и го пуснете да влезе, поканете го в осъзнатостта си и в съзнанието си, без да гледате встрани, не го избягвайте
 • 5. Приемайки нежеланото чувство, ще установите, че то отслабва (защото вече не му се противопоставяте)
 • 6. Отново оценете чувството от 0 до 10. Намаляло ли е? Ако да, значи се движите в правилната посока. Продължавайте, докато стигнете 0. Ако обаче не забелязвате да намалява, върнете се в началото и опитайте друг метод.

#2.Потопете се в чувството си

Когато се потапяте в същността на дадено чувство, се случва едно от двете:

Ако то е отрицателно – гняв, тъга, страх,  ще се разсее, обикновено моментално.

Ако е положително – спокойствие, любов, благодарност – ще нарасне.

Това упражнение е подобно на предишното, с леки разлики:

 • 1. Наведете глава и поставете ръката си върху стомаха или гърдите си, за да усетите осезаемо чувството.
 • 2. Наблюдавайте чувството в тялото си.
 • 3. Оценете го според скалата от 0 до 10
 • 4. Отбелязвайки усещането за чувството в тялото си, се потопете изцяло в него.
 • Нека съзнанието ви достигне същността на чувството. Вижте какво има там.
 • 5. От какво се състои центърът му? Как го усещате?
 • 6. Ако действително сте се потопили и потънали в чувството си, вместо само да си мислите за него, ще забележите, че то започва да се изпарява (или дори напълно да изчезва), защото буквално вече нищо не го задържа.
 • 7. Отново оценете чувството от 0 до 10. По-слабо ли е? Ако да, значи се движите в правилната посока. Продължавайте, докато стигнете 0. Ако обаче не забелязвате да намалява, върнете се в началото и опитайте друг метод. Когато съпротивата да изпитвате дадено чувство изчезне, чувството преминава и си отива безпрепятствено, а ние оставаме свободни.

#3. Удвоете интензитета, използвайки ума си.

Защо е нужно умствено да  удвояваме интензитетът на чувството?

Защото така го разтваряме.

Как да го приложите:

 • 1. Наведете глава и поставете ръката си върху стомаха или гърдите си, за да усетите осезаемо чувството.
 • 2. Наблюдавайте чувството в тялото си.
 • 3. Оценете го според скалата от 0 до 10
 • 4. Позволете интензитетът му да нарасне или да се удвои
 • 5. Продължавайте да увеличавайте усещането
 • 6. Увеличавайки го, ще забележите, че то намалява и се разсейва
 • 7. Отново оценете чувството от 0 до 10. По-слабо ли е? Ако да, значи се движите в правилната посока. Продължавайте, докато стигнете 0. Ако обаче не забелязвате да намалява, върнете се в началото и опитайте друг метод.

Причините за ефективността на тази техника са две:

 •  Според квантовата физика не може да имате две сили, действащи на едно и също място по едно и също време. Когато изпитвате чувство и повече от същото на едно и също място, по едно и също време, те взаимно се анулират и изчезват.
 • Липсата на съпротива ги изпарява. Когато дадено чувството да нараства и не му се съпротивлявате, това на свой ред катализира преминаването и разсейването му.

#4. Освобождаване  от желанието да се освободите

Обикновено се съпротивляваме на чувства или мисли, които не харесваме. Противопоставяме им се и искаме насила да се освободим от тях.

Това обаче поражда още по-голяма зависимост от тези нежелани чувства и мисли.

Когато престанете да искате да се променяте, да контролирате или да се освобождавате от нежеланите чувства, празните усещания или съпротивлението си, вие им позволявате да се променят и да си отидат – оставяйки след себе си свобода и пространство.

Освобождаването от енергията на „желанието за промяна” раздвижва блокираните енергии.

 • Наведете глава и поставете ръката си върху стомаха или гърдите си, за да усетите осезаемо чувството.
 •  Наблюдавайте чувството в тялото си.
 •  Оценете го според скалата от 0 до 10.
 •  Отбележете как не харесвате чувството и как искате да се освободите от него.
 •  Позволете си да унищожите желанието за промяна.
 •  Ще установите, че интензитетът на чувството незабавно намалява или напълно се изпарява.
 • Отново оценете чувството от 0 до 10. По-слабо ли е? Ако да, значи се движите в правилната посока. Продължавайте, докато стигнете 0. Ако обаче не забелязвате да намалява, върнете се в началото и опитайте друг метод.

Желанието и стремежът към промяна или контрол блокират чувството. Освободете се от стремежа да промените мисълта или чувството и то ще си иде само.

#5. Почувствайте любовта

 •  Наведете глава и поставете ръката си върху стомаха или гърдите си, за да усетите осезаемо чувството.
 •  Наблюдавайте чувството в тялото си.
 •  Оценете го според скалата от 0 до 10.
 •  Отбележете дали храните чувства на не-любов към чувствата или мислите си.
 •  Вземете решение да се изпълните с любов към това, което чувствате.
 •  Изпълнете се с любов към себе си и към чувствата си: – кажете „обичам те” на чувството. – позволете тази любов да ви изпълни.
 •  Кажете „да” (приемете с одобрение) всяко появило се чувство или мисъл.
 •  Отново оценете чувството от 0 до 10. По-слабо ли е? Ако да, значи се движите в правилната посока. Продължавайте, докато стигнете 0. Ако обаче не забелязвате да намалява, върнете се в началото и опитайте друг метод.

Четирите аспекта на любовта са допускане, приемане, одобрение и оценяване. Изберете един (или повече) от тях и ги насочете към чувствата си.

Съпротивлението е универсалното средство за вледеняване на чувствата.

Допускането, приемането, одобрението и оценяването разтопяват вледенените чувства, позволяват им да потекат и да раздвижат енергията.

Любовта е универсалният ледоразбивач, който руши блокираните и ограничаващи чувства, прорязва ги като нагорещен нож масло.

Това упражнение ще ви позволи да възстановите енергията, несъзнателно заключена в чувства, срещу които сте се борили.

#6.Изпратете нежеланите чувства

Това упражнение е много сходно с предходното, с единствената разлика, че фокусът е върху оценяването и благодарността към чувството:

 • 1. Наведете глава и поставете ръката си върху стомаха или гърдите си, за да усетите осезаемо чувството.
 • 2. Наблюдавайте чувството в тялото си.
 • 3. Оценете го според скалата от 0 до 10.
 • 4.Изпълнете се с благодарност към мисълта или чувството и произнесете „благодаря” Защо да сме благодарни? Защото негативната мисъл или чувство съществува, защото на дадено ниво вие усещате, че тя ви обслужва по някакъв начин – може би ви внушава безопасност. Единствено положителните чувства могат да ни осигурят сигурност и безопасност.
 • 5. Отново оценете чувството от 0 до 10. По-слабо ли е? Ако да, значи се движите в правилната посока. Продължете, докато стигнете 0. Ако обаче не забелязвате да намалява, върнете се в началото и опитайте друг метод.

#7. Пуснете чувството

Това е един от най-простите и най-бързи начини за освобождаване от всяка нежелана мисъл или чувство.

 •  Вземете химикал.
 •  Стиснете го в ръката си.
 •  Стиснете го здраво и го притиснете към стомаха или гърдите си или към мястото, където усещате, че задържате емоциите си.
 •  Усетете напрежението в ръката си, която така здраво се е вкопчила в химикала, че чак боли.
 •  Ето така държим и чувствата си.
 •  Сега протегнете ръка пред себе си, като все още държите химикала и обърнете дланта надолу.
 •  Отпуснете пръстите си и пуснете химикала.
 •  Видяхте ли колко е лесно? Също толкова лесно е да пуснете всяка нежелана мисъл или чувство.

Не чувствата ни държат във властта си. Всъщност ние ги държим в нашата власт. Ние сме тези, които ги спираме, вкопчвайки се в тях. Пуснете ги да се леят без да ги задържате!

#8. Правете съзнателни сравнения

Никога не бихме се наранили или ограничили съзнателно, a подсъзнателно го правим непрекъснато. Превръщайки несъзнателното в съзнателно, ние виждаме какво всъщност правим и спонтанно освобождаваме това, което не ни е от полза.

Чрез съзнателните сравнения виждаме, че ние не сме равни на чувствата си, че чувствата ни не ни държат в тяхна власт и че имаме избор – да се вкопчим в тях или да ги освободим.

#9. Бъдете като небето

 •  Погледнете небето. Забелязвате ли по него да преминават облаци или то просто е чисто и необятно?
 • Обърнете внимание ,че то никога не се вкопчва в облаците (или птиците, самолетите, сателитите и т.н.), нито се опитва да ги отблъсне. То нито приема, нито отблъсква. Небето е такова, каквото е – отворено и свободно пространство.
 •  Почувствайте неговата необятност
 • При поява на мисли или чувства, наблюдавайте ги как преминават като облаци. Съзерцавайте ги отстранено и без желание да ги отхвърлите. Просто ги оставете да преминат през вас
 • Връщайте се към усещането за необятност вътре в себе си. Вътрешната ви свобода и необятност е същата като небесната.

# 10. Нека отплуват

Умът ни често ни спуска в стремглави потоци от мисли. Не е нужно да се оставяме на течението им. Следващия път, когато се усетите впримчени в нежелани мисли или чувства, опитайте следното:

 •  Представете си, че коленичите до бушуваща река, но на безопасно място на брега.
 •  Почувствайте притока на чувства в себе си.
 •  Спуснете тези чувства в бушуващата река.
 •  Оставете реката да ги погълне.
 • Оставете всякакви мисли, чувства, проблеми да се спуснат в океана и да се разтворят в необятността му като сол.
 •  Върнете осъзнатостта си към неподвижната си дълбока същност, седнала на брега, свободна от всякакви ненужни емоции.
 •  Ако все още изпитвате нежелани емоции, продължавайте да ги спускате в реката. Оставете й да ги отнесе към океана, докато се почувствате напълно свободни.

#11. Освободете се от чувството на неодобрение към себе си

Често изпитваме периодично неодобрение към себе си и към чувствата си. Все едно да удряме с пръчка счупения си крак. Изобщо не помага! Само засилва болката и усложнява положението. Усетите ли нежелано чувство, направете следното:

 •  Потърсете енергията на неодобрение.
 •  Приемете я.
 •  Позволете си да започне процес на освобождаване на енергията и неодобрение към съответната мисъл или чувство.
 •  Повтаряйте този процес, докато усетите, че тя е напълно изчезнала.
 •  Всеки ден отделяйте време да следите нова енергия на неодобрение и я отпращайте по същия начин.

Да се опитваме да се движим напред и да изпитваме любов, докато ни изпълва чувство на неодобрение към себе си, е все едно да се опитваме да се движим с натиснати спирачки. Невъзможно е да изпитваме любов, ако същевременно изпитваме и неодобрение, което е нещо обичайно за повечето от нас.

След като се освободите от енергията на неодобрение, ще се сдобиете с огромен капацитет да се впуснете в енергията на одобрението.

#12. Дарете себе си с одобрение

Дарете себе си с безусловно одобрение – това, че дишате и живеете е достатъчно основателна причина! Харесвайте себе си и се приемайте безусловно.

Ако ви е трудно, върнете се на предишното упражнение и освободете останалото неодобрение, в противен случай „се движите с натиснати спирачки”.

Този основен подход е от Кам Бакши, експерт по техниките на освобождаване:

 •  Започнете с малка доза одобрение – една чаена лъжичка. Посипете го върху главата си и го оставете да попие.
 • След като сте поели първата доза, позволете си още една, малко по-голяма, да кажем с големината на яйчена черупка. Приемете и нея.
 •  След това увеличете дозата на една кафена чашка.
 •  След нея напълнете с одобрение една кофа и поемете и нея.
 •  После си напълнете с одобрение ваната и се потопете.
 •  Идва ред на цял водопад от енергия на одобрение.
 •  След като поемете и него, се потопете в езеро от положителна, богата на любов и самоодобрение енергия.
 •  И накрая имате океан от одобрение.
 •  Плувайте в този океан от чиста позитивно приемане и одобрение.
 • Нека пропие във вас и да напои всяка клетка. Потопете се изцяло.

Съветвам ви да наизустите тази последователност и ежедневно да я повтаряте със затворени очи. Това е изключително мощно упражнение, гарантиращо ви здраве и щастие.

# 13. Издигнете червен балон

Научих този метод с цел лекуване на главоболие. Оказа се доста ефикасен (отдавна не ме боли глава). Приложим е за всякакъв вид болка, също както и за всяко нежелано чувство или мисъл. Ето как се практикува:

 •  Усетете нежеланото чувство (или болка) на физическо ниво.
 •  Представете си съответната зона като ярка червена енергия.
 •  Обхванете тази енергия в ярък червен балон и го за-вържете с панделка.
 •  Пуснете го да отплава нагоре и извън тялото и съзнанието ви.
 •  Гледайте го, докато се отдалечава все по-високо и по-далеч, докато напълно го изгубите от погледа си и вече не съществува.

#14.Техника за „разтваряне”:

 • Представете си нежеланите чувства и мисли като вода.
 •  Оставете ги да се изпарят като пара от горещ паваж.
 •  Докато се изпаряват, се отдайте на освободеното от тях пространство.
 •  Отпуснете се в тази вътрешна освободеност.

Заплахата от отрицателни чувства може да изглежда абсолютно реална, но те са само миражи, също като зноя върху пясъка в пустинята.

Не са изпълнени с реално съдържание. Оставете нежеланите чувства да се изпарят и да се разтворят като миражите, каквито всъщност са.

# 15. Контролирайте потока чрез водна клапа

В действителност потиснатите ни чувства са насложена енергия (фотонна). За да бъде потисната и управлявана (държана под контрол), така насложената енергия се нуждае от още повече енергия.

За да живеем спокойно и приятно, трябва да освободим това напрежение. Ето и начина за това:

 •  Наведете глава и поставете ръката си върху стомаха или гърдите си, за да усетите осезаемо чувството.
 •  Наблюдавайте чувството в тялото си.
 •  Оценете го според скалата от 0 до 10.
 •  Представете си чувството като вода, преминаваща в пара, в областта на стомаха или гърдите си.
 •   Представете си кранче или клапа върху тази енергия.
 •  Отворете клапата и оставете чувството да излезе с взлом.
 •  Може да отваряте и затваряте клапата колкото решите и сами да контролирате потока.
 •   Оставете чувството да се отиде напълно.
 •  Отново оценете чувството от 0 до 10. По-слабо ли е? Ако да, значи се движите в правилната посока. Продължавайте, докато стигнете 0. Ако обаче не забелязвате да намалява, върнете се в началото и опитайте друг метод.

#16. Освободете само един процент

Понякога се чувстваме безпомощни пред идеята да освободим потиснатите си чувства.

Не забравяйте, че не е нужно да се освобождавате от абсолютно всичко едновременно. Не се оставяйте във властта на чувствата си. Опитайте следното:

 •  Отбележете дали чувството е твърде голямо, за да бъде освободено отведнъж.
 •  Вземете решение да освободите един процент от него.
 •  Освободете този един процент (може просто да го пуснете да си иде или да използвате някой от останалите методи).

Ще установите, че в крайна сметка сте освободили много повече от един процент. Ще изпитате истинско облекчение и лекота.

# 17. Прегърнете го със състрадание

Всички се нуждаем от любов и състрадание. Дори чувствата ни имат нужда от това. Всичките ни проблеми се раждат от липсата на любов. Любовта и състраданието лекуват всичко. Опитайте следния подход:

 •  Наведете глава и поставете ръката си върху стомаха или гърдите си, за да усетите осезаемо чувството.
 •  Наблюдавайте чувството в тялото си.
 •  Оценете го според скалата от 0 до 10.
 •  Можете ли сега да прегърнете чувството с любов и състрадание, както майката би прегърнала детето си, когато страда?
 •  Успокойте чувството.
 •  Слейте се с болката или тъгата на чувството.
 •  Изпълнете се със състрадание към него и ще установите, че то намалява и в един момент изчезва напълно.
 •  Отново оценете чувството от 0 до 10. По-слабо ли е? Ако да, значи се движите в правилната посока. Продължавайте, докато стигнете 0. Ако обаче не забелязвате да намалява, върнете се в началото и опитайте друг метод.

Заключение

За да бъдеш успешен не е въпрос на среда. Ако беше така, всички хора в определен район щяха да са успешни и резултатът щеше да бъде свързан с обкръжението им.

Виждаме хора  намиращи се на едно и също място и с една и съща среда, които са с различни нива на успех и провал. Затова твърдим, че корените на успеха трябва да се търсят в индивидуалното и някъде другаде.

Доверете се на силата на своите чувства. Те създават чудесата, за които мечтаете.

И помнете:

Човек живее на този свят заради чувствата. Спрем ли да чувстваме, спираме да живеем!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА