Големият Тони Робинс хаква живота ни с 11 урока за постигане на успех

Тони Робинс

Напоследък доста често ми се мярка името на Тони Робинс, когато сърфирам из нета. Реших да се разтърся и да открия нещо повечко за него.

Оказа се че е изключително популярен и то не само сред обикновените хора, но и сред много световно известни личности.

За съжаление доста от материалите на Антъни са видео и не са преведени, но въпреки това попаднах на една статия, чийто автор е Робинс и, която доста ме впечатли и реших да я споделя с вас. От краткото ми запознаване с биографията на тази доста мотивираща личност разбрах, че има много какво да се научи от него, а освен това се занимава и с НЛП, което е друга моя любима тема. Така, да си дойдем на темата. Както знаете всички ние в една или друга степен искаме да променим нещо в живота си.

Тези промени могат да бъдат разделени общо взето в 2 категории: първата от тях е свързана с нашите чувства към обкръжаващия ни свят-когато искаме да придобием увереност в себе си, да преодолеем страховете си, да се отървем от безсилилието, по лесно да възприемаме неприятните ситуации в живота си. Втората от тях е свързана с действия-когато искаме да се откажем от цигарите, пиенето, да отложим важна задача за друг ден.

Основният проблем, е че въпреки, че всеки би искал да направи тези важни промени, много малко хора знаят как да ги осъществят в действителност и най-вече ако го направят изниква и въпроса: как да поддържат желаното състояние дълго време. На тези въпроси ще се опита да ни отговор в следващите редове изключителния Тони Робинс:

11 урока за постигане на успех от Антъни Робинс

Урок 1: Чувствате се депресирани? Как да промените това?

Ако сте били в състояние, в което дори нямате желание да направите опит да промените нещо, това означава че сте в положение на т.нар.  “заучена безпомощност“. Постоянно имате това чувство, свикнали сте единствено да се мислите за безпомощни и неспособни да се справите. Често причината много хора да се чувстват по този начин е неуспехът от предишният им опит.

Запомнете: Между миналото и бъдещето няма знак за равенство! Важно е НЕ това, което беше вчера, а това което правите в момента. Доста хора погрешно се опитват да влязат в бъдещето като използват за ориентир огледалото за обратно виждане. Понякога това е добра идея от гледна точка на рутинни задачи, но в повечето случаи и особено в състоянието, за което споменахме, това никак не е добра опция за вас!

Урок 2: Неуспехът не съществува

Начина, по който се справяме с нашите провали ще промени в много по голяма степен живота ни, отколкото всички други наши действия.

Урок 3: Вземането на Решения

Нашата съдба се определя от решенията, а не от обстоятелствата. Когато използва думата “решениеТони Робинс говори за реален и информиран избор. Повечето хора казват: “Реших да сваля няколко килограма“, но не осъзнават, че това е твърде общо намерение от тяхна страна, нямащо никаква специфика.

Това е като някакъв израз на предпочитание или с други думи е абсолютно същото като “Искам да отслабна“. Реалната задача може да се осъществи, когато решите какво наистина искате да промените или да постигнете, като го измерите и заявите върху кое точно искате да работите.

Искам да отсбана с 5 кг като бягам всеки ден по 3 км” е доста по добър вариант, нали? Хората, които искат да преодолеят несгодите и да променят живота си трябва ежедневно да вземат 3 важни решения за нещата, които правят:

 1. Върху какво да се съсредоточа?
 2. Колко важно е това или онова?
 3. Какво трябва да се направи?

Урок 4: Изградете си твърди убеждения и ги следвайте

Вие сте свободни да решите, да посочите към кои убеждения да се придържате и следвате, а те от своя страна ще определят действията, които предприемате. Важно е да се изберат вярвания, които ви подкрепят, ще ви зареждат с надежда и енергия. Както ви казах, вие избирате, подберете най-добрите си вярвания!

Урок 5: Това, което виждате, това и получавате

Ключът е да се промени емоционалното състояние, което от своя страна да промени посоката на нещата върху, които се концентрираме. Трябва да се уверим, че при възникване на проблеми ще се фокусираме върху решенията за това къде искаме да отидем, а не върху това, което ни плаши.

Това, за което най-много говорите, това и изпитвате! прехвърляне на вниманието, вземане на решения, промяна на убежденията-дали всичко това става незабавно? Не разбира се. Този процес може да се сравнява с разтежа на мускулите в нашето тяло.

Когато тренирате вашите мускули те не се взривяват като балон, нали?

Това се случва постепенно. Но аз ще ви гарантирам, че ако вие поне частично се опитате да измените фокуса си и бъдете постоянни в това, вашите реални обстоятелства ще се променят значително.

Урок 6: Въпросите-това е отговора!

На сутринта се питам едни и същи въпроси, а вечер други. Тези въпроси ме държат удивително бодър и мотивиран през целия ден и доволно всяка вечер отивам да си легна. Ето и моите сутрешнивъпроси-стимуланти“:

 • Кое в живота ми ме прави най-щастлив в момента?
 • Кое е това нещо, което ме кара да се чувствам добре?
 • Кое е това, което ме притеснява?
 • С кое в моя живот съм горд в момента?
 • За какво се чувствам благодарен в момента?
 • Кого обичам? Кой ме обича?

Вечерни въпроси-стимуланти:

 • Какво свърших добре днес?
 • Какво научих днес?
 • Как днешния ден направи живота ми по-добър?
 • Как днешния ден може да послужи за инвестиция в бъдещето ми?

Урок 7: Физическото и емоционално състояние са взаимно свързани

Движението на тялото ни променя начина ни на мислене, чувства и поведение. Разгледайте поведението на успешните хора около вас и копирайте техните движения!

Урок 8: Речник на успеха

Можете ускорите силата на насладата и вълнението в значителна степен с малка промяна на обичайния начин, по който ги описвате. Заменете в речта си например думата “бързо” със “взривно”, думата “приятно” с “луксозно”, “интересно” със “скандално”, “добре” с “не може да бъде” и т.н. Това със сигурност ще окаже ефект върху възприятията и ще засили положителните такива още повече.

Урок 9: Използвайте мощни метафори

Зад всяка метафора стои система от вярвания. Когато изберете някоя метафора, за да опишете живота си или ситуация, вие също избирате и подкрепяте свои различни убеждения. Ето защо трябва да се замисляте сериозно за избора на думи, когато описвате живота си!

Урок 10: Поставете си цел

Стъпката без която нито един гуру на личностното развитие не минава! За Тони Робинс поставянето на цели е обосновано с едничката цел да придадем направление на някои основни области от нашия живот и да насърчим движението в желаната посока.

Урок 11: 10 дневна психологическа подготовка

Това ще ви даде възможност да поемете контрол над ума си и няма да позволите на мозъка си постоянно да превърта в главата ви негативни мисли. Ето и правилата:

През следващите 10 дни изхвърлете вредните мисли, чувства, въпроси или метафори. Естествено те няма да изчезнат с магическа пръчка, но когато се появят отново въпреки вашето усилие да ги изгоните надалеч, а това ще се случи със сигурност-веднага си задайте въпроси, които ще ви изведат от този омагьосан кръг на негативнити мисли.

Ето ви и няколко примера: Със сигурност има нещо страхотно в този проблем, кое ли е то? Как мога да получа удоволствие от процеса, който върша? Какви са недостатъците? Когато се събудите сутринта задайте си “въпросите стимуланти” от урок 6, вечерта повторете упражнението с вечерните такива.

През следващите 10 дни напълно се фокусирайте върху решения, а не върху проблеми. Ако по време или след тази психологическа подготовка имате отново отрицателни мисли не се самобичувайте. Просто ги заменете с нещо положително. Ако изпълните тази програма ще си помогнете в изграждането на нови навици, които ще допринесат за разтежа ви и ще ви дадат възможност да се радвате на живота всеки един ден все повече и повече.

В заключение

Това беше само един малък обзор на основните теми залегнали в книгата на Антъни Робинс “11 урока за постигане на успех” Надявам се да ви помогнат, но не очаквайте това да стане ако просто ги прочетете и се надявате на чудо! Изискват се действия, няма как!

За Антъни Робинс: Той е човек, който има пряко отражение върху живота на близо 50 милиона души от 80 страни по цял свят благодарение на книгите си, аудиозаписите и страхотните си публични изказвания. Започвайки с изследването на Невро-лингвистичното програмиране-НЛП, Тони Робинс продължава да се развива изработвайки свои, собствени методи за самоусъвършенстване.

Защо вършим това, което вършим? Тони Робинс

[sws_divider_line]

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА