Как да постигате целите си и да получавате това, което искате

програмиране ,цели ,НЛП
Запази за после

Наръчник за постигане на всякакви цели чрез тайните на нервно-лингвистичното програмиране на мозъка, по известно като НЛП!


Всички познаваме хора, които никога нищо не постигат само защото не си поставят ясни цели. Има и такива, които си поставят ежедневни, ежеседмични или ежемесечни лични задачи и постигат забележителни резултати.

Успехите им се дължат на тяхната способност да се съсредоточават върху ясни, измерими цели. Ако погледнете назад, може би и Вие ще сте в състояние да свържете успехите и провалите си с това, дали сте имали ясни и положителни цели.

Поставянето и постигането на целите (независимо дали ги описваме като желания, мечти, резултати или другояче) са сърцевината на човешкото преживяване.

Освен че доставя удоволствие, положителното поставяне на цели може наистина да промени живота ви. Много водещи фигури в бизнеса изглеждат тласкани от някаква амбиция или мечта.

Мотивирането на целите е техният аршин за успеха.

Организациите може да имат собствени версии за целите и резултатите, например управление чрез поставяне на цели, корпоративно планиране и системи за контрол на бюджета, но управленческите кадри обикновено постигат успехите си като личности, понякога въпреки инерцията на съответната организация.

Личностите превръщат добре оформените цели в подбуди, увереност в собствените сили, упоритост и всички останали човешки характеристики, които водят до успех. Затова не е изненадващо, че постиженията на дадена организация често се дължат на шепа хора.

В „Мисли като лидер” (Хари Алдер) са дадени няколко примера, например за младежа, който току-що бил завършил училище и работел черна работа, но се „видял” като управител на фабрика на 25-годишна възраст.

Той описва как внимателно е развил и шлифовал образа, усещането и въодушевлението от този пост.

Продължил да прилага упорито тази „система” на визуализиране и скоро станал генерален директор на водеща корпорация.

В други случаи амбицията може да е свързана с компанията, как ще изглежда тя и какво ще е усещането.

Хора като Арчи Норман от „Асда”, Станли Калмс от „Диксънс”, известния търговец на книги Тимъти Уотърстоун, Ян Смит от „Лън Поли”, Кейт Оутс от „Маркс енд Спенсър” и Анита Родик от „Боди шоп” са реализирали големи корпоративни, а също и лични цели с помощта на визуализация, въображение, упорит труд и посвещаване на работата.

Развинтването на въображението определено носи много по-драматични резултати от удължаването на работния ден или насилването на волята.

Технология за постигане на целите

[sws_divider_line]

Идеята за постигане на цели като че ли е част от човешката природа.

Това ни е вроден инстинкт, по някакъв начин свързан с универсалната ни склонност към търсене на удоволствия и избягване на болката.

Човек се държи по определен начин, защото смята, че въпросното поведение ще му донесе някаква полза.

С други думи, ние сме склонни да вършим нещата с цел.

И независимо дали го казваме или не, винаги имаме наум някакъв резултат. Така че зад поведението се крие някаква цел, т.е. постигане на един или друг резултат.

Ние тълкуваме онова, което вършим, с целта.

Придаваме й значение дори когато я разглеждаме в ретроспекция. В известен смисъл може да се каже, че си намираме оправдание за всичко, което правим.

Ако поставяте целите си съзнателно и точно, като „добре оформени резултати”, вие ще имате по-голям шанс да ги превърнете в съответното поведение и постижения.

НЛП се основава на вродената ни склонност към постигане на целите, както и на желанието ни за цел и значение. Съществуват многобройни доказателства, че хората действат като системи за постигане на цели.

Независимо дали са да получим, направим или да узнаем нещо, или просто да оцелеем и да се възпроизвеждаме, тези цели очевидно са в сърцевината на нашето поведение.

Това не означава, че захващаме и най-незначителната дейност с някаква съзнателна цел наум. В повечето случаи действаме без никакво съзнателно намерение.

Просто правим нещо, без да се замисляме какво ще ни донесе съответното поведение. Но винаги, дори когато не го съзнаваме, ние преследваме някаква цел.

Някои преуспели спортисти и бизнес лидери например са се борили неотстъпно да преодолеят някои неблагоприятни положения в образованието и социалния си статус.

Без да разпознават съзнателно мотивацията и източника на своята необикновена енергия и отдаденост, те са се стремили към една лична мечта, която е била по-силна от всякакви корпоративни планове или съзнателни амбиции за кариера.

Например забележителното поколение от млади руски и източноевропейски гимнастички преди няколко десетилетия бе тласкано от амбицията за успех, подхранвана от ясната им мечта за превъзходство и световно признание.

Явно, неограниченото въображение в такива случаи има по-голямо влияние от всичката воля и посвещаване, на които е способен човек.

Тези момичета изживяваха мечтите си, може би без да съзнават, че имат такива. Много подобни истории водят началото си от детството, събития и обстоятелства от ранните години или влиянието на някой човек.

Понякога ни се струват като чист късмет, шанс или стечение на обстоятелствата и следователно извън нашата власт.

НЛП подходът за поставяне на цели обаче се различава от обичайните подходи в бизнеса, понеже се съсредоточава върху онова, което става на несъзнателно ниво.

Всеки може да призове и да разчита на вродения си механизъм за постигане на цели. Този механизъм ще обработи цялата информация, която му подаваме, било то съзнателно или несъзнателно.

Така че в тази статия ще ви покажем как да впрегнете естествените си способности за постигане на цели.

Следва: Четириетапният модел на успеха

Четири етапният модел на успеха

[sws_divider_line]

Преди да разгледаме по-подробно поставянето на целите, трябва да ги поставим в контекста на цялостния ви напредък към съвършенство.

Поставянето на целите е само част от един прост, но изключително важен процес, наречен четириетапен модел за успех, който илюстрира как програмираме личните си цели.

Следният четириетапен модел стои в основата на всяко усвояване на знания, особено за активни умения, и включва в себе си голяма част от НЛП.

 1. Решете какво искате (набележете си цел).
 2. Направете нещо.
 3. Забележете какво се случва.
 4. Сменяйте тактиката, докато не получите желания резултат.

Този прост модел от 4 стъпки важи за всякакви поведения и постижения. През повечето време ние дори не се замисляме за процеса, а вървим по инерция към целите си. Всичко става напълно естествено.

Само дето понякога не се насочваме към правилните цели. Ако започнете да прилагате съзнателно четириетапния модел на успеха, скоро сами ще се убедите, че действа във всякакви ситуации.

Границата между успеха и провала обикновено е съвсем тънка и в повечето случаи провалът се обуславя от пропускането или недостатъчно доброто изпълнение на някой от гореспоменатите етапи (например, ако не сме си поставили ясни цели, или пък не се поучаваме от опита си).

6 ЕЛЕМЕНТА НА ДОБРЕ ОФОРМЕНИЯ РЕЗУЛТАТ

[sws_divider_line]

Сигурно вече сте чували за смарт характеристиките на целта:

 • Конкретна
 • Измерима
 • Постижима
 • Реалистична
 • Навременна

Но смарт моделът ни дава само част от цялостната картина. За да бъде поставянето на целите наистина ефективно, трябва да следвате насоките на НЛП, известни като „елементите на добре оформения резултат”.

Те са от изключително значение като основа на ефективното поведение и постижения. Задължително ги превърнете в свои мисловни навици и ги прилагайте постоянно.

Някои от тях се припокриват със смарт критериите и някъде може да ги откриете изразени по различни начини, в по-дълъг или по-кратък списък. Ние обобщихме шест елемента, които да прилагате върху целите си:

 1. формулирайте положително целта си.
 2. Поставете я в контекст.
 3. Изразете я с конкретни, сетивни термини.
 4. Изберете цел, която да можете да изпълните.
 5. Преценете честно какви ще са последиците от постигането на тази цел.
 6. Изберете си стойностна цел.

В тази част на статията обясняваме всяка от горните точки и след това предлагаме някои въпроси, с чиято помощ да се уверите дали вашата цел има добри шансове за успех.

Тези въпроси ще ви разкрият някои аспекти на целта, за които може да не сте се замисляли съзнателно, но да са от значение за успеха или провала ви. Не се тревожете за отговорите – просто си задавайте въпросите. Някои може да ви се сторят по-подходящи от останалите.

Ако един въпрос ви помага да потвърдите целта си или ви навежда на мисълта, че трябва да я промените с нещо, значи е изпълнил предназначението си. След като научите тези тестове на резултатите, започнете да ги прилагате за всяка цел, която си поставите, докато не ви станат навик.

Ето и един съвет: не бързайте с това упражнение. Да си кажем честно – рядко се случва да преосмисляме житейските си цели, а потенциалната полза си струва вложените време и усилия. Мнозина са подобрили радикално различни аспекти от живота си с помощта на този подход към поставянето и постигането на цели.

Ако още не сте съставили първоначалния си списък с цели, желания, искания или мечти, направете го, преди да сте научили правилата.

Като ги прилагате върху реални цели, вие ще ги разберете по-добре и те веднага ще ви се отплатят, увеличавайки щанеовете ви за успех.

При необходимост поправете написаните си цели, докато прилагате правилата и си задавате въпросите. В някои случаи може да се наложи изцяло да се откажете от някоя цел. Няма смисъл да се вкопчвате в цел, която има твърде малко шансове за успех. Подгответе се за поставяне на нови цели. Нищо чудно да откриете, че можете да постигнете крайното си желание по съвсем различен начин.

1. формулирайте положително целта си

[sws_divider_line]

Когато ги запитат какви са целите им, мнозина започват да изброяват по-скоро какво НЕ искат, отколкото какво искат. Така че първо заявете какво ИСКАТЕ – т.е. изразете се положително. Мозъкът работи по такъв начин, че формулирането на една цел в отрицателна форма може да има тъкмо обратния ефект.

Понякога родителите казват на децата си какво да не правят („да не вземеш да се спънеш”, „не го разливай”, „не прави това или онова”) и скоро откриват, че малчуганите са склонни да вършат именно забранените неща. И това не се отнася само за децата.

Играчът на крикет, който е шумно насърчаван да „не пропуска този удар”, най-вероятно ще го пропусне, защото ще мисли само за пропускането. Така отрицателната мисъл се самоосъществява.

Онова, което занимава мислите Ви, волно или неволно се превръща в поведение и реалност.

За да „разберете” какво не искате, вие трябва да си го представите. Умът ви използва тези мисловни образи – особено ако са картинни – като „приети за даденост резултати”. Така вашето „не искам да” почти неизбежно се превръща в действителност.

Например играчът на голф, който мисли за дървото или останалите препятствия, е склонен да се справя така, както си го е представил наум. Той изпълнява „инструкциите на ума” и топката някак си успява да се приземи в препятствието или да удари дървото. По същия начин хората със закоравяла склонност да се притесняват обикновено изживяват страховете си в реалния живот. Това потвърждава най-лошите им опасения („нали ти казах”) и те продължават да осъществяват именно онова, което не искат.

Кажете какво точно искате

Разбира се, положителното мислене не се удава лесно всекиму. Та как да не мислите за онова, което не искате? Отговорът е: като се съсредоточавате или си представяте (с гледки, звуци и усещания) само онова, което искате. Тук могат да ни помогнат някои наскорошни изследвания върху мозъка. Оказва се например, че по едно и също време можем да мислим съзнателно само за няколко неща. Така че след като изразходим „дажбата” си, като мислим за гледките, звуците и усещанията на онова, което искаме, просто не ще можем да се сетим за каквото и да било друго.

Всъщност когато си представяме нещо картинно – с големи, ярки образи – не сме в състояние да мислим почти за нищо друго, освен за него. Както се казва, то ще „заеме мислите ни”. По този начин можем да преодолеем склонността да си представяме отрицателни резултати. При положителното поставяне на цели изключвате всичко останало – не само целите, които не искате, но дори и мислите за начина, по който ще постигнете желания резултат. Карайте нещата едно по едно. Първо се съсредоточете върху самата цел, а не върху средствата за нейното постигане.

Лесно ще се научите да се съсредоточавате върху желаните резултати, макар че може да са нужни малко упражнения. Нека дадем още няколко примера. Да речем, наистина ли искате да отслабнете с 5 килограма? Или всъщност желанието ви е да достигнете определено тегло в рамките на определен период от време? Кое предпочитате – да спрете да закъснявате или да започнете да пристигате навреме?

Перифразирането на намеренията е просто едно обръщане, но езикът и синтаксисът влияят върху мозъка също като ярките мисловни образи, така че можете да се възползвате и от този прост способ.

Въпроси за тестване на целите

Задаването на тези въпроси ще ви помогне да си изясните целите и да ги изразите положително. Ако работите с партньор, попитайте: го „Какво искаш?”, а след това продължете с останалите въпроси. С течение на времето буквалното положително мислене ще ви стане навик, а това е едно от правилата за добре оформен положителен резултат.

 • Какво искам?
 • Какво се надявам да променя сега?
 • Какъв резултат искам да получа?
 • Какво бих искал да постигна?
 • Какво бих искал да променя?
 • Какво искам да правя по различен начин?
 • Имам ли някакъв резултат наум?
 • Какъв резултат имам наум?
 • Какво бих искал да направя?
 • И така, само да помисля, искам…

2. Поставете целта си в контекст

[sws_divider_line]

После продължете: кога, къде и с кого искам да получа този резултат? Поставянето на цел изисква нещо повече от нейното написване. Вашата цел образува една вътрешна реалност или мултисензорен план на онова, което ще създадете.

Онова, което виждате, чувате или чувствате вътрешно, ви дава предварителна представа какво всъщност ще се случи.

Нашият изход трябва да бъде „регистриран” като реалистичен. Няма да успеете да прилъжете своя насочен към постигане на целите ум с неясни абстракции или мъгляви образи. Освен това виждането, чуването и усещането се случват не във вакуум, а в някакъв контекст. Може би в работата ви или в заниманията през свободното време? Може би включва други хора и онова, което ще ви кажат? Може би се случва в определена сграда или стая? Ако не сте сигурни за контекста, си задайте въпросите „какво”, „къде”, „кога”, „кой”. Докато отговаряте, си представяйте или „репетирайте мисловно” всичко.

Създай си ясни, реални образи в съзнанието си! Фокусирай се

Едно дърво е натоварено с повече значение, когато се намира в естествената си среда; по същия начин вашите резултати ще ви станат по-ясни, ако си ги представите в контекста на реалния живот.

Може дори да установите, че не желаете дадена цел да бъде постигната в една или друга ситуация. Така че не би било добре да се бавите с определянето на контекста.

Въпроси за тестване на целите

Тези въпроси ще изяснят още по-добре резултата, като го поставят в контекста на реалния живот. Освен това ще му придадат усещане.

По този начин ще можете да го вкусите предварително, което ще увеличи мотивацията ви. А и вътрешно ще го възприемете като мишена, към която ще се насочи вашата система за постигане на целите.

 • Къде ще ме отведе тази промяна?
 • В какъв контекст ще използвам новия си резултат?
 • Кога го искам?
 • Къде го искам?
 • В отношенията си с всички? Във всяка ситуация? С кого?
 • В какъв контекст този резултат може да не е полезен за мен?
 • В какъв контекст може да се окаже полезен?
 • В какъв контекст ще използвам новите си умения?
 • Искам ли това през цялото време и във всички аспекти от живота си?
 • Колко време искам да ми е нужно, докато направя или получа това?
 • Кога искам да го правя или използвам?
 • За всяка ситуация ли ще е уместно?
 • В какъв контекст този резултат ще е важен за мен?

3. Изразете целта си с конкретни, сетивни термини

[sws_divider_line]

Какво точно ще видите, чуете или усетите, когато действително постигнете въпросния резултат? Оставете въображението си да се вихри на воля. Какви емоции ще ви донесе това? Представете си се в бъдещето и им се насладете. Какъв цвят ще е килимът ви (ако резултатът включва килим)? Как ще звучи гласът на човека (ако гласът е част от резултата)? И какво ще е усещането да седите на стола (ако има такъв)?

А сега започнете запознаване с вътрешния си сетивен свят, където замисляте целите и създавате преживяванията си. Отначало може да ви е трудно да визуализирате нещата, а по-лесно да чувате гласове и звуци. Или пък обратното – звуците да ви се сторят по-трудни за постигане от визуалните образи. С течение на времето обаче ще имате възможност да се наслаждавате на един богат вътрешен сетивен свят.

Започнете с онова, което ви е лесно – визуализирайте някого, когото познавате много добре, чуйте гласа му, спомнете си време, когато сте били щастливи с него или нея. Винаги започвайте с лесното и след това преминавайте към по-трудното. Затворете очи и си представете как седите в съседната стая и виждате от себе си толкова, колкото и сега. Или пък си спомнете някой приятен уикенд, интересен човек, с когото сте се запознали, или някоя работа, с която сте се справили добре.

Вижте колко ясни ще са спомените ви.

Всичко, създадено в света около нас, в началото е било само мисъл в нечие съзнание.

Насочете се към резултати, които лесно могат да бъдат превърнати в сетивни преживявания. Развийте вътрешната си сетивна способност и започнете да „създавате” в по-буквален смисъл. Този процес не само подпомага изясняването и изграждането на целта, той „настройва” нервната система и всъщност създава предварително връзките, от които се нуждае мозъкът, за да постигне успех. Картинните сензорни представяния на резултатите изграждат последователност от нервни асоциации, които ви „насочват” от вътрешни преживявания към външна реалност.

Какво става с всеки успех, една мъничка идея или мисъл води до друга. Идеите се пораждат сякаш от нищото, но в дейсвителност ясно изразената цел образува канал, в който по мистериозен начин се стичат всички тези асоциации. Те не само укрепват целта или „местоназначението”, но и ви подсказват как да ги постигнете в процеса на пътуването. И всичко това идва от ясните сетивни образи на желания резултат.

Въпроси за тестване на целта

Сега започнете сами да измисляте въпроси, с които да развивате въображението си – дали сме ви само няколко примера. Отговорете на тези въпроси с мисловни картини, звуци и усещания, не само с думи.

Това ще ви помогне да създавате евентуалните си резултати.

 • Какво ще видя, чуя и усетя, когато постигна целта си?
 • Как ще разбера, че съм я постигнал?
 • Какви доказателства ще са ми нужни, за да разбера, че съм постигнал целта си?

4. Изберете цел, която можете да изпълните

[sws_divider_line]

Трябва сами да започнете и да упорствате в работата по желания резултат. Не си оставяйте възможности да обвинявате други хора, в случай че се провалите. Разбира се, често изглежда, сякаш други хора и обстоятелства определят какво ще се случи, а ние сме просто пионки в голямата игра, върху която нямаме никакъв контрол. Но човекът, който умее да постига своето, поема отговорност за целите си и по възможност гледа да не зависи от други хора.

Не осъществявайте чужди цели. Направете всяка цел, която искате да постигнете, своя, независимо кой ще се възползва от резултатите.

Не е изключено да имате стойностни цели за други хора (да кажем, децата си) или цели, които да зависят от тях. Трябва обаче да имате някакво разумно ниво на личен контрол върху положението, колкото и благородни да са мотивите ви към другите.

Няма как да постигнете целите на детето си вместо него, но можете да си поставите цели, чието осъществяване би помогнало на детето да осъществи собствените си цели.

Постигане на цели означава да постигаш своите цели.

Разбира се, можете да вземете на борда чужди цели (като тези на вашия работодател, началник или партньор). С други думи, можете да възприемате цели. Но за един добре оформен резултат трябва да сте в състояние да ги осъществите. Понякога ще се натъквате на гранични ситуации.

Например управителят зависи от други хора, за да постигне много и може би повечето от целите си. Както знаем, налага се управителите да възлагат работа, особено в големи организации. Означава ли това, че целите му не издържат теста? Не е задължително.

Ако сте в състояние да повлияете върху изхода поне косвено, чрез поста, знанията или ресурсите си, значи можете да приемете съответната цел за своя. Зависи от конкретните обстоятелства.

Например един младши член на екипа по някой проект няма властта да постави сроковете за завършване на работата, нито критериите за нейната оценка; дори няма да носи отговорността за крайния резултат.

Шефът на проекта обаче притежава положението, властта и (да се надяваме) необходимите умения, за да доведе нещата до благоприятен изход, макар и чрез другите.

По подобен начин можете да изготвите проектодоклад, в който да препоръчате промени в своята организация, без да поемате отговорност за осъществяването им. Вашата цел свършва дотам, докъдето се простират отговорностите и властта ви-следователно и силите ви да я осъществите лично.

Задайте си въпроса: до каква степен мога да призная този резултат за свой в определянето и осъществяването му? Когато приложите тези критерии, може би ще се наложи да смалите малко хоризонтите си. Но ограничавайки се в цели, върху които имате разумно количество контрол, вие в крайна сметка ще постигнете повече.

Запитайте се: в случай на провал бих ли могъл да се оправдая основателно, като обвиня други хора? Ако е така, добре обмислете резултата, преди да се спрете на него. Понякога върху целта ви ще оказват влияние по-скоро обстоятелства, отколкото хора. Например ако целта ви зависи от нивата на лихвите, валутния курс, цените на стоките, борсите или времето, тя едва ли е във ваша власт.

Контролирай контролируемото и остави останалото само да се погрижи за себе си.

Това означава да си поставяте цели, които до едно „разумно” ниво са във ваша власт (тук думата „разумен” следва да се разбира по-скоро интуитивно, отколкото логично).

Въпроси за тестване на целите

Задавайки си тези въпроси, вие ще се превърнете в централен нападател за всяка своя цел, ще елиминирате възможните оправдания в случай на провал и ще се чувствате положително мотивирани.

 • Какво ще направя, за да постигна тази цел?
 • Постигал ли съм вече нещо подобно?
 • В какво се изразява сходството?
 • Може ли нещо да ми попречи да постигна тази цел?
 • Мога ли да поема необходимите промени в свои ръце?
 • Какво ще означава този резултат за мен?
 • Какво ще ми позволи да направя тази промяна?
 • Каква ще е разликата за мен?
 • Как мога да постигна целта си?
 • Как виждам себе си в процеса на постигане?
 • Какви възможности мога да измисля, за да постигна тази цел?
 • Нужна ли ми е някаква помощ, за да постигна този резултат?
 • Само от мен ли зависи или и от някой друг?
 • Какво ще ми позволи да направя?
 • Как мога да повлияя лично върху този резултат?
 • Какво ще постигна с този резултат?
 • Каква част от постигането му е в моите ръце?
 • Какво мога да направя ей сега?

5. Преценете честно последиците от осъществяването на вашата цел

[sws_divider_line]

С постигането на тази цел ще загубите ли нещо, което сега имате и искате да си запазите? Това означава да помислите за целта си в по-широк контекст, като включите в него последиците върху другите ви цели, както и върху близките ви хора. Например постигането на дадена цел, свързана с кариерата, може да означава, че ще ограничите семейния си живот или ще ви остава по-малко време за хобита и почивка”. И обратното, постигането на свързана със свободното време цел може да означава, че ще пожертвате напредъка в кариерата си, ако тя изисква да работите до късно и през почивните дни.

Ако искате да откажете цигарите, не се самозалъгвайте по отношение на удоволствието и може би косвените социални облаги, които получавате от пушенето. Помислете честно какво може да загубите, докато се стремите да получите нещо друго. Постигането на даден резултат означава да преминете от едно състояние в друго. Тези състояния включват начина, по който се чувствате, и невидимите доводи „за” и „против”, вторичните ефекти и неблагоприятните страни, а също и видимите, външни аспекти. Обмислете всички положителни (за вас) аспекти от настоящото си състояние, преди да се насочите към новия резултат.

В противен случай може после да се почувствате измамени или  все още нещастни и неудовлетворени, въпреки че сте „успели .

Промяна на състоянието

Винаги търсете друг, по-добър, по-евтин, по-бърз начин да постигнете желания резултат. Ако няма как да го направите и същевременно да запазите облагите, с които разполагате сега, преценете отново доколко си струва целта.

Преценете цялостната промяна, която ще настъпи с постигането на желания резултат.

Дори другите ви цели и намерения да си останат непокътнати, може да пострадат целите на ваши близки хора. Ако това е важно за вас, значи ще понесете загуба. Накрая ще трябва да се откажете от нещо, например връзката си с някого. Така че трябва да смятате това за напълно възможна цена.

Не е необходимо да си супермен, за да се изкачиш по йерархичната стълбица в дадена организация, оставяйки след себе си следа от използвани, наранени хора. Но какво ще загубиш междувременно, особено в дългосрочен план? Рано или късно събитията ни застигат. Никой резултат не е отделен от другите. Не можем да действаме независимо от хората около нас.

До каква степен сте готови да пренебрегнете и дори да погазите целите на околните заради своите? Решете сами. Ако новият резултат заменя или надвишава положителните аспекти на сегашното ви състояние, чудесно. Ако не, помислете си хубаво, преди да се заемете с постигането му, а не след като целият ви свят (и може би този на другите) е рухнал.

В идеалния случай ще се озовете в печеливша ситуация, при която сте задържали, каквото сте имали (не толкова поведението, колкото облагите от него), но сте постигнали и друг резултат, от който получавате допълнителни облаги. Но постигането на подобна ситуация обикновено зависи от прилагането на принципите за добре оформен резултат.

Въпроси за тестване на целите

Отговорите на тези въпроси ще ви покажат общо как са ви послужили механизмите за постигане на целите – поне що се отнася до оцеляването и самосъхранението. Не бързайте да се отказвате от онова, което имате, заради някаква бляскава нова цел. Старайте се да осъзнавате и запазвате най-доброто от миналото, докато изграждате вълнуващото си ново бъдеще.

 • Сигурен ли съм, че искам това?
 • Какво ще получа, когато постигна този резултат?
 • Какво всъщност искам?
 • С какво ще стане по-различен животът ми, след като постигна този резултат?
 • Как ще се впише новият резултат в настоящия ми живот?
 • Какво ще означава за мен постигането на този резултат?
 • Изглежда ли той подходящ за всяка ситуация?
 • Какво въздействие ще окаже върху живота ми?
 • Какво ще се случи, след като постигна целта си?
 • Какви облаги ще получа от постигането й?
 • Какъв ефект ще има постигането й върху останалите аспекти от живота ми?
 • Какво няма да се случи, след като я постигна?
 • Какво ще се случи, ако не я постигна?
 • Какво няма да се случи, ако не я постигна?
 • Има ли други аспекти от живота ми, в които постигането на този резултат ще се отрази добре или зле?
 • С какво ми се струва важен този резултат?

6. Изберете си стойностна цел

[sws_divider_line]

И накрая, трябва да чувствате, че вашата цел е стойностна за вас, а не за други хора или за света. За да приложите това правило, идентифицирайте положителните последици от набелязания резултат. Това означава да го прецените във връзка не с облагите, които ще загубите, а с цялостната личност и дългосрочните ви житейски цели. Вписва ли се той във вашия характер и ценности? Не бързайте да си вадите заключения, а отделете малко време, за да поразмишлявате и си представяте възможни сценарии.

Изрепетирайте мислено ползите и загубите от резултата и неговите последствия. Отначало някои аспекти от целта ви ще останат скрити. Никак не е зле тук да използвате и интуицията си. Може би не се замисляте така дълбоко, когато поставяте и осъществявате ежедневните си цели, но това е важен аспект от вашата мотивация. Несъзнателното ви помага да постигате целите си кибернетично (т.е. буквално ви насочва към съответния резултат). Когато сте си набелязали някаква положителна, стойностна цел, вашата „система” ви мотивира по естествен начин да я постигнете и преодолеете препятствията по пътя.

Въпроси за тестване на целите

Тези въпроси ще ви помогнат да откриете всякакви несъответствия между целта ви и вашия характер, ценностите и убежденията ви. Отговорите може да не дойдат веднага, а когато най-малко ги очаквате.

 • Резултатът струва ли си онова, което ще вложа в постигането му?
 • Какви последствия ще има постигането му?
 • С какво ще се различава животът ми тогава?
 • Тази цел отразява ли моята личност и стремежи?
 • Какво ще получа, ако я постигна?
 • А после какво?
 • Към какви по-нататъшни цели ще ме насочи?
 • И с каква цел?

Постигане на добре оформени резултати

[sws_divider_line]

Вече имате готов списък с насоки за поставяне на целите. Може би ще се наложи да поправите или да отстраните зле формулираните, но останалите ще имат по-голям шанс да се превърнат в реалност. Въпросите за поставяне на целите ще ви поддържат съсредоточени и мотивирани през цялото време. Ако следвате съвестно и творчески тези насоки, ще увеличите многократно шансовете си за успех във всичко, с което се заемете. И не забравяйте четириетапния модел.

Като използвате тези „елементи на добре оформения резултат”, вие ще можете да промените неясните или отрицателните цели в положителни, мотивиращи, приятни резултати. Например лесно ще успеете да превърнете едно неясно и отрицателно формулирано желание като „искам да спра да се чувствам пълен неудачник в работата” в добре оформен резултат, който действително ще се осъществи.

Как бихме могли да приложим теста в този случай на практика?

1. Положително формулиране: Искам да се чувствам по-уверен в работата и да използвам способностите си с пълна сила.

2. Поставяне в контекст: Особено на оперативките в понеделник и когато ми се налага да се разправям с Надежда и хората от счетоводството.

3. Сетивни термини: Ще се чувствам уверен и ще ходя изправено. Гласът ми ще звучи решително и авторитетно.

4. Осъществяване със собствени сили: Ще гледам да си върша работата възможно най-добре.

5. Честно преценяване на последиците от постигането на целта: Печеля ли нещо от това, че се чувствам неудачник? Например чувствам ли се готов за новите отговорности на повишението, което ще последва от по-добрата ми работа? Ще загубя ли симпатията на своя колега, който също се чувства неуверен? Може би моят приятел ще дойде с мен на някакво полезно обучение в областите, в които сме слаби.

6. Направете целта стойностна: Как се вписва тази цел в дългосрочните ми цели? Например какво ще стане, ако партньорът ми бъде повишен и преместен в друг град -нещо, на което двамата отдавна се надяваме? И наистина ли предпочитам да направя решителната стъпка и да започна свой бизнес? Действително ли работата означава толкова много за мен? Може би просто трябва да балансирам този проблем в работата, като отделя повече внимание на семейството, приятелите и хобитата си?

В заключение

[sws_divider_line]

Преживяванията, изглежда, зависят от онова, което става в главите ни, а не в заобикалящата ни материална среда. Както вече видяхме, в най-добрия случай преживяването може да включва само една филтрирана версия на околния свят, върху която нямаме почти никакъв контрол. Но можем да мислим, каквото искаме, и по този начин да създаваме собствените си преживявания, включително в делата и постиженията. Запитайте се кое задейства преживяванията ви в реалния живот. Кое кара нещата да се случват? Може ли едно нещо (например вдигане на чаша, хвърляне на топка, построяване на катедрала) да се случи, без някой първо да го е преживял като намерение, идея или мисъл?

Очевидно е, че онова, за което мислим най-много, се осъществява. Ние сами посяваме семената на съдбата си. Днес с тази статия видяхте колко е важно да фиксирате вътрешно резултатите с конкретни сетивни термини (с други думи, да ги превърнете във възможно най-реалистично преживяване). Не забравяйте днешната предпоставка, докато създавате субективно (вътрешно) своето обективно (външно) преживяване.

Какво може да направите след прочитането на тази статия?

1. Можете ли да се сетите за неща, които ще повлияят на бъдещите ви постижения?

Ако можете да се „видите” как вършите нещо и се чувствате силно мотивирани, това ще произведе ли реален резултат? Имате ли избор за следващата минута от живота си? Как могат различните варианти да ви променят към по-добро? Ако мислите за презумпцията по този начин, тя ще ви открие нови идеи, решения и възможности, ще ви позволи да гледате по-положително на бъдещето.

2. Направете списък с всичките си цели.

Като начало не правете разлика между конкретните цели и нещата, които искате, но още не сте обмислили. Включете и големите, и малките, които не биха имали сериозни последствия. Можете да прибавите желания и мечти. След това ги прегледайте едно по едно, като прилагате върху тях елементите на добре оформения резултат.

3. Опитайте да визуализирате, че целите ви вече са постигнати.

Забележете как се променят очакванията, отношението към тях и поведението ви. Предвкусете удоволствието от окончателното постигане на целта. Процесът на нейното постигане пък доставя допълнителна наслада.

4. Набележете си една цел, която бихте искали да постигнете.

Засега нека не е нещо голямо, просто някаква задача или постижение, което отдавна отлагате или не успявате да постигнете.

Трябва при успех да протече много бързо и да донесе незабавни облаги.

След това с натрупаните досега знания приложете върху четириетапния модел на успеха. Посветете се на тази своя цел и изпълнете старателно всеки от етапите.

Накрая ще можете да се насладите на удовлетворението от това да превърнете някоя своя мисъл в реалност.

по материали от “NLP-the new art science of getting what you want

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак