10-те магически завета на Буда

будизъм ,Сидхарта Гаутама,буда
Запази за после

Сами по себе си уроците на Буда няма да променят нищо – нито ще подобрят живота ти, нито ще те направят несметно богат, колкото и да ти се иска.

НО ако се замислиш над всеки от тях и вникнеш дълбоко в смисъла им, със сигурност ще поискаш да се промениш към по-добро (да се надяваме, че това твое желание ще трае малко повече от 5 минути).

Буда – „пробуденият” или „просветеният”. Сидхарта Гаутама (истинското му име) е бил велик духовен наставник и учител, основател на Будизма в древна Индия.

В повечето Будистки традиции той се смята за Върховен Буда.

10 завета на мъдрия Буда

#1. Да започнеш от малко – това е нормално

Чашата се пълни постепенно, капка по капка.

Всеки професионалист или експерт някога е бил любител. Всички започваме от малко, не пренебрегвайте малкото. Ако сте последователни и търпеливи, ще постигнете успех! Никой не може да преуспее за една нощ: успехът идва при тези, които са готови да започнат от малкото и усърдно да се трудят, докато не се напълни и тяхната чаша.

#2. Мислите са материални

Буда

Нашето съзнание – това е всичко.

Вие се превръщате в това, за което мислите. Ако човек говори или действа с чисти намерения го следва щастие, което е като сянка, която никога не го оставя.

За да живеете правилно, трябва да „напълните” мозъка си с „правилни” мисли.

Правилната мисъл (повтарям – правилната, не положителната) ще ви даде всичко, което пожелаете, неправилното мислене е зло, което в края на краищата ще ви разруши.

Всички грешки възникват заради разума.

Ако разума се промени, ще останат ли грешките?

#3. Прошка

Да сдържаш гнева си е като да хванеш горещ въглен с намерението да го хвърлиш към някого, но ще се опарите именно вие. Когато освобождавате тези, които са заключени в затвора на непростимото, освобождавате от този затвор и себе си.

Никога няма да успеете да потискате, без да потиснете себе си.

Учете се да прощавате. Учете се да прощавате по-бързо.

#4. Вашите постъпки имат значение

Бог дава на всяка птица червей, но не го хвърля в гнездото й.

За да се развивате, трябва да действате; за да се развивате бързо, трябва да действате всеки ден. Славата е за всички, но да я познаят могат само тези, които действат постоянно.

Буда е казал: „Аз не вярвам в съдбата, която се пада на хората, когато действат, но вярвам в съдбата, която се пада на тях, когато бездействат.”

#5. Опитайте се да разберете

Буда

Спряхме да се борим за истината, започнахме да се борим само за себе си.

Първо се опитайте да разберете, и чак след това се постарайте да бъдете разбрани. Приложите всичките си сили, за да осмислите гледната точка на друг човек.

Изслушвайте другите, разберете ги и ще получите спокойствие.

Съсредоточете се върху това, да бъдете щастливи, а не да бъдете прави.

#6. Победете себе си

По-добре да победите себе си, отколкото да спечелите хиляди сражения. Тогава победата е изцяло ваша. Няма да успеят да ти я вземат нито ангели, нито демони, нито рай, нито ад. За да победите себе си обаче, трябва да победите разума си.

Длъжни сте да контролирате мислите си.

Те не трябва да бушуват като морски вълни. Може да помислите: „Не мога да контролирам мислите си. Мисълта идва, когато си поиска”, на което Буда отговаря:

Не може да забраните на птиците да прелитат над вас, но може да им попречите да направят гнездо в главата ви.

#7. Живейте в хармония

Buddha333

Хармонията идва отвътре. Не я търсете навън.

Не търсете навън това, което може да бъде само в сърцето ви. Често можем да търсим навън само, за да се отвлечем от истинската реалност.

Хармонията не е нова работа, не е нова кола или нов брак; хармонията е мир в душата, а той започва от вас самите.

#8. Бъдете благодарни

Нека благодарим за това, че ако не сме учили много, то в края на краищата не сме изгубили много време, а дори да сме загубили време, то в крайна сметка не сме се разболели. Ако все пак сме се разболели, то не сме умрели.

Винаги ще се намери нещо, за което трябва да благодарим. Не всички са успели да се събудят сутринта, вчера някой са заспали за последен път. Винаги има нещо, за което си струва да благодарим. Благодарното сърце ще ви направи велики!

#9. Бъдете верни на това, което знаете

Грешка е да не си верен на това, което знаеш със сигурност.

Ние знаем много, но невинаги правим това, което знаем. Ако не успеете, това не се случва, защото не сте знаели как да постъпите, това ще се случи, защото не сте направили това, което сте знаели.

Постъпвайте така, както знаете.

Не просто усвоявайте информацията, а се съсредоточете върху мислите за това, кой искате да бъдете, докато не се появи желанието да го докажете.

#10. Пътешествайте

Buddha2

За един животът е пътят от компютъра до кухнята и обратно, за други той е едно голямо пътешествие! “Аз съм щастлив, доволен и удовлетворен от днешния ден.

Мога да посетя най-хубавите места и да опитам най-хубавите храни и вина, но само ако пътешествам”. Не отлагайте своето щастие за неопределено време, стремейки се да достигнете цел, която само си мислите, че ще ви направи щастливи.

Пътешествайте днес, наслаждавайте се на пътуването.

Вижте още и: 12 брилянтни урока за живота от дебеличкия Буда

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак