Успехът е нещо много повече от просто правене на пари! Но какво е всъщност…

правене на пари

Какво ще кажете ако погледнете към проблемите си не като на такива, а като на предизвикателства?

Да, понякога хората може и да ви се изсмеят на този ваш начин на мислене. И е много вероятно да ви кажат нещо от сорта на:

„Защо не си честен със себе си?”,  „Имаш проблем и няма начин да се измъкнеш.”

И разбира се, това винаги отразява точно тяхната гледни точка, а не вашата. Когато наречете един проблем предизвикателство, мозъкът ви започва да мисли на друга вълна – за решение, а не за неудовлетвореност. Вие сте избрали онзи команден бутон, който да ви даде отговор, а не да ви държи на едно място, докато сте се вторачили във въпроса така, че той да не може да си тръгне.

Ако вече сте постигнали всичко, което сте искали – и в бизнеса, и в живота си като цяло – тогава приемете нашите поздравления.

Но по-скоро подозирам, че причината да отворите тази статия и да се помъчите да я прочетете, независимо колко е дълга, съдържа нещата, които още ви липсват.

Ако случаят е такъв, тогава имам за вас един много мъчителен въпрос…

Още колко дълго искате да живеете така?


Способността ви успешно да се справяте с предизвикателствата е важна част от успеха в бизнеса и живота, особено когато – както е при повечето от нас – животът и бизнесът са неразривно свързани. Хората сме изненадващо жилави, особено пред лицето на бедата.

правене на пари

Сигурен съм, че всички можем да се сетим за множество събития в хода на историята, които са могли да променят живота ни или наистина са моделирали съдбата ни. Когато чуете хората около вас да се оплакват от несъвършенствата на живота и всички неща, които уж са срещу тях, запитайте ги,  дали поставят проблемите си във верния контекс?/вероятно и вие сте от тези хора, така че въпросът важи и за вас/.

Ако около вас има такива, които се оплакват непрекъснато дайте им да прочетата ето тази статия:  97 вечни начина да имате успех и да изживеете вашият най-добър живот

Онези, които са постигнали успех на каквото и да е ниво, са го направили заради пламенната си непоколебимост да успеят въпреки трудностите от време на време. Алесандро Форте /член на клуба на милионерите от MDRT/ разказва за едно от най-вдъхновяващите го преживявания в живота му-срещата с Марк Пек (Mark Peck), изключително уважаван международен лектор и реномиран финансист, на чиито родители казали, когато бил на три месеца, че не се очаква да живее дълго, а докато е жив, ще бъде безпомощен инвалид.

Вече женен и с деца, Марк все още се отнася философски към тежките си увреждания. В една своя прословута реч, която произнесе пред участниците на една регулярна среща на Кръглата маса „Милион долара” и Конгреса на Асоциацията по животозастраховане във Великобритания, той заяви, че без тези преживявания нямаше да стане Марк Пек.

🔥 Препоръчвам ви да хвърлите едно око и на тези 80 ценни фрази от клуба на милионера, които да използвате във вашия бизнес.

Сигурен съм, че всички познаваме някой, който се е борил с разклатено здраве, фалит или смърт на близък човек, но ние наистина имаме вграден механизъм, който ни помага да се справим, да се приспособим и дори да успеем въпреки тези предизвикателства. Понякога просто не осъзнаваме с каква сила и издържливост разполагаме.

Да си силен и да поддържаш тази сила е трудна работа. Да си добър лидер, собственик на бизнес, родител или просто човек, непрестанно отдаден на постигането на целите си, също е трудна работа.

Но никой не е казал или обещавал, че ще е лесно-никой!

Нито пък, че ще е честно…

Алесандро разказва, че човекът, когото сега смята за най-добрия си клиент, поискал да работи с него едва след като го изхвърлил от офиса си за трети път! Но Форте не гледа на това като на отхвърляне, а разпознава предизвикателството:

Знаех, че има бизнес-възможност и добра причина той да има нужда да работи с мен, но знаех също така, че трябва да спечеля доверието му, и ако бях готов да се боря с предизвика телството, за да спечеля битката, в крайна сметка щях да го по стигна… и за мен е удоволствие да кажа, че успях.

Като погледна назад си мисля, че никой не би ме упрекнал, ако се бях отказал. Всъщност си представям как много хора ме съветват след второто изритване, че съм направил всичко възможно и че е време до продължа напред.

Важен момент тук е идеята, че ако нещо не работи, трябва да промените онова, което правите. За някои хора това означава да се откажат.

Но трябва да се научим, че всъщност това означава да се справим със същото предизвикателство от различен ъгъл. 

Използвайте различен подход, различен път или идея, но не изоставяйте постоянството, упоритостта и ентусиазма си.

В повечето случаи не получаваме нищо на тепсия, а трябва да се борим


правене на париПредизвикателствата в живота са просто начинът, по който природата изпитва степента на нашата ангажираност.

Но ако мислим за това като за проблем или препъни-камък, а не като за камък в река, на който да стъпим, ние от самото начало сме в беда, без мост, който да ни позволи да преодолеем препятствието.

Може да звучи странно, но децата обикновено не се борят със същите неща, с които и възрастните.

Те още не са си формирали мнения и не са стигнали до заключения за неща, които смятаме за положителни или отрицателни фактори, тъй като тези фактори са резултат предимно от житейския опит.

“След като прекарах три години като мениджър в голяма организация, съм твърдо убеден, че предизвикателствата са поредното „оправдание за провалите” – кълка, на която мнозина са решили да лежат.”

Някои хора се съсредоточават върху проблемите и се оплакват от тях по простата причина, че е много по-лесно да мрънкат, отколкото да преодоляват предизвикателствата и да продължават напред.

А най-голямото предизвикателство, пред което повечето от нас се изправят, е промяната.

Като човешки същества ние се опитваме да контролираме средата си.

Харесва ни да можем да предсказваме с известна сигурност какво ще стане, когато предприемем някакво действие, и така да „имаме право” да действаме. Когато контролираме нещата се чувстваме уверени, а увереността е невероятно важна. Пред каквито и промени да сме изправени, винаги ще има основни елементи при новите обстоятелства, на които уверено да можем да се опрем.

Така че отново трябва да се съсредоточим върху положителните аспекти. С други думи, мислете за онова, което можете да вършите, и елиминирайте слабостите чрез делегиране например. По същия начин и опитният алпинист няма да се опита да изкачи планината с един-единствен преход, а по-скоро ще изработи стратегия, ще построи базов лагер, а след това ще се катери на етапи от там нагоре.

Мотивацията…

правене на париМотивацията и постоянството са великолепни оръжия при справяне с промяната.

И ние трябва да действаме като атлетите, които изготвят годишния си календар и подбират състезанията, където трябва да участват, след което планират и управляват представянето и действията си съобразно своите цели

Доброто планиране поставя съвсем ясни цели и ни позволява да останем фокусирани. Това на свой ред увеличава шансовете ни за успех.

Струва си също да отбележим, че промените в нашата собствена среда могат също да се отразят на семейството или клиентите ни.

Така че ако другите са свикнали да работим по определен начин, трябва да сме особено внимателни как се справяме с промяната, за да окажем възможно най-малко въздействие върху тези хора.

Общоприетите усилия да правиш бизнес, не са задължително свързани единствено с управление на промяната. Да вдигнем телефона и да се свържем с потенциален клиент, ако и да знаем, че по всяка вероятност ще бъдем отхвърлени, е способност характерна по природа за всички ни, само дето не сме поставили ударение на способността, от която имаме нужда, за да стигнем до успешен резултат.

Избрани съвети за справяне с предизвикателства

 • Разбийте предизвикателството на прости стъпки.
 • Отработвайте стъпките в правилната последователност.
 • Предприемете действия незабавно, вместо да отлагате(иначе предизвикателството нараства…)
 • Освободете съзнанието си, като мислите както „вертикално”, така и „хоризонтално” или различно и творчески, както се казва.
 • Наберете такива сведения, които ще ви предоставят повече решения или възможности.

Помнете, че вашето предизвикателство няма да притежава същата емоционална стойност за друг човек, който от своя страна може да вижда решението по-ясно от вас.

Сравнявайте!

Когато сравнявате предизвикателството си с подобни, пред които са изправени други по света, това често поставя нещата от по-лесен за справяне ъгъл.

Успешно съчетаване на бизнесът и семейството!


Много хора в областта на продажбите се изправят пред предизвикателства в семейния си живот заради натиска и стреса, свързани с бизнеса.

Включването на семейството ви в това, което правите, и получаването на тяхното одобрение и интерес е изключително важно.

Ако не успявате да общувате със своя семеен съжител и семейството си и да споделяте предизвикателствата си, вие често си създавате още едно предизвикателство. Всички ние добре познаваме огорченията в семейните предизвикателства, така че възползвайте се от всяка възможност да ги избягвате.

Тук си струва да споменем историята за слона на хоризонта:

Ако си представите слон на хоризонта, той изглежда съвсем дребен. Но отблизо, на няколко стъпки разстояние животното изглежда огромно.

Сега си представете, че това е календар-бележник…

Когато планирате добре и предварително, нещата са лесни за справяне, защото задачата (слонът) е на хоризонта – малка е и лесно може да се управлява. Само че ако не управлявате ситуацията непрекъснато, накрая „слонът” се вторачва във вас от няколко метра, а в последния момент не можете да направите кой знае колко.

Важните хора за нас и бизнеса…

Големият въпрос е дали все пак не работим твърде много часове независимо от нуждите.

правене на париКолко пъти ни се е случвало да пропускаме възможността да прочетем приказка на децата си или да прекараме известно време с другите членове на семейството си, само защото сме смятали, че трябва „да довършим нещо”?

Въпреки че свързаните с бизнеса въпроси от време на време могат да се окажат невероятен товар, винаги има време през деня или през седмицата за развиване на семейните отношения, за запазване на една вечер, през която цялото семейство да седне на масата за вечеря.

Или пък за разходка в неделя следобед? Или за вечер за „пикник”, когато децата да избират какво искат да ядат?

Помнете, ако детето ви е на десет години, 3650 дни вече са си отишли и ви остават още 2920, преди то да си тръгне от дома.

Отрезвяваща мисъл, нали?

Помислете си за всички спешни обаждания, които сте получавали, или задачите, които някой е искал да свършите. Някоя от тях да е била толкова важна, че да не може да почака поне пет минути?

Избягвайте да казвате неща като „Скоро ще дойде момент, в който да забавя крачка”, или пък „Работя толкова усилено заради децата”.

Както казва Роб Парсънс:

„Докато се опитваме да дадем на децата си онова, което ние не сме имали, забравяме да им дадем онова, което имаме.”

Запитайте се какво бихте желали да направите по различен начин, ако бяхте женени за самите себе си. Или пък какво щяхте да направите, ако знаехте, че това е последният ви ден на земята.

Много от нас няма да имат късмета да живеят дълъг и пълноценен живот, така че защо да не изживеем всеки ден по най-добрия възможен начин?

Ако бяхме притиснати от чувство за неотложност по отношение на задачите, но оставахме фокусирани и можехме да постигнем ниво, приближаващо ни до осезаем житейски баланс, колко добре щяхме да се чувстваме?

Сега трябва да си зададете въпроса: ЗАЩО това вече не се случва или защо да не може да се случи сега?

правене на пари

Като начало обърнете внимание на този процес от 10 точки и ако не можете да измислите добри причини да не ги приложите на практика още днес, тогава, моля ви, поне опитайте:

 • Какво съм постигнал до момента?

Преглеждането и отдаването на дължимото на миналите ви успехи е много важно за поддържане нивото на самоувереност и подхранването на желанието и решителността.

 • Кой е бил най-големият ми неуспех?

Ако разгледате въпроса от различни ъгли, особено по отношение на постигнатите успехи, често можете да стигнете до заключението, че нещата не са толкова лоши, колкото са изглеждали на пръв поглед.

 • Какво съм научил?

Всички правим грешки и имаме разочарования, но това са положителни преживявания, ако уроците, които трябва да научим от тях, се превърнат в планове за предотвратяване на подобни грешки в бъдеще.

 • Ограничавам ли се и как мога да спра да го правя?

Като индивиди ние сме единствените, които могат да ограничат собствения си успех-не го правете.

 • Какви са личните ми ценности?

Повечето от нас се чувстват по-добре, ако правят неща, които смятат за добри.

 • Каква е моята роля в живота?

Успехът може да ви даде възможност да получите всичко, което искате, но балансът е също толкова важен. Не можете да оставите живота си „на изчакване”, докато решите.

 • Кое е следващото нещо, върху което ще се фокусирам?

Да знаете, че имате идеи и стратегии да постигате винаги онова, върху което се фокусирате, ви помага да изградите целенасочен начин за създаване на резултати.

 • Какви са целите ми?

Няма нищо лошо в това да си поставяте най-високи цели, особено когато можете да ги оправдавате, като ги постигате. Основното ви внимание може да бъде насочено към нещо изключително предизвикателно, но го разбийте на малки, лесни за справяне парчета, и започнете с тях.

 • Как мога да постигна тези резултати?

Част от плана е увереността, а тя идва само от практиката.

Продължете да постоянствате с най-добрите идеи, които имате в момента, а след това добавете още, за да постигнете успешен резултат.

Твърде много от нас прекарват цялото си време в съсредоточаване върху проблеми, когато всъщност трябва да прекарват не повече от 10% от времето си за проблемите и 90% – за решенията.

 • И класическият въпрос на всички времена:

„Ако знаех, че не мога да се проваля, с каква цел щях да се заема веднага?”

Няма съмнение, че създаването на синергия в живота, включваща семейство, работа и здраве, може да има положително влияние върху крайния продукт.

Финални думи

правене на пари

Когато в живота ни има баланс, всичко, което правим, се получава по-добре. И ако смятаме, че всичко това е невъзможно, то нека от време на време да се връщаме към фундаменталните принципи.

Понякога в живота се постига повече, ако направим крачка встрани или дори назад, стига да се придържаме към теорията, че трябва да поставяме личните цели пред тези в бизнеса.

Успехът е повече от просто правене на пари.

Успешните хора знаят това, защото те не намират време, а го създават.

Животът е много по-прост, ако знаем кое е съществено.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак