Крис Гарднър и уроците, които можем да научим от него в преследване на щастието

Крис Гарднър

“Аз просто исках да направя един милион долара”, казва Крис Гарднър. “Но нито можех да пея, нито можех да играя с топка, нито да танцувам, така че попитах майка ми: Как мога да направя един милион долара?

А тя ми каза: Сине, ако смяташ, че можеш да го направиш, ти ще го направиш!

Той нито можеше да пее, нито можеше да играе с топка, нито да танцува, той беше бездомен, той е черен, той е негър – Гарднър определено имаше целия свят срещу себе си.

Въпреки това той взема урока на майка си много сериозно, настанява го в сърцето си и е твърдо решен да успее, независимо от всичко и всички!

Крис Гарднър отдава приноса на своя възход до върха на своята майка Бети Жан Гарднър и на нейната, както я нарича той “духовна генетика“, която насърчава Крис да мечтае големи мечти за себе си и да се стреми да се превърне в най-добрия.

“Ние всички разбираме генетичния отпечатък на нашите родители, казва Гарднър. Може да получите очите на баща си, носа на майка си и не можете да направите нищо против това. Но вие можете да изберете вашата “духовна генетика”, да се ангажирате с нея, да я прегърнете здраво, да я усъвършенствате. Това е нещото, което направих аз!”

Филмът “В преследване на щастието” се фокусира върху една година от съществуването на Крис Гарднър, която той нарича най-трудната, най-мрачната, най-страшната година от живота си.

уил смит в ролята си на крис гарднър
Уил Смит в ролята си на Крис Гарднър

Но трудностите на Гарднър не започват от тази филмирана година от битието му, напротив.

Те започват още като е бил малко момче, когато освен че е обект на насилие в дома си от доведения си баща, бива и изнасилен от член на банда крадци от квартала му.

Гарднър не може да говори с никого за преживяното, той е репресиран и смачкан. Той е на дъното за първи път. Уви, не и за последен…

Преживява това най-накрая след години, когато се изправя пред човека, който му е причинил това лице в лице:

Ударих го с желязна тръба по главата и си тръгнах като оставих случилото ми се и този инцидент в онзи момент, точно там, на улицата“, казва той.

По време на възхода на Гарднър до върха, брокерите с афро-американски произход са много рядко срещано явление във финансовата индустрия, направо почти ги няма.

И по тази причина Крис Гарднър ни припомня един конкретен телефонен разговор с клиент, който предполага, че Крис е бял.

“Този човек ми разказа всички шеги за евреи, всички шеги за негри, които има на света и накрая се обърна и ми каза: Е, купи ми акции за 50 хил. долара, за това, че ми се обади!“, разказва Гарднър.

Един ден същият този клиент най-накрая решава да се срещне с брокера, докарал му цяло състояние. “Знаех, че има само две неща, които можеха да се случат“, казва Крис.

Той или щеше да закрие сметката си при мен, или щеше да затвори абсолютно всички сметки, които имат нещо общо с компанията, в която работя.”

След срещата си с Крис Гарднър – този чернокож брокер, клиентът му затваря всичките си сметки, които има на други места и прави бизнес единствено с Крис чак до смъртта си.

Каква е поуката: “Това, което научих в този бизнес е, че той не е нещо черно, той не е и нещо бяло, той е просто нещо зелено”, казва Гарднър. “Ако можеш да ми правиш пари, не ме интересува какъв цвят са те или ти.”

Ние винаги вървим след големите сделки, винаги се стремим към тях, тъй като усилията да направиш 500 $ са точно толкова, колкото да направиш 5 млн $. Мотото на Крис Гарднър

Пътуването на Гарднър от бездомен баща до борсов посредник милионер е основата на неговата биография, филмирана през 2006 във филма “В преследване на щастието” с участието на страхотния Уил Смит.

Хората, които са загубили работата си по време на сегашната криза няма как да живеят в тоалетната на подлеза на метрото, както го правеше Гарднър във филма, а и в живота си. Но тези хора могат да се чувстват също толкова отчаяни както Крис в ония времена!

Крис Гарднър
Крис Гарднър

Въпреки че той извървя дълъг път от бездомните си дни досега, Гарднър все още осмисля живота си като отново се изправя пред пречки, които се налага да преодолява.

През последните 4 години той харчи милиони долари, за да стартира и поддържа инвестиционен фонд в подкрепа на развитието на бизнеса в Южна Африка.

Но глобалната рецесия уби този негов проект преди още да е започнал и сега той типично в негов стил не се отказва, а отново започва да действа. Този път с различен план и нови бизнес партньори!

Вашите борби, в които се борите всеки ден да си изкарвате прехраната може и да са различни от неговата или от на някой друг, но Гарднър казва, че отговорът на въпроса кое е е това нещо, което ви кара да вървите напред и нагоре винаги е един и същ.

И той естествено не е нещо, което не сме чували, но пък е нещо, което е адски трудно да се намери и направи: Намерете нещо, което страстно обичате да правите и го правете!

За някой, който е над 50 години като мен може би не е времето тепърва да си търси работа, казва Крис, но може би е дошъл моментът да намерим нашия бутон на щастието, независимо на колко сме и да го натиснем

Ето и 8 съвета от Крис Гарднър за хората на средна възраст и за всички останали, които биха искали да преоткрият себе си :

[sws_divider_line]

1. “Този, който трябва да подреди собствения си живот, си ти, а не другите”

Забравете какво мислят или казват останалите. “Прави нещо, което те прави щастлив. Ние се страхуваме да правим това, защото на някой може би няма да му хареса това. Не правете така“, казва Гарднър, „натиснете бутона, който ви прави щастливи и точка”.

2. “Преследвай това, което обичаш, но остани здраво стъпил на земята.”

“Вероятно най-трудният въпрос, който някога съм си задавал, а и който може би и вие сте си задавали е Как да избере човек между страстта си и практичността?, казва Крис.

“Не мога да отговоря на този въпрос, защото аз трябваше да правя и двете! Страстно да преследвам кариерата, за която мечтаех в областта на финансовите услуги. Но също така трябваше страстно да преследвам и начините за изхранване на детето си.”

3. Започване на бизнес след 50.

Гарднър добавя своя глас в хор от експерти, които виждат вълна от възможности за стартиране на малък бизнес, управляван от поколението на “бейби бумърите” притискани и изтласкани от Корпоративна Америка поради възрастова дискриминация или лошата икономика.

Това е О.К., казва Крис, защото предприемачите над 50 ако се замислите малко по-креативно, са в по-добра позиция от младите работници да се възползват от своята натрупана с годините репутация.” “Това може да бъде началото на нов вид икономика, казва той, с един куп хора с предприемачески дух“.

4. Точката, без която не може – Направете си план.

“Ако сте решили да започвате бизнес, надявам се имате предвид, че това не е достатъчно. Имате нужда от план, който да е ясен, кратък, завладяващ и последователен. На всичкото отгоре трябва да сте емоционално ангажирани с това, което правите”, казва още Крис Гарднър!

5. Разиграй правилно силните си страни.

“Вашите умения, талант и опит, натрупани през годините усилена работа, могат да бъдат прехвърлени към други видове работни места, отрасли и различни видове бизнес.

Ако сериозно обмислите вашия предишен опит, знания и умения, ще се изненадате колко много неща може да правите дори и на 50!”

6. Внимавай за себе си, пази се!

Когато нещата станат зле, запомни, че кавалерията не идва и няма и да дойде и нещата може да се влошат. Няма план Б! Когато паднеш на задника си, това, което трябва да се запиташ е: Как по дяволите се озовах тук?

Отговори си на този въпрос, вземи си поука и поеми отговорност за живота си. Имай го това предвид, винаги бъди нащрек. Очаквай най-доброто, но бъди подготвен за най-лошото.”

7. Не забравяйте това, което е наистина важно.

“Много дълго време в нашия съвременен свят ние работим, за да получим някакви материални неща, които определят статуса ни в обещството и засилват самочувствието ни, казва Гарднър.

Точно сега, точно на тази средна възраст е време да се съсредоточите върху това, което наистина има значение в краткото ни съществуване – семейство и приятели”

8. Всеки прогрес е прогрес.

“Бебешките стъпки също се броят в това да измерите колко дълго ще продължите да вървите напред. Отбелязвайте всеки успех – бил той малък или голям.”

Финални думи

[sws_divider_line]

Крис Гарднър

Първият въпрос за мен, на който хората искат да разберат отговора е колко пари правя, казва Крис. За повечето това е нормален въпрос, защото отговорът му ще им покаже защо и дали трябва да ме слушат. Моят отговор е винаги един и същ. Казвам им да забравят за парите. Парите са най-маловажният аспект на чувството за богатство. По-важно е да правите нещо, което ви прави щастливи. Без значение колко пари имате или без значение колко лесно ги изкарвате, ако не сте доволни от това, което вършите, вие не сте нищо повече от роб на своя талант, работа и пари.

Гледайки филма “В преследнане на щастието“, всеки път се чудех дали и този път Гарднър ще има сили да продължи след поредния житейски провал. Дали и този път, когато всичко изглежда повече от безнадеждно, той ще се откаже.

Но той никога не се отказа. Продължи напред, без да му пука, че се явява пред милионери по потник и с боядисани дънки! Ето това се казва мотивация и цел, изпълнена със страст.

Крис Гарднър е доказателство за успех, който може да бъде постигнат, когато на всеки, без значение от неговото минало и статус, бъде даден шанс.

“Без значение кой сте,“ казва Гарднър, “вървете напред и бройте малките стъпки, толкова дълго, колкото ви се върви нагоре. Накрая може да съберете всички тях и един ден да погледнете назад и ще бъдете изненадани, какво успешно пътуване се е получило и на какво хубаво място сте в момента!”

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА