Превърни се в най-доброто си аз! Програма за оптимизиране на ума, тялото и духа

Превърни се в най-доброто си аз! Програма за оптимизиране на ума, тялото и духа

Аристотел е казал, че ние сме това, което правим непрекъснато. Изводът е, че успехът не е действие, а навик, който се изгражда с постоянство.

В ежедневието си рядко се стремим към изграждане на добри навици. В общия случай ни липсва воля, постоянство или вечното оправдание – време.

От друга страна, избягваме да си правим програма, защото не искаме да живеем според графици или чужди правила.

Освен това спазването на такава е трудно, а и идеята да живееш според моментните си желания звучи по-примамливо.

На кого са му нужни допълнителни задължения?

Знаете ли обаче до какъв извод стигнах наскоро?

Създаването и спазването на дневна програма е по-малко изморително психически, физически и емоционално от ежедневие с липса на такава.

Запитах се – какво се случва с мен, когато не върша нещата, които знам, че ме карат да се чувствам по-добре?

Това са навици като тренировки, медитация и писане.

По този начин лишавам тялото си от позитивната енергия, която създават тези дейности. Чувствам се и изглеждам изморена… отвътре и отвън.

И това дори не е най-лошото.

Още по-страшно е, че мечтите и целите ми просто ми се изплъзват.

Преди време реших, че нещата не могат да продължават по този начин, ако искам наистина да бъда успешна.

Започнах да се вслушвам повече в думите на Аристотел. Създадох си дневен план и най-накрая успехът започна да изглежда по-постижим. Вече успявам да изпълня повече от заплануваното и се чувствам по-добре от преди.

Ако прочетете статията до край, ще разберете как създадох своя дневен план-график за успех. След това сами ще подберете и оформите ваш собствен, за да постигнете целите си.

Най-доброто, което можете да направите за света, е да направите най-доброто за себе си. – Wallace D. Wattles

И все пак… защо да си създаваме дневен график?

daily-routine

Може би все още не сте напълно убедени и имате нужда от доводи в подкрепа на преимуществата, които носи създаването на една дневна програма.

Установяването на дневен ред е и инвестиция, начин да направите най-доброто за останалата част от света. Освен това предоставя и допълнителни привилегии:

 • създава добра организация,
 • изгражда силни и полезни навици,
 • дава ви сили да напредвате в дните с по-слаба мотивация.

Следването на дневната рутина може да ви помогне да:

 • установите приоритетите си,
 • ограничите отлагането до минимум,
 • следите целите си,
 • водите по-здравословен начин на живот.

По този начин по-рядко ще се налага да разчитате на волята и мотивацията си.

Защо?

Защото навиците са действие/действия, което/които правите редовно, без да се налага да влагате твърде много усилия или мисъл. Те се случват естествено.

Откакто следвам дневния си план-график имам повече енергия, мотивация и страст, което прави постигането на целите ми много по-лесно и осъществимо. Имам повече физическа и психическа енергия, с които да преминавам дори през най-трудните си дни. Чувствам се по-щастлива и удовлетворена от качеството и дълбочината на живота си.

Но признавам:

Невинаги е лесно да изградите добри навици.

Да не забравяме думите на Брайън Трейси:

Добрите навици се изграждат трудно, но с тях се живее лесно. Лошите навици се изграждат лесно, но животът с тях е труден.

Преди да започнем обаче:

Налага да запомните нещо много важно: това, което работи за някого другиго, може и да не работи за вас. Именно затова е важно да изберете най-близките до вас дейности, тези, които да ви изстрелят към върха.

И да започнете да ги вършите…

Не се страхувайте да опитвате нови навици, за да видите как ще ви подействат.

Ако ви карат да се чувствате пълни с енергия и вдъхновени, продължавайте да ги правите. Ако не – опитайте нови, докато откриете вашите.

Ключът е:

В създаването на редовни и последователни дневни схеми, които ще ви отведат до онази точка в живота, където бихте искали да бъдете. Те ще ви помогнат да дадете най-доброто от себе си на всяко възможно равнище – ум, тяло и дух.

А сега нека разгледаме нещата, които можете да включите в своя дневен план, за да постигнете по-високо умствено развитие (тоест сила на мозъка и яснота).

Част 1: Оптимизирай ума си

brainwriting-idea-generation-process

Успешният дневен план-график ви помага да постигнете лазерен фокус от момента, в който се събудите сутринта, до момента, в който затворите очи.

Ето няколко начина да го постигнете:

Бъдете позитивни: започнете деня с мантра

Вече съществуват доста доказателства в подкрепа на твърдението, че позитивното мислене помага да се справите със стреса и подобрява здравето.

“Днес ще бъде най-хубавият ден от живота ми!”

Започвайте всичките си дни, казвайки това просто изречение. Високо и силно. Изричайте го всяка сутрин, ставайки от леглото, без значение дали нощта е била тежка или пък точно тази сутрин чувствате, че цялата тежест на Земята е паднала върху плещите ви. Защо?

Тези девет думи създават правилния начин на мислене, който трябва да следвате.

Не мислете, че това, което прави деня ви добър или лош, са събитията, които се случват. Това е вашата реакция спрямо тях. Имате избор – или изживявате деня така, както искате, или оставяте обстоятелствата да решават вместо вас.

Ума ни постоянно се стреми да ни напомня, за нещата, които не са наред. Това е заложено в мозъка ни. Позитивното мислене обаче може да ни помогне да го променим.

Бен Франклин всяка сутрин си е задавал въпроса: Днес какво добро да направя?

Изберете си фраза, която ви действа.

Може да е просто усмивка или изричането на думата “Благодаря” силно и високо, може да си напомняте, че всеки ден е подарък.

Сами диктувайте събитията

Когато се събудите сутринта, първото нещо, което правите, е да проверите мейла и социалните си мрежи. Права ли съм? Ако отговорът е “да”, започвате деня с реакция вместо с действие. Вместо да изберете да реагирате на събитията, които вече са се случили, създайте събитията, които искате да се случат. Диктувайте ги!

Най-голямата беда е, че прекарваме най-хубавата част от деня, отделяйки я за нещата, които другите считат за приоритетни.

Да разгледаме един пример.

Получили сте мейл, в който ви молят за някакви работни документи. Може да бъдете принудени да ги изпратите незабавно, макар че преди това сте планирали да се занимавате с личния си бизнес.

Това ще обърне фокуса ви в неправилна посока.

Или пък отваряте Facebook и виждате, че един от приятелите ви има проблем. Ако се фокусирате първо върху това, няма да успеете с личните си проблеми и задачи.

Започнете деня си, фокусирайки се върху себе си.

Така ума ви ще бъде в много по-добро състояние. Ще успеете да помогнете на другите и да изпълните личните си задачи.

Подгответе се умствено: представете си успеха

Някои от най-добрите световни атлети използват визуализацията като метод да подготвят умствено себе си за превъзходство в техния спорт.

Арон Роджърс, защитник в НФЛ, споделя за силата на визуализацията:

“В шести клас, един треньор ни научи на важността на визуализацията. Когато съм на среща, гледам филм или лежа в леглото, преди да заспя, винаги си представям как правя определени ходове. Много от ходовете, които предприемам в играта, съм обмислил предварително. Представял съм си ги, докато съм лежал на дивана.”

Добра идея е визуализацията да се практикува 10 минути дневно.

Тя задейства силата на подсъзнанието.

Просто затворете очи и си представете себе си преуспяващи, представете си, че сте най-доброто, което можете да бъдете. Поставете се в ситуации, където можете да блеснете, визуализирайте най-добрите възможни изходи от всяка ситуация. Включете колкото се може повече детайли, използвайте всичките си сетива.

За тези, които не могат просто да затворят очите си и да си представят разни неща, препоръчвам да пишат на хартия как искат да премине денят им.

Бъдете възможно най-положителни и детайлни.

Целта на всичко това е да подадете команда от съзнанието към подсъзнанието си.

То иска да повярва в това, което му казвате, без значение дали е добро или лошо, и ще направи всичко необходимо, за да превърне подадените команди в реалност.

Почетете книга (дори и само една страница от нея)

reading-book

Научно доказано е, че четенето носи много преимущества.

Може да повиши интелигентността ви, да увеличи мозъчната ви сила и дори да усили чувството за съпричастност. Освен това намаля над два пъти риска от Алцхаймер.

И за капак на всичко това ви кара да се чувствате по-отпочинали.

Джошуа Бекер, автор на бестселъри, си поставил за цел да чете по една книга седмично. Той осъзнал, че това го прави по-добър лидер, разширява мирогледа му и базата му със знания.

Освен това станал доста по-дисциплиниран.

Не знам за вас, но лично на мен ми е трудно да открия време за цяла книга.

Ако сте от заетите, предлагам по-лесна цел.

Четете по една глава дневно от избрана книга. Ако четете няколко книги едновременно, можете да изберете тази, която ви се чете точно в този ден. Ако понякога имате време да прочетете повече от една глава, направете го. Но задължително намерете време да отметнете поне една.

Като разделите голямата цел / задача на много по-малки, ще имате възможност да се насладите на доста по-голяма успеваемост с много по-малко усилия.

Намерете си партньор или ментор

find-a-mentor

Обаждайте се или оставяйте съобщения на този човек всеки ден.

Това просто действие ще ви направи по-отговорни.

Ако още нямате ментор, помислете как можете да си намерите. Намерете някого, на когото можете да се доверите и който ще ви кара да държите на думата си.

Денят, в който откриете някого, който също толкова страстно преследва същите цели като вас, ще е денят, в който правите първата си сигурна стъпка към успеха. Поемайки ангажимент към този човек, вашата цел ще започне да изглежда реалистично постижима. – Ерик Томас

Авторът на горния цитат, препоръчва да направите списък с трима човека, на които вярвате и уважавате. Поговорете с тях и им споделете какво точно искате да постигнете. След разговорите, решете кой ще се справи най-добре със задачата да ви държи отговорни. Може да е различен човек за всяка различна задача.

Направете така, че те също да имат полза от помощта, която ви оказват.

Дайте им нещо.

Каквото и да е. Дори и само “Благодаря”. Колкото повече давате в замяна, толкова по-дълго ще можете да разчитате на подкрепата на тези хора.

Пишете: заредете се с креативност

write-everyday

Ако всеки ден прекарвате малко време в писане, ще станете по-добър комуникатор и ще усвоявате по-лесно важната информация. Пишете като в дневник.

Освен всичко останало ще започнете по-добре да разбирате себе си.

Писането може да прочисти ума ви и да помогне да разберете какво наистина искате от живота. Всяка сутрин сядайте и пишете поне по три страници.

Можете да разкажете каквото поискате върху тях.

Просто го правете всеки ден.

Може също да пишете по 10 идеи.

Смисълът на това упражнение е да разработите мозъка си и да станете по-креативни. Може да бъдат големи идеи (как да излекувате рака) или малки (как да накарате котката си да спре да драска мебелите).

Казват, че всеки човек поне веднъж в живота си ражда идея за един милион долара. Кой знае дали чрез този списък няма да откриете своята!

Правете си дневен списък със задачи

Един чудесен начин да сте подготвени за деня е да си правите списъци със задачи.

Планирайте по шест – седем задачи, които да свършите в рамките на деня.

Това действа по две причини. На първо място, помага ви да планирате деня си по начин, който позволява да направите възможно най-много, вместо да изпълнявате задачите си на случаен принцип. Знаете точно кога и какво трябва да свършите и е много по-вероятно наистина да го направите.

Придържайте се към кратки списъци, за да ги управлявате и изпълнявате по-добре.

Предлагам ви да използвате малките самозалепващи се листчета. Те ще ви помогнат да се придържате към краткостта на списъка със задачи.

Друг плюс на кратките списъци е, че когато зачеркнете всичко от тях и все още имате време, се чувствате вдъхновени да свършите още неща.

Правете си малки почивки през деня

Въпреки че всички тези съвети са, за да ви помогнат да напреднете, понякога имате нужда просто да дадете време на ума си да отпочине.

Редовните почивки предпазват от отегчение и загуба на фокус, а в същото време подобряват функционалността на мозъка. Дават време да преоцените нещата, върху които работите, и да се подсигурите, че се движите в правилната посока.

Предлагаме ви една кратка и лесно запомняща се техника, която приложена правилно, би могла да промени живота ви. Позната е под името Pomodoro.

Използвайки тази техника, ще изпълните задачите си за двойно по-малко време!

Така и така заговорихме за почивки…

Защо не подремнете, за да позволите на ума си да отпочине?

Според Националната фондация по съня в САЩ, кратка 20-30-минутна дрямка може да повиши настроението, бдителността и дори производителността ви.

Уинстън Чърчил, Джон Ф. Кенеди, Томас Едисън и Салвадор Дали например редовно си дремвали, за да дават почивка на ума си и да обновят сили.

Разделете деня си на части

По този начин никога няма да губите фокус и интерес. Когато продължително време правите едно и също нещо е много по-вероятно това да се случи.

Ако правите нещо, което не ви е особено приятно, мисълта, че ще го правите само през кратка част от деня, го прави по-поносимо. Предлагаме ви примерна схема.

Вие, разбира се, ще създадете своя собствена, следвайки примера.

 • 10:00 – закуска
 • 10:30 – 12:00 – генериране на идеи, медитация, благодарности
 • 12:00 – упражнения
 • 12:30 – обяд
 • 13:00 – 17:00 – работа с почивки
 • 17:30 – вечеря
 • 18:30 – 20:30 – тренировка по избран спорт
 • 21:00 – вечеря
 • 22:00 – студен душ
 • 23:00 – 2:00 – релакс и почивка

Няколко важни неща, които да запомните:

 • Два последователни дни никога не трябва да са напълно еднакви.
 • Прекарвайте възможно най-много време, вършейки каквото искате. Стремете се да направите повече за по-кратко време. Това е целта на всеки ден.
 • Има значение как използвате времето си и как го разменяте срещу опит.

Е… измислете как да разделите на части собствения си ден. Открийте какво трябва да направите, за да ви остава възможно най-много време за любимите дейности.

Задайте тема за дните от седмицата

Джак Дорси, съоткривател на Twitter и Square, успява да управлява и двете компании, без да се претоварва. Той оставя различни задачи за различните дни от седмицата и така всеки ден работи само по една от тях. Например:

 • Понеделник: Мениджмънт
 • Вторник: Продукти
 • Сряда: Маркетинг & растеж
 • Четвъртък: Разработчици & партньорства
 • Петък: Култура и засилване на компанията
 • Събота: Почивка
 • Неделя: Размисъл & стратегия

Част 2: Оптимизирай тялото си

За да бъдете най-доброто си Аз, трябва да полагате грижи за тялото си.

Как да направите това?

В следващата част от статията ви предлагам няколко неща, които можете да добавите към дневната си програма, за да успеете.

Дишане: Упражнявайте дълбоко дишане

Разбира се, ако спрете да дишате, ще умрете.

Но тук искам да поговорим за истинското дишане. 70% от токсините във вашето тяло се освобождават през белите ви дробове. Издишването превръща акта на “пълното дишане” в натурален и мощен детоксикатор.

breathing

Тони Робинс, който е експерт в областта на пиковата производителност, препоръчва три пъти дневно да правим 10 “мощни вдишвания”, използвайки пропорцията 1:4:2. Пример: Ако вдишвате за 6 секунди, задръжте 24 секунди и издишайте за 12 секунди. Този тип дишане вкарва енергия в тялото ви, прави го по-здраво и по-малко стресирано.

Ще започнете да се чувствате по-добре почти мигновено. Опитайте.

Яжте “продуктивна” храна

Знаехте ли, че храната, която ядете, също може да ви направи по-продуктивни?

Нещата, които консумирате, оказват влияние на начина, по който функционира мозъка ви. В края на краищата, успявате да постигнете целите си по-лесно (или по-трудно). Проучване е открило, че мозъкът работи оптимално, когато консумираме много специфична доза глюкоза – 25 грама, под форма, която се освобождава бавно с времето. Храните, които спадат в тази категория и имат положителен ефект върху тялото и ума са:

good-food

 • риба,
 • ядки,
 • семена,
 • авокадо,
 • боровинки,
 • сурови картофи и… любимият на всички
 • черен шоколад.

Яжте тези храни и вашите тяло и мозък ще ви бъдат благодарни!

Ползи от някои храни:

Риба – класическа храна за мозъка. Богата е на мазнини и омега-3 мастни киселини, които са важни за правилното развитие и функциониране на мозъка. Омега-3 намалят риска от инфаркт и деменция. Засилват паметта.

Черен шоколад – малко черен шоколад носи много ползи. Съдържа антиоксиданти, които ограничават риска от намаляване на умствените способности. Освен това съдържа кофеин, който е натурален стимулант и спомага за добрата концентрация.

Ядки и семена – пълни са с витамин E и антиоксиданти, които са познати с функциите си срещу отслабване на паметта с напредването на възрастта.

Пийте повече вода: 9-13 чаши дневно

Близо 75% от хората не пият достатъчно вода дневно. Вие от тях ли сте?

Ако е така, може би се чувствате уморени през цялото време, имате по-често главоболия и също така намалява силата и издръжливостта ви. Това от своя страна довежда до по-трудно изпълнение на всекидневните ви задачи.

Един от начините да се преборите с това често срещано сред хората явление е да си носите вода навсякъде.

Нека първото нещо, което правите сутрин, е да изпиете пълна чаша с вода. След сутрешната тренировка, изпийте още една и по една след всяко ядене.

Пийте вода през целия ден, така че да успеете да достигнете препоръчителната доза от 9 чаши на ден за жени и 13 чаши дневно за мъже.

Пийте чай: полифенолите са от полза за тялото

Може да замените водата с чай.

Проучено е, че полифенолите, които се откриват в него, носят много ползи за нашето тяло. Те са противовъзпалителни и действат като антиоксидант.

По-долу можете да разгледате полезните свойства на някои видове чай:

drink-tea

 • Зелен чай – противораков ефект, добър за кръвоносната система и мозъка
 • Черен чай – спомага за здрави бели дробове
 • Бял чай – действа като средство срещу рак
 • Oolong чай (традиционен китайски чай) – намалява холестерола
 • Пу-ер чай – бори се с излишните килограми и намалява холестерола

Пийте по 1-2 чаши дневно.

Ставайте от стола си… често

Ако прекарвате деня си седнал зад бюрото, може наистина да навредите сериозно на тялото си. Ето рисковете, които носи дългото заседяване:

 • рак на дебелото черво,
 • рак на гърдата,
 • диабет тип 2,
 • сърдечна атака,
 • понижение на умствените способности и
 • загуба на мускулна маса.

Препоръчва се раздвижване на всеки 20 минути, използване на бюро, което е за правостоящо положение и сядане на балансиран стол.

Правете упражнения (Движете се!)

Упражненията са част от дневната програма, която почти всеки мрази. И всеки успява да намери едно от тонове оправдания, за да не тренира.

 • “Не ми харесва да го правя.”
 • “Не мога да стана достатъчно рано и не ми стига времето. А вечер нямам време.”
 • “Не обичам да се потя.”

Списъкът е доста дълъг…

Извиненията обаче са лъжи, които си казваме, за да оправдаем провалите си.

Как да ги избегнем?

Ами разгледайте ползите, които ви носят редовните упражнения. Не мислете за това, което не ви харесва. Вижте какво ще получите, ако тренирате редовно.

Ако спрете да тренирате, здравословното ви състояние значително се понижава. Освен че намалява продуктивността и мотивацията, рискът от депресия значително се покачва. Но това не е всичко.

Редовните упражнения носят и още ползи.

Спомагат за по-лесно контролиране на теглото, намалят риска от диабет тип 2 и рак, повишават настроението и… още много.

Не мислете, че да тренирате означава да правите редовни едночасови изтощителни тренировки. Можете просто да повървите 10-20 минути.

Правете йога, разтегнете или просто потанцувайте в хола. Ето една примерна програма с упражнения:

exercises

Няма значение какво правите. Просто се движете!

Спете достатъчно: Не по-малко от 6 часа на нощ

Сънят е извънредно важен за цялостното ви здравословно състояние. Ако не спите достатъчно, това може да повлияе на вашите преценка, настроение и способността ви да усвоявате информация. Хроничното недоспиване освен това може да доведе до затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и дори ранна смърт.

Доста е трудно да спазвате пълна седмична програма, когато сте толкова уморени, че всичко, за което мислите, е как да стигнете до леглото.

За да е добър сънят ви:

 • Пийте кофеин само по-рано през деня
 • По-късно яжте храни, които действат приспивателно – банани, овесена каша, картофи
 • Използвайте тапи за уши или машина за бял шум през нощта
 • Затъмнете стаята, в която спите
 • Стойте далеч от технологични джаджи поне час преди сън

Запомнете: постоянството и графикът са ключът за създаването на добри навици за спане. Препоръчително е да спите поне 6 часа дневно в един и същи времеви интервал.

9 съвета за увеличаване количеството и качеството на съня


Част 3: Оптимизирай духа си

improve-your-spirit

Ето няколко начина, чрез които да постигнете извисяване:

Опитайте медитация

Технически се нарича медитация, но идеята е да се изключите за малко.

Добавянето на тази практика към дневния график има много положителни ефекти. Например по-добър фокус, по-лесно взимане на решения и умения за решаване на проблеми, подобрение на паметта, по-лесно организиране на времето и подобрена концентрация. Това се случва чрез промяна на структурата на мозъка ви.

Медитацията намаля стреса, безпокойството и депресията. Има страхотни медитации с инструктор, които можете да намерите безплатно онлайн.

За много хора това е добър старт.

Намерете вдъхновение

find-inspiration

Вдъхновението и мотивацията могат да дойдат от много места – книги, музика, подкасти, видеа, емейли, други хора.

Всичко, което трябва да направите, е да намерите тези от тях, които ви въздействат най-много и да се ангажирате с тях. Всеки ден.

Проучване показва, че вдъхновението може да бъде активирано, уловено и манипулирано. Освен това то има голям ефект върху важните неща от живота.

Можете да си свалите и приложения на телефона, които да ви вдъхновяват и мотивират. Те ще ви държат фокусирани, а освен това ще допълват базата ви от знания.

Друг начин да се вдъхновите е да включите в дневната си рутина позитивни твърдения. Доказано е, че те подобряват образованието, здравето и дори връзките.

Така че… Намерете дума или фраза, която ви дава сила и ви мотивира, и започнете да я повтаряте.

Напишете нещата, за които сте благодарни на лист

Ако утре се събудите и имате само нещата, за които сте благодарили днес, какво би ви останало? Като прекарвате малко време от деня, изразявайки благодарност за всички благословии в живота си, правите две неща.

На първо място, разбирате, че макар нещата невинаги да са такива, каквито бихте искали, вие сте щастливци да имате това, което имате.

Второ, за колкото повече сте благодарни, толкова повече привличате към себе си. Сякаш нещата се умножават.

Освен да благодарите за хубавите неща в живота, не е лошо и активно да ги оценявате. Например, прекарвайте време със семейството си всеки ден, за да знаят хората колко ги цените и колко благодарни сте да ги имате в живота си.

Можете да пишете списък с благодарности всеки ден (дори и да не ви се иска в някои дни). Ще видите, че ще се превърнете в по-позитивен и привлекателен човек.

Започнете списъка си с всички неща, за които сте благодарни, и го допълвайте всяка сутрин, след като станете от леглото, и преди да си легнете вечер.

Ако искате да станете още по-добри, изберете един човек от миналото си, за когото сте благодарни, свържете се с него и му кажете. Представете си въздействието, което би могло да има това върху този човек. А и върху вас!

Научавайте по нещо ново (всеки ден!)

Според едно проучване на университета в Сан Франциско, научаването на нещо ново може да ви направи по-щастливи в дългосрочен план. Да, може да ви причини малко стрес в краткосрочен, но пък крайният резултат е по-високо ниво на удовлетворение, което определено си струва безпокойството.

Помислете какво още не сте научили, а бихте могли…

Какво ще кажете за рисуване или писане? Или пък ще предпочетете нещо по-натоварващо като изкачване на скали или изучаване на даден вид танц?

По-малко време с неприятните ви хора

Разберете, че трябва да намалите контактите, които ви носят негативни емоции.

Сега прехвърлете в главата си всички хора в живота си.

Помислете дали ви носят енергия или ви я отнемат.

Ако е първото, прекарвайте повече време с тях. Но в другия случай запазете дистанция и ще бъдете по-щастливи.

Давайте

Има нещо много удовлетворяващо в помагането.

Не е нужно да помагате с големи усилия и да предприемате подвизи.

Нещо просто като отварянето на вратата за някого или щедър комплимент отправен към непознат или любим може да има огромно въздействие върху собствения ви и върху техния ден.

Поставете си за цел да правите нещо хубаво за някого всеки ден. Усмивката на лицето ви ще бъде голяма колкото на този, за когото правите доброто.

Ако имате време, може да станете доброволец в организация за благотворителност.

Оценявайте. Записвайте. Увеличавайте.

Е, ако четете тази статия и си мислите нещо от сорта на “Добре де, вече съм опитал доста от тези неща, но все още съм тук.

Не съм там, където бих искал да бъда.”

Може би е време да погледнете трезво върху нещата, които вършите през деня, и да разберете с какво губите времето си.

За целта – може да ползвате новите технологии.

Има много приложения за продуктивност. С тяхна помощ можете да записвате какво правите и да установите кое колко време ви отнема и как да го редуцирате.

3 въпроса, които да си зададете

Въпрос №1: Правя ли това, което обичам?

Нека бъдем честни. Трудно е да бъдем най-добрата си версия, когато не сме щастливи с това, което правим от живота си.

“…в последните 33 години, поглеждам в огледалото всяка сутрин и се питам: ‘Ако днес беше последният ден от живота ми, щях ли да искам да направя това, което смятам да направя днес?’ Когато се заредят много поредни дни, в които отговорът е ‘Не’, разбирам, че трябва нещо да се промени.” – Стив Джобс

Е, правите ли нещата, които ви правят щастливи?

И какво, ако днес беше последния ви ден на земята?

Ако отговорът на първия въпрос е ‘не’, помислете какво можете да направите, за да се чувствате по-пълноценни и щастливи. Направете списък с неща, които биха ви удовлетворили и ги добавете към дните си.

Така след време отговорът на този въпрос трябва да бъде твърдо ‘ДА!’

Въпрос №2: Кое е най-лошото, което може да се случи?

Случвало ли ви се е да се събудите и да почувствате притеснение? За нещо, което може да случи по-късно или утре, или пък следващата седмица, месец, година?

А през деня често ли премисляте лошите неща, които евентуално могат да ви се стоварят на главата в бъдеще? Чувствате ли се изтощени и сякаш проблемите ви никога нямат край?

Ами… спрете! Веднага! Стоп!

Този начин на мислене може да ви попречи да се извисите духовно и умствено. Затова просто си помислете “И ако все пак тези неща се случат, какво толкова?” Дали наистина проблемите ще бъдат толкова неразрешими, колкото си мислите? Дали последствията ще са фатални?

Кое е най-лошото, което би могло да се случи?

Доказано е, че много често се притесняваме преувеличено за неща, които или никога няма да се случат, или са лесно поправими, дори и да се случат.

Спрете да се притеснявате за дреболии все едно са въпрос на живот и смърт.

Съществува една проста техника, създадена от автора Байрон Кейти, която може да ви помогне да се отървете от тревожните си мисли.

Тя се състои от 4 прости въпроса, които трябва да си зададете всеки път, когато започнете да се притеснявате.

 1. Вярно ли е? (Да или не? Ако ‘не’, преминете към 3.)
 2. Абсолютно сигурни ли сте, че е вярно? (Да или не?)
 3. Как реагирате, какво се случва, когато вярвате в тази мисъл?
 4. Кои и какви ще бъдете, ако мисълта я няма?

Помислете за ситуация, която много ви притеснява и се натрапва непрекъснато в мислите ви. После си задайте тези четири въпроса. Бъдете честни.

Ще се изумите от резултата.

Аз също доста често се притеснявам за неща, които нямат никакво реално значение или пък никога няма да се случат.

Често си измислям потенциални проблеми и започвам да ги преживявам в ума си, преди въобще да са се появили в реалността. Понякога се случва да се доведа до депресивно състояние със силата на мислите си.

Изпитана техника в такива случаи е да се вгледам в миналото и да установя, че всичко лошо, което се е случило някога, сега няма значение. Освен това е довело след себе си много позитивни последствия. Ако имате основание да се притеснявате за нещо, но пък знаете, че след година това нещо няма да има никакво значение, то спрете веднага.

Въпрос №3: Какво добро направих днес?

Бенджамин Франклин си е задавал този въпрос на края на всеки ден.

Отговорът му ще ви помогне да преразгледате деня си и да видите дали продължавате да се движите в желаната от вас посока. Помагате ли на хората?

Не забравяйте, че колкото повече давате, толкова повече получавате в замяна.

В края на деня може да записвате в дневника си всички добри неща, които са се случили. Добавете и нещата, които искате да подобрите. Така ще видите как може да направите всеки следващ ден по-добър от предишния.


Обобщение: Моят дневен план-график

Дневният план-график е нещото, което ще ви помогне да се превърнете в по-добър човек и на трите нива: ум, тяло и дух. Ще ви помогне да виждате възможностите и да гледате на проблемите като на ‘ситуации’.

И на последно място, но не по важност, макар че ще следвате график, вие ще се чувствате по-свободни от всякога. Ще знаете, че сте планирали целите си и няма нужда да мислите кога и какво да свършите.

Ето ви една примерна програма, като силно препоръчвам да съставите своя собствена според личните си нужди, разбирания, потребности и интереси.

 • 5:00 – ставане без излежаване. Не забравяйте да си кажете, че днес ще е най-хубавият ден от живота ви. Прочетете нещо вдъхновяващо и изпийте чаша вода.
 • 5:15 – прочетете поне една глава от книга.
 • 5:45 – напишете сутрешната си страница за проясняване на ума. Може да го направите, докато пиете чаша горещо кафе.
 • 6:15 – Медитация поне 20 минути.
 • 6:35 – Време за позитивните твърдения, докато слушате приятна музика (около 6 минути), визуализация (от 3 до 5 минути), лист с благодарности (около 3 минути).
 • 7:00 – направете закуска за себе си и за семейството си.
 • 7:30 – добро време за разходка или упражнения.
 • 8:15 – съставяне на план за деня и списък със задачи.
 • 8:30 – започнете работа по най-важните за деня задачи.
 • 9:00 – проверка и отговор на писмата, преглед на интернет.
 • 9:30 – 16:00 – работа.
 • 16:00 – тренировка.
 • 17:30 – среща с някого за кафе.
 • 19:00 – време за семейството, генериране на нови идеи и научаване на нещо ново.
 • 21:30 – баня, преглед на деня, вечерните позитивни твърдения и благодарностите.
 • 22:00 – време за сън.

Не се страхувайте, че ще сбъркате. Просто започнете!

Не се страхувайте да променяте дневната си програма. В началото тя няма да изглежда така както след година или дори след месец.

С времето ще добавяте и ще премахвате неща от нея. Започнете от някъде и постепенно настройвайте, така че да се чувствате максимално удовлетворени. Това е постепенен процес. Не е лесно, но си заслужава.

“Надявам се, че през следващата година ще правиш грешки. Защото ако правиш грешки, значи правиш нови неща, опитваш нови неща, учиш, живееш, надхвърляш себе си, променяш се и следователно променяш света. Правиш неща, които никога преди не си правил. А най-важното е, че въобще правиш нещо.” – Нийл Геймън

Няма проблем да бъдете небрежни, когато създавате нови навици. Бъдете гъвкави, за да можете да видите какво наистина работи за вас.

Започнете с нещо малко. За да постигнете прогрес, трябва да се съсредоточите върху само една цел. Когато я изпълните, чак тогава продължете към следващата.

Знаете ли как е започнал писателят Джон Гришам в началото, за да стигне толкова далече в момента? Поставил си е за цел да пише по една страница на ден.

Само една.

Това понякога е отнемало десет минути, друг път цял час. Но не вършел нищо друго, докато не изпълни целта си за деня. Дори само един позитивен навик на ден, може да донесе грандиозна промяна в живота ви. Просто започнете.


Е, каква е вашата дневна програма? Какво правите, за да бъдете най-доброто си Аз? Как се извисявате умствено, физически и духовно?

Ако нямате програма, всичко е наред.

След като сте прочели тази статия и стигнахте до тук, можете съвсем спокойно да си съставите такава. Кои от идеите ви се сториха най-хубави и приложими в собственото ви ежедневие?  А сетихте ли се за още нещо, което бихте могли да добавите? Не се страхувайте да споделите идеите си с нас, а статията – с приятелите си. Може би някои от дейностите може да комбинирате и да правите заедно? Побързайте да им кажете за тази статия, за да поемете заедно по пътя на най-доброто си Аз.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак