Pomodoro: супер ефективен метод за продуктивност и управление на времето + инструменти!

управление на времето ,Pomodoro

Създадена през 1980г от Франческо Кирило, Помодоро техниката е една от най-популярните хакове за управление на времето използвани днес.

Но този метод не е за всеки – дали е за вас е въпрос на предпочитание.

Но ако сте любопитни за предимствата от използването на метода, тази статия ще ви осигури основната информация, за да вземете решение дали да я приложите и дали си струва да я използвате в своя живот, така че при следващата си задача да не забравите да станете от стола, когато тялото и умът ви имат нужда от отмора..

Какво е Помодоро?

Философията в техниката Помодоро има за цел да предостави на потребителя максимален фокус, концентрация и творческа свежест, като по този начин ви позволява да завършите проектите си по-бързо с по-малко умствена работа.

pomodoro

Процесът е много прост.

За всеки проект в рамките на деня вие разпределяте така да се каже времето си в малки, кратки стъпки като между тях предприемате периодично почивки. Например работите в продължение на 25 минути, след което си вземате почивка за 5 минути. Всеки 25 минутен период от вашата работа/ако приемем че сте разделили задачите си по на 25 минути/ се нарича с думата “pomodoro” идваща от италианския език и означаваща “домати”.

Франческо Кирило използвал кухненски таймер с формата на домат като свой личен таймер и от там идва името на тази популярна техника.

След като преминете през четири “pomodoro”-та/100 минути работно време с 15 минути почивка/ си вземете още една почивка за 15-20 минути.

Как може да Ви помогне тази техника?

Честите прекъсвания запазват ума ви чист и ви държат съсредоточени.

Според официалния сайт Pomodoro, системата е лесна за използване и ще ви осигури много бързо резултати стига да сте дисциплинирани и да я спазвате.

Ще забележите разлика в работата си или в учебния процес в рамките на ден-два. Овладяването на процеса отнема от 7 до 20 дена и ако се опитвате да я прилагате постоянно резултата ще си струва усилията.

Ако имате голям и разнообразен списък от задачи, използването на техниката Помодоро може да ви помогне да ускорите работата си, да приключвате проектите си по-бързо като ви накара да се придържате към времевия интервал, който сте си определили.

Гледането на таймера кога ще дойде почивката може да ви насърчи да приключите моментната си задача доста по-бързо и преминаването през две или три помодоро-та ще ви държи далеч от неудовлетворението от работата ви и ще увеличи продуктивността ви.

Постоянната величина на времето за всяка задача при извършване на различните ви дейности ще ви направи по отговорни към работата ви и ще сведе до минимум времето, което прекарвате в протакане. Ако опитате тази техника ще се справяте доста по-добре и много по-бързо с вашата работа. Техниката е доказана, останалото зависи от вас!

Кой обича и прилага Помодоро?

Стивън Санде от неофициалния Apple Weblog е фен на тази система и е съставил един голям списък съвместими с Помодоро инструментите за Apple.

Преди да започне да използва тази техника той казва: “Понякога не мога да разбера как да организирам един работен ден в календара ми просто защото ще прескачам покрай всичките ми проекти и никога няма да съм изпълнил нито един от тях

Друг подръжник на Помодоро техниката е Сю Шеленбергер от Wall Street Journal. Сю опитала тази система заедно с няколко други подобни метода за управление на времето и казва, че “тази техника облекчава тревожността по време на работа и прави извършването на задачите по ефективно, освежена от почивките. За пример преполових наполовина времето изискващо да изпълня задачите си през деня”

Естествено има и критици

Независимо от големия брой Помодоро фенове, системата има и своите критици.

Колин Т. Милър, работник в Yahoo и блогър опитал да ползва Pomodoro техниката и имал някои проблеми. Той казва:

“Помодоро е всичко или нищо стратегия. Или ще работиш 25 минути и ще маркираш своя “Х” или няма да завършиш успешно своето помодоро. Тъй като използваме индикацията за измерване на напредъка в задачата със знака “Х” без да искаме се плашим ако започването на някакво действие  няма да доведе до заветния знак за победа “Х”. Например имам среща, която стои на пътя на стартирането на помодоро. Ако тя е определена за 16:30ч, а сега е 16:10, това означава че аз имам само 20 мин между сега и срещата и в този случай аз съм склонен да не започна поредното “помодоро”, защото няма да имам достатъчно време да го завърша така или иначе и да си отбележа едно “Х”.

Безплатен софтуер за “Помодоро”

Да поддържате фокус върху планираните задачи е важно, особено, когато работите върху проект, който се доближава до крайния срок.

От многото техники за управление на времето Помодоро както казахме се счита за една от най-подходящите, тъй като показва стойността на времето, докато ви държи концентрирани върху задачите, докато постигнете желаните резултати.

По-долу може да намерите няколко безплатни услуги, които съдържат в себе си концепцията Помодоро и са разработени специално за нея. Благодарение на тях вече няма да забравите да станете от стола, улисани в поредната ви задача.

  • myPomodoroPomodoro – за Chrome
  • Pomofocus – един от любимите ни, защото има опция да си пишете и задачи.
  • marinaratimer.com – включва 3 режима на работа – техниката помодоро, кухненски таймер и персонализиран таймер.
  • pomotodo.com – доста добра услуга с опция за задачи, планиране и анализ
  • tomato-timer.com
  • moosti.com

В заключение

Не знма за вас, но лично за мен този инструмнет за продуктивност е един от най-ефективните, който съм прилагал (а съм прилагал доста).

Преди да науча за него неосъзнато работих по 15-20 минути, след което започвах да си почивам като се разсейвам с нещо странично.

Тук нещата просто да по-дисциплинирани и още по-ефективни.

Една от най-добрите страни на Помодоро техниката е че тя е напълно безплатна. Дори и да не успеете да я усвоите няма да платите нито лев за провала си.

А и ако тя да ви свърши страхотна работа още по добре. Да, може да дадете някой лев за таймер под формата на готино доматче както е и класическата рецепта на метода или пък може да ползвате някоя безплатна програма за таймер на компютъра си като тази по горе, която ви представихме или таймер от телефона си. Така че дори и да опитате този метод и след това да го намразите няма да загубите никакви пари.

Тази концепция за управление на времето не е идеална за всеки човек или работа. Както виждате има различни мнения по въпроса. На един помага изключително много, други го критикуват. Сами ще решите дали да го ползвате или не. Факт е че това е един от най-популярните методи за управление на времето и може би има защо.

Така че ако имате нужда от систематичен начин за справяне с дневния ви списък от задачи, Помодоро техниката може би ще отговори идеално на нуждите ви.


? Вижте още и практическото ни ръководство за супер продуктивност, в което споделих целия си опит с методите и инструментите, които съм използвал през последните 10 години, като обобщих само тези, които наистина работят. Прочетете

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА