Парадоксът на грешките в бизнеса и живота…

бизнес ,успех

автор: Силвия Матеева, Face Profits

Има нещо интересно в нашата психология…

Винаги, когато мислим за грешки, веднага ги свързваме мислено с идеята за провал. С неуспешен край на проект, бизнес или друго начинание.

Или в най-мекия случай – с нашата малоценност или неспособност в дадено отношение.

Гледаме на тях с предпазливост, страх и негативно отношение.

Мъчим се да ги избягваме на всяка цена. Не сме научени да ги оценим и прегърнем и дори да ги използваме, за да утроим резултатите си!

Е добре, няма нужда да го увъртаме…

Провалът е нещо неприятно!

Провалът е скъп, болезнен и съсипващ духа край на всеки един проект, с който се заемем. Особено в бизнеса. В бизнеса последствията от провала могат да бъдат изключително неприятни:

  • Банкрут
  • Съсипани надежди и мечти
  • Унижение пред роднини и приятели
  • Самоотхвърляне
  • Развод
  • Финансов крах
  • Възприемане на себе си като некадърен, глупав и неспособен

Нека още тук направим един експеримент. Попълете тук своята собствена най-кошмарна представа за провал:

Провалът е _________________________________________________?

Готови ли сте? Добре.

Но нека Ви попитам нещо:

С всичко наоколо, обещаващо успех, защо все още има толкова много провали? Защо успехът е по-скоро изключение, отколкото правило?

Как е възможно огромна част от предприемачите да прекратяват бизнеса си преди още да е набрал скорост, след като светът и интернет са пълни със съвети за това как да успеем?!

Защо се нуждаете да прочетете тази статия…

Защото тя ще ви разкрие нещо, което не сте очаквали.

Ще ви покаже модел на поведение във вас самите, който считате за логичен, но който ви възпрепятства от това да разгърнете потенциала си.

Ще разкрие защо предприемачите редовно падат в капана на провала, въпреки че влагат най-добрите си намерения и усилия…

Ще ви даде яснота за това, което в действителност трябва да правите, за да постигате успех, особено в бизнеса…

Дори и да ви стори малко дългичка… Не я подминавайте с лека ръка.

Paura, La peur, φόβος – СТРАХ

Бихте могли да имате всяко едно предимство на света, но ако нямате това, за което ще говорим – възможността да изградите успешен бизнес няма да е по-голяма от тази на човека, който се гмурка през глава с нищо повече от бегла идея, надраскана на гърба на салфетка.

fearЗа да разберем защо е нужно първо да осъзнаем… кой път ни води най-сигурно към провала? И да вярвате и да не вярвате – опитът и практическите резултати показват:

Това е страхът от допускането на грешки!

Разберете: НЕ ГРЕШКИТЕ, А СТРАХЪТ ОТ ТЯХ!

Да, истинската пречка не е допускането на грешки. За Бога, никой не се е родил всезнаещ, никой няма кристална топка – грешките са неизбежна част от бизнеса и живота!

Но ние не можем да се отпуснем в тази реалност. И това ни погубва повече от всяка грешка, която бихме могли да допуснем!

Отклонение, водещо до провал е необходимостта винаги да бъдем прави.

И най-лошото е, че тази вътрешна необходимост ни кара упорито да продължаваме и настояваме в правотата си! Дори и тогава, когато грешките в модела ни станат очевидни…

…за всички други, но не и за нас.

Често продължаваме в същата посока, защото не можем да признаем пред себе се, че сме сгрешили; че не сме били гениалните ръководители и предприемачи, каквито ни се е искало да вярваме, че сме.

Докато съдбата на бизнеса ни стане непоправима.


Вижте още и → Как да се преборите с най-големите си страхове?


Защо си мислим, че винаги трябва да сме прави…

Причината за това лежи дълбоко в психологическите недра на ума.

Защо предприемачите често са ужасени от допускането на грешки – и имат нужда да са сигурни, че всяка тяхна стъпка е правилна – се разкрива в контекста на начина, по който възприемат провала.

Нека използваме един пример, за да обясним това.

Провалът при опита да се изкачи Еверест може да бъде въпрос на живот и смърт. Опитните алпинисти знаят това.

Неуспехът да стигнеш върха – въпреки техните надежди и мечти – колкото и да е болезнен и разочароващ, не е краят. Той е просто причина да се промени начина на изкачване.

Така че те да могат да опитат отново.

Много предприемачи обаче не споделят този начин на мислене. Те възприемат всяка грешка по пътя към успеха в контекст, рефлектиращ върху тях.

Те приемат много лично допускането на грешки.

Като свой личностен недостатък, който ще ги направи да изглеждат по-малоценни в техните собствени и чуждите очи. Недостатък, с който не желаят да се сблъскат лице в лице.

Да вземем друг пример.

Да предположим, че сте на парти за необвързани хора.

Готови сте да срещнете този „специален“ човек. В този момент виждате привлекателен представител на противоположния пол. Вие сте сам. Другият е сам.

Каква по-добра възможност да отидете и да се представите?!

За някои хора това не е проблем. Те биха отишли без колебание и започнали разговор. Защо? Заради контекста, в който виждат предизвикателството.

Те не смятат, че  възможността за отхвърляне е свързана със самите тях, че е оценка на тяхната личност. Това просто значи, че са направили грешен избор, че няма съвпадение на интереси ако щете… и че трябва да се смени подхода или да се опита другаде.

За други хора обаче, да направят тази първа крачка е доста по-тежка задача.

Те смятат, че ако са достатъчно привлекателни, остроумни, очарователни и достатъчно успешни – това, което всички биха искали да бъдат – то тогава несъмнено ще спечелят желания обект.

А ако случайно нещата не се получат, това явно е сигурен знак, че има нещо нередно с тях.

Първият тип хора с радост ще се срещат и говорят с редица различни личности през цялата вечер. Докато вторите фокусират всички свои надежда за успех върху един опит и  тяхното цялостно самоутвърждаване е поставено на тест още при първото взаимодействие с противоположния пол.

Ако успеят – всичко ще е прекрасно, ако не – ще се свият в черупката си с накърнено самочувствие.

Кой според Вас има по-голям шанс да срещне партньора на мечтите си?

Схващате ли идеята?

Колкото по-лично приемаме последствията от това, което правим – без значение дали това е опит да срещнем половинката или да започнем бизнес – толкова сме по-склонни да приемаме грешките като следствие от нещо нередно с нас самите.

И колкото повече това се случва, толкова повече се опитваме да правим всичко правилно от самото начало.

И когато смятате, че трябва да правите всичко правилно, това означава, че да допускате грешки… е напълно неприемливо – това е пътят, по който се стига до гарантиран провал!

Защо? Това Ви спъва още при старта на Вашия бизнес. Това кара много предприемачи да купуват книги и участват в различни курсове.

Да влагат все повече средства за решения, които обещават да дадат „правилния отговор” на въпросите им. Да им покажат „правилните” стъпки към успеха.

Това ги прави твърди и непреклонни в посоката, която изберат.

А в действителност ако днес има нещо, което трябва всички да знаем за успеха, то е че…

Успехът изисква грешки!

Нужно е да мислите за бизнес успеха така, както алпинистите за върха на планината, когато са още в подножието. Вие може да виждате целта си като ясен ден.

Пътят към нея може също да изглежда ясен.

Но реално нужните стъпки в крайна сметка може да изглеждат по съвсем друг начин. Нещата са много, много по-различни, когато започнете на практика да развивате бизнеса си.

Ето какво се случва твърде често:

Наумявате си конкретна цел. Решени да не се провалите, разработвате план за постигането й. Домашното е написано и Вие сте проучили нещата.

На хартия всичко изглежда идеално.  Смятате, че сте помислили за всичко.

Време е да започнете с изпълнението на плана.

Но почти веднага разбирате, че нещата не вървят, както сте очаквали. Реалността да притежавате успешен бизнес се оказва съвсем различна от първоначалните ви надежди.

Всъщност, точно както алпиниста на Еверест не може да бъде сигурен какво ще види по пътя си, така и предприемачите нямат идея какво ги очаква, когато започват свой бизнес.!

Затова не правотата, а умението да се „приспособиш към терена“ е абсолютната необходимост за успеха!

Грешки  ≠  Провал

Има още една интересна аналогия между тези, които се опитват да покорят Еверест и тези, които започват свой бизнес. Повечето пъти първият опит е неуспешен.

(Аплинистите обикновено не успяват преди втория, третия или дори петия опит.)

Неопитен алпинист дори може да загине по пътя за Еверест, ако продължи, въпреки че условията в планината му показват, че трябва да се върне.

Успешните предприемачи – подобно на успешните алпинисти – разбират, че не всяка стъпка от техните първоначални планове е правилна.

успех

Осъзнават, че да се допускат грешки е нормално, защото обкръжаващата среда се променя непрекъснато. Че те не могат да предвидят всичко.

Осъзнават необходимостта просто да умеят да се приспособяват – не да са прави и всезнаещи от началото!

Фактът, че са сгрешили не означава, че не са способни – напротив! Фактът, че виждат и признават своите грешки е най-обещаващият фактор за успех!

Най-неопитните алпинисти са тези, които намират смъртта си, опитвайки се да минат целия път до върха на всяка цена. Новобранците предприемачи са тези, който попадат на пътя на провала, вкопчвайки се вироглаво в нуждата винаги да са прави.

Отказвайки да признаят пред себе си и другите, че има грешка в техния модел. Дори и ако всичко наоколо има показва, че са тръгнали по грешен път…

Грешките не са пътя към провала. Пътят към провала е тяхното игнориране!


Още от Силвия Матеева → Илюзии за бърз Facebook маркетинг успех!


Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА