Как работи Илина Чипилска – двигателят на Humans of Plovdiv

Запази за по-късно
 masterhack

От Христо Стоянов, управител на lifehack.bg: С Илина се срещнах около уеб проекта, с който се занимава. След разговора и въпросите, които си разменихме нямаше как да не я поканя в популярната ни рубрика „Как работи„. Ето какво ни разказа това страхотно, лъчезарно и амбициозно момиче за това как и къде работи:


 • Кажи няколко думи за себе си, какво работиш, с какво се занимаваш?

Казвам се Илина Чипилска. Родом съм от Бургас, но вече 7 години Пловдив е моят дом. Занимавам се с маркетинг, а свободното си време запълвам с всевъзможни креативнoсти – музика (обичам да пея и да свиря на китара), фотография и Humans of Plovdiv – блог с истории на хора, които срещам по улиците на Пловдив.

 • Как изглежда работното ти място? Местоположение?

Що се отнася до Humans of Plovdiv, работното ми място е навсякъде, където кацна с лаптопа си. Най-често съм вкъщи, но се случва и да поработвам и от някое кафене.

 • В lifehack пишем много за полезни приложения и софтуер и в този ред на мисли, какви мобилни устройства използваш в работата си и извън нея?

Фотоапаратът счита ли се за мобилно устройство?

Преносим е, така че „да” – фотоапарата ми, който е винаги с мен (не искам да изпускам ценни моменти). Смартфонът ми, на който си водя бележки или записвам интервю за Humans of Plovdiv. Лаптоп и външна памет, на които складирам целия си снимков материал и обработвам портретите за Humans of Plovdiv. Имам и таблет, който ползвам само за четене вечер преди лягане. Така и не стана мой постоянен спътник през деня.

 • Използваш ли мениджър за задачи на компютъра си? Кой е любимият ти?

Използвам календар на смартфона си. Телефонът ми е винаги в мен и елементарното вградено  календарче засега ми върши чудесна работа що се отнася до записване на ангажименти и напомнящи съобщения.

 • Как организираш времето си? Разкажи ни повече

През лятото, за Humans of Plovdiv снимах почти всеки ден след работа (по час-два), както и по няколко часа всяка събота. Кадрите и разговорите, които успявах да направя обикновено бяха достатъчни за седмица-две напред. Сега, когато се свечерява по-рано, снимам през обедните почивки и уикенда.

Част от вечерите ми обикновено са посветени на подбор и обработка на снимки, както и преразказване на историите, които съм чула. Една част от времето ми отива и в това да намирам и каня интересни хора да се включват в проекта.


 • Кой е любимият ти трик за пестене на време, за по-висока продуктивност?

Power nap за ефективност! А за пестене на време просто ми трябва концентрация!

Лошото е, че при хора като мен концентрацията е трудна задача. Обикновено мисля върху много неща едновременно, което кара умът ми постоянно да прескача от една идея на друга. А липсата на фокус ме саботира!

Това, което работи при мен, е просто за определен период от време (час-два), да се фокусирам изключително и само върху едно единствено нещо, което трябва да свърша или за което трябва да размишлявам. Когато този процес свърши е време за следващата идея или задача.

Ако не практикувам този принцип, фокусът ми се размива и нищо няма да свърша!

 • Има ли нещо, което правиш всеки ден, за да станеш по-добра от всеки друг?

Постоянствам.

 • Кое е първото нещо, което правиш за деня?

Всимам си душ. Интересното е, че там подреждам мислите си и правя план за деня.

 • Отношенията между хората са доста важни по време на работа. В този смисъл какъв тип човек си – повече интроверт или повече екстроверт?

Докато снимам за Humans of Plovdiv съм абсолютен екстроверт. Няма как да заговориш някой по улицата и да го склониш да ти отдели време за разговор и снимка, ако нямаш правилното отношение. Усмихвам се много и съм винаги позитивно настроена. Проявявам интерес към личността на човека. Нещо в мен трябва да го привлече и предразположи.

Никога не снимам когато съм в лошо настроение или когато не съм в кондиция.

 • Кой е най-добрият съвет, който някога си получавала?

Ако правиш нещо добре, никога не го прави безплатно!

Тепърва започвам да се уча как да прилагам този принцип в живота си. • Как се справяш със стреса и напрежението?

Усамотявам се за молитва, слушам музика и прекарвам време с най-близките си приятели. Обикновено комбинация от трите винаги помага.

 • Кой е най-големият риск, който някога си поемала?

Тепърва ми предстои!

 • Как се роди проекта Humans of Plovdiv и какво мечтаеш да постигнеш с него?

Humans of Plovdiv се роди почти като на шега на 7 Май 2014 година. Аз съм голям фен на Humans of New York (HONY) и винаги съм искала да чета подобно издание за хората в България. В София и Велико Търново вече съществуваха блогове с подобна концепция, но не и в Пловдив. Един ден просто реших да запазя името Humans of Plovdiv във Facebook, след това купих домейн и просто започнах да снимам. И така вече 6 месеца.

 • А оттук накъде, Илина?

За Humans of Plovdiv имам много планове, които засега ще оставя като изненада. Но определено искам да разказвам все по-дълбоки и ценни човешки истории. Надявам се скоро екипът на Humans of Plovdiv да стане по-голям  – с хора, които са развълнувани за проекта и искат да дадат своя принос. Проектът е все още едно бебе, за което отделям много време и грижи. Надявам се един ден да порасне дотолкова, че да оказва влияние и да бъде фактор.

Вижте и останалите страхотни хора, които интервюирахме за рубриката “Как работи…”, превърнала се в една от любимите на много от Вас, читатели на lifehack.bg

 •  
 •  
 •  

Остави коментар

avatar

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg