Измерители на успеха (равносметката на Бил Гейтс)

Когато бях дете всяка Коледа родителите ми ме караха да изпращам картичка с кратко описание за изминалата година: Адвокатската кантора на татко расте. Работата на мама израства като доброволец. Момичетата се справят чудесно в училище. Бил е буйно дете. – Бил Гейтс

Много хора биха помислили това за старомодно, но и до днес Бил Гейтс си прави равносметка. В края на всяка година той обобщава постигнатото в работата и в своя личен живот: какво го е вълнувало, с какво е можел да се справи по-добре….

През годините въпросите на Гейтс се променят драстично, както пише той в едно писмо.

В периода на 20-те си години си задавал основно въпроса:

“Софтуерът на Microsoft прави ли възможна мечтата за персонални компютри?”

Ако го погледнем днес – управлява милиарди предназначени за благотворителност, работи и си поставя амбициозни цели в области като здравеопазване и еволюция.

Това неизменно формира още по-дълбоки въпроси за живота:

Все по-често се замисляш дали си отделил нужното време на семейството си. Създал ли си нови приятелства? Съхранил ли си важните, които имаш? Тези въпроси биха били смешни за мен, когато бях на 25, но с възрастта стават все по-значими.

Гейтс споделя, че съпругата му Мелинда и неговият добър приятел – Уорън Бъфет са му помогнали много да разшири мирогледа си.

Да се замислим върху думите на Уорън Бъфет:

Връщате ли обратно любов на хората, които се интересуват от вас?

Гейтс смята, че не само зрелостта води до промяна в мисленето му, а отчита и няколко значими показателя, спрямо които светът се е променил в положителна посока.

Той изготвил кратък, но доста интересен очерк на тенденциите и иновациите в областите, в които работи. Нека видим за какво става въпрос:

? Увеличаване на продължителността на живот 

Човечеството плавно преминава към разширяване на мирогледа си по отношение на благосъстоянието. Развитието на науката и технологиите имат ключова роля за увеличаване на фокуса върху борбата с болести, създаването на нови ваксини и подобряване на качеството на храната и други.

Вследствие на това се отбелязва ръст в продължителността на живот на хората.

Все още от голяма необходимост ще са иновации, свързани с борба с болести като малария и затлъстяване, но предвид повишаването на стандарта на живот възможностите за справяне с тези проблеми са все повече.

Софтуерите, които всекидневно ползваме, могат веднага да ни помогнат с качествени съвети за подобряване на съня или помощ за по-ефективно управление на времето.

? Напредък в изследванията на Алцхаймер

През изминалата 2018 година изследователите са били фокусирани върху нов набор от теории за болестта. Изследват се две основни тенденции.

Първото поколение теории, доминиращи от години, локализират два вида протеин – бета-амилоид и тау, които са причините за натрупване на неразтворими отлагания и заплитания в мозъка, вследствие на което се погубват неврони на заболелите.

Работните версии включват търсене на решения за спиране на тези процеси.

Според първата теория мозъчните клетки на пациента се разрушават поради износване на техните производители на енергия (митохондрии).

Другата теория е свързана с предположение за свръхактивност на част от имунната система, която атакува мозъчните клетки.

Също нова тенденция в “Общността за борба с Алцхаймер” е фокус върху данните и проучванията от направените изследвания на болестта. Съвместната работа с изследователи е oт огромно значение за ранното диагностициране на заболяването.

През последните няколко години правителството на САЩ драстично е увеличило финансирането на изследванията за Алцхаймер от $400 млн. до над  $2 млрд. годишно.

Ключова пречка обаче остава набирането на пациенти за клинични изследвания.

Може би ще отнеме години, за да се запишат достатъчно хора за изследвания поради липса на “проста и надеждна диагностика”, която да даде достъп до ранните стадии.

? Изкореняването на полиомелита (детски паралич)

Мислех, че днес ще бъдем по-близо до решението за изкореняването на болестта отколкото сме. За съжаление в 2018 случаите дори са повече спрямо предишната година.

През 2007 фондацията на Бил и Мелинда Гейтс се присъединява като основен поддръжник на организацията “Глобална инициатива за премахване на полиомелита“.

Към днешна дата фондацията е допринесла с над $3 млрд. в борбата срещу полиомиелита по думите на Рейчъл Лонсдейл, говорител на Фондация “Гейтс”.

Иновациите дават възможност да се тестват проби на отпадъчни води за проследяване на вируса и локализиране на източника още преди началото на огнището.

Въпреки, че се намират на финален етап проблемът в страни, в които се водят военни действия, все още стои. Едната причина е постоянното местене на цели семейства при военни действия и последвалия ненавременен контрол.

Другата не по-малко сериозна причина са разрушени канализации, които позволяват на вируса да се разпространява. Афганистан и Пакистан са единствените две държави, в които проблемът още съществува в застрашителни размери.

Според Световната Здравна Организация докато и едно дете остане заразено, децата във всички страни са изложени на риск от заразяване с полиомиелит.

СЗО непрекъснато намира нови начини за работа във военните зони, като успешно е преустановило огнища на епидемията в Сирия и Сомалия през последните години.

В момента се работи усилено по въвеждане на нова орална ваксина, която ще бъде тествана през настоящата 2019 година в Белгия и Панама.

Очакванията, свързани с нея, са да преодолее част от минусите, които имат предишните ваксини и ако всичко е наред тя може да бъде пусната за употреба през 2020.

Въпреки всички съществуващи предизвикателства Бил Гейтс е оптимист относно възможността полиомиелитът да бъде окончателно преборен.

? Възстановяване на ядрената енергия

Глобалните парникови емисии са отбелязали ръст през 2018 година.

Единственото решение според  Гейтс, за да се избегнат най-лошите сценарии за промяна в климата, е достигане на пробив на чиста енергия.

Използването на слънчевата и енергията на вятъра е добро и евтино решение, но за съжаление и двете са периодични източници.

Гейтс не вярва във възможностите за намиране на евтини батерии в близко бъдеще, чрез които да се съхранява енергията, когато няма вятър или слънце.

Освен това електроенергията представлява едва 25% от всички емисии. Остава да бъде решен и проблемът с останалите 75%.

Инвестиционният фонд за чиста енергия Breakthrough Energy Ventures финансира различни компании, занимаващи се с изменението на климата.

Списъка на включените компании може да се види Тук

Всяка една от тях е специално избрана заради високо ниво на управление и добри иновативни идеи за добив на чиста енергия, директно излизащи от лабораториите.

Ядрената енергетика е идеално решение за справяне с промените на климата поради факта, че е единственият безвъглероден, мащабируем енергиен източник, който е на разположение 24 часа в денонощието. Гейтс изразява своето разочарование от това, че Америка вече не е световен лидер в ядрената енергетика от 50 години насам.

И все пак той отчита няколко обещаващи идеи за напредък в технологията, които да бъдат проучени, като се надява на възвръщане на позициите на САЩ в областта.

Като пример посочва компанията TerraPower, която проектира реактор с бягаща вълна (TWR), класифициран от учените като безопасен и произвежда съвсем малко количество отпадъци. Само за информация – основен акционер на компанията е Microsoft.

*Условието за безопасност е въведено като особено задължително след катастрофата на АЕЦ Фукушима в Япония.

Надеждите на Бил Гейтс били в изграждане на пилотен проект в Китай, но са възпрепятствани заради промяна на политиката на САЩ.

И все пак той споделя своите очаквания в промяната на мисленето на американските лидери по отношение на този въпрос, за което лично ще лобира.

? В очакване на следващата епидемия

През 1918 година испанският грип убива 50 милиона човека по целия свят. Тази епидемия все още е едно от най-смъртоносните бедствия.

Хората се тревожат за опасности като тероризма и изменението на климата на земята, но това, което би убило за кратко време десетки милиони хора е една глобална епидемия.

И най-вероятно тя би била под формата на грип поради най-лесното му разпространение.

Звучи доста плашещо, но евентуална епидемия от смъртоносен грип като този от 1918 година, може да убие близо 33 млн. души само за 6 месеца.

Според него 2018 не е била особено благоприятна откъм вземането на решения по тези въпроси. Налице обаче е напредък в работата по създаването на универсална ваксина.

Той разказва своите впечатления след посещението си в Националния Здравен Институт на САЩ в Мериленд. Всички щампове на грипа имат някои общи структури. Възоснова на тези еднаквости се работи по създаване на универсална ваксина, която ще може да защити всеки, който не е заболявал от грип (предимно малки деца).

Ако организмът никога не е бил изложен на грип тази ваксина ще действа, откривайки общите структури на щамовете и ще ги атакува директно.

Това няма да реши проблема при хора, които вече са заболявали от грип.

Според Гейтс разработването на глобална система за наблюдение и реагиране на епидемии е изцяло политически въпрос, изискващ международно сътрудничество.

Този казус определено заслужава повече внимание.

? Модифициране на гена

Учени в Китай съзадоха мощна техника за редактиране на гена. Доста нации се обявиха против това поради реалната опасност от злоупотреби от различен тип.

Китайски учен променил гените на две момиченца, когато били ембриони. Това, което е безпрецедентно, е че той е редактирал клетките на зародишните линии, което означава, че промените ще бъдат предадени и на техните деца.

Може би този учен наистина е отишъл твърде далече. Етичният въпрос е доста спорен.

От друга страна възможността за модифициране на гена може да има и положителна страна по отношение на лечението на болести.

Гейтс смята, че въпросът за модифицирането на гени заслужава не по-малко внимание от темата за изкуствения интелект.

? Ето какво планира Гейтс за своята 2019 година:

Ангажирам се да науча и да мисля в две ключови области, в които технологията има потенциал да окаже огромно въздействие върху качеството на живота ни, но също така повдига сложни етични и социални съображения. Те са “балансът между личния живот и иновациите” и “използването на технологии в образованието”.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта