Как да станем по-умни – формулата на Бъфет!

  • 506
  •  
  •  

Запази за по-късно

Лягай си по-умен, отколкото си бил на сутринта. – Чарли Мънгър

Повечето хора минават през живота, без да постигнат нещо особено. Защо? Те просто не свършват необходимата работа за това.

Лесно е да се прибереш вкъщи, да седнеш на дивана и да гледаш телевизия докато не стане време за лягане. Но това няма да те направи особено умен, нали?

Разбира се, на следващия ден в офиса можеш да обсъдиш в детайли снощния епизод на Игра на Тронове или поредното реалити шоу. Но това не е натрупване на знания. Това е просто непотребна информация, загуба на време.

Но можеш и да придобиеш знания. Ако искаш!

Всъщност има една простичка формула. Ако я следваш е почти сигурно, че с течение на времето ще те направи много по-находчив.

Проста е, но не е лесна!

Тя е свързана с много упорита работа.

Ще я наричаме формулата на Бъфет, кръстена на Уорън Бъфет и дългогодишния му бизнес партньор Чарли Мънгър – комбинация от два изключителни мозъка, от две машини за учене!

Аз мога да видя, той може да чуе. Двамата сме страхотна комбинация. – Уорън Бъфет за партньора си Мънгър.

Можем да научим много от тях!

Те не са станали умни, защото са милиардери. Не, в действителност те станаха милиардери отчасти, защото са умни. По-важното е, че продължават да поумняват. И се оказа, че имат и какво да кажат по този въпрос.

Как да станем по-умни?


Чети. Чети много.

Уорън Бъфет казва, “Просто сядам в офиса си и чета по цял ден.

Какво означава това?

Той изчислява, че прекарва около 80% от времето си в четене и мислене!

“Едва ли може да се намери друго партньорство като нашето, в което двама души да четат толкова много часове през деня.” – коментира Чарли Мънгър.

Когато веднъж попитали Бъфет – Как да станем по-умни?, той вдигнал купчина хартия и казал: “изчитайте по 500 страници като тези всяка седмица. Така се натрупват знания, точно като сложната лихва.” Всеки може да обогати знанията си, но повечето от нас няма да положим тези усилия.

Начинът по който четем също има значение?

Решаващо е да бъдете критични и да разсъждавате върху това, което четете! Трябва да обмисляте прочетеното и да имате становище.

Може би това, че двамата никога не са живяли в един и същи град и не са работили в един офис също е изиграло роля. Тогава постоянно щяха да искат да говорят помежду си, без да им остава време за четене, нещо което Мънгър описва като част от основната му програма за непрекъснато образование.

Как тази формула да заработи за теб?


Ако възнамеряваш просто да седиш по цял ден пред компютъра ще сгрешиш фатално! “Не”, казва Бъфет. “Ние не четем мненията на други хора. Искаме да влезем навътре във фактите, а след това да мислим върху тях.”

Мънгър гледа на своите знания като на придобити, а не като притежание на естествен гений. И съвсем логично, отдава цялата заслуга на уменията си на ученето, което не спира да прави. “Нито Уорън, нито аз сме достатъчно умни, за да вземем решение, без да го обмислим.”, казва веднъж Мънгър на един репортер.

Ние вземаме решения много бързо, но това е защото преди това сме прекарали ужасно много време в четене и мислене.

Как да намериш време за четене?


Намирането на време за четене е по-лесно, отколкото си мислиш.
Един от начините е да обособиш един час през деня само за себе си, час който да прекараш в четене. В едно интервю Бъфет разказва следната история:

Като млад адвокат Чарли най-вероятно вземаше по $20 на час. Тогава той си помислил: Кой е моят най-ценен клиент? Решава, че това е самият той. Така започва да “продава” на себе си по един час всеки ден. Всеки трябва да направи това – да бъде най-ценния си клиент, след което да работи за другите хора.

Помислете за алтернативната цена на този час!

От една страна може да влезете във Facebook, да прочетете новините и да отговорите на няколко мейла, докато се преструвате, че работите по задачата, която изисква целия ви фокус. От друга страна можете да посветите това време да подобрите себе си. В краткосрочен план ще получите прилив на удоволствие от проверяването на нотификациите и четенето на лековати новини, докато се правите, че работите. В дългосрочен план инвестицията в научаването на нещо ново и подобряването на себе си ще ви отведе много, много далеч.

Винаги съм искал да подобрявам това, което правя, коментира Мънъгр, дори и да трябва да намаля доходите си през някоя година аз винаги отделям време да усъвършенствам собствената си игра.

Знаеш ли как освободих огромна част от време за четене? Просто изтрих Facebook приложението си от телефона! Звучи елементарно, но всъщност е нещо огромно! Описах всичко в тази статия (още не съм го инсталирал).

Четенето е само част от уравнението!


Само четене не е достатъчно. Затова Чарли Мънгър предлага:

“Ние четем много. Не познавам човек, който да е мъдър и да не чете много. Но това не е достатъчно. Трябва да имате и темперамент да откривате идеи от прочетеното. Повечето хора не вземат правилните решения или не знаят какво да правят с това, което са прочели.”

Друг начин да станете по умни е като се обградите с хора, които не се страхуват да оспорят вашите идеи. Има ли такива около вас?

Учи постоянно, чети ненаситно, култивирай любопитство. Стреми се да ставаш малко по-мъдър човек – всеки ден. – Чарли Мънгър


  • 506
  •  
  •  
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg