41 неща, които радикално ще подобрят живота ти и ще те изпълнят [2 част, Духовност]

духовност

Първа част /Ето 42 неща, които радикално ще подобрят живота ти и ще те изпълнят/ от тази мини поредица от 3 статии, за мое учудване стана доста популярна и се възприе страхотно.

Ето защо признавам, че започвам да правя тази статия с известна доза страх. Страх от това, че няма да се получи толкова добре като предния път.

И въпреки всичко ще се постарая тази втора част, отнасяща се до нашата духовност да ви хареса не по-малко.

Естествено тук ще намерите и неща, които нямат нищо общо, поне на пръв поглед с духовността, но ако сте широко скроени и с отворен ум ще намерите връзката.

Стига съм говорил общи приказки, нека да ви оставя да се срещнете с още една мотивираща доза от 41 неща, които радикално ще подобрят живота ви, но само ако след прочитането им предприемете действия разбира се.

Е, да започваме:

1. Дишай

[sws_divider_line]

От кога не си се спирал, за да си поемеш дъх, ама така съзнателно? Май никога, нали? Напомни на себе си да дишаш дълбоко през носа и издишай бавно през устата.

Това ти гарантирам, че ще те релаксира и ще те освободи от стреса, поне докато не дойде някой идиот, който отново да ти вкисне настроението.

Тогава просто повтори упражнението-дишай! Фокусирай се върху дишането и ще забележиш как тялото и ума ти се сбогуват с напрежението.

2. Медитирай

[sws_divider_line]

Като почивка от натоварения си график може да използваш медитацията. И то не някаква професионална форма.

Дори и само да опиташ и да не го правиш не чак толкова правилно, все ще ти е от полза, повече отколкото ако не го правиш.

Това подобрява мозъчната енергия, настроение и намалява чувствително болката-емоционална или физическа.

Да се научиш как се медитира не е особено трудно, просто отдели малко време за това. И не, не някой ден, а сега! Спри да четеш за 10 минути – знам, че е трудно да го направиш точно сега, но опитай!

3. Отпусни се

[sws_divider_line]

релакс

Ние винаги се опитваме да разберем как нещо ще се случи, какво ли ще стане ако и т.н. Непрекъснато мислим какво да направим, за да постигнем нещо. Но сега се отпусни!

Мозъците ни не са предназначени, за това да знаят как ще се случат нещата. Това предизвиква единствено тревога, безпокойство и други психични проблеми.

Така че спрете, седнете и се отпуснете. Поне за малко…

4. Бъди доброволец

[sws_divider_line]

В почти всяко място по света има нещо, за което можеш да бъдеш доброволец. Все има нещо, което можеш да направиш за някой друг, без да искаш нищо в замяна.

Не става въпрос да гасиш пожари или да помагаш на сираци, макар, че ако имаш възможност не е лошо да свършиш и това.

Става въпрос просто да помогнеш на някого. Можеш дори да помогнеш на жена си да сготви хубава супа или да изчисти къщата/да не се обидят дамите сега/.

Бъди нейният доброволец. Отиди и провери на кого можеш да бъдеш един ценен помагач. Опитай един ден поне. Може би ще ти хареса чувството, сигурен съм, че ще ти хареса.

5. Бъди буден, бъди с отворен ум

[sws_divider_line]

Не съдете за книгата по корицата! Бъдете отворени към всичко, защото никога не знаеш къде може да те отведе това, което ти се случва.

Какво би станало ако утре се запишеш в курс по оригами да речем и там да срещнеш някой, който ще ти помогне в следващите 13 години?

Никога не можеш да знаеш, докато не опиташ.

6. Израствай

[sws_divider_line]

Израствай всеки ден като човешко същество, като духовно същество със съзнание и душа.

Ако не се развиваш в тези посоки всеки един ден, ти бавно вървиш по унищожителния път на забравата и неудовлетворението от живота си.

Няма средно положение.

Винаги натискай себе си да израстваш, защото без да имаш волята над теб самия да се стремиш към растеж, няма кой да го направи вместо теб.

7. Бъди благодарен

[sws_divider_line]

Бъди благодарен

Това е същото като клишето за това да бъдеш положителен. Само където и тук е също толкова полезно да го правиш.

Мислете, ако трябва си запишете положителните неща в живота ви. Практикувай благодарността всяка вечер преди лягане.

Може и да се почувстваш странно, може да се усетиш като малко дете, но бъди благодарен за малките неща, които оказват влияние върху теб.

Вчера докато се прибирах от работа видях човек, който се качваше в последен модел БМВ 6 и честно казано малко му завидях, не, доста му завидях.

В същото време валеше проливен дъжд и карайки към вкъщи със старата си служебна кола видях на една спирка бездомник, който се криеше от водата, която се изливаше от небето.

Та докато аз пътувах към уютния си апартамент, където беше топло и не валеше, завиждайки на тоя с БМВ-то, бедния човек не искаше нова кола, искаше просто да не го вали, да му е топло.

Е кажете ми, как да не бъдеш благодарен в такъв момент? Понякога се случват неща, в които няма нищо случайно.

Нямаше и нищо случайно в това да видя и двете крайности и да осъзная, че имам много повече от доста хора.

Замислете се, вие също имате много повече от милиони хора по света. Най-малкото имате компютър, на който четете тези редове, докато има хора, които няма какво да ядат.

Бъдете благодарни

Ако искаш да бъдеш богат външно, трябва първо да станеш богат вътрешно-каквото горе, това и долу. Каквото вътре, това и отвън. Най-напред трябва да станеш богат в собствените си мисли, после богатството ти ще намери и външен израз.  Джак Канфийлд

8. Създавай си връзки

[sws_divider_line]

Едно от най-важните неща в живота е създаването на връзки, на всякакви връзки, не само такива, които да вкарат някой в леглото ви.

Създаването на връзки е процес, който за съжаление все повече се измества във виртуалното пространство.

Не че взаимоотношенията там са лоши, даже понякога са доста полезни, но излезте навън и си създавайте реални контакти, комуникирайте.

Връзките са част от даровете на вселената за теб. Първата и най-важна връзка е тази съм самия себе си. Когато обичаш себе си се изцеляваш. Когато обичаш себе си се превръщаш в магнит, около който хората искат да останат, и ти започваш да привличаш познанства и нови връзки. Всичко има за основа любовта. И умението да не съдим другите. Основното е пълното приемане. Вселената има връзка с теб сега и иска да ти даде повече. Готов ли си да го приемеш..? Джо Витале

9. Приеми го

[sws_divider_line]

Мислите ли непрекъснато, че искате да промените нещата, които ви се случват в момента, да промените настоящата ситуация?

Или си задавате въпроса: Какво щеше да стане ако бях направил еди какво си по различен начин в миналото си? Стига!!!

Не вкарвай себе си в този психичен ад.

Приеми това, което се случва в момента. По ирония на съдбата това почти винаги е първата стъпка към промяната…

10. Да простиш

[sws_divider_line]

прости

Простете на себе си, простете и на другите. Това ще свали огромен товар от гърба ви. Не е нужно да таите злоба към никого.

Така само си причинявате страдание на себе си, вместо да си запълвате времето с по-хубави и стойностни мисли и моменти.

Доста по темата сме писали в една от най-популярните ни статии: Върни се обратно в живота с невероятната целебна сила на прощаването! и аз горещо ви съветвам да я прочетете, защото там ще разберете как:

Прошката ни извежда от миналото и ни позволява да се съсредоточим върху едно по-добро настояще и бъдеще. Всъщност тя ви връща обратно живота.”

11. Бъди търпелив

[sws_divider_line]

От това, да превърнем тези красиви думи в статията в действия, другото най-трудно нещо поне според мен е да бъдем търпеливи.

Истината обаче е, че нищо не се случва бързо. И всеки от нас научава този урок за съжаление по трудния начин.

Хората искат да имат бързи резултати, да правят бързи пари, но единственото вярно нещо е, че трябва да се работи усилено нещата да се случат и да имаме успех.

И това се отнася за всичко, независимо дали е някаква благородна цел или престъпление.

Обирджиите на банки, професионалните престъпници, банкерите, авторите на блогове и т.н-на всички тях им е необходимо да свършат огромно количество работа преди да успеят.

И който не е търпелив го грози заплахата от провал, не забравяйте това!

12. Създавайте

[sws_divider_line]

Ние всички искаме да направим нещо. Ние сме направени да създаваме. Дали ще бъде писане, рисуване или пеене няма значение.

Процеса на създаване ни дава ведрина и спокойствие. Когато сте се вплели в потока на сътворяването на нещо, на някаква форма или каквото и да било, ще разберете това, за което говоря.

А може би вече много добре знаете! Аз например създавам тази страхотна статия в момента и това ми носи голяма доза мир и удовлетворение!

13. Кажи здравей

[sws_divider_line]

Просто кажи “здрасти” на хората и им изстреляй най-хубавата си усмивка, когато се разминаваш с тях по улицата. Това хич не е присъщо за нас Българите, колкото за западния свят където това е нормално.

И въпреки това този акт на добронамереност може да има огромно влияние върху деня на хората, които поздравявате, както и във вашия собствен живот.

Ако не се страхувате, че ще изглеждате като идиот, кажете здрасти на някой непознат следващия път. Раздаването на радост ще ви накара да се чувствате добре

14. Бъди наясно с убежденията си

[sws_divider_line]

Вашите вярвания контролират това, което виждате, това в което вярвате и това, което смятате за правилно.

Ако не вярвате в това, че вие сте един прекрасен, страхотен човек, тогава е много по-вероятно да не постигнете страхотни неща в живота си.

Помислете върху това….

15. Благодарете на колкото се може повече хора

[sws_divider_line]

благодарност

Влезте в офиса си, в дома си, в любимото си заведение и благодарете на колкото се може повече хора. Ако имате блог, благодарете на посетителите си по някакъв начин ако можете.

Дайте им безплатни неща. Изпратете им лично съобщение на електронната поща. Помогнете им за нещо. Благодаря Ви!

16. Интуиция

[sws_divider_line]

Вземете вашия шанс.

Не се страхувайте да се доверявате на интуицията си. За мен интуицията е чувство, което изпитвам в сърцето си, чувство, което знам, че в повечето случаи ми показва правилния път.

Да, не е 100% вярно всичко, което ни подсказва тя и то най-вече защото не го тълкуваме правилно, но е забавно да се доверяваме на интуицията си и да гледаме какво ще стане.

17. Научете се да казвате НЕ

[sws_divider_line]

Да кажеш на някого НЕ е доста освобождаващо и в същото време много мощно средство за отпускане.

Вие не трябва да приемате всяко искане отправено от вашите приятели, близки и колеги, че ще направите всичко, което ви молят.

Вие контролирате времето си. Ако ви е страх, че приятелите ви няма да харесат това, че не искате да направите на всяка цена, това, което искат, те вероятно не са ти много добри приятели, нали?

18. Освободи се от етикетите

[sws_divider_line]

Когато погледнем към някого ние подсъзнателно, автоматично му слагаме етикет и доста пъти грешим.

Помислете за всички онези моменти, в които сте анализирали някой и вижте дали сте били прави в последствие. Аз лично доста често греша.

И то греша най-вече при тези типове личности, които наричаме “тихи води“.

Често се оказват доста дълбоки и етикета, който съм им поставил в началото на добронамерени хора много често е неправилен.

Но независимо какъв е човек в първия момент, в който го срещнете, разговаряйте с него, изчакайте преди да му лепнете, че е еди какъв си, защото може и да сбъркате.

19. Представяйте си

[sws_divider_line]

представи си

Представяйте си непрекъснато какви бихте искали да бъдете. Уверени, харизматични, забавни, известни и каквото още ви харесва.

Сега помислете как тази нова версия на вас действа и живее своето ежедневие. След това просто го имитирайте.

Тези техники са доста популярни и развити в НЛП науката и в случая мога да ви препоръчам книгите на Пол Маккена, където са развити този вид упражнения за препрограмиране на съзнанието.

Но повече за тези неща ще намерите в най-новия ни сайт: mindhackerbg.com

20. Бъдете в настоящето

[sws_divider_line]

Няма нужда да разсъждавате за миналото или бъдещето. Първото е свършило така или иначе независимо от резултатите, а второто не е дошло така или иначе.

Вземете вашето съзнание сега и го посадете в момента. Усетете вашето тяло, мисли и чувства сега. Просто ги наблюдавайте и им позволете да бъдат!

21. Прегърни несъвършенството

[sws_divider_line]

Трябва да сме перфектни, никога да не се проваляме-поне така са ни учили. След неизпълнението и провалите, когато сме били деца са ни гледали накриво.

Израснали сме, учейки ни да мислим, че всичко трябва да вършим перфектно и ако не стане така се самоизяждаме отвътре.

Отнема ни доста време да осъзнаем, че това изобщо не е непременно така. Няма никакъв проблем да бъдеш несъвършен. Все пак ти си човек!

22. Помолете за помощ

[sws_divider_line]

помощ

Признавам си, на мен лично ми е адски трудно да искам помощ, да моля за нея. Но се боря със това. Вие и аз не бива да се страхуваме да молим за помощ.

Не винаги можем да свършим нещата сами. Така, че бихте ли ми помогнали да разпространим тази статия моля?

23. Уважавайте хората

[sws_divider_line]

Срещали ли сте някога някой, който е бил груб с вас и не се е държал с уважение? Предполагам, че отговора ще е да. Как се почувствахте тогава?

Ядосахте ли се? Раздразнихте ли се?

Ако сте уважаващ себе си човек, вероятно искате и другите да се отнасят към вас с уважение, нали?

И знаете ли какво, възрастта не е предпоставка, нито някаква магия, с която печелите повече уважение. Съществуват доста хора, които въпреки, че са млади, са изключително уважавани от възрастните около тях.

Но има и възрастни индивиди, към които никой не проявява респект, защото действията им по никакъв начин не заслужават това.

Тук става въпрос за това как се отнасяте към другите, за вашето отношение към тях, както и действията, които предприемате, за да печелите благоразположението и уважението им.

Независимо дали сте тинейджър, студент, нов член в отбор или компания, или някой, който стартира нов бизнес, вие можете да бъдете уважаван от другите-трябва да бъдете уважаван.

Уважението е двупосочен процес. Ако искате другите да ви уважават, първо трябва да ги уважите и вие. Ако сте си пресичали пътя с човек, който не ви уважава.

24. Доверие

[sws_divider_line]

Вярвай на другите. Наред с гадните, мръсни копеленца в ежедневието ни, има и много добри хора, които с радост ще ви помогнат.

Не казвам, че трябва да се доверявате сляпо на всеки, все пак. Но мисля, че разбирате какво имам предвид.

Тествайте ги, ако трябва ги изманипулирайте в добрия смисъл на думата, вижте как ще реагират ако имате нужда от тях-всичко го пише на лицето, всичко се вижда от действията им.

И ако прецените, че може да им се вярва, доверете им се, след това им отвърнете със същото.

25. Освободи се от хората с негативно настроение и излъчване

[sws_divider_line]

Не е никак препоръчително да се мотаят около вас хора с мрачни мисли и негативизъм, нали?

Странно защо, но тези хора имат добрата способност да ни заразяват със своето лошо настроение и мрачен поглед към света и то в много по-голяма степен от положителните такива.

Оставете ги да си тръгнат, кажете им довиждане….

26. Слушайте другите

[sws_divider_line]

Чуйте какво искат да ви кажат другите.

Напоследък имам чувството, че никой никого не слуша. Всеки си говори за неговите проблеми, за неговите решения, за неговия начин на живот.

За съжаление все по често за нас няма нищо по важно, нищо по голямо от нашите собствени проблеми.

Не се ли чувствате ценени, когато някой е насочил 100% от своето внимание върху вас? Правете същото и ще получите същото, поне така се надявам.

27. Вашата реалност

[sws_divider_line]

реалност

Според “тайни”, “метатайни” и т.н ние можем да създаваме нашата реалност. И в по голямата част на това твърдение съм напълно съгласен.

Трябва да осъзнаем, че имаме възможността да създаваме това, което искаме, или поне повечето от него. Ако не вярвате в това, тогава имате няколко вярвания, от които трябва да се отървете.

“Повечето хора не са сигурни за нещо. Не са сигурни в следващата си стъпка. Да го направиш-ето в това се изразява смисъла! Направи го наистина. Дори и да не си сигурен, направи го! Направи крачката. Ще научиш много повече. Ще получиш много повече. Една стъпка в правилната посока струва колкото сто години мислене за нея” Харв Екър

28. Егото

[sws_divider_line]

Егото има своите задачи и своята роля в нашия живот. Но за съжаление в наши дни то е взело почти цялото население на земята за заложници.

Може да се освободите от него поне за момент като вдишате дълбоко и позволите на себе си да бъдете такъв какъвто сте

29. Използвайте НЛП

[sws_divider_line]

Предполагам, че повечето от вас са чували за Нервно лингвистичното програмиране? Това си е нещо като наука за контрол на мозъка, управление на цялата операционна система в главата ни.

Това е още един инструмент, който може да намерите за полезен към вашето усъвършенстване.

И добрата новина е, че тепърва ще развиваме тази тема в новия ни сайт mindhackerbg.com, където вече може да намерите материали по въпроса!

30. Водете си бележник

[sws_divider_line]

Записването на мислите ви ще ви помогне да получите яснота.

С писането на дневник освен, че ще имате черно на бяло важни части от вашата лична история, ще научите и повече за себе си, ще подобрите и организирате живота си и в същото време ще въздействате на тези около вас по позитивен начин.

Вижте по темата и статията: 15 уникални, абсолютно безплатни инструмента за бизнеса, блогването и живота , в която ще намерите няколко онлайн варианта на софтуер за водене на дневник с доста допълнителни екстри.

31. Опрости живота си

[sws_divider_line]

щастието е в простите неща

Изхвърлете излишните си предмети и цели. Външното прочистване влияе върху вътрешното състояние.

Не се ли чувствате по-добре като захвърлите старите си неща надалеч? Или пък се откажете от стара цел, която така и така не е толкова важна за вас?

32. Имайте цели

[sws_divider_line]

Запишете целите си. Не трябва да правите някакъв изключително подробен писмен анализ. Просто ги запишете кратко. Това ще им даде повече енергия.

Чува ли сте историята, в която някой написал определена цел на лист хартия и го забравил след това някъде, за да се върне след 10 години и да намери листчето, на което да види изпълнената си вече цел.

Е знаете я историята….

Вижте и другата страна на въпроса за целите в статията: “Тъмната страна в поставянето на цели: Истината за целеполагането”

33. Чети

[sws_divider_line]

Четенето ни учи на доста неща.

На тайни неща, на любопитни и полезни неща и т.н. Знаете ли, че повечето хора не четат? Това означава, че ако вие го правите вече сте с една крачка пред доста народ. Четете…

34. Изхвърли телевизора си

[sws_divider_line]

Е, поне го изключвай от време на време. Колко време прекарваш пред него? Аз лично не съм гледал ТВ редовно от доста дълго време.

А това повярвайте ми освобождава големи количества свободно време. Ако гледате ТВ по 2 часа на ден, това прави 730 часа годишно или 4,34 седмици в годината.

Време е да убиеш твоя ТВ.

Можете да видите как да го направите в статията Как да изтрием ТВ от живота си в 6 лесни стъпки

35. Спрете да четете новините

[sws_divider_line]

Колко често сте се почувствали щастливи, след като сте прочели новините?

Те са пълни с пропаганда, манипулирани истории, Бойко Борисов и бомби! Защо ги четете? Това не ви прави никакво добро.

Вземете си книга, четете нея….

36. Наслаждавай се на музиката

[sws_divider_line]

музика

Аз съм склонен доста често да слушам музика, докато върша други неща. Дори сега слушам музика докато пиша тази статия.

Един ден пуснете си музика и седнете със затворени очи.

След малко като че ли един друг свят ще ви се отвори. Всичко ще изглежда различно. Пуснете си любимата музика, дори това да е Лейди Гага

37. Разберете своята стойност

[sws_divider_line]

Какви са вашите истински ценности в живота? Оценили ли сте вашата увереност? Вашата честност и почтеност? Ами любовта ви? Какво ще кажете и за отношението ви към парите?

Кое от всичките е номер 1 за вас?

38. Приоритети

[sws_divider_line]

Хората казват, че не разполагат с време, като в действителност те заявяват, че нямат приоритети. Ако нямате време да следвате вашата страст, на вас всъщност не ви дреме особено за това дали ще се чувствате страхотно и изпълнени.

Научете се как да елиминирате и дискриминирате неща, които не са част от вашите приоритети, защото другото е загуба на време и щастливи моменти!

39. Дръжте нещата прости

[sws_divider_line]

Правете нещата толкова просто, колкото е необходимо, но не по просто! Гледайте грешките на другите и се учете от тях. Това е най-мъдрото, което може да направите.

Не си усложнявайте живота.

И без това има толкова хора, от които можете да видите кое как НЕ бива да правите. Възползвайте се. Имаше една приказка, че само глупаците се учат от собствените си грешки.

Мисля, че в голяма степен, тези думи имат смисъл. Правете нещата по просто…., но не глупаво!

40. Смъртта

[sws_divider_line]

Напомняй си понякога, че и ти като всички останали ще умреш. Това ще стопи всичките ти пречки, ще те избави от страха да направиш каквото си намислил.

Сещам се за великите думи на Стив Джобс, който казва:

“Ако днес беше последния ден от моя живот, щях ли да искам да правя това, което възнамерявам да върша днес?”

Още за Джобс може да прочетете в статията: Сритване на задници ала Стив Джобс

Действайте, че утре може и да бъде късно….

41. Не позволявай да ти казват какво можеш и какво не

[sws_divider_line]

Най-важното е да престанеш да слушаш какво ти казват да вършиш всички други. Да ти казват какво можеш и какво не.

Започни да обръщаш внимание на нещата, които ти искаш да правиш.

Двама млади техници на велосипеди от Дейтън, Охайо, ни въведоха в ново царство. Бяха първите, които полетяха с аероплан. Цял свят смяташе, че това е невъзможно.

Казваха им: Вие не можете да полетите, всичко по тежко от въздуха е привличано към центъра на земята. Не можете да летите.

Ала те го искаха и успяха!

В заключение

[sws_divider_line]

ти си твоят собствен герой

“Ти имаш мисия, която да изпълниш. Трябва да откриеш смисъла на твоя живот и да го споделиш с другите. Целият свят страда, бори се да оцелее, хората скърбят или се нараняват взаимно. Ние с теб можем да направим нещо различно.

Започни веднага като погледнеш живота си и без значение какво се случва точно сега, открий доброто в него, оптимистичното.

Открий хубавото и каквото и да става, го превърни в нещо положително, превърни го в нещо прекрасно, а после иди и го сподели със света. И ще бъдеш вдъхновение за другите.

Хората следват модели на поведение и по такъв начин променят света. Ти ще бъдеш вдъхновението за успех. Ще бъдеш модела за промяна.

Ще бъдеш личност, чийто живот е изпълнен със смисъл, който ще подариш на себе си и на другите. Всичко започва от теб….” – Джо Витале

Това беше втора част от трите статии, които планираме да направим с няколко начина, които драматично да разтърсят света ти и да ти помогнат да се събудиш.

Днес тук говорихме за частта “Духовност”. Не пропускай и първа част – Живот, както и последната, трета част – показваща връзката на спорта с твоето щастие.

Ако тази статия те е жегнала поне мъничко, ако те е сръчкала и те е накарала да се размърдаш и ако благодарение на нея си направил дори мъничка крачка напред към твоя по-добър живот, можеш да я направиш подарък и на друг твой любим човек като я споделиш в социалната си мрежа. Ще направите и мен мъничко по-щастлив ако просто я споделите дори ако само ви е харесала идеята. Благодаря ви!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: