ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА
Стив Джобс

Сритване на задници ала Стив Джобс: най-успешната откачалка в света

Запази за после

Всички знаем кой е Стив Джобс, както и странния му нрав. Но не всеки знае какъв е стила му на управление и поведението му спрямо своите служители и партньори.

Тази статия, част от автобиографията на Стив, ще ви разкрие психологическия профил и поведение, които правят от Джобс както тиранин обичан от подчинените си, така и велик лидер-новатор.

Стив Джобс има забележтилена кариера. Той променя изцяло представата за компютрите и особено темата за техния потребителски интерфейс като се превръща в един от най-богатите хора на земята.

За него казват, че е като Уолт Дисни в света на на новите технологии.

От текста по-долу ще разберете как S.J./както го наричат/едновременно може да се гаври с хората си и в същия момент те да дават най-доброто от себе си. Четете, има какво да се научи от Стив Джобс…

Награди и наказания на предела…

Джобс използва система от награди и наказания, за да накара хората си да дадат най-доброто от себе си. Той е безкомпромисен и често изисква неща, които изглеждат невъзможни, защото знае, че и най-заплетения проблем има своето решение.

Джон Скъли е впечатлен от способностите на Джобс да убеждава. „Стийв тласка служителите си до предела на силите им и накрая дори те самите са изумени от това, което могат да постигнат – пише той. – Той притежава вроден усет към това как да извлече най-доброто от хората. Приласкава ги, като признава собствените си слабости; порицава ги докато самите те възприемат неговата гледна точка; кара ги да се чувстват горди и значими, подобно на любящ баща.”

Скъли описва нестандартните методи на Джобс да отбелязва успехите на екипа си. Той отваря бутилки шампанско в чест на важните постижения и често води хората си на образователни пътувания до музеи и изложби. Плаща за луксозни почивки в скъпи курорти.

През последните няколко години щедростта му се разпростира сред цялата компания или поне сред постоянните служители. През 2007 г. всеки един от 21 600-те работници в Apple получава като подарък новия iPhone. Но Джобс може да е не само щедър, но и изключително рязък и жесток.

Много са случаите, в които той нарича нечия работа „боклук” и в пристъп на ярост дори да замери нещастния си подчинен с нея. „ Той постоянно принуждава хората да надхвърлят възможностите си – казва Скъли. – В резултат на това те правят неща, които не са и подозирали, че могат, главно защото Стив силно ги мотивира. Той може да ги накара да повярват, че са част от нещо значимо. От друга страна, той е безжалостен,  докато не му дадат най-доброто, на което са способни”

Стив Джобс-един от великите тирани

Джобс е сред „великите тирани”, категория страховити лидери, измислена от социалния психолог Родерик Креймър. Според него такива личности вдъхновяват хората чрез страх и заплахи, но не са обикновени грубияни. Те олицетворяват по-скоро строгия бащин авторитет, който вдъхва не само страх, но и желание да му се угоди.

Примери за това са лидерът на Miramax Харви Вайнщайн. Карли Фиорина от Hewlet-Packard, както и Робърт Макнамара, министърът на отбраната на САЩ по време на виетнамската война. Великите тирани могат да бъдат открити именно във високорисковите области, каквито са Холивуд, технологиите, финансите и политиката.

През последните 25 години тенденцията в управлението е противоположна — окуражава се сплотяването на екипа чрез доброта и разбиране. Но както казва Ричард Никсън:

„Хората реагират на страха, не на обичта. Това не е нещо, на което ни учат в неделното училище, но е самата истина.”

Подобно на другите велики тирани, Джобс е много убедителен.

Той е готов да използва “дебелия край”, за да получи резултати.

Такъв тип водачество е най-ефективно в кризисни ситуации, когато е необходимо някой да грабне юздите и да направи мащабни промени. Джобс е показал, че помага и да изкараш нови продукти на пазара, при това бързо. Креймър установява, че много от лидерите в бизнеса се стремят към такава власт. Да, те се отнасят към служителите си с честност и състрадание и сигурно се радват на обичта на всички, но има моменти, в които биха искали да опрат ножа до кокала, за да постигнат своето.

Подобно на другите велики тирани, Джобс е много убедителен

Стив Джобс често е опирал ножа до кокала и е прекрачвал границата, особено на младини. Лари Търнър, бивш ръководител на научния отдел на Apple, казва, че Джобс вдъхва едновременно страх и уважение. „Когато през 1985 г. Джобс напусна, хората в компанията останаха със смесени чувства. Всеки от тях в една или друга степен е бил тормозен от него, така че всички си отдъхнаха щом си отиде – казва той. – От друга страна, смятам че същите тези хора много го уважаваха и се тревожеха какво ще стане с компанията без него Джобс притежава силно изразен политически интелект, което Креймър окачествява като „крайна форма на лидерски интелект“.

Той умее добре да преценява характери. Оценява хората като инструменти, като средства за вършене на работа. Един от HR-мениджърите на Sun описва пред списание Inside как е протекло интервюто и за работа при Джобс:

Преди да стигне до него, тя прекарва 10 седмици в интервюта при други от ръководството на Apple. Джобс веднага я заковава: „ Той ми каза, че досегашната ми среда не е подходяща за позицията. Sun е добро място, каза той, но не е Apple. Според него е трябвало да отхвърлят кандидатурата ми от самото начало. “

Джобс пита жената дали има някакви въпроси, така че тя се поинтересува от фирмената им политика. Той веднага отхвърля въпроса: „Разкриваме стратегиите си само толкова, колкото е нужно. ” Затова тя го пита защо му е необходим HR-мениджър. Това е голямата й грешка. Отговорът на Джобс е: „Никога не съм попадал на някой от вас, който да става за нещо. Не познавам нито един човек на подобна позиция, който да притежава нещо повече от посредствен интелект.” След това той посяга към телефона, а жената си тръгва покрусена. Ако беше отстоявала себе си, е щяла да бъде оценена много по-добре.

Да вземем за пример една от дистрибуторките на Apple, която Джобс публично скастря на едно от годишните събрания. Всяка година стотици търговски представители на компанията идват на тези няколкодневни сбирки. През 2000 г. около 180 от тях седят в заседателната зала на Apple и очакват жизнерадостна реч от лидера си.

Точно тогава обаче Apple обявява първата си загуба от три години насам. Джобс заплашва да уволни целия екип, отговорен за продажбите. Всички до един. Тази заплаха той повтаря четири пъти по време на едночасовата си реч. Той привиква мениджъра продажби на Pixar и й се развиква пред всички: „Не си вършите работата както трябва!”

Но жената не се смущава от това и му се развиква в отговор. „Бях впечатлен от нея – казва Айгерман. -Беше бясна. Защити позицията си, но той не искаше да чуе. Накрая й каза да се върне на мястото си. Тази жена още работи в Apple и се справя отлично…”

Две години по-късно на същото събрание Джобс е изключително вежлив и приветлив. Той благодари на целия отдел за добрата им работа и приема въпроси в продължение на половин час. Подобно на другите велики тирани, Джобс може да бъде изключително обаятелен, когато е нужно. „Великите тирани могат да бъдат и велики ласкатели ” – пише Креймър по този повод.

Джобс е известен със своята харизматична аура…

Тя е толкова силна, че е способна да промени реалността за всеки, който попадне под влиянието й. Анди Хертсфелд се сблъсква с това скоро след присъединяването си към екипа, работещ по Мас: „Неговата аура е комбинация от обаятелно красноречие и несломима воля. Ако не може да те убеди по един начин, веднага превключва на друг.

Понякога може да те извади от релси, като внезапно усвои твоята позиция, без да издаде, че някога е бил несъгласен с нея. Невероятното е, че това действа точно тогава, когато най-много внимаваш да не се поддадеш, въпреки че ефектът отслабва, когато Стийв си тръгне. Често сме обсъждали различни методи да му се противопоставим, но накрая се предадохме и приехме, че това е просто природна сила.”

Алан Дойчман, един от биографите на Джобс, попада под магията му още при първата им среща. „Той често се обръща към теб с малкото ти име. Гледа те право в очите с този втренчен поглед. Има хипнотични очи. Но онова, което наистина те завладява, е начинът, по който говори – има нещо в ритъма на речта му и в ентусиазма, който влага независимо от темата на разговора. Когато интервюто ни приключи, си казах: „ Трябва да напиша статия за този човек само за да го срещна още веднъж – беше толкова забавно.” Когато Стийв иска да бъде чаровен, никой друг не може да го надмине.”

Стив е само един

Благодарение на страховитата му репутация, много служители се опитват да стоят далече от Джобс. Няколко бивши и настоящи негови подчинени ми разказаха в общи линии едно и също: не надигай глава. „Подобно на много други хора, аз се стараех да го избягвам колкото се може повече – казва един бивш служител. – Иска ти се да се скриеш от радара му, за да не му дадеш повод да ти се ядоса.”

Дори и ръководството се старае да стои далече от пътя му

Дейвид Собота, бивш директор на продажбите, описва как веднъж му се налага да се качи до мениджърския отдел и да извика един от вицепрезидентите. „Той веднага предложи маршрут, който да избягва минаването покрай офиса на Стийв – пише Собота на уебсайта си. – Обясни, че така е по-безопасно.”

Не винаги обаче е лесно да избягаш на Джобс. Той има навика да се появява неочаквано в някой отдел и да разпитва хората над какво работят в момента. От време на време хвали служителите си. Не го прави твърде често, нито пък прекалява с похвалите. Одобрението му е премерено и обмислено така, че да постигне ефект именно защото рядко се случва.

Разбира се, не всички са подвластни на желанието да стоят далеч от Джобс. Много служители на Apple са нетърпеливи да привлекат неговото внимание. Компанията е пълна с агресивни и амбициозни хора, чакащи да бъдат забелязани и поощрени. Джобс често е тема за разговор в работното време. На него се приписват заслугите за всички успехи и несполуки на Apple. Служителите обичат да дискутират неговите изблици и чудатости. Всеки има какво да добави по въпроса.

Като всички успешни откачалки и Джобс си има странности

Подобно на тексаския милиардер Рос Перо, който забранява на служителите си да си пускат брада, на Джобс също не липсват странности. Един от бившите мениджъри, на когото често се налагало да се среща с Джобс, разказва, че държи под бюрото си чифт кецове. Когато го повикат на среща с Джобс, той свалял кожените си обувки и нахлузвал кецовете. „Стийв е заклет вегетарианец ” – обяснява той. В рамките на компанията Джобс е известен просто като „Стив” или „Си Джей”. Всеки друг, който носи същото име, се представя с фамилията си. В Apple Стийв е само един.

Критиците окачествяват Джобс като социопат, на когото липсва всякакво чувство за такт

Критиците окачествяват Джобс като социопат, на когото липсва всякакво чувство за такт

За него служителите са неодушевени предмети; инструменти, които служат, за да се върши работа. Те използват Стокхолмския синдром като обяснение на факта, че те търпят това. Неговите хора са като пленници, влюбени в своя похитител.

„Тези, които познават стила на Джобс знаят, че той работи, като отсява плявата – в неговия случай всички, които не са достатъчно умни или достатъчно силни психически, за да устоят на изискванията му да направят невъзможното и после да им се каже, че постижението им е „боклук”. А след това да чуят собствената си идея от него – пише Чарлз Артър в The Register. – На повечето хора не им е приятно да ги третират по такъв начин. Така че Джобс всъщност не е идол на всички мениджъри, а само на онези, които са подобни социопати “

Всъщност Стив Джобс е сравнително умерен в сравнение с други велики тирани, особено с напредването на възрастта му. Той е по скоро като взискателен баща, на когото е трудно да угодиш. Усърдната работа на подчинените му се дължи не само на страх, но и на желание да привлекат неговото внимание и одобрение. Един от служителите на Pixar разкрива на Креймър, че се страхува да разочарова Джобс така, както би се страхувал да не разочарова собствения си баща.

Много от хората, които работят с Джобс, впоследствие смятат това за приятно изживяване въпреки постоянната опасност да се опарят. По време на проучванията си Креймър е изненадан, че подчинените на великите тирани често намират това за „изключително образователно и Дори преобразяващо преживяване”. „Дали ми харесваше да работя за Стийв Джобс? Определено! – казва дизайнерът на Mac OS X Кордел Ратслав.

“Това е може би най-добрата работа, която съм вършил. Беше вълнуващо. Понякога беше трудно, но той има таланта да извлича най-доброто от хората. Научих много от него. Имаше своите върхове и падения, но беше истинско приключение. “

Ратслав работи пряко с Джобс в продължение на 18 месеца и смята, че не би издържал повече. „ Някои хора могат да издържат много по-дълго. Ави Теванян например, или Бертран Серлет. Виждал съм Стийв да им крещи неколкократно, но те си имат начин да издържат на това. Има хора, които са с него от много време. Неговата секретарка работи с него в продължение на години. Един ден той просто я уволни: „Край, ти вече не работиш тук! ” Това е Стив, такъв е стила му!

източник: Автобиографията на Стив Джобс

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Печели с УМА, не с времето си
БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН
"Бюлетинът, за който мечтаех..." - Цвети Тодорова
Инструменти, идеи и похвати, непознати за останалия свят
★★★★★
Постигай повече за 5 мин / седмица