Как целите, които си поставяме наистина да заработят за нас [ръководство]

цели

“За да откъснем себе си далеч от ежедневието, от навиците, от менталния мързел, който крие от нас странностите на реалността, ние трябва да получим нещо като истински здрав удар като от дебела сопа.” – думи на драматурга Йожен Йонеско

Метафората на Йонеско може и да звучи леко насилствено, но за това си има много добра причина.

Да пречупим нашите обичайни навици е трудно и често много болезнено.

Изисква се воля и издръжливост, бих казал и огромна мотивация, но също така и смелост да се поемат рискове, да се пренебрегне страха от провал и ако паднем да се вдигнем отново.

Началото на всяко ново начинание има един опасен чар:

Започваме на чисто, правим големи и смели резолюции и изявления, поставяме си огромни цели, правим списъци, ще отслабваме, няма да пушим, като че ли всичко започва от нулата!

Не постигнахте тези резолюции последния път, нали?

За съжаление не е толкова просто, просто е само да се каже.

Повечето от нас имат доста съществуващи ангажименти и сме заети хора/работни места, връзки, деца и т.н/.

Както и наличие от доста лоши навици:

Непрекъснато и вманиачено висене във Facebook, слабост към гледане на безмозъчни филми, непрекъсната проверка на мейла, пушене, нездравословно хранене,  и още куп други.

Горещо ви препоръчвам да хвърлите едно око и на мини ръководството ни за преодоляване на вредни навици със заглавие: 30-дневни проби-успешен метод за изграждане на добри навици-Гарантирано!

Все неща, които не си отидоха и в края на миналия път, когато опитахте нещо ново…

Сега, преди да решите, че тази статия ще ви депресира, моята гледна точка не е да пълним отново ръцете си с нови, трудни за постигане резолюции и обещания към самите нас.

Напротив, тук ще се опитаме да опростим нашите цели и стремежи.

Ще започнем с пълно признаване на съществуващите ограничения, оценка на силните ни и слаби страни по такъв начин, че да можем да постигнем това, което си обещаваме в началото на всяка година.

Нека изберем качеството пред количеството този път.

Ще ви предложа опростен подход за определяне на резолюциите и списъците с цели, които си поставяте в началото на всяко ново начинание с няколко насоки:

1. Помислете за това, което вече сте постигнали.


Започнете с преглед на всичко важно, което се случи през миналия път, когато предприехте нещо ново, стартирайки с една адски често пренебрегвана дейност: отражението.

За какво иде реч ли?

Това е дейност, която започва задавайки си въпросите: Какво се получи добре миналия път?, Какво не мина добре тогава? и т.н.

Това е много просто, но полезно упражнение, чрез което ще си направите равносметка на това дали получихте нови умения, бяхте ли по успешни и разбира се къде има още място за подобрения. След ясен поглед и оценка за това на какво сте способни, вие ще бъдете в много по-добра позиция да определите целите си за следващата задача.

Всичко това Ви звучи тъпо, нали?

Може и да звучи така, но и ако го приемете отново по този начин-за пореден път няма да изпълните целите си и после ще се чудите защо не се получи и този път! Може би защото си много умен и всичко ти се струва глупаво и нереално, а ти си най-умния и най-великия….

Е, дано да е така! В противен случай хвани се и направи едно “отражение” на изминалите неща, които си приключил!

2. Изберете от една до три значими цели, които ви правят впечатление от направения списък в точка 1


Когато става въпрос за резолюции и обещания, изследвания и опит показват, че е много по-вероятно да бъдете успешни ако: първо си направите малък списък на много специфични цели, не общи.

Второ-да се очертае ясен план за действие за постигането им и трето, план за това какво ще се случи ако претърпим неуспех, отвличане на вниманието от целта или прекъсване-все точки, за които много, много рядко мислим или сме подготвени.

Така че помислете върху това: какво има най-голямо значение за вас по време на следващата ви задача?

Какво е това, към което изпитвате истинска страст и сте добре оборудвани със знания и умения, за да го постигнете?

Изберете битките си мъдро и се ангажирайте напълно с тях!

3. Изтрийте, направо унищожете несъществените и второстепенни “стопиращи ви списъци”


Много вероятно е те да НЕ са работили за вас последния път и вие да не сте задействали 80% от капацитета си. В действителност, обзалагам се, че сте се чувствали прекалено зает през цялото време.

Но ако сте пренебрегнали циничната си усмивка и сте направили списъка, за който ви говорех там, всичко би трябвало вече да е лъснало!

Така че къде е вашата допълнителна честотна лента, която ще ви е необходима, за да работите по тези нови ваши цели и задачи, които ще си поставите за новата такава?

За да генерирате време, необходимо, за да извършите тези нови, и този път по-добре синтезирани цели, знайте че ще трябва да дадете, да направите нещо допълнително. Именно това е нещото, което тук наричам “вашата допълнителна честотна лента

Тя може да бъде допълнителна работа с клиенти-ако искате да изпълните определени годишни или месечни финансови цели или може би желанието ви ще бъде просто да поспивате един час допълнително всяка сутрин-ваша си работа!

Определете точно кои ще бъдат тези допълнителни елементи. Елементи, които ще бъде необходимо да направите, за да постигнете целите си.

Елементи, които трябва да се ангажирайте да направите, ако наистина искате да имате някакъв резултат.

И на финала…


Е, какво ще направите, какво ще предприемете още сега?

Ще вземете ли лист хартия…

Или просто ще се изсмеете на това, което ви предложих?

Изборът е ваш!

Вие решавате дали да успеете или просто да си пишете красиви списъци с пожелания и желания за тази нова важна задача.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак