ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА
мозък

4 ситуации, в които мозъкът ви прави каквото си поиска с вас!

Запази за после

Нашият мозък е една необятна област, която понякога създава странни усещания в ежедневието ни. Вероятно доста пъти ви се е случвало да имате чувството, че мозъкът ви си играе с вас и ви прави номера.

В тази връзка ако не спрете да четете до тук, ще разберете четирите основни начина за саботаж, които той прилага върху нас и причините поради, които това се случва:

1. Поставя ви в състояние на автопилот

Случвало ли ви се е да си кажете: Когато паркирах до офиса тази сутрин осъзнах, че изобщо не мога да си спомня нищо за шофирането ми до тук. Как е възможно мозъкът ми да работи точно по този начин, чрез който не съм на пътя, а някъде другаде?

Експерта по мозъци Дейвид Пърлмутер ще се опита да отговори на този въпрос.

Пеперудата монарх има мозък по малък от главата на топлийка и все пак може да мигрира на повече от 3000км до точно определено място.

Вашият много по-голям мозък със сигурност може да ви позволи да карате до офиса си, без съзнателното ви участие в процеса, въпреки че аз изобщо не съм застъпник на точно този вид несъзнателно шофиране, предполагам и вие!

И въпреки всичко това ни се случва почти всеки ден!

И все пак какво става в този момент в главата ни?

Повтарящите се дейности и поведения създават пакети от информация, която се съхранява в мозъка, така че с течение на времето да се превърнат в инструкции за същите тези дейности, когато се наложи да се повторят, без да има никаква нужда от съзнателното ви участие.

При нормални обстоятелства ние несъзнателно призоваваме тези упътвания, изпълнявайки познати задачи, и постепенно създавайки незначителни модификации момент по момент, когато околната ни среда се променя.

Ако бяхте видели голям движещ се обект на пътя точно пред вас, докато шофирахте за работа, вашият мозък щеше да ви накара да дадете назад и да върнете газта чрез натискане на спирачката или чрез друго подобно действие и така ще ви накара да се събудите и съзнателно да заобиколите и избегнете опасността.

Вижте още и → Заредете бензин за мозъка, гориво за тонуса

2. Понякога мозъкът ни обърква сам себе си

Случвало ли ви се е да си кажете: Преди около година и половина, резервирах в последната минута полета за една делова среща. Заспал/а съм за повечето време от полета и внезапно се събудих, когато самолета се приземи. След няколко минути най-накрая бръкнах в куфарчето си и проверих календара. Аха! Среща в Брюксел.

Но тогава осъзнах, че бях на напълно различно летище от това, което си мислех, че бях.

Знам, че може би съм бил/а малко дезориентиран/а след събуждането, но защо не разбрах това от стюардите на самолета, от знак от летището или дори от външния му вид и оформление? Това се случва и когато заспим нощем и в просъница помислим, че сме заспали на друго място!

Според д-р Пърлмутер важна причина за подобен вид заблуждение е обичайното объркване на мозъка след събуждане. Особено когато сте дремнали в даден момент през деня, което е необичайно за биологичният ви часовник.

Друг важен фактор, който изчиства обяснението на този трик на мозъка е описанието и мисленето за “самолета в последната минута” и заниманието на ума ви с ограничението във времето, неща, които ясно обясняват защо мозъка ви е на друго място.

С всичко, което се случва, вие ще почувствате очевидно облекчение да намерите отговор на това ваше объркване в дневния си план в деловата ви чанта. Така че останалата част от мозъка ви спокойно може да се отпусне и да остави далеч погрешната идея, че сте били за момент на съвсем различно място, от това, на което сте в действителност.

С по-малко стрес, най-вероятно няма да изпитвате този трик на мозъка особено често!

Вижте още → Двете системи в нашия мозък, които контролират цялото ни поведение

3. Мозъкът и проблемът с познатите лица

Случвало ли ви се е да си кажете: Защо понякога ми остава празно място в мозъка, и не мога да се сетя за имената на напълно познати хора, когато се опитам да им се представя.

Това се случи веднъж, когато бях с най-добрия си приятел и срещнахме един друг наш познат. Погледнах и двамата и осъзнах, че не мога да си спомня имената им!

Защо се случи това?

Според д-р Пърлмутер информацията е кодирана здраво в мозъка ви и може да има проблем с нейното извличане. Това може да бъде като зацепване, срещайки приятел в мола, който мозъка ви не е очаквал да види и това малко ви шокира.

Освен това, вероятно леко се притеснявате за това как да се справите със ситуацията и емоциите ви в момента временно блокират извличането на информация в момента.

Но всичко това е напълно нормално!

Ето сега и лошата новина:

Защото това се е случило на вас и опита от тази ситуация ви е накарал да се чувствате неудобно, всяка следваща подобна ситуация, която изисква отново да се представите на някой може да се превърне в източник на безпокойство.

Тогава мозъчния “мармалад”, който се получава може да се случи отново и отново.

Можем да наречем това ежедневна форма на сценична треска – мозъка реагира по същия начин, както и ако сте притеснени на сцената!

Подобно на всеки актьор, опитайте се да репетирате вашата “линия на поведение” в подобни ситуации, научете си сценария относно подобни случки и всичко ще бъде наред!

Вижте още и → Вълшебна формула за справяне със ситуации на безпокойство!

4. При вашият съпруг е различно…

Случвало ли ви се е да си кажете:

Съпругът ми може да шофира до някое място само веднъж и да помни пътя до там месец по-късно, дори ако пътуваме по малко  по-различен път следващия път. Аз, от друга страна, продължавам да се губя в собствения си град, освен ако не следвам всеки път един и същ познат маршрут. Има ли чувство за посока, чувство за дестинация в мозъка?

Или той, моят съпруг просто има по-добра обща памет-въпреки, че той дори не можа да си спомни, че днес трябваше да купи мляко.

Според д-р Пърлмутер ключът е в доброто наблюдение!

В действителност, в десният париетален лоб и някои други области на мозъка са специално ангажирани в процеса на учене и запомняне точно на посоки и ориентация.

И мъжете изглежда да имат по-добра способност що се отнася до това умение, отколкото жените. Но мили дами, не подскачайте нервно в този момент и се успокойте, защото от друга страна вие сте много по-квалифицирани в четенето и разпознаването на знаците на човешките емоции. Което си е много по голям плюс от това да помниш как се стигаше до Каспичан например! Различни хора, различни таланти…..

Вижте още и → 9 съвета, чрез които ще ускорите силата на мозъка си

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Печели с УМА, не с времето си
БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН
"Бюлетинът, за който мечтаех..." - Цвети Тодорова
Инструменти, идеи и похвати, непознати за останалия свят
★★★★★
Постигай повече за 5 мин / седмица