ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА
препоръки,контрол,влияние

15 начина да избегнете нежелано влияние върху вас!

Запази за после

Препоръките засягат различни видове и степени на влияние и се отнасят за това да разберем по-добре тази част от психологията свързана с въздействието и контрола, които ежедневно се опитват да ни наложат и разбира се начините, чрез които да ги разпознаем и избегнем!


#1. Не поддържайте илюзията за “лична неуязвимост”.

Ако може да се случи с тях, то може да се случи и на вас!

#2. Бъдете скромни в обществените оценки, които ще ви се наложи да си правите.

По-добре е да ви възприемат като уязвим и да не вземат необходимите мерки срещу вас и да се отпуснат, отколкото да се правите на велик и да си мислите, че все едно сте на място, където “дори и ангелите се страхуват да стъпят”, както беше написал един автор.

#3. Включете се в живота, колкото е възможно по пълноценно и се опитвайте да запазите и помните това чувство, което ще изпитате ако го направите. Но винаги бъдете готови да се нагодите към момента, както и да се откъснете от него. Мислете критично, когато е необходимо.

Хората като цяло са добри, внимателни и може да им се има доверие, но има такива, които правят своята кариера и градят успеха си като “влияят професионално” и се опитват да правят каквото си искат и то на ваш гръб.


#4. Бъди готов да кажеш трите най-трудни фрази на света:

“Аз сгреших”, “Направих грешка” и “Промених мнението си”.

Премахнете примамките, които се изкушавате да слагате, страха от загуба на пари и т.н., които могат да ви доведат впоследствие до много по-големи, дългосрочни загуби.

Не е лесно, но след като го направите се отпуснете в ръцете на тази ваша вътрешна честност и просто си признайте – “направих грешка”.

#5. Разграничи егото си от действията си.

Поддържай чувство на положителна самооценка, която да е независима от случайния провал и твоите глупави действия, които вършиш от време на време. Смей се на себе си поне веднъж на ден. Това е особено полезно за срамежливите хора.

#6. Разграничи пратеника на съобщението от самото съобщение в ума си.

Бъди внимателен от това да бъдеш уморен, да се превърнеш в “когнитивен скъперник”, да чакаш и търсиш прости, преки пътища изпълнявайки задачите си.

#7. Настоявай за второ мнение, отложи или забави подписването на договор, сделка или каквото и да е писмено обвързване, докато не премислиш какво ще направиш.

Отдалечи се от ситуацията, погледни я отстрани. Никога не подписвай веднага!

#8. Разработи си “Детектори на несъгласието”, които да звънят като аларма и да предупреждават менталната ти система и интуицията ти за събития и действия произтичащи от някакво неясно чувство за нещо нередно, нещо в ситуацията или историята, което не се поддава на анализ и възможност за противодействие, несъгласие или неподчинение.

#9. Избягвай ситуациите, в които  губиш връзка със социалната си подкрепа и информационната си мрежа – най-мощните сили на социалното влияние виреят по тези места.

#10. При всеки сблъсък за власт и влияние бъди вежлив /но не като вежливия лос/, отличи себе си от останалите, направи така, че да изглежда ясно, че ситуацията или процеса не са твой проблем ако е възможно.

Опиши проблема обективно, не го приемай емоционално, очаквай положителни последици – бъди нащрек, дръж се на разстояние от заплахи.

#11. Когато се сблъскате в ситуация свързана с борба за власт, вие ще бъдете изправен срещу някого, ще се срещнете с някого – най-вероятно непознат.

Поискайте от този някого да се идентифицира, вземете му името и го запомнете, напишете си го, както и всички подробности за срещата.

Така ще знаете срещу кого сте изправен и кой всъщност ще се опита да ви влияе


#12. Никога не си позволявай да бъдеш отрязан емоционално от познатите си, доверените ти, семейството, приятелите, съседите и колегите ти.

Не приемай да ги зарежеш и забравиш, защото така ще бъдеш адски податлив на влияние и манипулация-ще бъдеш сам. Освен ако някой член на тези социални мрежи, които изброих не се опитва да ти въздейства отрицателно не се отделяй от тях.

#13. Винаги помни, че всички идеологии са само думи, абстракции, използвани за конкретни политически, социални и икономически цели.

Бъди предпазлив, когато правиш изказвания, необходими за поддържане на такава идеология – винаги се питай дали значението, което влагаш оправдава крайния резултат, който търсиш и предположи алтернативите ако се налага.

#14. Вярвай на своята интуиция, която се прокрадва като усещане в стомаха, усещайки, че си мишена на опити за влияние.

Постави пред манипулатора своите контра-аргументи и копай дълбоко, докато направиш огромна дупка с източници на съпротива, в която да погребеш противника си!

#15. Правилата са абстракции за контрол на поведението и опит за подчинение.

Предизвикайте този, който се опитва да ви ги налага, и когато е необходимо го попитайте:

Кой направи тези правила? Каква е тяхната цел? Кой трябва да ги спазва? Имат ли смисъл в тази конкретна ситуация? Какво ще стане ако ги наруша?

Вижте още по темата за влиянието и:

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
50 Ai инструмента за растеж на кариерата и бизнеса [PDF]
Пести до 30 часа работа на седмица
50 Ai инструмента за растеж на кариерата и бизнеса [PDF]
Пести до 30 часа работа на седмица
Печели с УМА, не с времето си
БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН
"Бюлетинът, за който мечтаех..." - Цвети Тодорова
Инструменти, идеи и похвати, непознати за останалия свят
*въведете имейл → кликнете на бутона → проверете пощата си → потвърдете абонамента
★★★★★
Печели с УМА, не с времето си