ВЛЕЗ В КЛУБА

Как прецизно да анализираш продажбите от онлайн магазина си с Enhanced Ecommerce

След това ръководство ще можеш да правиш следните неща:

  1. Ще отключиш специалната експертна секция на Google Analytics - Enhanced Ecommerce.
  2. Ще можеш да анализираш поведението на потребителите в магазина ти като цяло и по-конкретно в страницата за Checkout (Shopping Behavior и Checkout Behavior).
  3. Ще виждаш средната стойност на покупката (много важен показател), % на конверсии спрямо целия трафик, как се представят продажбите на отделните продукти и отделните категории.
  4. Ще проследяваш от къде точно е дошла покупката - от кой източник, от коя Facebook реклама.
  5. Ще можеш да следиш използването на купони за отстъпка или афилейт кодове.
  6. Ще можеш да следиш кой е най-предпочитания начин на плащане.
  7. ? ПОДАРЪК: 5 супер удобни Google Analytics доклади - шаблони
  8. ? ПОДАРЪК: шаблон за бърз анализ на продажбите [FREE] UPDATE
ВАЖНО: много от настройките в Analytics, които ще спомена във видеото, вече са описани в този материал. Съветвам те първо да минеш през него и след това да се върнеш тук. Този и настоящия материал ще ти дадат пълната картина на това какво се случва в онлайн магазина ти. Използвай и двете ръководства и ще получиш супер ценни данни за бизнеса си!

? Причината да използвам този метод има предистория:

Преди да публикувам ръководството, което споменах, много ми се искаше да ти покажа начин, чрез който реално да измерваш продажбите в магазина си.

Проблемът беше, че само настройването на Goals в GA не е достатъчно и не дава дълбок анализ на това, което се случва в сайта. Разбира се, започнах да тествам на лайфхак - вече имах продажби и реални данни, които да измервам. За целта проучих как стои въпроса с проследяване чрез Google Tag Manager (нали всички гурута уж така го правеха...). След една седмица на изнервящи опити да се справя сам и изчитане на почти всичко стойностно по темата признавам, не успях. Проблемът беше, че не изкарвах т.нар. data layer, който беше необходим, за да предоставя данни на Tag Manager-а и от там на Аналитикса. А и при мен има продукти с различни вариации като продължителност. Въпреки това бях категоричен, че ще публикувам ръководството с такъв работещ начин на всяка цена.

Започнах да пиша на експертите, които познавах и очаквах, че ще стане лесно - просто ще ми кажат къде точно какво да настроя и готово.

Да ама не. Нещата не са толкова прости.

Не само че всеки онлайн магазин е различен, но и си има различни начини за настройката на таг мениджъра, както има задачи, които могат да се решат по повече от един начин. Та имаше хора, които с готовност се отзоваха и ми казаха какво да направя, но не се получаваше (адски съм им благодарен за отделеното време), а други ми обещаха да помогнат и повече не ги чух. В крайна сметка резултата отново беше неуспешен и така загубих още една седмица.

Разбира се, не съм мазохист и се отказах.

Пуснах ръководството без този метод (и така си беше невероятно полезно).

Когато си му теглил една, тогава идва просветлението...или инструмента.

И както обикновено става като му теглиш една идва светлина!

Докато бях в профила си в сайта на woocommerce, съвсем случайно видях инструмент, който обещаваше, че ще свърши цялата тази работа, без да се налага да се занимавам с таг мениджъра, без да се налагам да се занимавам с про-та, и без да трябва да им плащам (не че има нещо лошо, просто си е ангажимент и средства).

Веднага си го купих (50 лв еднократно за толкова ценни данни за бизнес е просто нелепо да не ги дам). Инсталирах плъгина и хоп - само ден след като го инсталирах (има нужда от 24 часа да покаже данни) цялата секция Ecommerce в Гугъл Аналитикс светна с реални данни - точно това, което се мъчих и не успях да настроя цели две седмици - сам или с чужда помощ.

В следващите редове ще ти покажа как точно и ти да използваш този инструмент, за да виждаш какво се случва с е-бизнеса ти. Лесно е и адски полезно! Да започваме:

0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Стани член на клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🌀 Поднови абонамент

==========

❤️ Секретна група

💻 Инструкция за групата

ℹ️ Инфо за клуба

📺 Обиколка на Мастърхак

🔄 Автоматичен абонамент

🎁 Подари абонамент

⭐️ Отзиви за клуба

🎯 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Вход за клуб
Мастърхак
Всяка седмица над 15 000 предприемачи и експерти го очакват с нетърпение
Едни от най-успелите хора в България четат този имейл бюлетин:
Едни от най-успелите хора в България четат този имейл бюлетин:
+ полезен подарък