Какво трябва да знаете, за да имате шанс да търгувате успешно на финансови пазари

финансови пазари

Всеки е гледал култовите  – „Wolf of wallstreet”  или “Wallstreet- Money never sleep” и много други на тема търговия на финансовите пазари, но някак си това винаги е оставало, като професия за „специални хора“ или е било прекалено неясно и трудно за изпълнение.

На всеки му се иска да живее живота на Джордан Белфорд, Уорън Бъфет, Джордж Сорос и т.н., но някак си е прекалено страшно и не ясно КАК всъщност го правят?

Професията е обвита от мъгла и много въпросителни:

[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#1cc22f”]
  • Колко пари ми трябват?
  • Подходящо ли е за България?
  • Кой може да ми покаже или да ме научи?
  • Не е ли прекалено рисково?
  • Трябва ли ми вътрешна информация (както във филма)?
  • Законно ли е изобщо това нещо?…
  • …и ред други въпроси.
[/su_list]

Трейдингът е бизнес не по различен от всеки друг, с единствената разлика, че процесите се случват в пъти по-бързо от традиционния бизнес. Като започнем от доходността, която може да бъде на лице още същия ден, а не след месец, два или година при традиционните (легални, разбира се) бизнеси!

Днешната статия има за цел да разясни професията ТРЕЙДЪР , професия практикувана от над 20 г. в европейски и световен план, но за жалост все още „нова” за България, осигуряваща самостоятелност с възможност за развитие в личен план.

Нека започнем с въпросите, което си задава всеки начинаещ:

Кой може да участва на пазарите?

По закон – това може да бъде всяка Финансова институция,Търговски и Централни банки ,всички видове Фондове, както и всяко Физическо лице(навършило пълнолетие, разбира се). Като всеки от изброените участници достига до пазарите посредством Банки(Market Making)или инвестиционни посредници (Брокери).

По морал, според нас обаче, не трябва да се допускат хора, които нямат знания и не разбират правилата на пазара. Това не е казино – черно, червено. Това е наука, която се движи по точно определени закони, с точно определени моменти за сключване на сделка или всъщност правенето на „АНАЛИЗ”,а липсва ли такъв и търгува ли се на късмет…

Да, тогава е чиста доза хазарт.

Какво трябва да знам, за да се включа на пазарите

Един трейдър, преди да влезе на пазарите трябва да има „оръжие” срещу самия пазар, което може да разглоби на няколко основни съставни части:

Стратегия, Бизнес План, стабилна Психика.

Стратегия

стратегия форекс

Това е търговска тактика, която трябва да бъде тествана и статистически доказана, че носи доходност. За да съставите такава са Ви нужни добри базови познания относно терминологията(какво е всъщност: pips, lot, spread, swap, gap и т.н.), както и правилата, по които се движат пазарите, а те са еднакви за всички: закон за Търсене/Предлагане, закон за Формиране/Изменение на Пазарната цена, състояние на Прекупеност/Препродаденост.

Дори ще дадем актуален пример от последните седмици с цената на петрола!

Защо според вас 1 барел(~159л.) петрол достигна 28$ (няколко годишно дъно) в края на Януари 2016г.? –Поради свръх добив и свръх предлагане… Какво се случи след това? –Ограничиха добивите и веднага цената тръгна в обратната посока…

Вие спечелихте ли от това???

Бизнес план

валутна търговия

Както казах по горе това е бизнес и е задължително предварително да бъде начертан пътят, по който ще се минем. Но как?

Какво е нужно?…

Стратегии в интернет има хиляди, но планове… 0!

За да съставите план първо трябва да подберете или съставите стратегия (конкретна точка за вход и изход), за която знаете и последния делайт, след което просто да я тествате!!!

Но не с 5 или 10 сделки, а поне 100, като това може да се случи както в реално време така и назад в миналото.  Едва тогава ще стигнем до планирането, защото вече ще разполагаме с конкретни стойности: бр. Сделки? Период? Инструмент (валута, акции или стоки)?

Съотношение Profit/Loss в сделка? Съотношение +/-  на самите сделки? Стартов капитал? Допустим Риск? и т.н….

Психология

crazy

Как да управляваме с емоциите си?

Ами как – със стратегии и бизнес план… просто е !!! На пазарите не се търгува с мисълта колко пари бихте изкарали, това ще Ви погуби. Тъгувайте с мисълта как следващия анализ ще е по-добър от предишния. Няма как да се абстрахираме напълно от парите, но може да си поставим за цел, колкото се може повече да мислим за анализа. Повярвате ли в стратегията и плана си и спазвате ли ги безусловно, пазара ще Ви се отплати!

Рисково ли е ?

Както вече казах е рисково за хора, които не знаят какво правят, както е рисково да отвориш ресторант без изобщо да разбираш от ресторантьорство. Ако сте с ясното съзнание, че това е професия, която може да ви направи богати и се отдадете на нея, то тогава риска може да бъде еднакъв спрямо този на традиционния бизнес, и традиционната търговия с една разлика обаче… можем да го управляваме и регулираме!

Трябва ли ми вътрешна информация?

Ако сте актьор в някой холивудски филм- определено е неизменна част от трейдинга.

Но в реалния свят не са Ви нужни такива неща, анализите се правят на база вече случили се факти, от които се включваме в съответната посока!

Законен ли е този бизнес?

Абсолютно законна професия.

Това, което се показва по филмите, това не са трейдъри, които търгуват, а продавачи по телефона, които убеждават хората да инвестират без изобщо да познават пазарите.

Трейдъра е човек, който сам взема решения, анализира и на база знанията, умения и опит сключва сделка на финансовите пазари, без да има нужда някой да му звъни по телефона.

Защо точно търговия на финансовите пазари?

как да печеля от форекс

Нашето поколение се отличава с бунтарския си характер и желанието да излезе от вече утвърдената система, но само на думи… Никой не иска да бъде част от системата, но въпреки това продължава да търси класическа работа с твърда заплата, трудов договор и работа по 8 часа с обедна почивка… Или отново се връщаме в „зоната на комфорт”, от която всъщност почти всички се оплакват. Някак си се получава странно!?!?

Нужно ли е да си в САЩ, за да търгуваш на „New York stock exchange” или на „Wallstreet”, 21 век сме… , технологиите дават достъп до тези пазари единствено и само чрез интернет.

Имате ли лаптоп може да сте, където си поискате: Токйо, Ню Йорк, Лондон, Франкфурт…. Вие решавате. Искате през деня  да почивате, и да работите вечер – няма проблеми.

Искате изобщо да не работите днес (болен сте) – няма проблеми. Искате повече време за семейство и приятели – няма проблем (всъщност има… те ще са на работа).

Помечтайте… но с лист и химикал в ръка!

И си напишете какво искате да постигнете, ако за целта Ви трябват пари, прехвърлете ги в бизнес плана и действайте… Намерете своето хоби! Много българи нямат такова, не защото не искат, а защото нямат време за нищо и никой… и защо?

За да изпълнят задача на шефа. Ок, продължавайте!

Пътя към успеха на финансовите пазари не е лек, но не е и непостижим, въпрос на това колко ще се потрудите, колко може да рискувате и какво ще получите?

Отговорете си  на тези въпроси по-скоро и действате, без значение от начинанието, просто действайте, не отлагайте за „после”, защото то никога няма да дойде…

Принципи на трейдинг успеха:

По-горе вече споменахме, че в крайна сметка търговията на финансовите пазари има доста сходни неща с всеки друг бизнес. Защо тогава правилата и принципите за успешен бизнес да се различават от правилата за успех в трейдинга?!

Следва да минем през няколко от най-важните правила за успешен трейдинг като оставим на вас да направите сравнението относно успеха в другите сфери.

7 Правила за успешен трейдинг:

Винаги имайте трейдинг план.

plan

Трейдинг план това са конкретни действия, които един трейдър трябва да предприеме в рамките на търговския ден/седмица/месец, при различно развили се ситуации на пазара. Един обикновен бизнес, за да е успешен не е ли свързан с това да планираш?

Едно от най-важните неща относно търговския план е, че той трябва да бъде написан.

Всичко останало са добри пожелания за план. Разбира се, наши план трябва да има база, отправна точка и това е нашата търговска методология.

Развийте своя собствена търговска методология.

Различните спам реклами по интернет ни карат да си мислим, че това да правиш пари константно на пазарите е „фасулска работа” . Да, ама НЕ.

Отделете време да развиете своя собствена методология, стратегия, с която да търгувате или просто я взаимствайте отнякъде. Важното е само трейдинг методът да пасва на вашата личност и характер.  Може би най-важното правило за работеща в дългосрочен план стратегия е тя да бъде базирана на солидни изследвания и ФАКТИ.

Освен това методът трябва да бъде максимално опростен и разбираем за вас самите и както може би се досещате, трябва да бъде разписан. Задължително!

Отнасяйте се към трейдинга като към бизнес.

biznes

Ако иска човек да бъде успешен в търговията на финансовите пазари, той трябва да се отнася към това като към бизнес, а не като към хоби. Възприятието за хоби обикновено е нещо, за което ние даваме пари, защото ни носи удоволствие.

Психологическата нагласа е много важна.

Без значение дали ще стартирате търговия на „пълен работен ден” или „почасово”, отнасяйте се с това начинание като към бизнес, като към нещо, което ще ви носи пари.

Пазете капитала си.

Това е единствения ви актив, който ще ви осигури възможността да търгувате  и утре, и вдруги ден, и след година. Дори да имате всичките знания на света, ако капитала го няма, как ще се възползвате от това, което знаете?! По тази причина преди всички отделете време да се запознаете с това как да контролирате и менажирате рисковете в този бизнес.

Разгледайте различни подходи за относно управлението на средствата –  диверсификация, концентрация поетапно акумулиране на даден актив и т.н. Изградете собствени правила относно  управлението на капитал за търговия. Познавайте собствения си рисков профил. Много малко от вас знаят, но търговията на финансовите пазари и особено на форекс (тъй като е най-ликвидния) едно от най-лесните неща е да можеш да контролираш риска.

Как?:

Винаги използвайте така наречените „Стоп лост” поръчки.

Стоп лос поръчката  е предварително определена сума(риск) , която търговецът е готов да загуби при всяка сделка. Този предварително определен риск може да е както процент от нашата сметка, така и определена фиксирана сума, но и в двата случая този инструмент лимитира загубата на трейдъра до желаната от него и нито цент повече.

Използването на тази поръчка има и друго много важно значение.

Тя елиминира голяма част от емоциите, докато търгуваме. А може сте чували, че те са най-лошия враг при вземане на каквито и да било решения, особено свързани с пари.  Дори да реализирате печеливша сделка , ако тя не е включвала в себе си стоп лос т.е предварително определен риск, това е лоша практика и тя ще създаде у вас пагубен навик.

От друга страна дори да реализирате  загуба, използвайки стоп лос поръчка, съответстваща на вашия план, това в дългосрочен план ще ви носи само позитиви.

Знайте кога да си давате почивка от трейдинга.

relax

С други думи казано и в този бизнес трябва да си вземаме отпуска.

Има две причини поради, които трябва да направим това: лош трейдинг метод  или неефективен трейдър.

Лошият трейдинг метод  означава просто, че вие не сте си свършили работата  при подготовката за търговия. Не сте отделили достатъчно време да разгледате всички аспекти на вашия метод,  да прецените всички ФАКТИ обективно.

Неефективен трейдър  е този, който не е в състояние да следва своя метод на търговия.

Причините за това може да са много.

Например да сте болен от грип или да преживявате някаква голяма житейска трудност.

Така или иначе това в крайна сметка ви прави неефективен, защото фокуса ви не е върху пазара и правилното изпълнение на плана за търговия. Човек е най-ефективен и продуктивен тогава, когато търси баланса във всеки аспект от живота си без значение дали е трейдър бизнесмен, барман, дърводелец и т.н.

Търгувайте в перспектива.

photo

Важно е да останете фокусиран върху голямата картина, докато търгувате. Няколко загубени сделки или дни не трябва да ви изненадват или притесняват. Загубата е неизменна част от живота като цяло, защо трябва да си мислим, че в трейдинга е различно?!

Веднъж търговеца успял да приеме, че загубите и печалбите са част от бизнеса, емоциите изчезват, а  заедно с това ефективността се покачва в пъти.

Тук разбира се никой не казва да не се радваме и да празнуваме големите печалби, просто трябва винаги да знаем в ума си, че печалбите и загубите вървят ръка за ръка.

Поставянето на реалистични цели също е неизменна част от търговията. 10% доходност  от $ 10 000 е едно, докато  10% доходност  от $ 100 000 е съвсем друго. Затова работете с това, което имате като ресурс в момента и стойте здраво стъпил на земята.

Заключение:

Далеч сме от мисълта, че това са 7-те най-добри принципа, но със сигурност описват търговията на финансовите пазара и дават добра и реалистична отправна точка на всеки, който реши да се занимава с това. Правилното разбиране на тези правила и как те работят заедно ще помогне на всеки трейдър да положи основата стабилен и печеливш бизнес.

Трейдингът е свързан с много здрава работа, търпение и дисциплина, които обаче в последствие се отплащат щедро.

И на края…

Ще си позволим да цитираме един креативен, иновативен, бунтар, човек извън стандарта, който е сложил срок за изпълнение на мечтите си (без значение от сферата):

Ако човек има мозък, той просто няма моралното право да не работи за себе си, отдавайки голяма част от своето време и резултатите от достиженията си на работодателя си.
Mark Zuckerberg

Ние сме „Business Hub BG”


форекс обучение

Ние сме група от трейдъри с опит и в трите основни финансови пазара:

Валутен (FOREX), където се търгува с валута, Фондов (фондови борси) – пазарът за ценни книжа, акции, облигации и т.н, както и Стоков – злато, петрол и какви ли не още суровини и стоки.

Кой ще си изберете от трите е без значение, по-важното е да сте наясно, че трейдър може да стане всеки един от вас, без значение от възраст, пол или образование и сме поели ангажимент  да помогнем на колкото се може повече българи да намерят своето призвание точно на финансовите пазари, от където ще придобиват не само финанси, а и психологически и анализаторски умения.

[su_button url=”https://businesshub.bg/” target=”blank” style=”flat” background=”#18d560″ color=”#ffffff” size=”11″ wide=”yes” center=”yes” radius=”5″ icon_color=”#ffffff” rel=”nofollow”]Вижте на какво можем да ви научим[/su_button]

[su_spacer size=”5″]

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: