Как да инсталираме Ghost – пълно ръководство съвместно със Superhosting.bg

Статията достига до Вас със съдействието на СуперХостинг.БГ, които ни оказаха изключително голяма подкрепа при неговото създаване, за което им благодарим

Няколко думи за настоящото ръководство!

Когато  през миналата година се появи Ghost, той определено предизвика еуфория у всички, които имат блог или искат да си създадат такъв.

Дори се появиха заглавия от сорта на това, че Ghost може би ще бъде “убиецът” на wordpress, което към момента е силно преувеличено.

И тъй като винаги се стремим да сме на гребена на информационната вълна, още тогава започнахме усилено да търсим ръководство за инсталирането на тази нова блог платформа. Установихме, че инсталацията ѝ  към момента няма нищо общо с тази, която е характерна за wordpress – тук няма графична среда, липсва ФТП работа с файлове и cPanel, използват се виртуални сървъри, както и така страшната за мен конзола.

Общо взето нещата изглеждаха доста сложни за един редови потребител като мен, който просто искаше да тества Ghost и да разбере, защо толкова го хвалят…

Но колкото повече инструкции разглеждах, толкова повече разбирах, че тази работа няма да мога да я свърша сам. Затова помолих нашите партньори от superhosting.bg, на които се доверявам вече над 5 години да ми ударят едно сериозно рамо в тази задача,

…за да могат читателите на lifehack.bg да се възползват от най-новите тенденции в блогването и възможностите за лесно създаване на съдържание.

Стъпка по стъпка инсталация на Ghost – точно това ще Ви покажем до края на този материал, но преди това нека да видим…

Какво представлява блог платформата GHOST

блог платформата GHOST

Хората обичат истории, а Ghost е прекрасен инструмент, чрез който може да разкажете вашата. Със своя изключително минималистичен дизайн и изчистен интерфейс, той се фокусира изцяло върху завладяващия разказ, който сте решили да ни разкажете.

Създателите ѝ я определят като система за управление на съдържанието, с красив дизайн, посветена само на едно единствено нещо – създаването на съдържание.

В тази връзка, името и пасва идеално, тъй като всичко в нея е бяло, семпло и изчистено, точно както изглеждат духовете по телевизията – може би от там е и името ѝ.

По същество това е платформа с отворен код, чрез която можем да пишем и публикуваме в свой собствен блог, като за целта ни дава инструменти, чрез които това става особено лесно. Тук нещата са проектирани така, че да прекарвате по-малко време занимавайки се с техническата страна на нещата /плъгини, настройки и т.н./ и повече време в същинско писане. С малкото опит, който натрупах с Ghost, мога да кажа, че това наистина е така.

Ще спра до тук – повече за платформата може да научите от сайта им →  ghost.org

Необходими ресурси за инсталацията на Ghost

cloud host

Преди ресурсите, искам да вметна нещо: ако точно следвате стъпките по-надолу не би трябвало да имате проблем с инсталацията. Водейки се по тях, вече 3 пъти подред се справих успешно, а до преди това нямах ни най-малка представа как се работи с терминал.

 • Най-напред се нуждаем от виртуален cloud хостинг.

За целта на този урок ще използваме такъв, предоставен ни от Суперхостинг. В него ще инсталираме нужната ни операционна система.

Използването на подобна облачна услуга беше нещо ново за мен и ми се иска, преди да продължим да спомена някои от основните специфики и предимствата на това да ползваме виртуални сървъри, тъй като това е част от бъдещето на хостинг услугите.

Удобство, особено когато ресурсът Ви трябва веднага.

Пример: да речем, че пускате рекламна кампания или пък имате късмета статията ви да стане вирусна. В този момент посещенията се рязко ще се повишат.

Ако ползвате подобна услуга, необходимия ресурс се осигурява лесно.

Като спадне пика след няколко часа и трафикът стигне до нормалните си нива, съответно не трябват толкова много ресурси – тогава клиентът ги връща обратно.

Така реално се плаща само за нужния ресурс в пиковите часове. Примерът по-горе е общ, но се надявам, че Ви изгражда някаква представа за предимствата на тази услуга.

Друго характерно за Cloud услугите е, че клиентът има възможност да инсталира няколко различни операционни системи. Това са т.нар. предефинирани шаблони.

В “Облака” на Суперхостинг има направен специален шаблон, който е за операционна система CentOS и в него има предварително инсталирани системни библиотеки и различни софтуери – споменавам го, тъй като точно него ще използваме за целите на това ръководство. Друго, което е важно да се знае е, че при  инсталация на чиста операционна система някои библиотеки невинаги ги има. Това зависи от най-вече от дистрибуцията. Разбира се, няма проблем да се инсталират нужните пакети.

Към момента има доста различни уроци относно инсталацията на Ghost. В общи линии в повечето се опитват да кажат, че инсталацията става с 3 стъпки, но това не е точно така.

Много зависи от самата среда. Например ако липсва дадена библиотека, може да се наложи да се изпълнят още няколко команди, но затова след малко…

Повече за виртуалните сървъри на Суперхостинг може да научите от тук →


 • Имаме нужда и от домейн или под-домейн – там ще бъде разположен нашия Ghost блог
 • Ще ни трябва и конзола за конфигуриране на инсталацията

Много популярна конзола за Windows е Putty. С нея ще изпълняваме необходимите команди за инсталиране на пакети и редактиране на файлове в операционната система.

Може да си я изтеглите от този адрес – не изисква инсталация.

 • 25 минути от времето Ви

Инсталация на Ghost – стъпка по стъпка

Ще започнем с инсталация в cloud хостинга на необходимата ни виртуална машина като ще ѝ зададем подходящи шаблон и параметри.

Важно: При инсталация, на каквото и да е никога, ама никога не ползвайте пароли 123456. Дори и на тестови инсталации. Те дори са най-уязвими, тъй като след тестове обикновено платформата не се изтрива. А “злите сили” само това и чакат.

Създаване на виртуална машина – попълване на параметри:

На Label и Hostname попълвате име и после силна парола – тя ще Ви трябва и след малко. След това, в полетата с настройки избирате следните параметри – точно както са посочени:


 • Операционна система – Linux
 • Дистрибуция – RHEL
 • Template – CentOS – препоръчан от СуперХостинг
 • RAM – 1 GB
 • CPU Cores – 2
 • CPU Priority – 100
 • Primary disk size – 5 GB
 • Data Store Zone – Local
 • SWAP – 1 GB
 • Port Speed – 20 mbit

…после кликвате на бутона “Създаване на VM”. Трябва да изчакаме да се инсталира сървъра. За тази цел отдолу се вижда лог. Когато приключи, всичко ще свети в зелено.

virtual host

Сега нека да настроим и домейна

Влизате в профила си в Суперхостинг или, където е хостнат домейна Ви. В случая ще работим с параметри и ресурси на Суперхостинг, тъй като lifehack.bg се хоства там.

Насочване на домейна: Най-добре е да го насочим чрез A запис, т.е. да въведем IP адреса на сървъра. Промяната се прави в клиентския профил Домейни → Управление →  Настройки.

В секцията “Настройки на DNS за домейн” избирате Редактирай →  радио бутона DNS хостинг и запазвате. Ще се появи възможност за въвеждане на IP адрес по-надолу.

Трябва да добавим 3 полета – @, * и www. Те означават следното: @ – самия домейн * – всички домейни, които не са изрично описани по-долу www – поддомейна www.domain.tld

И на трите е добре да се попълни IP адрес. В случая IP адресът е IP-то на виртуалната машина: което може да видите от таблото на административния и панел → cloud акаунта →  виртуални машини.

В име на хост пишете съответно на всеки ред – @, * и www. IP адреса е във второто поле, а в третото – Тип на записа – А запис (IPv4)* – вижте снимката отдолу:

ip adress

Бележка: По принцип има период на опресняване на DNS информацията – от 2 до 48 часа и тук вероятно ще трябва да почакате да се опреснят DNS-те.

За да разберете дали са опреснени, как да разбере всеки дали е опреснена информацията, най-добре е да се пусне проверка с ping.

Това става като се стартира конзолата за windows – Command Prompt.

Стартирането на Command Prompt става с натиснето на Start бутона на Windows, избиране на Run и изписването в полето cmd . След това се натиска ОК.

След това се изписва: ping името-на-домейна.tld

ping

IP адресът трябва да съвпада с IP адреса на виртуалната машина. Ако съвпада, значи при потребителя е опреснена DNS информацията.

Дойде време за същинската инсталация

Работа с терминала – инсталиране на пакети и конфигуриране на файлове

putty
Въвеждате си IP адреса в посоченото поле и после Open

След като сме сигурни, че DNS-те са опреснени, стартираме putty. Въвеждаме IP адреса на виртуалната ни машина и натискаме enter.

Ще се зареди черен екран под формата на терминал.

За потребител пишете root и натискате enter. След това въвеждате паролата на виртуалната машина, която зададохте при инсталирането ѝ. Може и да я Paste-нете.

Въвеждате за потребител root и паролата на виртуалната ви машина
Въвеждате за потребител root и паролата на виртуалната ви машина

Бележка: Копирането от текста става както обикновено с Ctrl + C, но пействането в конзолата става само с натискането на десен бутон на мишката, а НЕ с Ctrl + V. Когато се пише парола, визуално няма индикация, че се пише затова не се шашкайте.


В шаблонът на операционната система, с който инсталирахме виртуалната машина, липсва node.js, а такъв ще ни трябва, за да можем да стартираме Ghost. Затова ще си го инсталираме.

В конзолата копираме и поставямеследния ред команда:

yum install npm --enablerepo=epel

Така правим проверка дали нужните пакети са налични, както и какво ще бъде необходимо за инсталацията на платформата.

Важно: Уверете се, че при пействане на командите няма интервали – препоръчвам Ви да ги копирате в обикновен текстов редактор и след това в конзолата.

Накрая има и въпрос: Is this ok [y/N]: натискате от клавиатурата Y за Yes.

Възможно е виртуалната машина да се рестартира.

Затваряме Putty и го стартираме отново. Влизаме както, когато започнахме →  име root и парола на виртуалната машина, която зададохте в началото.

След всичко това npm вече е инсталирано и в конзолата пишем командата:

cd /home

Следва да изтеглим Ghost.

install ghost lifehack
Изтегляме ghost…

Става чрез командата:

curl -L https://ghost.org/zip/ghost-latest.zip -o ghost.zip

Следва да го разархивираме с команда:

unzip -uo ghost.zip -d ghost

Това създава папка ghost, Която се намира в home директорията – трябва да влезем в тази папка като за целта използваме команда:

cd ghost

Настройване на конфигурационния файл config.js

По подразбиране няма такъв, но има примерен с име config.example.js – нещо подобно като при wordpress. Изпълняваме следната команда:

cp config.example.js config.js

Потапяме се в дълбоките води!

Сега трябва да отворим файла с текстов редактор и да заменим някои неща. Под конзола има няколко текстови редактора. В случая ще ползваме: vim, като за целта пишем:

vim config.js

Ще се отвори съдържанието на въпросния конфигурационен файл, но вече не може да се работи с мишката – навигацията става със стрелките на клавиатурата.

Търсите Production и заменяте с вашия URL адрес.

Заменяте посочените атрибути с вашите и сменяте порта на 80
Заменяте посочените атрибути с вашите и сменяте порта на 80

Само, че за да може да пишете натиснете преди това бутонът от клавиатурата Insert. Ако натиснете втори път Insert, ще играе ролята на Replace, така че внимавайте.

След като редактираме URL адреса, ще е необходимо да променим и още нещо. Там, където виждате host: ‘127.0.0.1’, заменяме с IP адреса на сървъра – снимката отгоре.

След това заменяме порт-а, като попълваме порт: 80

За да излезете от режим на редакция натискате бутона Escape. След това пишете в конзолата :wq, където w – запиши q – излез.


Преди да преминем напред с инсталацията е необходимо да направим още едно нещо, за да нямаме проблем с качването на снимки за лого, хедър и т.н.

Ще редактираме още един файл в текстовия редактор на кознолата, пишем:

vim package.json

Намираме следния ред:

"main": "./core/index",

И го заменяме със следното:

"main": "index.js",

Записва се файла и излизаме с команда :wq

Да инсталираме Ghost

Става чрез команда:

npm install --production

Изчакваме да се инсталира, след което пишем следното:

npm start --production

Би трябвало да ви се появи следното:

Ghost is running. Your blog is now available on →  вашия уеб адрес

Сега както виждате не може да пишете в конзолата, защото е стартирано приложението и като затворите конзолата, ще спре и приложението.

Тоест ако сега се пробвате да заредите сайта в браузър, той ще работи, но ще работи само, докато не затворите конзолата и спре приложението.

Сега натиснете Ctrl + C в конзолата, ще може да пишете, но сайта ще спре да работи.

Решение: за да не спира сайта ще инсталираме forever

Ето какво прави това приложение: чрез forever ще можете да стартирате Ghost като т.нар. background процес. forever също така ще се погрижи за вашата Ghost инсталация и ще рестартира автоматично системата ако тя крашне.

Така че ако искаме да подсигурим блога си базиран на Ghost би било добре да инсталираме това приложение. За целта в конзолата изпълняваме команда:

npm install forever -g

…след това команда

NODE_ENV=production forever start index.js

Вече сайта би трябвало да работи, независимо дали сте затворили конзолата!

Със стъпките, които направихме до тук – инсталирахме успешно системата. С forever тя ще работи и без да сте влезли в конзолата и с команда да е стартиран блога.

Важно: ако се рестартира виртуалната машина, няма кой да каже на forever да започне да работи, тоест той ще си работи винаги, до рестарт на самата виртуална машина.

Когато стартирате една OS, без значение каква, има определени процеси, които се стартират on boot – при зареждане. За да може forever да се стартира при стартиране на OS, трябва да се добави скрипт – няма нужда това да става всеки път ръчно. Може да се настрои автоматично, и когато се рестартира, при on boot да стартира и forever.

Ето как става:

При CentOS всички скриптове, които се стартират се намират в директория /etc/init.d/, затова нека първо да влезем в нея. Изпълняваме в конзолата команда:

cd /etc/init.d/

Сега си създаваме наш скрипт. Създването става с команда:

vim ghost

В случая ghost ще бъде името на скрипта, който ще се стартира при рестарт на машината. След последната команда ще Ви се появи място, в което да добавите този скрипт:

P.S. Нали помните – натискате първо бутона Insert и тогава пействате!

Може да изтеглите скрипта от този адрес

Пействате го в редактора и натискате Escape, след което пишете в конзолата :wq

Сега трябва да дадем права на този скрипт, за да е изпълним – пишем:

chmod 755 ghost

И го добавяме към останалите скриптове чрез:

chkconfig --add ghost

Рестартирайте виртуалната машина, за да тествате – в cloud акаунта си →  избирате reboot.

Това е! Вече можем да разполагаме с нашия чисто нов Ghost блог!

Време е да се прехвърлим в графичната среда на браузъра

Администрацията на нашия Ghost блог е на адрес: https://lifehackbg.eu/admin.

Когато влизате за първи път няма да има създаден администратор. Трябва да си създадете такъв с име на потребител и силна парола от минимум 8 символа.

Ето така изглежда администрацията след няколко създадени статии:

ghost-lifehack2

А текстовия редактор, където ще пишете вашите истории изглежда така:

ghost-lifehack

Операторите, които ще са Ви нужни за форматиране на текста може да видите като в средата отгоре кликнете на малкото сиво кръгче със знак въпросителен.

Може да видите блога, който създадохме чрез този урок на адрес lifehackbg.eu

Финални думи – какво мисля за Ghost?

ghost theme

Звучи нескромно, но се получи най-пълното ръководство за инсталация на Ghost, което може да намерите в BG интернет пространството – създадено от lifehack.bg и superhosting.bg.

Какви са моите впечатления ли?

Очакванията ми се оправдаха, а те бяха минималистичен дизайн, липса на каквито и да е разсейващи фактори докато пишете, много малко неща за настройване, добре оформено меню, внимание към съдържанието, добра типография.

Една много приятна среда, в която може успешно да градите маркетинга си чрез съдържание, на която единственото по-сложно нещо се оказа инсталацията или поне беше – до сега!

Преди да приключим имайте предвид, че излязоха изключително много свежи дизайни на шаблони за тази блог платформа.

С тяхна помощ Ghost сайта Ви може да се превърне в нещо наистина страхотно.

Това, което виждате сега е неговият базов външен вид, който може да се промени и то в доста добра посока, отговаряйки на специфичния Ви вкус, но затова в друга статия…

Дали Ghost ще има сили да “убие” wordpress?

Надявам се да се престрашите и да се пробвате да инсталирате тази система за управление на съдържание, след което да споделите мнението си за “призрака” в полето за коментари.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта