Джо Малоун – за сладката миризма на успеха и за волята да победиш непобедимото

Следващата история вероятно ще те накара сериозно да се замислиш!

Ще те извади от коловоза, в който си вкарал живота си и може да се окаже мощния шут, който ти е нужен, за да направиш крачката напред!

Всъщност, може и да не се окаже… Да видим.

В следващите редове ще ти разкажа най-важното от житейските и бизнес уроци на един човек с не лека съдба, но с изключително силна воля и дух.

Ако си почитател на изисканите аромати, вероятно името на Джо Малоун ти е познато и за теб вече е символ за качество и изискан стил.

Но знаеш ли какво се крие зад историята на успеха ѝ?

Ако можеше да се обедини в три думи, то те биха били:

“Лимонада от лимони”

Създателката на две успешни парфюмерийни компании, описва себе си, като момиче страдащо от дислексия, дете на “предани” родители, което се научило да се справя добре. 

Тя вярва, че вродената и дарба да създава аромати e в следствие именно на болестта.

Мозъкът ми просто функционира по различен начин, аз виждам консистенции и цветове и мога да ги превръщам в миризми и ухания. Мога да ви разкажа за разликата между розово масло от българска роза и маслото на английската чаена роза.

Първият и опит в сферата на козметичните продукти, за съжаление тя придобива по болезнени причини. Когато Джо била едва на 11, майка и получила тежък нервен срив и трябвало да бъде хоспитализирана. Джо и сестра и трябвало да бъдат настанени в временен дом, където да се полагат грижи за тях. Джо, обаче имала друг план.

Независимо от крехката си възраст, малкото момиченце се справило удивително.

Тя успяла да убеди социалните служби, че може да поеме отговорността да осигурява прехраната на своето семейство. Тя си спомнила как майка и като козметик смесвала кремове за лице вкъщи после ги продавала на заможни дами във Фулъм.

Джо успяла да направи същото!

Справяла се чудесно и започнала да печели добре, поемайки грижата за семейството си, докато майка му се възстановявала във болница.

Силата няма възраст, а ние няма как да сме безпристрастни към силата на това дете, което се научило как да побеждава болката!

Белег от детството. 

Още един тежък момент белязал силата и успеха на малката Джо Малоун.

Един ден, учителката наказала Джо да стои права на чина, защото погледнала в теста на приятелка ( заради дислексията тя имала проблем да разбира написаните текстове).

Думите на учителката оставили траен белег, който я следва през целия и живот:

“Ако мамиш, никога няма да успееш в живота, Джо Малоун!”

И малкото момиченце се зарекло пред себе си, да постигне успех!

За съжаление, детството на Джо е белязано и от още трудни моменти.

Тя пази топли спомени за баща си. За него казва, че бил прекрасен човек, но просто не можел да бъде глава на семейство.

Той бил страстен комарджия, което обяснява защо малкото момиченце само трябвало да поеме грижата за прехраната на семейството си.

Неговият живот се въртял около три неща – бил художник, търговец и фокусник, а Джо му помагала и с трите. Тя му асистирала по време на фокусите, а също така и помагала в търговията с картини.  Придобитите умения и опит са нейната школа, където овладяла тайните на търговията, както и да омайва хората чрез истории и мъничко магия. .

Волята срещу силата на съдбата

За нея бизнесът не е наука за космоса, а по-скоро е кураж, творчество и най-вече вяра, че ще можеш да предприемеш стъпката към собствения си успех!

Сега, когато поглеждам назад, виждам, че всичко е имало своя смисъл. Нищо в живота не е напразно. От всичко можеш да извлечеш нещо положително.


Върховното изпитание в нейния житейски път е диагнозата рак на гърдата, която и поставили, когато била в разцвета на своя успех, на 38 години.

Носела изискан костюм и красиви обици и тъкмо отивала на бляскаво парти, когато и се обадил лекарят с тежката новина. Резултатите от изследването показали най-тежката форма на рак на гърдата и лекарите и казали, че и остават около девет месеца живот.

Инстинктът и да се бори не се задействал веднага.

Това се случило по-късно, когато веднъж, докато плачела, 2-годишният и син искал да знае какво и има на майка му.

Мисълта, че ще го остави, събудил борческия и дух и той просто я изпълнил:

“Никой няма да ми каже кога ще умра! Аз ще ви кажа кога ще умра!”

Съпругът и бил неотлъчно до нея и дал най-ценния съвет – да се бори с рака, по същия начин, по който е изграждала и бизнеса си!

Когато човек се сблъсква със смъртта, животът му поема съвсем нова посока. Джо заминава за Америка, където се подлага на химиотерапия, веднъж на всеки 5 дни, в продължение на 1 година, в края на които ракът бил унищожен!

В последния ден на химиотерапията си, тя отново облича същия онзи костюм и обици и си взема обратно деня, който ракът и беше отнел!

Всичко, което може да се каже за нея и за волята, която притежава ще бъде малко.

Успехът не е даденост

Болестта и последвалото лечение наложило решението да продаде бизнеса си на на Estée Lauder, което и донесло невъзможността да използва собственото си име в следващите 5 години, поради това, че вече било собственост на друга компания.

Аз взех правилно решение за бизнеса си с продажбата на правата на Estée Lauder. Но за мен, като творец, това беше най-лошото нещо в света, което бих могла да направя.

Веднага след изтичане на забраната, тя започнала да гради втората си империя – Joe Loves.

Реакцията на света беше мигновена!

А нейният съвет, когато за втори път е в началото на успешен бизнес е следния:

“Нуждаете се от три качества: креативност, устойчивост и страст”, казва тя. Винаги съм обичала вкуса на страха в устата си.

Началото на един бизнес винаги е трудно, но според нея, именно това е най-вълнуващия момент за един млад предприемач. Малките фирми са по-гъвкави в своите решенията и могат бързо да променят курса си при задаваща се буря.

Ако нещо не работи, значи му трябва промяна.

Когато започваш нещо ново, трябва умееш да си всяка част от този бизнес – от маркетинг директор, до обикновен служител. Понякога не сме достатъчно добри във всичко това.

Тя вярва, че успеха идва при тези, които умеят да мислят по-различно.

30% от предприемачите, стартирали малък бизнес се провалят още през първата година и това се дължи на нереалистичните цели, които си поставят.

Предизвикателствата

Не е лесно да продаваш аромати онлайн. Да успееш да предадеш ухание, пресъздадено чрез думи в дигиталната мрежа е голямо предизвикателство. Джо вярва, че не е далеч деня, в който ще можем да включим компютъра си и да долавяме аромати.

Съветът, отразяващ нейния упорит и непокорен дух, отказал да следва повелите на външните обстоятелства. Тя ни призовава да помним, че в крайна сметка ние сме тези, които контролираме нещата, които ни се случват.

Джо смята, че винаги имаме по три възможности:

  • да променим ситуацията
  • да я приемем
  • или да променим начина, по който я възприемаме

В нашите ръце е да изберем кое от трите е най-добрата възможност за нас.

Никога не позволявайте нещо друго или нечие мнение да стане заглавие на вашата книга. Никога!

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: