YouTube – Как да създадеш успешен видео канал от нулата [Ръководство]

YouTube канал

И вие ли осъзнавате огромната важност на YouTube за бизнеса ви?

Не сте сами!

Няма съмнение, че видеото е най-модерния, достъпен и лесен начин за консумиране на съдържание в момента и вие не може да стоите отстрани и само да гледате клиповете на другите – голяма грешка, която признавам, лично аз правя в момента.

Затова подготвих ръководство, в което ще научите основното, което трябва да знаете за добрата подготовка и оптимизация на един приличен YouTube канал.

В края на статията ще сте научили най-важното, което да приложите и за вашия!


Реалността у нас е такава, че малко бизнеси реално инвестират в YouTube маркетинг.

Защо? Защото е трудно. Ако сравним видео и статия в блог на една и съща тема и сходно ниво на качество, ще видим, че видеото ще струва много повече.

Умният, голям бизнес знае, че цената може да си струва, но високата бариера за влизане отблъсква по-малките. И все пак добре е да сме наясно с основата!

youtube ecosystem

Кои съставки за създаване на успешен YouTube канал?

Видеото е вид съдържание, започнете от аудиторията

Съдържанието трябва да бъде насочено към специфичната аудитория, до която искаме да достигнем. Колкото по-добре определим своята ниша, толкова по-добре съдържанието ще резонира с нашите зрители. 

Тук има три основни аспекта, които трябва да определим.

#1 Хората, за които ще правите видео

Първата крачка е да определим човека, за когото ще се създава съдържанието. Човекът трябва да съвпада с типа човек, който ще купува нашия продукт. 

type of person

Да ограничим аудиторията е добър вариант, защото позволява да създадем по-таргетирано съдържание. Не можем да създадем съдържание за начинаещи и експерти едновременно, но ако опитаме половината винаги ще бъдат недоволни.

find-your-target-audience-content-core

#2 Какво иска да може да прави аудиторията

Опитват се да правят повече пари? Искат домът им да изглежда по-добре? Да готвят по-добре? И така нататък и така нататък… Тук трябва да определим нещата, които ги интересуват най-много. Например, искаме да създадем съдържание за “Експертни търговци, които искат да продават повече.” 

Въпреки, че тези клипове няма да бъдат пряко свързани с нашите продукти, те все пак ще привлекат вниманието на нашия целеви пазар. Това ще позволи да предоставим маркетингов съвет и след това нашите продукти. 

Ако забележите нужда, която не е удовлетворена, възползвайте се, независимо от това дали тя е пряко свързана с вашия продукт.

#3 Консумация

Накрая искаме просто да направим една обща проверка и да разберем дали публиката, към която сме се насочили всъщност иска да получи своите решения под формата на видео.

Видеото е чудесно за следните видове съдържание:

 • уроци;
 • прегледи на стратегии;
 • обучение по специфични теми;
 • демонстрации;
 • продуктови ревюта.
 • забавление

Всеки би се зарадвал да получи фитнес съвети под формата на видео клипове. Логично е, защото това е най-лесният начин за показване на правилния подход при изпълнение на упражненията. Но това не важи за всеки вид съдържание. Например, да предположим, че нашата аудитория иска да намери ресурси. Не можем да поставим списък с ресурси и инструменти във видеото, защото трудно ще го ползваме.

3 стъпки към видео, което привлича погледите

youtube-loop

Маркетингът в YouTube има много сходства с оптимизацията за търсачки

За да бъде видеото ни гледано, една от основните цели е да се класираме в търсенето в YouTube, без да полагаме повече усилия, отколкото за първоначалната реклама.

Можем да опитаме някои тактики, точно като в оптимизацията за търсачки, за да получим повече допълнителни гледания. Това никога не е решение в дългосрочен план. Вместо това, трябва да създадем видеа, които хората действително искат да гледат.

Преди да продължим в детайли, нека видим най-важното за доброто класиране на едно видео в YouTube:

youtube-ranking-factors

#1 Реализация на цел (продажба) или забавление

Изберете едно от двете! Не и двете…

Запитайте се защо някой гледа дадено видео. Има само две причини. Или иска да научи нещо, за да разреши даден проблем, или иска да се забавлява. Трябва да се уверим, че видеото ни разрешава една от тези две причини, а не двете наведнъж.

Това е важно, защото ще определи начина, по който ще създаваме нашето видео. 

Дали прекалено дългото въведение помага на зрителя да научи това, което желае? Не, той не се интересува от музикалния фон. Това не е телевизионно шоу. 

А дали зрителя се интересува в дълбочина от историята на проблема? Отново, не. Той иска кратко, точно и ясно решение на проблема. Дайте му такова!

Целта е да създаваме полезни видеа, които ще допринесат за увеличаване на нашите абонати и постоянни зрители в бъдеще. Стремете се към това.

#2 Качеството винаги е на първо място

Висококачественото видео изглежда професионално, има добро осветление и не е размазано. Вижда се как е инвестирано време и усилия в неговото създаване. 

Има два основни вида висококачествени видеа, които може да създавате.

Първият вид е класически бял фон.

Дерек Халпърн често го използва в неговите видеа:

Derek

Видеото изглежда професионално и запазва фокуса върху вас, а не върху фона.

Друг вид популярно видео е анимираното видео тип “бяла дъска”, където разказваме, обясняваме и рисуваме върху бяла дъска:

white board


И двата вида видеа изглеждат страхотно и са чудесен начин да обясним сложни теми и продукти. Но как да създадем видео с нашия образ на бял фон например?

Видеото на бял фон (може и да е зелен) е супер лесно за създаване. Можете да закупите бял фон от близкия магазин за фотографска техника. Ето как да нагласите всичко: 

След като сме подготвили фона е необходим и последният компонент – един приличен фотоапарат или добър смартфон. Вече сме готови да започнем заснемането.

Анимираното видео тип “бяла дъска” е малко по-сложно за създаване.

Ако нямаме умения на илюстратор, не ни остава нищо друго, освен да наемем подходящ специалист, който да създава този тип видео за нас. Може да го потърсите тук:

След висококачественото заснемане идва моментът, в който трябва да го редактираме. Добрата редакция позволява да направим видеото плавно, като по този начин запазим вниманието на зрителя до самия край. Отново се нуждаем от наемането на видео редактор на свободна практика, ако не притежаваме необходимите знания и умения.

# 3 Създайте име

Да имаш свой собствен YouTube канал е като да имаш свое собствено телевизионно шоу. Нуждаеш се от последователи, които ще гледат видеата ти редовно.

Ето защо няма значение колко добро е единичното видео, защото то не е достатъчно за успешен маркетинг в YouTube. Сравнете го с пилотния епизод на телевизионно шоу.

Дори с добър рейтинг, това не гарантира, че ще има втори сезон.

Трябва да започнем да създаваме видеа за нашия канал редовно.

Вижте отново Дерек Халпърн, който споменахме преди малко. Той има близо 90 видеа в канала си. Били са му необходими няколко години, за да постигне това. 

derek

Той прави няколко основни неща:

Първо има възможност да натрупа абонати. Дори ако се случи така, че първото ни видео не успее да впечатли достатъчно зрителите, за да се превърнат в абонати, може би друго ваше видео от страничната ви лента ще ги впечатли.

Броят преглеждания не е постоянна величина. Те ще растат експоненциално с течение на времето. Ако възнамеряваме да правим маркетинг с видео тип “бяла дъска” в YouTube добре да предвидим поне няколко месеца, преди да видим реални резултати.

Започнете с основно SEO за видео в YouTube

(прегледайте отново инфографиката по-горе)

Следващата стъпка е оптимизирането на видеото за Google.

Основната цел е да получим видео, което да се класира в резултатите от търсенията в YouTube, но ще има и допълнителна полза за класирането в Google:

seo

Видеата често се показват в резултатите в Google и може да доведат до приличен брой преглеждания. Не е добре да разчитаме само и единствено на показвания в Google, тъй като клиповете не се показват във всички търсения.

Увеличете шанса на клипа си чрез конкретни фрази със следните ключови думи:

 • ръководство/урок
 • преглед/ревю
 • тест
 • какво е…
 • видео
 • обяснение
 • как да…

Сега обратно към оптимизацията на YouTube. Има две основни части на алгоритъма за класиране, които трябва да бъдат оптимизирани:

#1 Видео информация

Първото нещо, което YouTube търси е дали видеото ви е релевантно на търсенето на потребителя. Тук търсачката преглежда за ключови думи в три области:

 • заглавие;
 • описание;
 • тагове/етикети.

seo

Включете ключовата дума веднъж в заглавието, веднъж или два пъти в описанието и в таговете, ако има смисъл. Ето и пример с част от описанието на видеото – “advanced SEO” на Брайън Дийн от Backlinko в неговия YouTube канал, което се класира високо:

image0914

Той споменава ключовата дума в самото начало и в самия край. Но забележете има и много повече описание от една ключова дума. Това прави описанието органичен източник на допълнителна информация за алгоритъма на YouTube. 

#2 Потребителска ангажираност и обратна връзка

Не е изненадващо, че алгоритъмът на YouTube използва подход за класиране на видео клипове подобен на този в Google. Вместо да използва основната информация, с която качващия снабдява видеото, то показва как нашите потребители взаимодействат с него. Идеята е, че ако потребителите наистина показват, че харесват наши клип, то те ще го покажат на повече хора. И естествено алгоритъмът го извежда напред.

Има няколко основни неща на клиповете в YouTube, които могат да се вземат предвид при оценката на видеото. Първата е колко зрители са гледали видеото. 

Ако повечето го спират на първите 10 секунди, това е лош знак. Но ако 50% – 60% от зрителите са гледали цялото, това е страхотно.

image207

Можем да проверим това в статистиката на акаунта си, където ще видим графика подобна на тази. Ето къде другаде в YouTube може да получим обратна връзка:

 • Общ преглед – от гледна точка на YouTube, ако видеото получава много преглеждания без негова помощ в класацията за търсене, то трябва да е добро. Повече преглеждания водят до по-добро класиране.
 • Оценка (палец нагоре и надолу) – Потребителите могат да гласуват за видеото. Колкото по-високо е позитивното съотношение толкова по-добре;
 • Преглеждания от абонати – ако видеото наистина е добро, много хора, които го гледат ще се абонират за вашия канал.
 • Преглед на любими или социални споделяния – хората ще споделят видеото, само ако го харесват; Колкото повече, толкова по-добре!
 • Коментари – Ако видеото вдъхновява за коментар, това е добре, макар че видео търсачката не отдава такова голямо значение на тях, тъй като те могат да бъдат както позитивни, така и негативни.

Най-голямото нещо, което можем да направим, за да подобрим тези обвързващи фактори е да създаваме висококачествени видеа. Но…

Има и няколко други малки неща, които можем да направим…

Преглежданията управляват YouTube класиранията

Макар че има няколко фактора, които допринасят за класиране в YouTube, качествените преглеждания са най-важни. Под “качествени преглеждания” се има предвид ситуация, когато средно статистическият потребител преглежда голяма част от видеото.

За почти всеки термин, който търсите, резултатите ще имат едно общо нещо: всички видеозаписи, ще имат много преглеждания. Ето един пример:

views

За “напреднали SEO” най-малкият брой преглеждания наброява около 3 600.

Важно е да разберем, че “много” е алгоритъм. 

Разликата между 0 и 2 000 е по-голяма от разликата между 2 000 и 200 000. След като веднъж сте имали няколко хиляди преглеждания, вече имате това, от което се нуждаете, за да се класирате. Защо? Защото YouTube вече има достатъчно голям размер на извадката за да сравни видео ангажираността към другите. Рейтингът и задържането на аудиторията се превръщат в осъществими класиращи фактори.

Не е нужно да получите стотици хиляди гледания, за да се класирате добре, но трябва да намерите начин да получите първите няколко стотин, а ако е възможно и, първите няколко хиляди за всеки видеоклип.

Когато имате повече абонати, не се фокусирайте върху рекламата толкова много. Вашите видео клипове вече автоматично ще получават хиляди преглеждания.

Когато започвате имате много възможности за реклама на вашите видео клипове.

Ето четири от най-добрите опции:

#1 Крос промоция в YouTube

Ако вече имате изградена репутация в своята ниша, крос промоцията е добра отправна точка. Идеята е да участвате във видео хоствано от топ YouTube звезди във вашата ниша, за да бъде изложено пред повече публика. Ранд Фишкин го прави често:

rand

В края на това видео, ще трябва да поискате от зрителите на канала да се абонират за него. Уверете се, че сте поставили линк в описанието.

За да намерите тези канали, търсете за големи ключови думи във вашата ниша в YouTube, и проверете броя на абонатите по отношение на първата страница.

seo

Например, можете да погледнете канала на Джош Бачински, където се е класирал с високи резултати за “напреднали SEO”: Кликвайки на името му под видеото ще отидете до неговия профил, където можете да видите неговия брой абонати в червено:

seo hangouts

Очевидно е, че колкото по-голяма е цифрата, толкова по-добре.

Опитайте се да насочите поне 20-30 потребители със солидна база от абонати. Намерете имейл адресите им, и им изпратете съобщения с предложение за създаване на видео за тях. В идеалния случай, ще получите най-малко няколко възможности за гостуване.

#2 Промотирайте клиповете в сайта си

Ако създавате висококачествени видеа, защо да не ги споделите статията си, която да е придружена от вградения клип? Точно така прави и Дерек Халпърн:

derek

След това читателите могат да прочетат вашия пост, да гледат видеото или и двете. Гледане на видео, което е вградено в сайта ви, все още се смята за преглеждане. Освен това, така читателите стоят много повече в сайта ви, а това е супер сигнал за Гугъл!

#3 Разпространение чрез имейл

Видеата в YouTube са само вид съдържание.

Един от най-ефективните начини за рекламата им е чрез имейл. Направете списък с топ блогърите във вашата ниша и им изпратете имейл за вашето видео.

Помолете ги да споделят видеото с тяхната аудитория, ако смятат, че то е подходящо за нея и тя би го харесала. Но също така е важно да обясните защо смятате, че то би допаднало на тяхната аудитория.

Тази тактика работи страхотно в щатите. За България малко се съмнявам…

#4 Реклама в YouTube

YouTube позволява на бизнеса да купува реклама, за да популяризира своите видеа:

ads

(Ето и рекламните формати в YouTube)

Средната цена е между 10$ и 30$ за хиляда преглеждания.  

Ако сте изхарчили няколко стотин долара (минимум) за да направите видеото, има смисъл да дадете още 50$, за да го рекламирате, нали? Това е добър вариант, особено, ако не разполагате с много абонати. Не губете тези зрители! 

Моментът за реклама в Ютуб е настъпил, когато имате доста добра представа за това как ще създадете видео клиповете и как ще получите първоначалните преглеждания.

Ако приемем, че вашите видео клипове са убедителни, ще трябва да получите поток от органичен трафик в YouTube за себе си. Но помнете какъв е целият смисъл от създаването на YouTube канал. Не е да получим преглеждания.

А да увеличим продажбите си.

За да постигнем това, нека се върнем стъпка назад и да помислим:

Къде YouTube би бил подходящ за нашите продажби:

sales

Точно в горната част. Това е маркетинговият канал, където привличаме вниманието на своите потенциални потребители. Следващият етап е да ги добавим в уеб сайта си.

Стъпка 1: Включете призив за действие, за да получите абонати в YouTube

Когато искаме някой да направи нещо, трябва да го попитаме дали иска да го направи.

В случая, искаме зрителите да се абонират за нашия канал. 

Абонатите ще са уведомени за най-новите ни клипове, и голяма част от тях ще гледат всички, които пускаме. Това не само помага да се класираме по-добре, но също така дава възможност да привлечем тези хора и към нашия сайт.

И разбира се, някои зрители ще се абонират за вас без реклама, но повечето от тях не.

Призивът за действие (Call to Action) значително ще повлияе на скоростта на зрителя към превръщането му в абонат, което е и причината всички топ YouTuber-и да го правят.

Може да има няколко различни варианта на призив за действие.

Опитайте всеки един от тях.

Първият вариант е да създадем красив голям бутон Subscribe в края на видеото.

subscribe

Кога това e ефективно? 

За да добавим бутона, ще трябва да променим настройките в Google Adwords (да, точно там) и да позволим достъп до призив за действие панелът в YouTube.

Ето едно чудесно видео обяснение, което показва целия процес:

Следваща възможност е просто да използваме анотации във видео клиповете, които можем да настроим, още докато качваме и обработваме самите клипове.

Например, вижте начина “BBALLBREAKDOWN” по който използват анотациите, за да подканят зрителите да се абонират или да гледат друго видео, хоствано в канала:

BBALLBREAKDOWN

За финал: Отделете няколко секунди в края на видеото, за да насърчите зрителите да се абонират – повечето от тях няма да го спрат докато говорите и ще го изгледат до край.

Стъпка 2: Сложете линк към заглавната ви страница в описанието

За да могат хората да влязат в уеб сайта ни, трябва да имаме линк към него. Можем да го сложим към нашите видеа, но най-доброто място е в описанието. Трябва да добавим линк към лендинг страницата за съответния бюлетин на всички наши видео описания:

link

3 прости, но изключително важни неща за маркетинг в YouTube

Вече знаете най-важното, от което се нуждаете, за да създадете успешен YouTube канал.

Но има няколко финални съвета, които ще увеличат вашия успех.

Първото е менталната ви настройка!

Защо? Създаването на успешен YouTube канал ще отнеме време.

Ако имаме голям имейл списък или съществуващи отношения с влиятелни хора, от които да се възползваме, можем да получим хиляди гледания за нула време.

Възползвайте се от това!

Но ако нямате такава възможност, както е при повечето бизнеси, създавайте качествени клипове в продължение на поне няколко месеца, преди да започнете да получавате хиляди органични гледания. Така ще станете този, който останалите търсят, за да използват популярността му!

Ако първите няколко клипа се окажат неуспешни, вижте какво не се е получило, не се отказвайте, продължете напред.

Второто – ще имате негативни коментари от време на време.

Има два вида негативни коментари и можем да се справим с тях по различен начин:

 • груби коментари – това не са сериозни коментари, те са създадени просто, за да ни накарат да реагираме. Не можем да направим нищо, освен да ги игнорираме.
 • честни коментари – когато започваме за първи път имаме много какво да подобрим. Ако някой каже нещо негативно за нашето видео, разгледайте го като възможност да се поучите и подобрите бъдещите си клипове.

И финалния съвет е да запомните, че YouTube е маркетингов канал. И като при всеки друг маркетингов канал, не трябва да изграждаме бизнеса си върху него – (По темата: Защо не трябва да създаваме бизнеса си върху земята на някой друг). 

Вместо това, винаги се опитвайте да привличате тези YouTube потребители обратно към вашия сайт, така че да увеличите трафика и продажбите си.

По този начин, дори ако YouTube блокира вашия акаунт по някаква причина, вашият бизнес ще продължава да е наред.


? Използвани източници и полезни инструменти:

 1. The Complete Guide to Building a Successful YouTube Channel
 2. How to Use YouTube Ads to Grow Your Business
 3. Факторы ранжирования в YouTube – Инфографиката
 4. YouTube SEO: The Ultimate Guide – Браян Дийн
 5. Makewebvideo – услуга за създаване на видео тип Бяла дъска.
 6. Whiteboardanimation – още за видеото тип бяла дъска
 7. Moovly – услуга за създаване на анимирано видео
 8. GoAnimate – Още една услуга за създаване на анимирано видео

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: