8 начина да тунинговате стената си във Facebook, чрез които завинаги да разкарате досадниците

8 начина да тунинговате стената си във Facebook, чрез които завинаги да разкарате досадниците

…и да получавате само това, което ви интересува и вълнува!

Не ти харесва това, което виждаш ежедневно в стената си във Facebook? Част от нещата, които се появява в новинарския ти фийд те дразни и искаш да го махнеш?

Кара ли те алгоритъма на социалката, който определя какво да виждаш да откачиш и да се чудиш защо по дяволите ми се появява това или онова….?

Възможно ли е заради него да се лишите от важно за вас съдържание от приятели?

Възможно ли е да ви е дошло до гуша да виждате единствено това, което контактите ви са пинн-али във Pinterest и това да изпълва цялата стена на профила ви във Facebook Timeline?

Ако вие също си задавате тези въпроси след секунди ще ви дам рецепта, която да излекува новинарския ви фийд във Facebook и да виждате основно това, което вие желаете, а не нещо натрапено от досадните ви приятели или от алгоритъма на Марк Зукърбърг!

Да, има начин да вкарате статусите от вашите контакти, фен страници и приложения във форма.

[sws_divider_line]

Чрез персонализиране на news feed-a, който получавате на стената си, може да избирате съдържание, което да ви харесва, а не да ви досажда.

Резултатът: всеки път когато отворите стената на Фейсбук профила ви ще видите много повече неща, които ви интересуват.

Забележка: Обърнете внимание на снимките /всички те са от личният ми профил/, които ще публикувам тук в тази статия под всяка точка, които ще ви предложат бързи, страхотни решения за организиране на статусите, които ви се визуализират на най-гледаното място в социалната мрежа, а именно фийда с последни обновления и статуси.

Накрая, в полетата за коментари ще се радвам да споделите с нас кой вид статуси, или пък ако не ви стиска – хора, сте изритали завинаги от стената си….

Не се стеснявайте и ако това съм аз….обещавам, че напълно ще ви разбера 🙂

1. Top Stories или Most Recent

[sws_divider_line]

Най-бързият и лесен начин за редактиране на вашия news feed може да се открие най-отгоре, в началото на домашната ви страница с потока от статуси във Фейсбук.

Кликнете с мишката върху “Sort”, след което ще ви излезе падащо меню с две опции, а именно “Top stories” и “Most recent”.

Първото – “Top stories”, означава, че разрешавате на facebook алгоритъма да решава вместо вас кое е най-важното от използваните от ваша милост приложения, контактите ви и фен страниците, които сте харесали.

Това както сами знаете не е равно на това, което наистина харесвате, а на нещо наречено Edge Rank, нещо върху което няма много да се спираме, просто защото не чак толкова разбираме.

Facebook казва, че най-важното според него се определя от множество фактори, включително отношенията ви с човек, който е публикувал съответната история, колко коментара и харесвания има тя, какъв тип история е – дали е текст, снимка или видео и т.н.

Втората опция “Most Recent” ще ви върне обратно към изобразяването на новините по хронологичен ред!

2. Запушете устата /статусите/ на ваш приятел

[sws_divider_line]

Сигурен съм, че имате хора сред вашите контакти, които се скъсват /буквално през 2 минути/ да публикуват снимки, клипчета, цитати и т.н., което понякога може да бъде адски дразнещо.

Ако виждате твърде много актуализации/статуси от един човек, може да редактирате, това, което виждате от него.

Тоест има начин да го накарате да млъкне…поне що се отнася до фийда ви, излизащ на профилната ви стена в социалната мрежа.

Отворете новинарския си фийд, минете с мишката върху статуса на вашия шумен и досаден приятел и ще видите горе в дясно на статуса му една малка кутийка със стрелка /вижте снимката отгоре/.

Кликнете върху нея, за да ви се отвори падащо меню. Сега вече може да промените това, което виждате в емисията си от този ваш контакт.

Сега вече ще можете да го накарате да млъкне!

Може да изберете да виждате само важните “only important” ъпдейти – и тук това кое е важно отново определяте не вие, а Facebook.

Или може да изберете да се отпишете изобщо от това да получавате статуси на стената си от конкретния човек чрез опцията unsubscribe from…

Не се притеснявайте – ако се отпишете от това да получавате всички глупости от този ваш контакт, той няма да бъде уведомен за това, няма да разбере изобщо /За разлика от моят приятел Георги 🙂/.

В зависимост от вида пост, на който сте избрали да отворите въпросното падащо меню, ще получите също и опцията за скриване на точно този специфичен вид съдържание.

Тоест ако сте избрали статус със снимки, това меню ще ви предложи да се отпишете единствено от снимките на този ваш контакт, което е доста удобна опция.

В този смисъл ще можете да се отпишете само от снимки, коментари, like-ове и т.н., а не от всичко на куп. Погледнете най-отдолу на това изскачащо меню отгоре на снимката за един от тези варианти варианти.

3. Заглушете шума от конкретна фен страница

[sws_divider_line]

Ако искате да се отървете от статусите на някоя фен страница във Facebook Timeline, опциите са малко по-различни.

Отново с мишката минавате върху конкретния пост, пуснат от страницата и кликвате върху малката стрелкичка, за да ви излезе менюто.

Сега ще имате възможност да скриете всички статуси от точно тази конкретна страница! Ако пък сте я вкарали в някакъв списък от същото меню ще можете и да я изтриете от него!

4. Да затворим устата и на досадно приложение или игра

[sws_divider_line]

Точно както приятелите във facebook и страниците на които сме фенове, можем да се отървем от някое нахално приложение или услуга от т.нар. third-party.

Ако фийда ви е претрупан с неща от рода на това каква музика слушат приятелите ви, какво публикуват в Pinterest, какво качват в Instagram, това което четат по други сайтове или тъпите игри, които играят, всичко това може да бъде изключено.

Всеки път, когато видите пост от вид услуга, която не ви харесва да се появява по стената ви, и тук минете с мишката върху него, отворете менюто от стрелкичката и най-отдолу ще видите опцията “Hide all”, тоест да скриете всичко от конкретното приложение.

5. Редактиране на настройките на News Feed-а

[sws_divider_line]

За да се абонирате отново за всичко, което сте премахнали и заглушили от стената си и, за да управлявате настройките на вашия новинарски поток, отидете във вашата новинарска страница, тази в която ви излиза всичко, което се публикува в профила ви във Фейсбук.

Вижте там, където пише “News Feed” горе в ляво от менюто и кликнете върху моливчето, което ще ви се появи/точка 1 от снимката отгоре/.

Избирайки опцията “Edit settings” ще ви изскочи прозорец, който изобразява приятелите ви, приложенията и фен страниците, чийто постове и ъпдейти сте скрили от потока на стената ви/точка 2 от снимката отгоре/.

Може да натиснете върху знака “Х”, намиращ се точно до всеки елемент, за да започнете да виждате този вид съдържание отново във вашия новинарски фийд, тоест отново да му отворите устата, за да ви “забавлява”.

6. Управление на абонаментите /”Subscribe”/

[sws_divider_line]

Вие наистина може да задълбаете в подробности и детайли относно настройките на това съдържание, което ви се появява по стената от хората и страниците присъстващи във вашият профил.

Това е много полезно ако имате приятел, към чийто съдържание проявявате голям интерес, но изобщо не ви харесва навика му да играе постоянно на игри във фейсбук и тази негова пристрастеност ужасно много ви дразни.

За да адаптирате тези настройки, които да отговарят на вашия вкус, отидете в страницата на профила на конкретния ваш приятел и натиснете бутона “Subscribed”, намиращ се точно под голямото му ковър изображение.

Сега можете да да премахнете това, което не искате да виждате и да персонализирате точно каквото бихте желали да ви се появява от точно този ваш контакт.

За да отидете във вашата страница с всичките ви абонаменти, отидете в профилната си страница.

Кликнете върху падащото меню със стрелката, намиращо се точно под менюто Activity Log в дясно под ковър снимката ви и ще ви се появи кутийката със заглавие “Subscriptions

Кликнете върху нея и ще отидете в страницата ви за управление на абонаменти.

 7. Използване на списъци за получаване на специфично съдържание

[sws_divider_line]

Ако сте заинтересувани да виждате предимно новини от конкретна група хора или фен страници, може да използвате Facebook Lists или т.нар. списъци.

Аз лично правя именно това и в резултат получавам само това, което ме интересува и от хората и страниците, които ме вълнуват. Това е моят любим начин да получавам страхотна, нова и ценна информация!

Чрез създаването на списъци във Facebook Timeline ще си създадете специализиран канал с новини, които с интерес да следите, канал, в който няма да има нищо излишно.

Какво ще кажете ако си направите нещо като Google Reader, само че директно във Фейсбук.

Отново ще дам пример със себе си: аз съм си създал списък с име “фен страници”, в който съм наблъскал facebook фен страниците на доста от сайтовете, от които черпя информация за lifehack.bg

Така отваряйки този списък пред мен излиза единствено море от полезна информация без излишни глупости и досадни приятели, игри и приложения.

Това е мястото, което най-често посещавам в тази социална мрежа и честно казано върши ми страхотна работа за получаването на качествена информация и то непрекъснато – нещо като буйно течаща река от използваеми данни!

За мен списъците и специално този е един от най-добрите, персонализирани канали за ценна информация, тъй като тези, въпросни сайтове, които следя – всичко най-ново, което публикуват – най-напред го пускат именно във Facebook страниците си.

Веднъж след като създадете списък и го напълните със страници, а също и с хора, които следите, кликвайки на него, ще се появи съдържание единствено от тези, които са в него.

Ако искате наистина да организирате информацията и контактите, с които взаимодействате в тази социална мрежа списъците са нещо задължително.

Вижте и моят подробен материал за списъците и абонаментите във facebook Timeline, който ще ви каже всичко, от което имате нужда за тази изключително удобна опция!

8. Скриване на т.нар. News Ticker

[sws_divider_line]

Това е опцията, с която може и без която също може. Незабележимата, но понякога дразнеща странична новинарска лента на стената ни!

Ако не сте я скрили все още и не се сещате за какво ви е потрябвало това, отворете стената си във Фейсбук и хвърлете един поглед горе, вдясно.

Ще видите лента, поток от ъпдейти, който постоянно се обновява с последните активности на вашите контакти.

И ако до тук сте се погрижили за настройките на вашия новинарски фийд и сте скрили всичко, което ви досажда, може би ще искате да премахнете и това разсейващо нещо, което аз лично почти никога не поглеждам.

Та за да го махнете и вие или по скоро да го скриете, отидете в началната страница, където ви се намира новинарския поток, вижте въпросната лента и най-отгоре, върху нея ще забележите миниатюрна стрелка сочеща нагоре/вижте снимката/.

Ако просто минете с мишката върху нея ще ви излезе и надписа Hide Ticker. Натиснете стрелката и тази досадна малка лентичка ще изчезне. Може да си я изкарате след това по обратния път!

Надявам се чрез тази статия да съм ви помогнал да организирате малко по-добре потока от информация, който се появява всеки ден пред очите ви, отваряйки Facebook профила си, като сред тези 8 начина да тунинговате новинарския си фийд във Facebook, сте открили и този, чрез който да се отървете от досадниците там.

Хареса ли Ви статията…?

Подкрепете ни като я споделите във вашата социална мрежа…, или пък ако за пореден път сме ви досадили, вече знаете как да се отървете от нас 🙂

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Отстъпки и подаръци за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак 
ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА
4.8 / 5 от 2000+ човека
ПОСЛЕДНИ БРОЙКИ

Отстъпки и подаръци
за над 450 лв с годишен абонамент за Мастърхак

ЕДНОКРАТНА ОФЕРТА