Facebook видео разговори: кратко ръководство за идиоти!

Facebook видео разговори: кратко ръководство за идиоти!

Отговорът на Facebook по повод стартирането на техния конкурент  Google+ беше новата възможност за видео чат в сътрудничество със Skype. И за да приложим това нововъведение ще трябва да направим няколко прости неща, ако искаме да се възползваме от видео разговорите във Facebook, които не са чак толкова уникална, но може би удобна понякога възможност, която ни дават от социалката.

Вижте още и краткото ръководство: Как да прехвърлим контактите си от Facebook в социалната мрежа Google+: Видео урок

Ако искате да се обадите на някой от приятелите си във  фейсбук, правейки го те също ще бъдат подканени да активират тази услуга, ако все още не са го направили. А да започнете самите вие да ползвате видео разговорите във Facebook всъщност е доста лесно.

Първото нещо, което трябва да направите е да посетите разбира се стартовата страница на facebook за видео разговори, която може да намерите на този адрес и да натиснете големия зелен бутон, който веднага ще забележите наречен “Get Started“.

facebook видео разговори

Когато за първи път кликнете върху въпросния зелен бутон може и да чакате в продължeние на няколко дълги секунди, докато Фейсбук зареди чат списъка с контактите ви. Ако по някаква причина това се случи и твърде дълго не се зарежда чата, презаредете страницата отново и пак натиснете големия зелен бутон.

След като се активира видео чата, ще се появи изскачащ прозорец, който ще поиска от вас да изберете на кой ваш приятел, на разположение в момента в чата искате да се обадите. Изберете един и му се обадете…

След като изберете някой онлайн от контактите ви, ще се покажа прозорчето на чата за разговори и там ще видите нова иконка с формата на малка камера/вижте снимката отгоре/, която трябва да натиснете за да проведете видео разговор с избрания приятел.

Малко преди да започнете разговор ще бъдете подканени да си изтеглите малък-плъгин файл, който трябва да инсталирате на компютъра си.

Това, което съм забелязал, е че при някой този файл се предлага да го изтеглите и запазите веднага след като натиснете зеления бутон, а както се случи при мен това стана след като избрах човек от списъка с контактите и натиснах иконката за видео разговор. Но и в двата случая не би трябвало да имате проблем.

Щом изтеглите и инсталирате файлчето ще имате активна въпросната услуга за видео разговори. И за да започнете вече наистина видео разговор просто натиснете отново иконката с видео камерата в чат прозореца и фейсбук ще звънне на човека, който сте избрали и с който освен да си говорите, ще можете и да се видите.

Facebook ви дава два избора, за да започнете видео разговор. При единия можете да изберете някой от вашите приятели, които са онлайн в момента в чат прозорчето и след това натиснете бутона с камерката за видео разговор.

Или можете да отидете във фейсбук профила на някой от контактите ви и в горния десен ъгъл да изберете иконката наречена “call“, когато той е онлайн. Избирате този начин от двата, който ви е по удобен.

запис на видео съобщение във facebook

Ако човека, на който звъните не е онлайн или по някаква причина все още не може да приема видео разговори/вижте снимката отгоре/, което също се случи при мен в момента, в който пиша тази статия, ще имате удобната възможност да му пратите видео съобщение, което той ще получи в пощата си във Facebook.

Това, което трябва да направите, за да оставите видео съобщение е да натиснете предложения ви бутон, който отново може да видите на снимката отгоре и да запишете вашето видео послание.

След което то ще бъде налично във фейсбук съобщенията на този, на който сте избрали , но той не е бил онлайн или не е могъл поради бъг или нещо друго да води видео разговори във facebook в момента.

записване и изпращане на видео съобщение във фейсбук

След като запишете вашето видео съобщение, този на който сте го пратили отваряйки пощата си във фейсбук ще види клипчето, което сте направили, както и текстовото съобщение, което евентуално сте му оставили освен видеото.

Вижте още и изключително подробното ръководство, което направихме с Beyond Academy по темата за: Видео рекламата във Facebook: най-добрите практики 2015

Финални думи

В заключение мога да кажа, че видео разговорите във Фейсбук заедно с интеграцията му със Skype не се оказа чак такова велико допълнение към възможностите на социалната мрежа, а и освен това все още липсва опция за групов видео чат, която пък можете да намерите в новия все по агресивен конкурент на социалката- Google+.

В момента в Google+ можете да проведете групов видео разговор с до 10 човека. И въпреки всичко, видео разговорите във facebook са си едно добре дошло допълнение за неговите потребители, освен ако разбира се не използвате браузъра Opera, който в момента не поддържа тази нова функция на Фейса, за разлика от останалите три най-популярни браузъра.

Забележка: Материала в статията съм го тествал със собствения си профил и работи. И въпреки всичко е вероятно да съм допуснал грешка в описанията, процедурите и стъпките на конфигуриране на facebook видео разговорите. Ако намерите такава моля отбележете я в полето за коментарите, за да я поправя своевременно. Благодаря ви, че отделихте от ценното си време да прочетете тази статия…

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак