Facebook Save + още няколко начина за съхранение на любимото ти съдържание

Facebook

Търсил ли си начин да съхраняваш съдържание от Facebook, за да го използваш по-късно? Търсил ли си начин да запазиш статия, която да прочетеш, когато си поискаш, без да се страхуваш, че ще се изгуби в новинарския ти фийд? А знаеш ли, че вече може да запазваш статии във Фейсбук – директно от сайтовете?


В зависимост от устройството, което използваш за сърфиране, запазването на съдържание от Фейсбук може да отнеме време, нерви и усилия.

Но как можеш да се отървеш от безполезните статуси и безкрайното скролиране, само за да намериш изгубения пост, който преди малко искаше да прочетеш?

Позволи ми да ти разкажа за новата функция на Facebook, която ще те спаси от удавяне в океана от информация, с която те заливат + още 3 фантастични трика, с които ще запазиш най-интересното, на което попадаш в най-облъчваната социална мрежа.

[su_heading size=”19″]#0: UPDATE – вече може да вградите Save бутон в сайта си[/su_heading]

На така чаканата F8 конференция на Фейсбук, която се проведе на 12.04.2016, от гиганта обявиха множество новости и промени, една от които е възможността да инсталирате Save бутон в сайта си. Чрез него читателите ви ще могат да запазят съдържанието, което четат за по-късно, като то ще бъде видимо само за тях.

Facebook-Viewing-Save

Ако сега запазите тази статия с чрез този бутон (отдолу), когато решите ще имате възможност да влезете в секцията на Facebook – Save и да си прочетете материала.

Това дава много предимства на собствениците на сайтове и изобщо на всеки, който се занимава с онлайн бизнес и иска да подобри ангажираността на потребителите си.

Saved_2016-04-13_09-19-47

Това е директен линк към официалния конфигуратор на бутона.

[su_heading size=”19″]#1: Запазвай статии чрез новата функция – Facebook Save[/su_heading]

Съвсем отскоро в социалната мрежа съществува нова, доста полезна възможност Save on Facebook, налична както за десктоп потребители, така и за тези, които използват мобилно устройство. И когато разбереш как да я използваш, определено ще се промени начина, чрез който запазваш съдържание за по-късно.

 icon-bookmark Какво може да запазвате във Facebook?

introducingsave
Оптимизирай съдържанието си така, че да може лесно да се съхранява от потребителите

За сега може да съхраняваш съдържание от следния тип:

 • Линкове
 • Места /Places/
 • Музика
 • Книги
 • Филми
 • TV програми
 • Събития /Events/

Когато решиш да запазиш съдържание от изброените типове, може да го направиш само ако е налично в твоя новинарски поток. Това означава, че не можеш да влезеш във фен страницата на lifehack например и да запазиш някоя от споделените статии там.

 icon-bookmark Какво НЕ може да запазваш чрез опцията Save във Фейсбук?

Към момента не може да съхраняваш съдържание от следния тип:

 • Текстови статуси
 • Снимки
 • Видео

 icon-bookmark Запази го веднъж, разглеждай го навсякъде!

Една от страхотните възможности на тази нова функция е, че тя работи навсякъде.

introducingsaved2
Запази статия от любимия си сайт през десктопа, прочети я на телефона си

Например, може да си запазиш нещо интересно през десктоп браузъра и да си го прочетеш по-късно през телефона или таблета. Тоест опцията не е ограничена за ползване само до устройството, с което първоначално е съхранена статията.

Функционалността работи еднакво добре и на устройства с iOS и Android.

Сега вече знаеш за какво служи новата опция във Фейсбук – Save. Следвай тези инструкции, за да се научиш и как да я използваш в действителност:

Facebook-save-for-later

 1. Реши кой пост искаш да запазиш /виж снимката отгоре/
 2. Кликни върху падащото меню, което има всеки статус и избери Save

 icon-bookmark Къде мога да намеря постовете, които съм запазил?

Веднъж, след като използваш тази функция, статиите, които си запазил можеш да намериш в новата секция Save, разположена вляво в категорията APPS – виж снимката отдолу:

Facebook
От тук може да влезеш в секцията Save, където са запазените от теб постове

А тук отдолу може да видиш и как изглежда самата секция Save:

Saved
Това са статиите, които съм запазил и мога да чета, когато си поискам

 icon-bookmark Сортиране на постовете, които си запазил във Фейсбук

След като съхраниш няколко поста от фийда си, може да ги намериш във вече споменатата секция. Най-отгоре ще видиш разбивка на типовете съдържание, което си запаметил и което може да разглеждаш отделно само като кликнеш на съответната секция – ако искаш да видиш само книгите, които си харесал, избери просто секцията Books.

Можеш и да споделяш статиите, които си запазил за по-късно.

Saved2

Тази възможност ми дава идеята да използвам функцията Save, за да си съхранявам различни интересни статии, на които попадам докато си пия кафето, за да ги споделя по-късно с вас по различно време. Това е изключително удобен начин да селектирам много бързо интересни статии, които да са ми под ръка, когато ми потрябват.

 icon-bookmark Изтриване и архивиране на съдържание от секцията Save

Oще една добра възможност на тази нова функция е, че ще можеш да архивираш нещата, които запазваш. Така, дори и да ги махнеш от основния списък, след това може да ги намериш при нужда в архивите, разположени в същата секция. От там може да ги разархивираш обратно със съответната функция, с която ще разполагаш. За да архивираш/възстановиш стар пост, просто мини с мишката върху него и кликни върху знака “Х”, който ще ти се появи. Ако искаш да почистиш секцията от стари неща като ги изтриеш, първо ги архивирай, след което в секцията с архиви избери в съответния пост опцията delete.

Saved_2014-08-08_13-54-44

 icon-bookmark Facebook дори ще ти напомни, че си запазили нещо интересно

В случай, че отново те сграбчи водовъртежа от информация и забравиш, че си запазил нещо интересно в секцията Save, Facebook ще ти напомни за това от време на време, като ти покаже във фийда линкове, които си съхранил, маркирани с етикета Links You Save.


 icon-exclamation-circle Бонус съвет: оптимизирай съдържанието си така, че да е лесно за съхранение

Към момента потребителите не могат да запазват текстови статуси или пък снимки.

Помисли за тези ограничения, когато създаваш своите публикации в социалната мрежа, ако разбира се целиш да промотираш съдържанието си. Използвай такива формати, които могат лесно да се запазят, за да се консумират по-късно от читателите ти.

[su_heading size=”19″]#2: Колекционирай от Фейсбук чрез Evernote и Skitch[/su_heading]

Social-Media-Examiner
Добрите практики трябва да се проучват и прилагат

Ако си от хората, които имат онлайн бизнес или пък следиш за най-новите тенденции и добри практики в дигиталния маркетинг, вероятно ще ти се стори добра идеята да събираш и анализираш добрите примери за ефектни постове, които събират огромен брой интеракции – лайкове, споделяния и т.н. Например, виждаш статус от някоя фен страница или профил на популярна личност и решаваш да използваш шаблона на статусите там за по-късно.

Как обаче да ги запазиш и организираш?

Да, ако е статия ще използваш опцията Save, за която говорих по-рано или пък ще се възползваш от следващия супер трик, за който ще стане дума по-долу. Но ако е снимка с текст + линк или пък просто видео, ще ти трябва нещо доста по-различно.

За тази задача ще ти помогнат два страхотни инструмента, за които съм писал доста подробно – Evernote и Skitch.  Без да изпадам в повече подробности разгледай статиите, които направих по темата, ако разбира се искаш да усвоиш огромната мощ на тези безплатни приложения:

[su_heading size=”19″]#3: Създавай списъци по интереси от любими страници[/su_heading]

fan-pages

Facebook списъците  с интереси са още един чудесен начин да организираш и следиш определени сайтове, хора и компании, съобразени изцяло с нещата, които те интересуват.

Чрез тях може бързо да преминеш към информация, която вероятно си пропуснал, без да се налага да преминаваш през целия си новинарски фийд.

Недостатък е, че ще трябва да отделиш известно време, за да си организираш списъците според интересите ти, но пък след това удобството е уникално.

Съвета ми е да ги поддържаш сравнително малки ако решиш да ги използваш

В противен случай отново ще се появи вероятността да пропуснеш постове от страници, които биха ти били интересни, защото отново ще се изгубят в потока от информация. Лично аз съм си създал 2-3 кратки списъка с основните фен страници на сайтове, които бих искал отблизо да следя.

[su_heading size=”19″]#4: Бърз достъп до любимо съдържание чрез bit.ly[/su_heading]

bitly

В оставащите редове до края ще ти разкажа за една страхотна, но не много популярна функция на bit.ly Мисля, че това към момента е един от най-бързите и удобни начини да си запазиш не само пост от Фейсбук, но и статия, от където си поискаш.

Чрез този инструмент ще създаваш публични или частни списъци с линкове, които искаш да си запазиш – събрани на едно място с опция за споделяне.

Може да създаваш множество списъци с интереси, а не само един, така че да организираш събираните линкове по автор, тема или каквото друго си поискаш.

Създаването на подобни контейнери от съдържание е чудесен източник на качествена информация, с която можеш да разполагаш по-късно или просто да си организираш полезни ресурси с информация, които да са ти винаги на една ръка разстояние.

Има две основни неща, които трябва да знаеш за тези списъци в bit.ly:

 1. Ако не искаш линковете, които запазваш там да са достъпни и видими за останалите, просто кликни на катинарчето до името на списъка
 2. Всеки списък ще притежава собствен URL адрес, за да си го запазиш лесно, което ще ти осигури много бърз достъп до списъка

За да си създадеш подобен персонализиран пакет от линкове, кликни на Bundles в профила си в bit.ly. Задай име и описание на списъка и приключи с бутона Create New Bundle. Вече може да започнеш да добавяш URL адреси в пакета.

Добавянето става директно в пакета чрез копи/пейст или както го предпочитам аз – чрез инсталиране на разширение за Chrome, благодарение на което супер бързо си запазвам линковете в желания от мен пакет – виж снимката:

bit

Откриваш супер статия, кликваш на разширението и избираш къде да запазиш адреса

Супер трик: за да си запазиш супер бързо, която и да е статия от Facebook в един от любимите ти пакети с линкове в bit.ly направи следното: реши кой пост искаш да съхраниш, кликни върху линкчето, под името на профила, което показва преди колко време е пуснат статуса /снимката отдолу/. Ще ти се отвори индивидуалния линк на поста – сега използвай разширението на bit.ly, за да запазиш статията в съответния списък. Може дори да преименуваш заглавието и още куп други неща.


lifehack

Дори и да не може да съхранява снимки, bit.ly ми съхранява времето!

Facebook е адски добър източник за всякакъв вид информация – линкове, ресурси, уроци, клюки, снимки и т.н. Но когато нямаме достатъчно време, за да прочетем всичко, което ни вълнува, се появява нуждата от удобен начин за запазване на интересното за нас съдържание за по-късно.

Тези 4 метода, които ви описах определено правят тази задача доста бърза и лесна.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Работи по-умно, печели повече
Клуб Мастърхак
Инструменти, общност и ресурси, които ще ти помогнат да развиеш бизнеса и да подобриш живота си.
4.8 / 5 от 2100+ човека
Работи по-умно, печели повече
Инструменти, нови идеи,
общност и ресурси