5 Неща,които всеки Нов Facebook потребител трябва да направи-НЕЗАБАВНО!

5 Неща,които всеки Нов Facebook потребител трябва да направи-НЕЗАБАВНО!

Със сигурност ежедневно във Facebook се регистрират адски много народ, включително и в България. Особено като се има предвид броя на хората ползващи компютър от глава на населението. Има доста статии как да персонализирате вашият профил в най-голямата социална мрежа, включително и тук при нас, но за най-новите, начинаещите фейсбук потребители, които тепърва започват да го ползват няма много информация.

Има някои задължителни неща, които трябва да направите веднага, след като се регистрирате. Неща чрез, които да си създадете вашият уникален фейсбук акаунт. В тази статия ще покажем на тези от вас, които тепърва влизат в дебрите на фейсбук, кои са стъпките, които трябва да направят в техния профил преди всичко останало. Ето и етапите за всички супер начинаещи нови потребители във Facebook:

Създадох си Facebook профил, а сега какво?

Първото нещо, което Facebook препоръчва е да намерите или интегрирате вашите приятели от мейл пощата, която използвате във Facebook профила си.Това за мен е абсолютна глупост, най-голямата тъпотия, която можете да направите веднага след регистрацията си.

Защо бихте искали да започнете добавянето на приятели, когато имате само един празен профил?

базова информация

В следващата стъпка от регистрацията ви Facebook иска от вас да попълните информацията за вас. Предлагам Ви да прескочите и тази стъпка, поне за сега! Освен това тук само ви питат за образованието ви и работата ви! Ще довършим тази стъпка малко по-късно в статията! Следва…

…Стъпка 3 от регистрацията ви е мястото, от където Ви предлагам да започнем:

1. Качете си профилната снимка

Качете си профилната снимка

Преди да започнете с добавянето на приятели важно е да имате профилна снимка, като за предпочитане е да сте вие самите на нея така че всеки, който ви познава да ви разпознае, а тези които не ви познават да имат възможността да ви харесат/това не е толкова сигурно/ Напоследък незнам защо, но доста често срещам профилни снимки на анимационни герои, явно е някаква временна тенденция, но лично аз не ги харесвам.

Най-добре си прегледайте личния албум със снимки на компютъра си и изберете най-хубавата. Максималните размери на снимка във фейсбук е 200 пиксела широчина и 600 пиксела височина! Аз лично използвам пълния размер, но вие решавате какъв да бъде вашият! Според някои статистически данни на които съм попадал, по малко от 1% от легитимните профили нямат профилна снимка, явно липсата на такава е рядкост!

Ако пък се нуждаете от още една практична причина, за да качите снимка, която да ви описва, за вас ще бъде удоволствие да научите че след като направите тази стъпка ще получите нов раздел във профила си, който ще е изцяло за снимките Ви. И това ще бъде мястото където ще можете да създавате фотоалбуми и да ги споделяте с другите!

2. Настройте правилата за сигурност във вашия профил

Много важна стъпка за един нов, току що създаден профил, която всеки начинаещ и нов потребител трябва да обърне особено голямо внимание, за да не попаднат важни лични данни в ръцете на неподходящи хора. Facebook има множество настройки за поверителност, които контролират всичко за вашия профил. В тези настройки задавате кое ще се вижда от другите, и до което останалите ще имат достъп, както и възможността да добавяте различните приложения.

Настройте правилата за сигурност във вашия профил

За да видите настройките си за поверителност, просто отидете до вашия акаунт горе вдясно /Account/и изберете Privacy Settings. От там можете също и да изберете опцията Customize settings, за да видите още повече възможности за сигурност на вашия профил, които да отговорят на нуждите ви.

За да ви е още по лесно с тези многобройни възможности и за да настроите максимално добре сигурността на вашия акаунт можете да обърнете профила си на български и така да Ви е много по удобно! Вижте още една много полезна статия по темата: Как да защитим Facebook акаунта си за 5 секунди?

3. Попълнете информацията за Вас, чрез която искате да ви отъждествяват

Тук е времето да попълните информацията за вашия профил.В профилната ви страница изберете таба Инфо и от там изберете опцията Edit и ще видите всички полета, които можете да попълните с вашата информация

Попълнете информацията за Вас, чрез която искате да ви отъждествяват

Можете да изберете да попълните толкова много или малко информация, колкото поискате в тази секция от профила ви. Ако вече сте направили настройките за поверителност от предната точка и мислите че можете да се чувствате спокойни за това кой ще гледа тази информация, спокойно можете да попълните по подробно полетата с повече информация.

4. Присъединете се към фейсбук мрежа

След като попълните основните данни за вас, интересите ви, образованието ви, работата ви и т.н би било добре да се присъедините към някоя мрежа или общество във фейсбук. Отидете отново на мястото където е вашият Account бутон, горе вдясно и изберете Account Settings и от там кликнете на Networks!

Присъединете се към фейсбук мрежа

Facebook мрежите обикновено се състоят от колеги, университети, региони и работни места. Така например мрежата към, която аз принадлежа е университета в Свищов, който съм завършил.Една мрежа е достатъчна, но ако искате да сте в състояние да споделяте и да се свържете с повече хора можете да се присъедините към повече.

5. Изберете си готино потребителско име

Изберете си готино потребителско име

Мисля че е важно за един Facebook профил е да има подходящо и хубаво име. В опцията Settings във вашия Account Settings кликнете на Username/потребителско име/за да заявите желаният от вас линк с името на профила ви във Фейсбук, нещо такова: facebook.com/lifehacks. От Фейсбук ще ви помолят да удостоверите че това наистина е вашият акаунт чрез текстово смс съобщение на вашия телефон, преди да ви позволят да смените името на профила си.

Един съвето от мен, използвайте истинското си име ако е възможно за личния си профил.Идеята на Facebook профилите е максимално да се доближат до истинската ви онлайн идентичност, за да изградите една наистина добра социална мрежа и репутация-ако това е целта ви разбира се. И отново ако сте нов потребител внимавайте с настройките си за поверителност и сигурност на профила ви от точка 2 на статията.

[Bonus] Намерете си приятели, срещнете старите такива!

Намерете си приятели

Сега е време да намерите старите си приятели и да създадете нови. Шанса ви да ги откриете чрез стандартната търсачка на социалката ако  им знаете двете имена е много голям. Но можете да ги търсите и чрез вашите мейл контакти. Ако сте изпълнили всичките 5 стъпки, които изброихме по-горе, вашите приятели, нови и стари, ще имат възможност да ви видят вас чрез един хубав, професионално изглеждащ профил, когато за първи път приемат молбата ви за приятелство, а НЕ да видят акаунт празен като безплодна пустош.

Развалнувани ли сте от чисто новия си, лъснат фейсбук профил? Ако вече имате такъв, има ли нещо, което желаете да добавите отнасящо се за един начинаещ потребител на най-голямата социална мрежа, на което трябва да се наблегне? Ще се радвам да го споделите в полето за коментарите!

 • 22
 •  
 •  
 • Здравейте,
  опитвам се да си направя профил с телефонен номер, но Facebook не ми позволява да го потвърдя чрез кода, който се изпраща до номера. След известно време блокира и самия профил .. някакви идеи какво мога да направя?

 • Здравейте искам да ви попитам, имах втори профил във фейсбук и го изтрих, мога ли да си го върна ч!!!

 • Здравейте! Моят проблем е, че fb ме изхвърля. Иска ми тел. номер и след това снимка, добавих номер и снимка и ми излезе “ We’ll get in touch with you after we’ve reviewed your photo. You’ll now be logged out of Facebook as a security precaution“

 • Здравейте, има ли значение за сигурността на профила, това дали е регистриран с АБВ поща или Gmail? Също така, има ли смисъл от препоръката, която съм чувал да не се попълва истинската рождена дата в мейла за регистрация, понеже тази информация давала възможност за по-лесно хакване? От една страна, използвайки тази мрежа, искам информацията да е максимално коректна, от друга ми се е случвало да ми „разбият“ скайп и мейл заради мои неосъзнати пропуски.:D Извинявам се ако не е подходящо мястото за въпросите ми. Препоръките Ви ще са ми от огромна полза. Поздрави! 🙂

  • Здравей, няма никакво значение. Просто гледай паролата ти да е по-сложна и винаги излизай от профила си като не си на компютъра. Поздрави

 • искам да знам как мога да си сменя паролата във фейсбук без да си правя нова регистрация?

 • а как да направя така, че никой да не може да ми пише в фейсбук ? НИКАКВИ съобщения ?

 • Вторият ми въпрос за Предпочитане отпада – оправих се сама като влазох в ПРИЛОЖЕНИЯ ОЩЕ

 • 1. Не ми се вижда лентата с приятели в чата – вместо нея виждам винаги отворен целият списък. Бихте ли ми помогнали да оправя това. Интернет браузъра ми е Google Chrome.
  2. Как мога да си променям /разширявам/ списъка с Предпочитани, намиращ се най-вляво на прозореца на Facebook?

  Благодаря предварително!

 • Моля помогнете ми ! Не мога да вляза в профила си (стената).Цялата страница е празна,Вижда се само общата страница

 • [Bonus] Намерете си приятели, срещнете старите такива! – Замислете се за практичноста на тази опция. Имате имейла на човека, може да му пратите електронно писмо и да се свържете с него. Защо ви е фейсбук като посредник?
  Прочетете внимателно какво изисква от вас фейсбук. Иска паролата ви за електронната поща! На практика осигурявате на фейсбук същите права над личната си кореспонденция, каквито имате и вие! Може ли да се доверите на социална мрежа, която се администрира анонимно. Която иска паролите ви за електронна поща и скайп. Иска да знае телефонния ви номер, как се казвате, как изглеждате, с какво се занимавате, къде живеете. Предлага ви и готови шаблонни списъци в които да впишете семейство и приятели.
  И един съвет за защита от спам. Не си публикувайте електронната поща! За пример – този сайт. Знам нечия електронна поща, попълвам полетата за коментар и слагам отметка за абонамент. Честито на печелившия!

 • Здравейте ! Аз искам да попитам, как мога да си върна блокиран приятел ? С новата версия съм 🙂

 • zdraveite,iskam da popitam kogato nqkoi mi iska priqtelsvo kak da napravq da im izliza buton „az poznavam gala“.Blagodarq predvaritelno

 • Защо не мога да се логна след като си пиша вярно всичко.Давам на забравена парола нищо не става иэлиэат ми раэни команди,като например нулиране на паролата или че съм минал лимита за писане на пароли и така от 2 дена не мога да вляза,ако може малко помощ относно как да си вляза в профила ще съм благодарен

  • Здравей Андриян, ако проблема ти е да влезеш във Facebook само от там могат да ти помогнат за съжаление 🙁

 • Честита Нова 2011!
  И аз имам един проблем,който от 2-3 възникна.Не мога да си добавя приятели и познати/на всички ми се отговаря-заявката не може да бъде изпратена/,този проблем възникна след като имах гости,явно някой е пипал нещо:D,без да разбера.Ако можете да ми помогните по някакъв начин-благодаря предварително!
  P.P/ако не ви затруднявам-пишете ми на ел.поща/

 • От къде в новия облик да създам нов албум. И в същност, мога ли да си върна стария облик. Новия ми е много разпилян и като цяло не ми харесва

  • Здравей Тоничка,
   Можеш да създадеш албум като си отвориш профила и под снимката ти кликнеш на Photos, след това горе вдясно ще видиш опцията Upload Photos. Като избереш снимките, които искаш да качиш ще видиш и опции, където те пита дали искаш да създадеш нов албум и да му дадеш име. Това е! Мисля че не може да връщаш стария си изглед, а и дори и да можеше няма смисъл защото Фейсбук ще направи автоматично всички да изглеждат по новия начин сега след нова година и за теб като потребител ще е по добре да свикнеш с него.
   Поздрави

 • Не, просто последно време много хора започнаха да ми пишат, когато си поискат. За целта съм предоставил скайп, електронна поща и т.н. Ценя си времето!

   • Виж опцията Go offline, изберия и си готов! Ако обаче цъкнеш отново на приятелите си в чата отново ще станеш онлайн и пак трябва да избереш същата опция. В обновения фейсбук сега става така. Преди се правеше списък наречен blocklist и трябваше да добавиш тези приятели за които искаш да си невидим и се избираше още една опция, която тук я няма явно. Дано да съм ти бил полезен

    а

    Ако питаш мен едно „Fuck you на всички, няма ме“ също може би ще ти помогне 🙂

 • Много хора се страхуват да бъдат себе си и според мен това е причината за толкова профили без реални снимки. А това обрича общуването още преди то да е започнало…

  • Радост така си е, предполагам знаеш колко фалшиви профили има във Фейса. Но то в коя социална мрежа няма. Неизбежно е. Комплексите трябва да се избиват и на виртуално ниво. Поздрави 🙂

  • Ами незнам, но ми е малко странно, но това си е социалната мрежа, много хора, всеки различен 🙂

 • 🔘 За Нас

  🔘 За Реклама


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >
   

  Най-голямото намаление за годината! Вземи 50% отстъпка за най-желания абонамент научи повече