[5] тактики, които ще те направят неудържим – есенцията от 70 г. научни изследвания и 20 г. личен опит, превърнати в прости стратегии, които ще променят траекторията на живота ти

Практически мини курс за елитни професионалисти, разкриващ прозрения и инструменти, оспорващи конвенционалната мъдрост, предефинирайки същността на успеха. С включени 3 ексклузивни видео ръководства.

В безмилостния стремеж към високи постижения, успелите професионалисти като теб се сблъскват с уникален набор от предизвикателства. Пътуването до върха често е една надпревара с времето, изпълнена с трудни решения и стрес, които взимат, вместо да добавят в живота ти. Но какво ако постигането на всичко, за което мечтаеш, както в професионален, така и в личен план, беше не просто предсказуемо, но и неизбежно?


Тук ще направя нещо за първи път…

Ще дестилирам повече от 70 години научни изследвания. Ще ги комбинирам с личен опит и прозрения от последните повече от две десетилетия. И всичко това ще превърна в прости и ясни стратегии, които можеш да опиташ още днес и вярвам, ще променят траекторията на живота ти в неподозирана посока. 

Независимо дали искаш да подобриш своето здраве, фитнес и хранителни навици. Или искаш повече фокус и енергия, за да си продуктивен и винаги крачка пред останалите.

А може би искаш да откриеш хармонията между взискателната си работа, себе си и личния живот и да постигаш високите си цели, без да правиш компромис със здравето и семейството си….. и да живееш пълноценно и извън офиса.

Каквато и да е целта ти в момента, обещавам ти практични съвети и стратегии, които не само отговарят на твоите амбиции, но и ще ти помогнат да започнеш да мислиш за тях по различен начин. 

В следващите минути няма да откриеш модни тенденции или преходни хакове. Вместо това се подготви за промяна на парадигмата.

Валидни принципи, които научих по трудния начин, но обясняват как работи успеха и щастието……. и ги правят предсказуеми и много по-вероятни.

Нека това не е поредната статия, която ще прехвърлиш набързо, а наръчник и катализатор за промяна, който те подтикне към неизследваните територии на успеха.

Защото за елитен професионалист, какъвто си ти, да си просто добър не е достатъчно. Ти си роден за велики дела, готов да покоряваш върхове, а това, което ще ти споделя след малко е твоят план да стигнеш до там.

Един от моите ментори казваше:

„Често, по-важно е да разбереш какво да не правиш, отколкото какво да правиш.“

Затова, започвам с…

В непрекъснатото преследване на успеха, дълги години се придържах към всеобщи парадигми, които обещаваха живота, за който мечтаех.

Но точно поставянето под съмнение на тези схващания и разбирания, разкри пред мен по-дълбоки, често парадоксални истини, които гарантират успехи извън въображението.

Днес ще се впуснем в сърцето на пет такива парадигми, разкривайки прозрения, които оспорват конвенционалните истини и ни тласкат отвъд обикновеното, предефинирайки същността на успеха. 

Ще ви споделя цея си над 20 годишен опит.

Но няма да го направя наведнъж.

Ще го разбия на 3 части, за да имаш време да осмислиш този нестандартен начин на мислене и подходи, за да можеш да го приложиш.

Ще започна с най-големите ограничения, в които вярвах…

Част 1: Не бъди като мен!


Мит #1: Имам нужда от повече дисциплина

Не помня колко нощи съм лежал в леглото, задавайки си два въпроса:

 • „Защо знам какво да правя и въпреки това не го правя?“ 
 • „Защо знам, че не трябва да го правя, а продължавам?“

Исках да науча Английски, но постоянно си намирах извинения да не седна и да се потрудя. Исках да стартирам бизнес, но винаги имаше оправдания защо сега не е моментът.

Животът ми беше низ от оправдания и извинения, които само ме караха да се чувствам, от една страна супер ядосан на себе си, но от друга тотално отчаян и неспособен да се променя.

Така стигнах до убеждението, че нещо дълбоко в мен липсва.

Нямах достатъчно воля и дисциплина, за да стана човека, който винаги съм искал да бъда.

Разочарованията и безбройните проби-грешки ми отвориха очите.

И да си призная, това беше един доста трудно научен урок:

Аз нямах нужда от повече дисциплина. Имах нужда от (1) повече яснота, (2) правилна мотивация и/или (3) по-добра система.

Какво имам предвид…

Колко пъти ти се е случвало да си поставиш цел от типа на:

 • Ще науча чужд език
 • Ще стартирам бизнес идея
 • Ще се храня здравословно
 • Трябва да отслабна

Общото между всички тези цели е….

Липсва яснота!

Типично в мой стил, зарових се в науката и в методите на хората, които вече са успешни в това, с което аз се боря.

Започнах да си задавам малко по-различни въпроси…

 • Какво точно означава да науча език? Да мога да говоря свободно на улицата? Да мога да правя презентации на добро ниво? Или просто да мога да чета и да разбирам останалите?
 • Как ще разбереш кога си стартирал бизнес? ХХХ приходи на месец? Брой хора, на които си помогнал? Или нещо друго?

И съвсем случайно, задълбал в поредния мета анализ, попаднах на нещо, което не подозирах. Ясните и конкретни цели, за които всички говореха помагат – няма спор за това! Но ако исках да се задействам, имах нужда от едно тотално различно ниво на яснота.

Всичко започна да се нарежда в момента, в който някои от парченцата на пъзела в частта „как мозъкът взема решения“ си дойдоха на мястото. 

Това, което открих беше супер неинтуитивно:

Важно прозрение:
Ако исках да започна да правя правилните неща и да спра лошите навици и оправданията, първо трябваше да започна да играя по правилата на мозъка – умение, което никой не ни учи в училище.

Ако исках да започна да правя правилните неща и да спра лошите навици, извиненията и оправданията, първо трябваше да започна да играя по правилата на мозъка!

Умение, което никой не ни учи в училище.

Това е тема за няколко книги…

Затова ти записах видео, което е кратко въведение как ефективно да играеш играта на ежедневните избори и да направиш волята и дисциплината (почти) ненужни.

Изгледай, преди да продължиш:

До тук добре…

Имах нужното ниво на яснота.

Започнах да правя първите правилните избори, но не задълго. Един ден се събудих, не особено далеч в бъдещето, обърнах се назад и….

Бях се върнал в изходна позиция.

Същият неорганизиран човек, оплетен в оправдания и извинения. Стоях буден през нощта, вперил поглед в нищото и се питах:

Защо, мамка му?

И обратно към чертожната дъска…

Ако не ме лъже паметта, отне ми повече от две години и няколко стотин научни изследвания. Изчетох всички книги в Amazon, които успях да намеря по темата, за да стигна до следващото прозрение…

Просто имах грешната мотивация!

По доста болезнен начин научих, че създаването на правилна мотивация е едно от най-важните умения ако исках да съм успешен и щастлив в живота, независимо от амбициите и целите ти.

Представи си да можеш, под твоя команда, мозъкът ти да се пристрасти към здравата работа и предизвикателствата в живота.

Не намерих добро решение за себе си и затова го създадох сам. Събрах най-добрите идеи, принципи и стратегии на десетки учени и експерти. Комбинирах ги с личния си опит, стотици проби-грешки и няколко ключови прозрения, родени от разочарованието и провалите.

И така се роди моят Influence Ecosystem модел.

* За най-външния слой на модела няма да има място в този пост.

Започвам от центъра. 

Има три необходими условия, за да се случи дадено действие:

 1. Трябва да имаш доста ясни очаквания какво точно се изисква от теб. Ако си изгледал видеото горе, вече знаеш защо.
 2. Трябва да можеш да го направиш – да имаш нужните умения и знанията, за да го изпълниш правилно.
 3. Трябва и нещо да ти напомни да го направиш в точния момент – сигнал. Самият сигнал може да е външен – имейл, телефонно обаждане или алармата на телефона. А може и да е вътрешен – емоция, мисъл, съществуващ навик.

Ако знаеш какво точно трябва да направиш, можеш да го направиш и ако нещо ти напомни да го направиш, имаш всички необходими предварителни условия, действието да се случи.

Но това не е достатъчно.

Липсва едно последно нещо, което се крие във втория кръг – трябва да си мотивиран да го направиш.

Но не всяка мотивация върши работа. 

По доста болезнен начин разбрах, че аз винаги съм мотивиран, но често мотивацията ми ме тласкаше в обратната на желаната посока.

 • Мотивиран съм да ям пица
 • Мотивиран съм да гледам Ергенът, вместо да отида на фитнес
 • Мотивиран съм да бъда сляп за страховете си, вместо да се изправя пред тях и да започна да правя правилните неща….просто защото е по-лесно и ме е страх!

Ние винаги сме мотивирани, но често от грешната мотивация.

И за да разбереш модела, искам да те предизвикам сега.

Предизвикателство
Преди да продължиш да четеш надолу, избери си нещо, което от много време искаш да направиш, но все не ти остава време или започваш-спираш и никога не докарваш докрай.

Оставям те за 30 секунди да избереш нещо. Ако си като мен, вероятно ще ти отнеме доста по-малко време.

Сега погледни втория кръг от модела, където живее правилната мотивация. Това са петте фактора на свръх мотивацията, които ще те направят неудържим.

Върни се към нещото, което избра горе:

 1. Доколко имаш вътрешен истински интерес към него? Колко голямо любопитство предизвиква в теб това нещо?
 2. Виждаш ли в него потенциал да израснеш – възможност за твоето личностно усъвършенстване?
 3. Правенето му носи ли ти вътрешно удоволствие? Би ли го правил заради самото му правене, а не заради ползите, които обещава?
 4. Това нещо свързано ли е с някаква по-голяма и по-дългосрочна цел, която е дълбоко значима и важна за теб? Цел, която резонира с твоята идентичност или човека, който искаш да бъдеш.
 5. Имаш ли пълен контрол какво да правиш, кога и как да го правиш?

Мога да се обзаложа, че поне на няколко от горните въпроси, твоите отговори са „НЕ“.

Когато събереш и петте елемента на върховата мотивация, мозъкът ти се пристрастява към задачата – каквато и да е тя. 

В 80% от случаите ти е нужно малко креативност и нов поглед върху нещата, за да станеш неудържим. Няма нужда да се отказваш от целта, просто трябва да започнеш да гледаш на нея по различен начин.

В останалите 20%, по-добре избери друга задача, защото тази е грешната за теб….или поне грешна в този момент.

Виж това видео как от мързелив ученик, който постоянно отлага всичко, започнах да ставам в 4 сутринта, прочетох +11К книги, взех няколко от най-престижните сертификати в high-tech индустрията преди да навърша 25 и започнах да постигам неща, извън разбиранията ми за реално. 

Не казвам всичко това, за да се хваля.

Аз вероятно имам повече личностни и поведенчески проблеми от голяма част от хората. Казвам го, за да разбереш, че щом човек като мен може да го направи, няма как да не можеш и ти.

Яснота – отметната!

Правилна мотивация – отметната!

Остана едно последно нещо, за да станеш неудържим……

Забрави за целите и се фокусирай върху система, която да управлява поведението ти.

Волята и дисциплината са супер преходни – сега ги има, след 5 минути няма и помен от тях в общия случай. Не вярвам, че волята и дисциплината са ограничен ресурс, както смятат експерти.

По-внимателен анализ на научната литература показва, че всичко зависи от едно убеждение. Ако вярваш, че са ограничен ресурс – такъв и ще бъдат. Ако обаче вярваш, че не са – такъв и ще бъдат.

Има прекалено много причини да го вярвам това, но не искам да ти отнемам още поне час, за да ме разбереш.

И тъй като масовото убеждение е, че волята и дисциплината липсват, или са супер ограничен ресурс, така да бъде.

Има решение дори и на това.

Умно дизайната система ЗА ТЕБ, не за някой друг.

Ако е правилната за теб, системата е супер предсказуема и работи всеки път, 24х7х365.

В това видео разказвам за моята система, която изкарва дисциплината от играта и не просто прави всяка цел възможна, но и много вероятна.

Гледай:

С годините си изградих система за всичко.

 • Как да работя поне 5х по-ефективно от средностатистически човек 
 • Как да уча поне 20х по-бързо от повечето хора
 • Как да развивам практически умения за часове и седмици, не за месеци, години или никога
 • Как да се храня здравословно
 • Как да тренирам редовно, дори като работя едновременно върху 3-4 идеи

Мои приятели ме питат:

„Как го правиш всичко това? Ти си някакво изключение“.

Ами не съм. Имам системи, които направиха навика да бъда себе си невъзможен и с годините плавно се превърнах (и продължавам да се променям всеки ден) в друг човек.

Човек, който се харесва много повече.

И парадоксално, човек, в който виждам дори повече недостатъци.

Моят съвет към теб е…

Следващият път когато решиш, че нямаш воля и дисциплина.

Не успяваш да правиш нещо редовно и достатъчно дълго, за да постигнеш резултати. Или просто се чувстваш демотивиран и имаш усещането, че някой те кара насила….

Използвай моят кратък чек-лист:

 • Имам ли нужната яснота, за да излъжа мозъка, че е супер лесно?
 • Имам ли правилната мотивация?
 • Разчитам на волята или имам система, която управлява поведението и изборите ми?

Мит #2: Митът „The Self-Made Success”. 

Последните +15 години стана много модерно да си „Self-Made Millionaire”. Колкото и да ме е срам да си го призная, аз също дълги години вървях гордо и обяснявах как сам съм вдигнал първия си 7-цифрен бизнес.

И това е една от моите най-големи заблуди. 

Просто бях прекалено млад и неосъзнат, за да го проумея.

Запомни:
Зад всеки успех стои мрежа от ментори, партньори, приятели и съмишленици. Ако прегърнеш идеята, че заедно можем повече, бър ще предефинираш какво е възможно в живота ти.

Ето какво имам предвид….

Преди няколко години, един приятел дойде при мен с молба да му помогна да развие бизнеса си. За последните 8 години беше достигнал до приходи от около $20,000 на месец – което е повече от незадоволително. Той си имаше хоби, не бизнес.

Седнахме заедно и за 4 часа разбрах къде бяха пропуските при него:

 • Нямаше ефективен процес за създаване на търсене в пазара.
 • Уменията му да продава имаха големи пропуски.
 • Начинът му на мислене беше изцяло около „Какво искам аз“, а не „От какво има нужда моят клиент“. 
 • Стратегическо планиране – нула!
 • Да събира и анализира данни, за да взема по-умни решения – нула!

Така той нямаше как да успее.

Даже и тези $20К MRR си бяха голямо постижение.

Свързах го с четирима от моите ментори:

 • Водещ експерт в създаването на търсене в пазара на някаква идея/продукт/услуга– 37 години опит и няколко милиарда изкарани.
 • Човек, който обучава екипите за продажба на Apple – 32 години опит.
 • Бивш шеф на оперативния отдел по психология на ЦРУ, който цял живот се занимава с изграждането на “Military mindset” в 18 годишни младежи, които ще стават агенти под прикритие – 42 години опит.
 • Един от водещите умове в Harvard Business School – брилянтен бизнес стратег – +30 години опит.

За да започне да следи прогреса си и лесно да анализира данните, интегрирахме екосистема от умни софтуери, които да вършат магията и да го насочват към правилните решения.

В момента, същият този човек изкарва  +$3М НА МЕСЕЦ.

С помощта на правилните хора, за 18 месеца взе наготово +140-150 години кумулативен опит, знание и мъдрост. Спести си супер много време, скъпи грешки и лутане в различни посоки.

Искам да кажа….

Ако в момента нещата не ти се получават…

Или стават по-бавно, отколкото ти се иска…

Бъди честен!

Просто не си достатъчно добър.

Да, знам. И на мен ми беше трудно да си го призная.

Чувството не е приятно.

Но недей да бъдеш щраус с глава заровена в пясъка.

Какво ти липсва в момента, за да минеш на следващото ниво? 

Кой вече го има това нещо и може да ти го даде наготово?

Сътрудничество и екипна работа.

Така се вдига за под година 7-цифрени „self-made” бизнеси от нулата, а след още 2-5 години – 8/9 цифрен.

Ти не можеш сам. 

Потърси помощ! 

Ще се учудиш колко готови са да помагат хора, които в момента изкарват по +$500М на година.

Не ми вярваш?

Колко такива хора помоли за помощ последния месец? 

Не ми казвай… Николко, нали?

Не бъди предубеден.

Отиди и питай, преди да имаш мнение.


Мит #3: Балансът

Ако всеки път получавах по левче, когато някой ми каже „Божо, ключът е в баланса“, вероятно щях да съм милионер в момента.

Балансът, свещеният граал на съвременния успял професионалист, предполага перфектно равновесие. Живот, в който всички елементи – работа, семейство, приятели – съществуват съвместно в хармония. 

Самото преследване на баланс е капан, който ни приспива във фалшиво чувство на контрол и самодоволство. 

Какво, ако това, от което се нуждаем не е баланс…

А динамичен синхрон? 

Живот, в който плавно се приспособяваш към ритъма на живота, прегръщайки неговите приливи и отливи с изящество и ловкост.

Говоря за намиране на хармония в динамиката на живота, а не в статичната илюзия за баланс.

Аз вярвам, че успехът в живота се крие в дисбаланса.

Когато, за определен период от време, отиваш в крайности и след това сменяш фокуса, така че като погледнеш живота си от 10,000 метра, да видиш един синхрон между работа, личен живот, здраве и каквото друго е важно за теб. Превключването на фокуса се случва, както в рамките на деня и седмицата, така и за по-дълги периоди като сезони и тримесечия, че дори понякога и година(и).

Ще ти дам един пример.

Моята седмица следва много проста структура, която ми позволява да синхронизирам важните неща в живота докато отивам в крайности.

От понеделник до петък, 70% от времето през деня съм на 100% фокусиран върху работата. 20% от времето ходя на фитнес и се грижа за здравето си. И останалите 10% остават за всичко останало, включително и семейството ми. Събота и неделя сменям посоката – 80% от времето, фокусът е върху семейството ми, 20% тренировки и всичко останало.

По този начин в 5 дни от седмицата постигам седмичните си професионални цели. Най-близките ми хора не се сърдят, защото знаят, че уикенда съм на 100% с тях и имат пълното ми внимание.

И когато казвам на 100%…имам предвид на 100%.

Без телевизия, без пазаруване, без рутинни занимания.

100% качествено време, в което да си създаваме спомени.

Е, не ми се получава всеки път, но се опитвам – наистина!

Когато имаш един ясен договор със себе си и най-близките ти хора, колкото и грубо да звучи, за това как ще използваш времето си, тогава има ясни очаквания и няма разочаровани. 

Големият проблем:
Големият проблем, който аз виждам в успелите хора около мен не е толкова обсесията от работата.

По-скоро няма ясни очаквания в хората около тях.

А когато прекарват време заедно, то е супер протоколно и некачествено и няма как да се изградят тези дълбоки взаимоотношения, за да са щастливи заедно.

Затова се развалят бракове и семейства и има толкова милионери, които могат да си позволят всичко, а са едни от най-нещастните хора на света.

Искам да кажа…

Забрави за баланса. Планирай седмицата си.

Разпредели времето си според приоритети и амбициите си. И във всеки един момент, отивай в крайности. След това смени фокуса.

Пълноценния живот е резултат от безброй моменти, в които даваш 100% от себе си в едно нещо. Понякога тези 100% са повече.

Понякога по-малко. Това няма значение. Важно да е даваш всичко, което имаш в момента в това, което правиш в момента.

Останалото е просто разпределение на времето и поставяне на ясни очаквания в хората около теб.


Мит #4: Избягвай грешките и ще успееш

Първите години от професионалния си живот, правех всичко, за да избегна грешките. До такава степен ги избягвах, че или не правех нищо, или напредвах със скоростта на костенурка. Постоянно слушах как най-важно е да се учиш от грешките на другите и да ги избягваш.

Истината обаче е малко по-различна. Поне моята истина.

Да, понякога може да се поучиш от грешките на останалите и да си спестиш време, пари и главоболия. Но в общия случай, дяволът е в детайлите и преди да си оцапаш здраво ръцете (и да сгрешиш), няма да разбереш какво работи и наистина да научиш нещо.

Ученето не е повече информация. Това е супер погрешно убеждение.

Вече ти споменах, че Kindle библиотеката ми мина 11,000 книги. Всички съм ги чел поне веднъж, някои +20 пъти. 

И защо чета толкова? Ами защото има само около 50-60 книги, които изядох с кориците и приложих в живота си.

Но останалите бяха нужни, за да стигна до тежи 50-60.

Ученето не е повече информация.

Ако след една прочетена книга не правиш нищо различно от преди да я прочетеш, значи нищо не си научил.

Ученето е равно на практически умения, които използваш ежедневно. Информацията само може да те насочи как да развиеш тези умения и да правиш нещата по-правилно от преди. Осъзнавайки това, започнах да гледам на грешките по тотално различен начин. Разбрах, че зад всяка грешка се крият отговорите, които така отчаяно търсех. 

Започнах целенасочено да търся временните неуспехи, да се уча от тях, но без да ги повтарям. Не, че ми се получава всеки път, но се старая.

И така се случи нещо неочаквано….

Започнах да се чувствам комфортно в дискомфорта.

Отвъд зоната на комфорт открих страстта, мотивацията и смисъла, за които мечтаех. Точно дискомфортът и преминаването в непознати територии се оказаха най-добрите учители за мен.

Да, знам! Лесно да се каже, трудно да се направи.

И знам много добре колко е страшно.

Да знаеш, че нещо е най-добрата следваща крачка за теб, а всяка клетка в тялото ти да крещи – „Бягай!“

Но и знам, че с правилните инструменти и стратегия, не е толкова трудно и плашещо, колкото смяташ. Грешките са компасът, който ти показва правилния път, но си има цена – дискомфорта.


Мит #5: По-бързо и повече е по-добре

Моето безмилостно преследване на ефективността ме накара да вярвам, че по-бързо и повече винаги е по-добре. В това лудо бързане, красотата на неефективността остана скрита за мен. Всички тези дълбоки прозрения и идеи, които изплуват от правенето на нищо.

Творческите пробиви, родени от празната мисъл и свободното съзнание. Дълбоките и пълноценни връзки, изковани в спокойните разговори.

С времето осъзнах, че понякога най-ефективният път е, колкото и да е парадоксално, да прегърна неефективността, оставяйки пространството и неочакваната случайност да ме насочат към едни от най-големите ми постижения. 

Моделът на свръхмотивацията горе се роди докато се разхождах на Панчаревското езеро, взирайки се в нищото.

Модел, който промени живота ми завинаги.

Връзката на една древна програма за самосъхранение в мозъка с поведението и навиците беше прозрение, което ме удари като мълния докато разхождах кучето в гората. Идея, която стои в промяната на всички мои вредни навици и поведения.

Една идея, която ме направи това, което съм в момента.

Мога да ти дам стотици, примери за това как привидната неефективност води до големите пробиви, за които мечтаеш в момента.

Колкото и да си амбициозен. Колкото и да изглежда сякаш няма време за всичко, което не е вярно. Колкото и да са важни за теб бизнеса, семейството и личното ти благосъстояние. Намери време да не правиш нищо и да се оставиш в ръцете на безвремието. Ще се изумиш какво ще откриеш от другата страна в света на неефективността.

Заключение:


Докато се рових дълбоко, слой след слой, в конвенционалната мъдрост, аз се сблъсках с неинтуитивна истина:

Пътят към изключителния успех често е павиран с камъните на парадокса. Приемайки тези парадоксални прозрения, аз отключих нови измерения на постижение, реализация и растеж.

Промяната на играта, наречена „Живот“ и върховият успех не са самотно търсене, а колективна одисея, подкрепена от солидни системи и сътрудничество, задвижвана от желанието да прегърна провала, неефективността и динамичния танц на живота.

Но това не е всичко…

Идва ред и на практическата част.

Във втора част ще ти споделя:

4 съвета, които бих дал на моето 18 годишно Аз.

Съвети, които щяха да ми спестят поне 10 години в съмнения, опити и грешки, преди да постигна живота, за който мечтаех.

Не се колебай да споделиш мислите и да зададеш въпросите си в дискусията в клуб Мастърхак.Ще се радвам да ти отговоря 🤘🏻


И преди да се разделим, нека те помоля нещо:

Не позволявай да мине още един ден от живота ти, загубен в лутане, търсене, самосъжаление и грешни решения.

Върни се към това ръководство, прочети го отново и го внедри в живота си. Обещавам ти, че ако го направиш, всичко ще се промени…

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Повиши фокуса и резултатите в живота, работата и бизнеса си с удивителните 20% за по-малко от 6 месеца...
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Пролетна оферта
Специална пролетна оферта
Последен шанс
0
дни
0
часа
0
минути
0
секунди
Специална пролетна оферта