От златната колекция на Дейл Карнеги за успешно влияние при публични изяви!

дейл карнеги
Запази за после

Дейл Карнеги разказва не само за това, което препоръчва винаги, когато човек се изказва пред хора, които непременно иска да убеди в позицията си, но и за факторът, който кара великите личности да изпъкнат сред останалите

Всички коли Форд са напълно еднакви – твърдял създателят им, – но на света няма двама души, които да са напълно еднакви.

Всеки нов живот е неповторим, такова нещо преди него не е имало и след него никога няма да се повтори.

Всеки младеж трябва да осъзнае това за себе си, трябва да потърси искрата на индивидуалността, отличаваща го от всички останали и да я развие пълноценно.

Обществото и училището могат да се опитат да ни загладят и моделират – тяхната тенденция е да поставят всички ни в един калъп.

Карнеги обаче ни съветва да не губим тази искра, тя е единственият ни шанс да станем значими.

Всичко това е двойно по-вярно за успеха, комуникацията, влиянието и говоренето пред хора. На света няма друго човешко същество като вас.

Стотици милиони хора имат по две очи и един нос и уста, но никой не изглежда точно като вас, никой от тях няма точно същите характеристика и мисловна нагласа.

Малцина от тях биха говорили и биха се изразили точно като вас, когато говорите естествено. С други думи, вие имате неповторима индивидуалност.

В ролята на оратор и на човек, който се опитва да убеждава другите и най-вече да ги накара да го слушат, това е най-ценното ви качество.

Не го изпускайте. Оценете го. Развийте го.

Това е искрата, която ще придаде на изказването ви сила и искреност. „Това е единственият ви шанс да станете значими.

Сър Оливър Лодж говореше различно от останалите, защото самият той е различен.

Начинът, по който говореше, беше част от неговата индивидуалност, също като брадата и плешивото му теме. Ако се бе опитал да подражава на Лойд Джордж, щеше да звучи фалшиво и комуникацията му с хората нямаше да постигне успех.

Големият дебат на Америка – Линкълн/Дъглас

[sws_divider_line]

Най-знаменитите дебати в историята на Америка са се състояли през 1858 година в прерийните градове на Илинойс между сенатора Стивън А Дъглас и Ейбрахам Линкълн.

Ейбрахам ЛинкълнЛинкълн бил дълъг и недодялан. Дъглас бил дребен и фин.

Двамата били съвършено различни не само физически, но и пo характер u душевност, като личност и темперамент.

Дъглас бил образован, културен и светски обигран. Линкълн бил прост дървосекач, който излизал на входната врата по чорапи, за да посрещне гостите си.

Дъглас имал изящни и красиви жестове. Линкълн бил тромав и непохватен.

Дъглас бил лишен от всякакво чувство за хумор. Линкълн бил един от най-добрите разказвачи на анекдоти.

Дъглас почти никога не се усмихвал. Линкълн често си служел с аналогии и илюстрации с примери.

Дъглас се държал надуто и високомерно. Линкълн бил скромен и винаги готов да прости.

Мисълта на Дъглас била бърза като светкавица. Мисловните процеси на Линкълн били доста по-бавни.

Дъглас говорел напористо като вихрушка. Линкълн говорел тихо, задълбочено и целенасочено.

И двамата, макар и различни, били обаятелни личности и способни оратори, защото имали смелостта и мъдростта да бъдат себе си.

Ако някой от тях се опитвал да подражава на другия, неизбежно би се провалил.

Но възползвайки се от особеностите на собствените си способности и таланти, всеки от тях се представил неповторимо и силно.

Направете и вие като тях.

Лесно е да се даде такъв съвет. Но лесно ли е да се изпълни? Определено не. Както казва маршал Фош за военното изкуство:

„Идеята сама по себе си е елементарна, но изпълнението за жалост е доста сложно.”

За да се държиш естествено пред група хора е нужна тренировка.

[sws_divider_line]

За да се държиш естествено пред група хора е нужна тренировка.

Актьорите го знаят добре.

Когато сте били малки, да речем на четири години, вероятно сте можели, стига само да се опитате, да се качите на сцена и да „декламирате” естествено пред публика.

Но когато сте на двадесет и четири, или на четиридесет и четири, какво става, когато застанете пред човек или група от хора и започнете да говорите?

Запазили ли сте онази несъзнателна естественост, която сте притежавали на четири години?

Възможно е, но съм готов да се обзаложа на няколко банички, че се държите сковано и неестествено като механична кукла и се свивате в черупката си като настъпена костенурка.

Проблемът в обучението на възрастнте в говорене пред хора не се състои толкова в налагане на някакви допълнителни качества, колкото в отстраняването на ограниченията, в освобождаването им, в научаването им да говорят със същата естественост, с която биха реагирали, ако някой ги удари.

Стотици пъти съм прекъсвал оратори по средата на изказванията им и съм ги молил „да говорят човешки”. Стотици вечери съм се прибирал у дома изтощен и изчерпан до край от усилията да накарам курсистите си да говорят естествено. Повярвайте ми, не е толкова лесно, колкото изглежда. – Дейл Карнеги

Единственият начин на този свят, по който можете да усвоите тази по-висша степен на естественост, е практиката. И докато се упражнявате, ако се хванете, че говорите сковано, спрете за миг и си кажете на ум:

— Ей! Какво ти става? Събуди се. Говори човешки с хората – не стой като дърво.

След това си изберете някого от събеседниците си, който стои до вас, най-неинтелигентния индивид от всички присъстващи, и говорете на него. Забравете за присъствието на всички други. Разговаряйте с него.

Представете си, че ви е задал въпрос и вие му отговаряте.

Ако този човек стане и ви заговори, вие навярно ще му отговорите и този процес незабавно и неизбежно ще направи речта ви по-разговорна, по-естествена, по-непосредствена.

Представете си именно това.

Можете дори да си позволите наистина да задавате въпроси и да им отговаряте. Например, насред разговора можете да кажете:

— …и ще попитате вие, с какво доказателство разполагам? Да, аз наистина разполагам с нужното доказателство и то е следното…

След това отговорете на въображаемия си въпрос. Така се получава много естествено. Нарушава се монотонността. Комуникацията става по-непосредствена и приятна, по-разговорна.

Искреността u ентусиазмът, както и сериозното отношение ще ви помогнат много.


Искреността u ентусиазмът, както и сериозното отношение ще ви помогнат много.Когато човек се намира под въздействието на чувствата си, на повърхността излиза истинското му „аз”.

Всички прегради изчезват. Разгорещените чувства са изгорили всички бариери.

Човек говори естествено и спонтанно.

„Никога няма да забравя – разказва отец Браун в своите проповеднически уроци пред Йейлската богословска школа – описанието, което един мой познат даде на посетената от него църковна служба в Лондон.

Проповедникът бил Джордж Макдоналд, който въпросната сутрин изнесъл проповед върху единадесета глава от Посланието на Св. ап. Павел до евреите.

Когато дошло време за проповедта, той рекъл:

Всички сте чували за тези изтъкнати защитници на вярата. Аз няма да се опитвам да ви обяснявам какво е вярата. Професорите по теология могат да ви разяснят тези неща по-добре от мен. Аз съм дошъл, за да ви помогна да повярвате.

След което направил толкова простичка и сърдечна, наистина великолепна демонстрация на собствената си вяра в онази невидима реалност, която е вечна, че породила истинска вяра в сърцата и душите на слушателите. В работата си той бил вложил цялото си сърце и затова словото му се увенчало с такъв успех, защото почивало върху неподправената красота на собствения му жизнен опит…

„В работата си бил вложил цялото си сърце.” Именно в това се крие тайната.

Знам, че подобен род съвети звучат твърде мъгляво и неопределено. Обикновеният човек иска безпогрешни правила, нещо определено, нещо достъпно – като в наръчника за управление на модерен телевизор.

Това искат хората, това бих искал да ви предложа и аз. И за тях, и за мен така би било по-лесно. Има такива правила и те имат само един недостатък: не са ефикасни.

Те лишават въздействието ви върху хората, човешката реч от естественост и спонтанност, правят ги постни и безжизнени….

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак