Как да намериш едно решение, което ще премахне 100 други излишни решения!

Запази за по-късно
 

Доналд Кнут, известен математик и носител на наградата „Тюринг“ (считана за Нобелова награда в компютърните науки), се отказва от използването на електронна поща през 1990 г. Ето и най-интересното от неговото изявление за причините да го направи:

От 1 януари 1990 г. съм един щастлив човек, защото повече нямам имейл адрес. Използвах електронната поща от 1975 г. и ми се струва, че 15 години имейли са ми достатъчни за един живот. Имейлът е прекрасно нещо за хората, чиято роля в живота е да се движат по повърхността на нещата. Но не и за мен! Моята роля е да бъда на дъното на нещата, защото това, което правя отнема дълги часове на изучаване и концентрация!

За да постигнем дълбочина на мисълта и постижения като на Кнут, въпроса е:

Искаме да се фокусираме върху скоростта и да се движим по повърхността или да потърсим по-дълбоки и смислени цели, които не изискват скорост?

Добрите решения обикновено се правят на място, изпълнено с тишина и спокойствие, докато бързите решения идват от места изпълнени със смут и замъглена преценка.

Но как да създадем среда, която насърчава вземането на правилни решения?

Тези, които често не са очевидни…

Има доста подходи, но един притежава модел, който се откроява!

Той е по съвет на Джим Колинс и гласи следното:

🏆 Потърсете онези единични решения, които ще премахнат нуждата от вземането на стотици или дори хиляди други решения!

Това бил един от най-важните уроци, които Джим научил от иконата на мениджмънта Питър Дракър, който пък вярвал, че сме склонни да вземаме много и различни решения, но в действителност, ако отстраним голяма част от тях, ще осъзнаем, че повечето само изглеждат като различни, докато са част от една и съща категория решения!

🔥 Ако и вие искате да направите нещо по въпроса, запитайте се:

Какво мога категорично и напълно да премахна (дори временно), за да си създам пространство, от което да виждам голямата картина – тази, която ще ми покаже къде се крият скъпоценните камъни или т.нар. единични решения?

🎯 Как да приложите този модел?

Тим Ферис реши да се откаже от четенето на нови книги през 2020 г. Вие например, може да се откажете от гледането на нови филми или пък също да спрете да се заривате с книги. Вместо това почнете да мислите върху вече прочетените.

🔰 Ето и нещо още по-ефективно:

Започнете внимателно да подбирате източниците си на информация и ограничете консумацията им само до такива, които наистина си струват!

Понякога, за да ви се получат нещата по най-добрия начин, трябва да бъдете категорични в своята категоричност. Има хора като мен, които не са добри в умереността.

За мен „без десерт“ е много по-лесно, отколкото с „някакъв десерт“.

Така строгите и по-тежки правила и ограничения премахват всякакво колебание и ме предпазват от моето по-малко и коварно Аз.

🔐 Ще ви кажа и още една тайна…

Склонен съм към отлагане чрез четене!

Познато ли ви е?

Да използвате четенето като оправдание да не свършите нещо важно…

Епископ Дезмънд Туту казва:

Идва момент, в който просто трябва да спрем да вадим хора от реката и вместо това да отидем нагоре по течението и да разберем защо падат в нея!

Вземането на твърде много решение често е симптом за лоши системи и процеси!

През изминалата година взех твърде много и бързи решения и това ме изтощи.

Но подобно осъзнаване и чувство за вина може да бъде и полезно:

Вината е ужасната причина най-накрая да направиш нещо. – Мария Попова

💥 Тези 3 въпроса ще ви помогнат да вземате по-добри единични решения:

 • В кои области на живота си казвате „да“ само от чувство за вина?
 • В кои области взимате много решения или имате прекалено много кумуникация?
 • Можете ли да си създадете единна система, която да улесни другите около вас да вземат тези решения?

Какво искате?

Да си останете на повърхността или да стигнете до дъното на нещата?

Лично аз ще се опитам да се фокусирам повече върху второто през тази година.


Разкажете, къде ви се е случвало да вземате единични решения, които са премахнали много други решения! Или къде бихте могли да вземате единични решения, които ще премахнат много други излишни решения?

Моля, споделете в коментарите, за да обменим идеи като общност. Благодаря!

🔥 Вижте как по-добрата „средна скорост“ може да подобри резултатите ви трайно!

 • 53
 •  
 •  
 • plamboran каза:

  По този въпрос търся отговора на дъното, не на повърхността. Оказа се обаче, че вечното ми ровене в калта по дъното на океана е именно причината да тъна дълго и умопомрачително в дълбоките води.
  Често си казвам…искам да бъда от нормалните. Дето не ровят, а живеят. Макар и повърхностно, те ми изглеждат по-щастливи от “дълбачите”.
  И да, ако има как една формула да отстрани множество проблеми, веднага бих я яхнала. Но често си мисля, че отговорът на всичко е в простотата. Да се науча да изчиствам модели и да се откажа от навика да дълбая, вместо да живея.
  Нали знаете…кой, каквото си няма. Или по-точно: кой, каквото си има, ама му е в излишък, че чак му пречи. Ето сега, странно, но аз се опитвам да уча – как да бъда повърхностна. Странно нещо е Животът. Учиш, дерзаеш и пак учиш. Докато един ден разбираш, че истината е някъде в началото. Когато не си бил обременен от собственото си знание. Което често е объркващо и добродетелният му източник е обикновено под въпрос. И си казваш…искам да съм в началото. Като децата, те някак винаги знаят как се оцелява и как се постигат желанията с лекота. А и са весели, безгрижни и щастливи.
  Парадокс – да драпаш цял живот към дъното. И един ден да искаш да се изкачиш на повърхността. Все едно през цялото време си си губил времето.
  Странно, нали?!

  • Благодаря ти за коментара!
   Това много ми хареса:
   „Учиш, дерзаеш и пак учиш. Докато един ден разбираш, че истината е някъде в началото. Когато не си бил обременен от собственото си знание.“

 • 🔰 Влез в клуба

  👤 Вход / Профил

  📗 Библиотека

  🏆 ВИП зона

  🧰 ВИП Tools

  ==========

  🔥 Facebook група

  📜 Тайните на Мастърхак

  💰 По-изгоден абонамент

  🎁 Подари абонамент

  🔴 За Реклама

  🦉 За Нас


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >