ВЛЕЗ В КЛУБА
вземане на решения
Снимка © HBR

Как да вземате правилни решения във време на постоянна несигурност [моделът Cynefin]

Януари 1993 година – мъж с пистолет убива 7 човека в заведение за бързо хранене в Палатин, предградие на Чикаго. Тогавашният заместник - началник на полицията Уолтър Гейзиър, който изпълнява две роли – на административен директор и говорител, внезапно се налага да се справя с няколко коренно различни ситуации наведнъж.

От една страна да успокоява скърбящите семейства и изплашената местна общност, от друга да направлява действията на изключително натоварения полицейски екип. А после и да отговаря на въпроси на медиите, окупирали града с репортери и снимачни екипи.

„Буквално четирима човека се обръщаха към мен с въпроси за логистика и медии едновременно. И на всичкото отгоре имахме един полицейски отдел, който трябваше да продължи да върши рутинната си работа.“ спомня си той.

Независимо от напрежението Уолтър Гейзиър успява с жонглирането с отговорности.

Не всички лидери обаче постигат желаните резултати, когато са изправени пред ситуации, изискващи решения и реакции от различен характер. Твърде често те се опират на общи лидерски подходи, които вършат работа в определени ситуации, но в други не.

Защо обаче тези подходи се провалят, въпреки че логиката показва, че би трябвало да са успешни? Отговорът се крие във фундаменталното предположение на организационната теория и практика: В света съществува определено ниво на предвидимост и ред.

Предположението, основано на Нютоновата наука, на която почива научният мениджмънт, насърчава опростяванията, които са полезни в едни подредени обстоятелства.

Да, но обстоятелствата все пак се променят и понеже стават по-сложни, то и опростяванията може и да не проработят.

Доброто лидерство не означава даване на единно решение, което да пасва на всичко, да е успешно при ситуации от всякакъв вид.

Затова в този материал ще разширим традиционното лидерство и ще разгледаме нови идеи за вземане на нетрадиционни решения в напрегнати ситуации.

За основа ще използваме модела "Cynefin".

Нека първо ви разкажем за неговата любопитна история...


През 1999 година Дейвид Джон Сноудън (бизнес консултант и изследовател в областта на мениджмънта на знанието) създава така наречения Cynefin модел (Cynefin Framework) за вземане на решения, докато работи за IBM Global Services.

Cynefin e дума на уелски език и означава множеството фактори в средата и опита ни, които ни влияят по начини, които никога не можем да разберем.

Методът позволява на хората да видят нещата от нова гледна точка, да усвояват сложни концепции и да се справят с възможности и проблеми в реалния свят.

Този метод е толкова ефективен, че дори Американската агенция за научни изследвания в областта на отбраната го е използвала при борбата с тероризма. Той е ключов елемент и от програмата за оценка на риска и прогнозите свързани с развитието на Сингапур.

0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

🔰 Влез в клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🧰 ВИП Tools

==========

🔥 Facebook група

📜 Тайните на Мастърхак

💰 По-изгоден абонамент

🎁 Подари абонамент

🔴 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

FREE ebook
супер инструмента
за по-лека работа и резултати
100
инструмента
за супер продуктивност
100
Специална оферта:
спести 200 лв от цената за 6 м. абонамент и вземи подарък
Спести 200 лв от цената за 6 м. абонамент + подарък
Welcome Hunter! Get 20% OFF Just for Today
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this