ВЛЕЗ В КЛУБА
вземане на решения
Снимка © HBR

Как да вземате правилни решения във време на постоянна несигурност [моделът Cynefin]

🎧 + Аудио версия за абонати

Януари 1993 година:

В предградие на Чикаго, мъж с пистолет убива 7 човека в заведение.

Тогавашният заместник - началник на полицията Уолтър Гейзиър, който изпълнява две роли – на административен директор и говорител, внезапно се налага да се справя с няколко коренно различни ситуации наведнъж.

От една страна да успокоява скърбящите семейства и изплашената местна общност, от друга да направлява действията на изключително натоварения полицейски екип. А после и да отговаря на въпроси на медиите, окупирали града с репортери и снимачни екипи.

„Буквално четирима човека се обръщаха към мен с въпроси за логистика и медии едновременно. И на всичкото отгоре имахме един полицейски отдел, който трябваше да продължи да върши рутинната си работа.“ спомня си той.

Независимо от напрежението Уолтър Гейзиър успява с жонглирането с отговорности. Не всички лидери обаче постигат желаните резултати, когато са изправени пред ситуации, изискващи решения и реакции от различен характер. Твърде често те се опират на общи лидерски подходи, които вършат работа в определени ситуации, но в други не.

Защо обаче тези подходи се провалят, въпреки че логиката показва, че би трябвало да са успешни? Отговорът се крие във фундаменталното предположение на организационната теория и практика:

В света съществува определено ниво на предвидимост и ред.

Предположението, основано на Нютоновата наука, на която почива научният мениджмънт, насърчава опростяванията, които са полезни в едни подредени обстоятелства. Да, но обстоятелствата все пак се променят и понеже стават по-сложни, то и опростяванията може и да не проработят.

Доброто лидерство не означава даване на единно решение, което да пасва на всичко, да е успешно при ситуации от всякакъв вид.

Затова в този материал ще разширим традиционното лидерство и ще разгледаме нови идеи за вземане на нетрадиционни решения в напрегнати ситуации.

За основа ще използваме модела "Cynefin".

Нека първо ви разкажем за неговата любопитна история...

0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

☎️ 0878 977 107

🔰 Стани член на клуба

👤 Вход / Профил

📗 Библиотека

🏆 ВИП зона

🌀 Поднови абонамент

==========

❤️ Секретна група

💻 Инструкция за групата

ℹ️ Инфо за клуба

📺 Обиколка на Мастърхак

🔄 Автоматичен абонамент

🎁 Подари абонамент

⭐️ Отзиви за клуба

🎯 За Реклама

🦉 За Нас


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Вход за клуб
Мастърхак
Всяка седмица над 15 000 предприемачи и експерти го очакват с нетърпение
Едни от най-успелите хора в България четат този имейл бюлетин:
Едни от най-успелите хора в България четат този имейл бюлетин:
+ полезен подарък