Животът Ви зависи от приемането на реалността!

Според една дзен поговорка:

„Ако разбирате – нещата са такива, каквито са; ако не разбирате – нещата са такива, каквито са.”

С други думиреалността е такава, каквато е, независимо колко малко или много разбираме за живота.

Една от най-големите пречки, която ни спъва в развитието ни, е огромното противопоставяне между това какъв е животът и какво мислим, че трябва да бъде.

Нереалните очаквания за света парализират психиката ни.

Голяма част от хората прекарват повечето време в това да идеализират как нещата трябва да бъдат, а изключително малко време в наблюдение и приемане на нещата каквито са. Те си създават собствена теоретична представа и разбиране за това какъв трябва да бъде светът и се опитват да живеят така, сякаш всичко това е истина.

За съжаление фантазиите за това какъв трябва да бъде животът замъгляват истинската му същност. Хората загубват представа за реалността и после се чудят защо не могат да направят нещата така, както искат. В краен случай те се озовават в море от негативни събития и случки, без да знаят как са попаднали там.

Реалността предоставя определени правила за играта, наречена живот.

Изключително важно е да научим тези правила. Единствено нерационалните хора не искат да научат правилата. Реалността може да е сурова, но вие по-добре я уважавайте.

Ако се опитвате да и държите сметка, тя ще ви поваля всеки път.

Обратното също важи – ако не и дръжте сметка, тя няма да ви тормози.

Реалността не се интересува колко са добри намеренията ви.

Ако се забърквате лошо с гравитацията – и реалността – като вървите по покрива на десет етажна сграда, ще си платите скъпо.

Това единствено може да ви спечели наградата „Глупак на деня” и нищо повече.

Реалността не се интересува дали искаме да изпробваме ново откритие, за да подобрим живота на човечеството…Фактът, че сте добър човек с благородни намерения няма никакво значение за нея.

В крайна сметка животът не се интересува как ние бихме искали той да бъде.

Разбира се, искаме богатите да печелят по-малко и бедните повече. Би трябвало да има по-добра система на здравеопазване за всички и т.н…

Уау! Това звучи наистина страхотно!

Лесно е да освободим въображението си да си представим какви би трябвало да бъдат нещата в живота. Фактът е ,че няма значение колко време ще посветим на нашите фантазии. Животът ще си остане такъв, какъвто е.

На една  от катедралите в Амстердам е написано:

Така е. Не може да бъде по друг начин.

Това не означава, че не трябва да мислим за промяна на нещо, което не ни харесва. Трябва първо да си помислим за промяната и да започнем да работим в тази посока.

Докато се опитвате да промените това нещо, отново трябва да се справяте с реалността.

Неочаквани събития ще объркат плановете ви. Може да изминат години в пот, кръв и сълзи преди да видите някакъв резултат. Може дори да не видите резултати.

Би трябвало да бъде по-лесно, но няма да бъде.

Колкото и сурова да е реалността понякога, сблъсквайки се лице в лице с нея може да е добре за вас. Голяма и тежка доза реалност може да създаде чудеса в ежедневието ви.

Можете да промените драстично живота си в деня, в който започнете да живеете според това каква е реалността, а не според това каква трябва да бъде.

Запомнете, че с помощта на правилна нагласа и немалко усилия, реалността може да е много по-интересна и резултатна от фантазиите.

И за финал

Животът никога няма да бъде такъв, какъвто го искаме или както би трябвало да бъде. Приемете реалността такава, каквато е и ще се освободите от оковите на очакванията.

Повечето от нашите разочарования произлизат от вярата в това, че животът трябва да е устроен по друг начин.

Малко вероятно е да сте щастливи и доволни на този свят, освен ако не видите истината такава, каквато е, а не като някаква фантазия.

Избийте си от главата, че реалността трябва да е купа с ягоди и сметана. Ако не го направите, единственото, което ще спечелите са безкрайни нерви и разочарования.

Не дръжте сметка на реалността и тя няма да държи сметка и на вас…

Вижте още и:

loraКазвам се Лора Лефтерова и съм от Видин. Студентка съм по медицина в София, 3 курс и искрено харесвам това , с което се занимавам. Интересувам се от философия, личностно развитие и наука. Занимавам се с фехтовка в свободното си време и обичам да пиша и превеждам. twitter.com/loralefterova
================================================

 •  
 •  
 •  
 • Сайтът е страхотен, поздравления!
  Статията ми напомни за Дийпак Чопра и за един от неговите „ключове“ на щастието: „Единственото, което наистина имаш, е настоящият миг. И миналото, и бъдещето са извън твоята власт. Насочи вниманието си към своето СЕГА, усети го с цялата му пълнота. Мигът е такъв, какъвто е. Винаги, когато се противопоставяш на мига, ти се противопоставяш на цялата Вселена.“ Ще се радвам да видя Вашия прочит и на останалите на връзката му „ключове“.

 • Има много верни неща в статията, така както аз я разбирам. А именно, че човек не трябва да захаросва представите си за живота, това което очаква да бъде той като цяло, защото по-вероятната ситуация е това, което предполага, че животa му и заобикалящата го среда („реалността“) би трябвало да бъде, на практика никога да не се случи. Това, с което не мога да се съглася обаче (затова и сложих реалността в кавички) е, че има една абсолютна реалност, която съществува сама по себе си и независи от нас и от нашата представа за нея.

  Това, което аз разбирам като реалност, е една строго индувидуална концепция, която се определя от възприятията на отделния индивид. Или какво имам предвид – ако аз никога не съм влизала в една стая, няма как да знам, че там съществува маса и стол, да речем. Те са там и са „реални“ независимо от мен и независимо от факта, че аз не знам за тяйното съществуване. И все пак за мен те не са част от моята реалност, а от реалността на този, който ги е поставил там…С една дума – реалността е това, което всеки човек възприема и разбира за себе си. Това, което е реално за мен, не е реално за другите и обратно. Е, добре де, не беше „с една дума“.. 🙂

  Затова съм съгласна, че човек не трябва да „живее в облаците“ и да поставя недостижими летви на „своята реалност“, така каквата очаква да бъде. Но категорично не мога да се съглася, че има една единствена,“ дефинирана реалност“, която заобикаля всички ни и ние трябва да се събудим и да започнем да завивеем в нея.

  П.П. Много хора се чувстват напълно комфортно в по-голямата част от битието си да живеят в „красиви илюзии“, или в балон, който ги отделя в един техен си, прекрасен свят, и търпят повече позитиви, стремейки се да променят грозната реалност и да я доближат в тази своя „илюзорна фантазия“, която статията така настървено отрича. От заключението накрая излиза, че за да се водя „здраво стъпила на земята“, трябва да осъзная и да се примиря с факта, че реалността е гадна и нищо не мога да направя по въпроса!

  Предпочитам да търпя „безкрайни нерви и разочарование“, като се опитвам да променя „непроменимата реалност“!

  • Здравейте Полина,

   уникален, аргументиран коментар, Поздравления и Благодарности за него и за това, че сте отделили от времето си, за да споделите какво мислите.

   Признавам доста ми беше интересно да го прочета и аз лично приемам доводите Ви.

   Поздрави
   Христо

   • Здравейте,
    Радвам се, че съм успяла да се аргументирам достатъчно добре. Ако трябва да съм искрена, това е първият коментар, който си позволявам да публикувам в подобен тип сайт, под подобен тип статия (или по-точно за първи път бях так силно провокирана).

    Искам да ви поздравя за страхотния сайт! Съвсем случайно попаднах на него преди няколко дни и всяко заглавие ми се струва интересно, та сега чак се чудя от къде да го подхвана 🙂

    ПП Препоръчвам го на всичките си приятели и познати 🙂

    • Здравейте отново, страхотно е, че все пак сме успели да ви провокираме. Благодарим за добрите думи и препоръките, ще се постараем да не ви разочароваме 🙂

 • 🔘 За Нас

  🔘 За Реклама


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >
   

  Най-голямото намаление за годината! Вземи 50% отстъпка за най-желания абонамент научи повече