Ето как да взривиш голяма част от потенциала, който притежаваш

поставяне на цели,развиване на потенциал

Потенциалът на обикновения човек е като огромен, непреплуван океан, като неизследван континент – свят на възможности, които чакат да бъдат отприщени за велики дела. Браян Трейси

Истината е, че колкото и да се опитваш не можеш да изчерпиш творческия си потенциал, дори да живееш хиляда живота.

Направеното от теб до момента е само малка част от онова, което е по силите ти. Едно от правилата на успеха гласи: Няма значение откъде идваш, важно е само накъде отиваш. И това ще решиш ти, всичко зависи единствено от теб и от твоите мисли.

Ясните цели развиват увереността в собствените ти сили, увеличават компетентността ти и покачват нивото на мотивацията ти. Както казва преподавателят на търговски агенти Том Хопкинс: „Целите са горивото за пещта, изпичаща постиженията.”

Да създадеш своята реалност

Разумът е способен да създава реалност – това е може би най-великото откритие в цялата история на човечеството.

Всичко в материалния свят, създадено от човека, отначало е било мисъл или идея, родена в нечий ум и след това превърната в реалност!

Всичко в живота започва с мислите, желанията, надеждите или мечтите, зародили се в нашия ум или в ума на някого другиго. Мислите създават и преобразуват света.

Основният извод във всички религии и философии, в метафизиката и психологията е: вие ставате това, за което мислите през повечето време.

Светът, който те заобикаля, се превръща в огледално отражение на вътрешния ти свят, материализирайки съкровените ти мисли.

На хиляди преуспели хора е бил задаван въпросът за какво мислят през повечето време. По-голямата част от тях отговорили – за това, какво искат и как да го постигнат.

Неудачниците са погълнати основно от мисълта какво не искат. Те говорят за проблемите и тревогите си и търсят виновници за неуспеха си, докато преуспяващите хора са съсредоточени върху най-силните си желания.

Животът без ясни цели е като шофиране в гъста мъгла.

Независимо от мощността и модела на колата ти, ти караш бавно, неуверено, макар пътят да е отличен. Определянето на целите ти вдига мъглата веднага и ти позволява да концентрираш енергията и способностите си.

Ясните цели позволяват да настъпиш педала на газта и да се устремиш към желанията си.

Твоята вградена, автоматична функция за търсене на целта

поставяне на цели,развиване на потенциал

Представи си, че поставяш пощенски гълъб в клетка, покриваш я с одеяло, слагаш я в кашон, а кашона – в един закрит пикап.

Можеш да изминеш хиляда километра в каквато и да е посока, но ако спреш, отвориш кашона, откриеш клетката и пуснеш гълъба на свобода, той ще хвръкне нагоре, ще направи три кръга и ще отлети без грешка до родното си гнездо.

Освен човека, гълъбът е единственото живо същество на земята, което притежава невероятната кибернетична функция да търси и намира целта.

Ти имаш същата способност, но с едно великолепно допълнение: когато ясно си представяш целта, не ти е нужно да знаеш точно къде е тя или как да се добереш до нея.

Трябва само да решиш абсолютно категорично (много важен момент) какво искаш и ще тръгнеш без грешка към него, а то от своя страна ще тръгне към теб. В точното време и място ти ще се срещнеш с целта си.

? Овладей Изкуството да вземаш най-добрите решения. Или как да се превърнеш в този, който искаш да бъдеш

Именно поради този невероятен кибернетичен механизъм, скрит дълбоко в съзнанието ти, ти постигаш каквито и да е цели, без значение колко са трудни.

Ако решиш да се прибереш вкъщи и да гледаш телевизия, така и ще стане. Ако целта ти е да имаш хубав живот, пълен със здраве, щастие и благоденствие, и това ще постигнеш.

Механизмът действа някъде зад пределите на съзнанието ти. Като компютър той работи автоматично, за да те доведе до това, което искаш.

За природата е безразличен мащабът на целите ти. Ако те са дребни, твоят автоматичен механизъм ще ти помогне да постигнеш такива. А ако мислиш глобално, същият този механизъм ще ти съдейства да реализираш и най-смелите си замисли. Количеството и качеството на целите ти зависят от теб и само от теб.

Научи сеКак да мислиш наистина мащабно 

Защо голяма част от хората не си определят цели

поставяне на цели,развиване на потенциал

Ето един добър въпрос:

Ако поставянето на цели става автоматично, защо тогава толкова малко хора ги имат – ясни, записани, измерими, определени във времето, по които да работят всеки ден?

Това е една от най-големите мистерии в живота. За нея има четири причини:

#1. Някои приемат, че целите не са важни

Първо, повечето хора не осъзнават важността на целите. Ако в родния ти дом или сред кръговете, в които се движиш, липсва целеустременост, ще стигнещ до зряла възраст без да си разбрал, че способността ти да си поставяш цели и да ги постигаш ще има по-голям ефект върху живота ти, отколкото каквото и да било друго умение. Огледай се – Колко от приятелите или членове на семейството ти имат ясни цели и са се посветили на тях?

#2. Те не знаят как

Втората причина, поради която много хора нямат цели, е че те не знаят как да ги определят. Освен това някои мислят, че вече са си поставили такива, а всъщност това са само желания и мечти, като например: „Да бъда щастлив.”, „Да спечеля много пари.” или „Да създам щастливо семейство.”, “Да имам престижна работа.”

Това не са цели, а просто смътни фантазии, иначе присъщи на всекиго от нас.

Целта е нещо коренно различно от желанието.

Тя трябва да е ясна, конкретна и писмено изложена, да може лесно и бързо да се обясни на друг човек, да е измерима и разбираема, а и осезаема в случай, че си я постигнал.

#3. Страхът от провал

Третата причина е страхът от провал. От провала боли. Често той се отразява болезнено не само на чувствата ти, но и на джоба ти.

Всички ние от време на време грешим и всеки път си обещаваме в бъдеще да бъдем по – внимателни и да избягваме такива грешки.

Но много хора подсъзнателно, поради страха от провал правят главната – отказват се от цели, при които трябва да рискуват. Като се боят да отидат на по-високо равнище, те изживяват живота си на много по-ниското.

#4. Страхът от отхвърляне

Четвъртата причина е страхът от отхвърляне. Много от хората се притесняват, че ако си поставят цели и не успеят да ги постигнат, другите ще ги критикуват или осмиват.

Именно поради тази причина пази целите си в тайна и не говори за тях.

Нека другите те оценяват по това какво си постигнал. Не оповестявай предварително плановете и намеренията си. Колкото по-малко се знае за тях, толкова е по-малък рискът от неприятности и болка за теб. Това изисква голяма воля и дисциплина, но си струва!

Щастието изисква поставяне на цели

Щастието е постепенната реализация на един идеал или на една достойна цел. Ърл Найтингейл

Човек се чувства истински щастлив само когато постига успехи, придвижвайки се стъпка по стъпка към това, което е най-важно за него.

Виктор Франкъл, основателят на логотерапията, казва, че най-великата човешка потребност е чувството за съдържателност и за цел в живота.

Целите помагат да разбереш какво правиш на земята и ти дават вярната насока. Колкото повече се приближаваш към набелязаната цел, толкова по-щастлив и силен се чувстваш.

Изпълваш се с все по-голяма енергия и ставаш по-ефективен, по-компетентен и по-сигурен в себе си. Всяка стъпка към твоите истински цели увеличава вярата ти, че може да си поставиш още по-големи и вдъхновяващи такива.

? Виж и Как да изровиш от съзнанието си дълбоко скрития мотив, който ще те направи истински щастлив!

Днес хората повече от когато и да било се страхуват от промените и се тревожат за бъдещето си. Едно от големите преимущества на поставянето на цели е възможността да контролираш посоката на промените в живота си, самостоятелно да ги определяш и насочваш. Целите ти помагат да внесеш съдържателност във всичко, което правиш.

В своето учение древногръцкият философ Аристотел утвърждава, че човек е телеологическо същество. Гръцката дума „телеос” означава „цели”. Изводът на Аристотел гласи: Всички действия на човека са целенасочени, той е щастлив само тогава, когато прави нещо, което го води към желаното. Именно тук изникват големите въпроси: Какви са целите ти, към какво се стремиш, къде искаш да бъдеш в края на деня?

Вътрешният ти потенциал е безграничен и неизчерпаем

В теб се таи способността да постигнеш почти всяка цел, която си си поставили. Главна отговорност пред теб самия е да инвестираш толкова време, колкото е необходимо, за да бъдеш абсолютно наясно какво точно искаш и как най-добре да го постигнеш.

Колкото по-ясно виждаш твоите цели, толкова по-голям потенциал ще разкриеш в себе си.

Вероятно си чувал, че средностатистическият човек използва не повече от десет процента от възможностите си. Тъжен факт е, че според изследванията на Станфордския университет въпросният средностатистически човек впряга в действие не повече от около два процента от умствения си потенциал.

Останалата част стои в резерв – цели 98% в резерв!!!

Това е все едно твоите родители да ти оставят фонд от сто хиляди лева, а ти да използваш само две хиляди от тях, оставяйки останалите деветдесет и осем хиляди да стоят недокосвани през целия ти съзнателен живот.

Не можем да минем без страстното желание

поставяне на цели,развиване на потенциал

Отправната точка за постигането на всяка цел е желанието. Ако наистина искаш да постигнеш целите си, трябва да изгаряш от страстно желание за това.

Само когато то стане непоносимо, ще придобиеш вътрешния порив и енергията да превъзмогнеш препятствията, които ще се изпречат на пътя ти.

Добрата новина е, че почти всичко, което искаш достатъчно силно и дълго, рано или късно може да бъде постигнато, независимо колко невъзможно изглежда.

Веднъж попитали един от най-големите петролни милиардери Х.Л. Хънт каква е тайната на успеха. Той отговорил, че успехът изисква всичко на всичко две неща:

Първото е да знаеш точно какво искаш. Повечето хора така и не са в състояние да определят това. Второто – да решиш каква е цената, която си готов да заплатиш, за да го постигнеш, и… да тръгнеш да плащаш тази цена.

В основата на постигането на успех са целите, а всичко останало е на второ място. Тези, които са реализирали мечтите си, са изцяло фокусирани върху целите си. Те знаят какво желаят и са погълнати от това да намерят начин да го постигнат! Способността да определяш целите си е ключът към успеха.

Заведението за бързо хранене като модел на успеха

Животът прилича повече на бистро, отколкото на ресторант. В ресторанта първо обядваш и след това плащаш сметката. А в заведението за бързо хранене трябва да се самообслужиш и да платиш преди да консумираш.

Повечето хора правят грешка като мислят, че ще платят цената за успеха, след като са го постигнали. Това е все едно да седят пред камината и да искат първо да получат топлината, а след това да сложат дървата.

Еска­латорът, който води към успеха, може и да не работи, но стълбите винаги са на разположение. Зиг Зиглър

Верният път към щастието

Определянето на целите ти, приближаването ти към тях ден след ден и накрая тяхното постигане – това е истинският път към щастието.

Определянето на целите е толкова силно нещо, че самата мисъл за тях те прави щастлив, още преди да си направил първата стъпка към тях.

За да реализираш пълния си потенциал, трябва да си създадеш навик ежедневно да си поставяш цели и да търсиш начини постигането им, всеки ден, до края на живота ти.

Твоето мислене трябва да бъде прецизно като лазарен лъч, да бъде съсредоточено върху това, което искаш да постигнеш, а не върху незначителни и второстепенни неща.

Трябва да вземеш твърдото решение от този момент нататък да бъдеш като направлявана ракета, като пощенския гълъб, който е трениран винаги да намира целта, и безпогрешно да вървиш към това, което за теб има най-голямо значение.

Няма по-голяма гаранция за дълъг, щастлив, здра­вословен и процъфтяващ живот от твоите собствени усилия за постигане на максимума от въжделенията ти.

Ясните цели помагат да реализираш пълния си потенциал за личен и професионален успех, да превъзмогнеш препятствията, за да няма огра­ничения пред постиженията ти.

Е, сега след тази мотивираща статия какво ще предприемеш?

В статията са използвани материали от Браян Трейси.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: