8 железни урока, които можем да научим от успеха на страхотната ни №1 – Цвети Пиронкова

цвети пиронкова

10 януари ще остане завинаги в спомените на Цветана Пиронкова – най-добрата ни тенисистка в последно време. На тази дата тя спечели първата си титла от веригата на WTA по тенис.

Това се случи, след като Цвети победи на финала на турнира в Сидни с награден фонд от 700 000 $, 9-та в световната ранглиста, немкиня от полски произход Ангелик Кербер с 6:4 и 6:4.

Така 26-годишната красива пловдивчанка сложи по най-добрия начин финал на най-успешната си седмица в професионалния тенис…, за сега!

Пиронкова започна участие си в турнира в Сидни от квалификациите, по пътя към титлата като изигра осем мача и победи три тенисистки от топ 10 на света.

Титлата на Пиронкова сложи край на 11 годишната суша на българския дамски тенис от триумф в WTA сериите и 10 години от последния финал изигран от българската тенисистка на този висок ранг. Тогава Магдалена Малеева успя да достигне до тези върхове, а днес Цветана Пиронкова продължи нейното дело на олимпийския корт в Сидни.

[sws_divider_line]

Дотук всичко казано изглежда като комюнике на спортни новини от информационна медия.

Но в духът на lifehack.bg, ще погледна отвъд числата и ще извлека уроците, които Цветана Пиронкова ни преподаде от далечен Сидни, за да можем да подобрим нещо и в себе си, учейки се от успелите. А, те определено си струват.

Нека преди това да припомним, че миналата година, с изключение на три турнира, Цвети Пиронкова напускаше корта с наведена глава и претърпяваше провал след провал още  в първия кръг на надпреварите, в които вземаше участие.

След толкова много загуби, логично е човек да се замисли дали е достатъчно добър да се занимава с това и дали не е време да се откаже.

Подобни мисли със сигурност са минали през главата на водещата ни тенисистка, но както днес след триумфа виждаме, тя някак си е успяла да продължи напред и да постигне най-големия си успех в своята професионална кариера.

Урок номер 1 – След всяко нанагорнище идва нанадолнище, след всеки мрак идва светлина,

Цвети Пиронкова

…след всяко стягане идва отпускане, след всяка загуба идва победа, но тези състояния трябва да бъдат упорито търсени.

През миналата година Цветана Пиронкова нижеше загуби след загуби.

Красивата пловдивчанка, обаче не се отказа да продължи да търси настойчиво промяната и в първите дни на новата година спечели три последователни победи над топ тенисистки.

Промяната е основно качество на живота. Днес си на върха, утре си в ниското. Утре си победител, но днес все още не си спечелил нищо.

За да се влее промяната в живота ти е нужно просто да и го позволиш.

Ако стоиш неподвижен, не правиш нищо и само се отдаваш на силата на метафизиката и визуализацията, най-вероятно резултата ти ще бъде близък до нулата.

Затова излез на светло, започни да правиш правилните неща, вярвай в това, което вършиш и ще видиш как нещата около теб се променят в желаната посока.

Позволи на себе си да бъдеш победител и победите ще дойдат скоро.

Урок номер 2 – Когато нищо не върви, промени причините, за да промениш и резултата.

Когато Цветана Пиронкова започна да прави серията си от победи над противнички от топ 10, журналистите я питаха какво е направила по време на подготовката си, така че да бъде конкурентно способна на своите противнички.

Пред медиите тя само се усмихна и сподели, че нищо особено не е направила по време на подготвителния процес спряно миналата година. Просто се е забавлявала повече.

Всеки човек е кадърен посвоему.

Стресът и ниското самочувствие, обаче му пречат да си разгърне своя талант. Затова внеси в живота си по-малко стрес и влей повече забавление.

Така няма да имаш време да мислиш дали вършиш нещата както трябва, тъй като ти вече ще ги правиш наяве. Липсата на стрес и повишените нива на самочувствие са характерни черти на победителите. Когато те ти липсват – победите остават само мираж.

Промени причините за провала и ще промениш резултата. Само глупака се надява, че като прави едно и също нещо резултата му ще бъде различен.

Урок номер 3 – Успехът винаги е близо, никога не се отказвай.

Цвети Пиронкова

Възможно е той да е само на миг разстояние от теб, дори да ти се струва, че той е много далеч. Мнозина хора са се проваляли само на малка крачица от грандиозния успех.

Онези, които са продължили да търсят победата до край са успели да я постигнат.

Само преди две седмици Цвети Пиронкова загуби мач от квалификациите на турнира в Шанхай. Две седмици по-късно тя спечели турнира в Сидни.

Нещата винаги се получават в точния момент.

Най-тъмно е рано сутрин преди слънцето да изгрее. Тогава ти се струва, че тъмнината никога няма да си отиде. Само след час картината много се променя.

Имай търпение и увереност. Не се отказвай и преследвай целите си до край. Защото успехът е цел, която си струва.

Урок номер 4 – На корта на живота може и да си сам, но ако отстрани имаш силна подкрепа…

Бъди благодарен за това!

След като постигна успеха на живота си, Цветана Пиронковане забрави хората, които са и помогнали да стигне до тази заветна цел.

Затова тя използва награждаването да благодари на семейството, екипа и феновете, които стои зад нея по време на развитието на кариерата и.

Защото на бойното поле много често изглежда, че си сам, но подкрепата отвън влива онази ефирна енергия в тялото ти, която е достатъчна, за да постигнеш велики неща.

Никога не забравяй кой си и кой стои зад гърба ти в най-тежките ти моменти. За тези хора едно Благодаря е това,  което е купата за теб.

А да кажеш едно Благодаря е толкова лесно, колкото и да дишаш. Тъй като двете неща са свързани. Ползите за теб, обаче са огромни.

Урок номер 5 – Никога не се подценявай. И най-добрите могат да бъдат победени. От теб.

Дълго време най-добрата ни съвременна тенисистка, когато играеше с топ състезателки губеше, защото в сюблимните моменти имаше проблеми с психиката си.

Проявяваше слабост в критичните разигравания и пропиляваше с лекота шансовете си за успех. На турнира в Сидни, обаче в моментите, когато трябваха здрави нерви, Цветана Пиронкова ги показваше.

Вместо да напусне още веднъж разплакана корта, сълзите този път бяха в очите на нейните съпернички. И то какви съпернички Квитова, Панета и Кербер.

И трите с титли от големи турнири, и трите в топ 10 на света, и трите сломени в три поредни дни. Едва ли Пиронкова е имала турнир, в който да е показала по-добри показатели по отделните си компоненти от тези постигнати в Сидни.

Само асовете и от сервис на финала бяха цели 4 срещу нула на противничката и. Цветана Пиронкова доказа, че ние българите не се отличаваме по кадърност от останалия свят.

Нужно е да имаме малко по-висока оценка за себе си и спокойно можем да играем като равни с равни с представителите на най-добрите нации в света.

И да знаем, че спокойно можем да ги победим.

Урок номер 6 – Няма ненаграден труд. Само този, който не полага усилия не побеждава.

цветана пиронкова

Цветана Пиронкова е от онзи тип тенисистки, които не разчитат много на вродения си талант за тенис. Не, защото не иска, а защото при нея той не е в особено големи количества.

За да компенсира липсата на огромен талант, Пиронкова залага на здравата работа. Тя е ярък пример за правилото 99 процента работа, 1 процент талант = 100 процента успех.

Зад всеки вдигнат от нея % талант, тя трябва да вложи много енергия и пот в тренировките.

На едни всичко им се отдава с лекота, други полагат неимоверни усилия да постигнат същите резултати. В крайна сметка резултата е един и същ – Успехът.

Затова, ако природата не е била благословена към теб, благодари и, защото това е най-добрия дар, който живота може да ти предостави.

Вложи цялото си сърце и енергия. Превърни всеки един свои недостатък в свое преимущество. С много труд и постоянство.

И рано или късно всяка една капка пот пролята в тренировката, ще ти се отблагодари по време на мача. Бъди трудолюбив и успеха ще дойде, защото няма ненаградено усилие.

Урок номер 7 – Планувай добре кариерата си.

Рано или късно ще достигнеш дотам, докъде си планувал да стигнеш.

Като малка Пиронкова е поискала да бъде добра тенисистка. Седнала е със своите родители и е начертала план за действие, който да я изведе до орбитата на добрия тенис.

Сигурно тогава титла от WTA турнир и се е струвало, като сън, но ето че почти 20 години по-късно сънят вече е реалност.

Разбира се пътят никога не е лесен.

Понякога е нужно да се калиш в сняг и дъжд като си малък, тъй като просто условия липсват.

Понякога е нужно да се разделиш с важна семейна ценност, за да имаш пари да финансираш участието си в турнир или да платиш екипировката си.

Понякога е нужно да се изправиш пред най-големите си страхове, за да продължиш напред.

Никога, обаче няма да стигнеш дотам, докъде не искаш да стигнеш. Затова постави си точните за теб цели, направи си план и работи върху изпълнението му.

Рано или късно добрия план ще даде нужните за теб резултати и точно затова в началото винаги имай предвид края.

Урок номер 8 – Никога не казвай Никога!

Когато някои родни специалисти в края на мин. година споделиха, че Цветана Пиронкова е свършила с големия тенис, на нея не и остана нищо друго, освен да ги опровергае.

Когато на теб някой ти казва, че за нищо не ставаш, на теб не ти остава нищо друго, освен да им натриеш носовете.

Затова никога не казвай никога, тъй като никога не е късно да бъдеш победител.

Просто трябва да го поискаш силно, да работиш здраво и да покажеш най-доброто от себе си тогава, когато това е нужно.

цветана пиронкова

Блгагодарим ти Цвети Пиронкова за отличните мигове изпълнени с ендорфини. Благодарим ти и за важните уроци, които ни предаде. Не ни остава нищо друго, освен да вземем пример.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак