Визуализирай успеха ако искаш да се провалиш!

Или защо положителната визуализация може да не дава резултат, когато става въпрос за вашият успех?

Преди да започна по същество тази статия, искам да отбележа, че в този сайт не бива да възприемате статиите като манна небесна и да приемате всичко за чиста монета на всяка цена/вероятно не го и правите/.

И все пак имам предвид, че тук се стремя да ви предложа съдържание, което смятам, че би могло да ви е интересно и полезно, но това не означава на всяка цена, че е вярно.

Сигурен съм че читателите на lifehack.bg са доста интелигентни хора, за да преценят това сами. Прав съм, нали?

Точно затова по-надолу искам да изложа един може би противоречив въпрос на тема, която и друг път сме засягали тук, но в една противоположна посока. Изводите ще си ги направите сами. Сами ще прецените, кое работи за вас и кое не.

позитивна визуализация
помага ли ни позитивната визуализация?

Та това, за което говоря е визуализацията като начин за постигане на успех. Някои казват, че е ключът към успеха, но други смятат, че това изобщо не е така. До сега сме разглеждали първата гледна точка, нека сега видим и втората…

Ако сте обърнали някакво внимание т.нар. self help индустрия /ако четете този сайт със сигурност добре я познавате/от дълги години вероятно знаете, че „положителната визуализация“ е търговска марка с много различни вариации и част от най-добрите практики за постигане на успех.

Какво би могло да бъде по-просто от това за възприемане, не мислите ли? За да успее, човек трябва да визуализира постигането на успеха и обектите на своите желания.

Малцина биха оспорили или биха били несъгласни с такава повърхностна логика.

Но би ли могло тази положителна визуализация да бъде нещо по-различно от красив мираж в книжарницата?

Въпреки, че го приемаме за вярно, трудно е да се каже как работи това на практика, ако изобщо работи!

Нека навлезем в най-новия кръг на научни изследвания, насочени към тестване на характера на селф хелп баналностите.

Изследователите Хедър Каппес и Габриел Оетинген са публикували в списанието Journal of Experimental Social Psychology свое изследване, което предполага че позитивната визуализация не само че не е ефективна, а дори, че е контра продуктивна за нашето развитие и успех.

Изследването

По време на курса от 4 експеримента, Каппес и Оетинген демонстрират, че магическите позитивни фантазии на успеха канализират енергия извън нивата на амбиция и мотивация. Когато си въобразяваме, че сме постигнали каквото искаме, нашите мозъци наистина си падат по този трик.

И вместо да съберем повече енергия да стигнем до там, където искаме във въображението си, ние неволно предизвикваме състояние на релаксация и отпуснатост в отговор, която имитира как ще се почувстваме, ако действително сме постигнали целта, обрисувана от нас във визуализацията ни.

Физиологично ние се плъзгаме удобно в нашите обувки, отпускаме се добре, понижаваме кръвното налягане, намаляваме сърдечната честота, всичко изглежда супер в света на успеха, който нашият мозък проектира в съзнанието ни.

Изследването разкрива, че колкото по спешна и неотложна е нуждата от успех, толкова по свита и ограничена положителна визуализация се получава.

положителна визуализация
дали позитивните картини в главата ни, допринасят за успеха ни?

Проучването показва още, че участниците, които визуализират положително се чувстват по-малко енергични от останалите в контролната група, а физиологичните тестове върху тях подкрепят тези техни твърдения.

Но ако не използвате тази хитрина на позитивната фантазия и визуализация за постигане на успех, как по добре бихте могли да използвате вашето въображение?

Каппес и Оетинген предлагат да опитаме критична визуализация, чрез която да си представим реалистични препятствия, нещо, което считаме за неуспех и други определено не толкова положителни фактори.

Дори да проваляме себе си в главата си, в цялата тази суровост, трябва да се напрегнем двойно, за да намерим възможния изход.

Така ставаме много по бдителни, а не отпуснати в плен на въображаемия си и нереален успех.

Колкото и странно да звучи, това проучване показва, че дори случайни дневни фантазии са по-добри от позитивната визуализация.

По ирония на съдбата, превключването в режим на положително фантазиране е най-ефективно, когато се нуждаем от намаляване на разхода на енергия в моментите, в които сме разтревожени и ни е налегнало безпокойство.

И това се оказва е доста по-добрия вариант за нас, да практикуваме този вид положителни фантазии именно в такива моменти.

В този случай, най-здравословно би било да отхвърлим огъня от повечето гориво, заредено от стрес и напрежение. И изглежда, че положителната визуализация е достоен и ефективен инструмент за правене на точно това в точно тези ситуации!

Естествено вие сами ще изберете дали да вярвате на това или не.  Всеки сам ще реши за себе си кое му помага по пътя му към личностно израстване и кое е не.

Защото както знаете, при изследванията има разлика между корелация и причинно-следствена връзка-ако ме разбирате какво искам да кажа!

Дали положителната визуализация ни е от полза или по скоро ни пречи аз не мога да кажа. Но мога да ви попитам какво мислите по въпроса.

Според вас тя помага ли в постигането на успех или просто ни кара да се чувстваме малко по-добре и нищо повече? Полетата за коментари са изцяло ваши…заповядайте!

в статията са използвани материали от научния раздел на Forbes

 •  
 •  
 •  
 • Отдавна е известно, че мислите ни притежават огромна сила. Те могат да се превръщат от дематериализирана, идеална информационна форма в материални вещи, предмети и структури. В енерго информатиката действа много прецизно космическият закон за подобието, в чиято основа лежи следната характеристика на торсионните полета: едноименните торсионни заряди (едноименните спинове – само десни или само леви) се привличат, а разноименните (ляво дясно) се отблъскват. Подобното се привлича от подобно. В съответствие с този закон мислите на всеки човек привличат своите подобия. Информационно-мисловните вълни на един човек притежават удивителното свойство при съответните условия да притеглят към себе си същите вълни на друг човек с приблизително еднаква дължина, честота, енергия и кодове. Нашият свят функционира според принципа на био резонанса и подобието. Например бандитите се събират в банди, писателите – в Съюз на писателите, художниците – в Съюза на художниците и т.н.
  Чрез своите желания, мисли, думи и действия човекът създава личното си енергийно-информационно пространство – рай или ад.
  Например стаята на актьора с многобройните снимки на филмови персонажи и кумири позволяват на стопанина й свободно да ги копира, да влиза в образите на героите си и така да повишава непрестанно актьорското си майсторство. Умението да се включва и да „влиза” в енергийно-информационните канали (полета) на другите хора му позволява да копира с лекота техните маниери, мимики, жестове, реч и поведение – такова е великото изкуство. Обстановката в работния кабинет на учения или в деловия офис на бизнесмена подсилва вдъхновението, научните открития, кариерата, успеха и благополучието – или обратно, привлича неуспеха и разорението – в зависимост от създаденото в тези помещения енергийно-информационно поле (съдържание). Днес мнозина отделят особено внимание на елементите на фън шуй. Енергийно-информационното поле на библиотеката създава особено концентрирано „Поле на знанието”, което спомага за постигането на мъдрост и гениалност.
  Картини с фантастични сюжети от бъдещето ще ни включат към тези енергии и ще ни устремят към него, давайки ни мощен допълнителен импулс и сили за осъществяване на желанията и мечтите ни.

 • Според мен положителната визуализация работи ,има смисъл да ѝ се отделя време.Обаче за да сработят нещата трябва да си повярваш наистина,докато това не стане част от теб и изградиш необходимото съзнание и още по-важно подсъзнание за успехи.Това дали нещо работи или не,зависи изцяло от нас самите!Да живее Лудогорец
  Благодаря,

 • Аз лично смятам, че голямата част от хората, които визуализират го правят позитивно, положително и ако не са учили психология и по точно посоченото изследване, падат в капана. Съгласен съм с излседването, донякъде. При мен визуализацията е постоянна и позитивна, води до желаните последици макар и бавно. Не смятам, че съм някакво изключение, но определено си играя надълбоко в биоса на компа нарчен човешки мозък … хич не знам дали се изразих разбрано …

  • Кирил, Благодаря ти за коментара

   според мен друга голяма част от хората автоматично визуализират неуспехи, провал, лоши неща – без да искат. Това е проблем!

   Продължавай да човъркаш, изрази се страхотно 😉

 • …тук се стремя да ви предложа съдържание, което смятам, че би могло да ви е интересно и полезно, но това не означава на всяка цена, че е вярно…

  С това си изречение малко не ми харесва…

  А сега по темата: Според вас тя помага ли в постигането на успех или просто ни кара да се чувстваме малко по-добре и нищо повече?

  Аз мисля че визуализацията е полезна както казахте за релаксация и мотивация, но трябва да знаем златното правило – „Без действие, няма прогрес!“ – в която и да е област, с изключение на психичното състояние. Когато сме в тежка депресия и преминаваме през тежък период, е хубаво да се визуализира и медитира.

  • Здравейте Мариян,

   с това изречение искам да кажа, че не бих твърдял за нищо написано тук, че е единствената истина, не бих могъл да си го позволя, но както и да е

   По темата: абсолютно споделям твоето мнение. За мотивация я използвам аз – къде искам да бъда и как да стигне, после гледам да спра да си фантазирам, а да свърша нещо 🙂

   Поздрави
   Христо

 • Обожавам да виждам в съзнанието си прекрасния начин, по който стават нещата 🙂
  На мен, лично, „доброто мислене“ със сигурност ми подобрява живота, увеличава потенциала ми и ми носи нови идеи. Всички сме наясно, че днес живеем както сме мислили вчера и утре ще живеем както мислим днес. Да, прав си също, че се изисква доста контрол над мислите и състоянието. Аз определено съм за положителната визуализация – светът е толкова обезсърчителен, а всеки се нуждае от подкрепа. Добре е да успяваме сами да си даваме кураж. А за релаксацията – спор няма. Това е прекрасен начин и е супер, ако го докараме до навик.
  Още веднъж, благодаря за знанието, което получих от тази твоя статия и коментарите, които инспирираш в нас, твоите читатели!

 • Съгласна съм, че положителната визуализация работи или поне за мен. Пробвала съм го доста пъти. Преди да се обадя по телефона за някаква работа се отпускам и си представям как съм се обадила и са ми отговорили положително и колко съм доволна, че съм свършила работа. С тази настройка звъня и до сега винаги ми е давала положителен резултат. Примерно. Има много похвати. Важно е какво си казваш по време на тази визуализация, защото ако е формулирано в бъдеще време, то там и ще си остане в бъдещето. И не с искам, а съм. Това са моите най-чести заподозрени. Както казваше една моя позната мисли в 3D. Освен време и място трябва и наблюдател, за да се случи. Наблюдавайки обстоятелствата около нас, ще видим точно какво сме си пожелали и как се случва то.

  • Дани благодаря ти за опита, който споделяш с нас. Доста любопитно! Но за това, за което говориш се иска голям самоконтрол, а точно такъв много от нас нямат, за съжаление! Поздравявам те, за метода и резултатите от позитивната визуализация 🙂

 • Аз лично не съм съгласен. Изследванията, особено в областта на спорта, показват плюсовете на визуализацята, там я наричат ментална тренировка. Установено е, че помага на елитни и бъдещи елитни спортисти да повишават нивото си на представяне и дори чрез менталната тренировка се укрепват нови неврони връзки в мозъка. Освен това позитивната визуализация може да се прави и писмено – 1 урок на Опра.
  Поздрави!

  • Благодаря ти за мнението Цветане 🙂 Да, и аз самия не един или два пъти съм срещал примери от спорта за плюсовете на позитивната визуализация и ги приемам. Според мен истината за всеки е различна, защото всеки живее в различни обстоятелства, среда и т.н. На мен лично позитивната визуализация ми носи най-вече отпускане и краткосрочна мотивация, но не съм се напъвал да си налагам да я практикувам, за да видя пълния и потенциал 🙂

   Поздрави 🙂

 • 🔘 За Нас

  🔘 За Реклама


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >
   

  Най-голямото намаление за годината! Вземи 50% отстъпка за най-желания абонамент научи повече