Умори ли се от ментори, лектори и семинари?

лектори ,семинари,ментори

Промяната няма да се случи ако чакаш някой друг човек или някой друг път. Ти си онзи, който чакаш. Ти си промяната, която търсиш.

Случва се някои хора да се разочароват от преживяването си с терапевт, консултант, коуч, семинар или каквото и да е свързано с личностно или бизнес израстване. Не става въпрос за някакви големи драми… никой не е излъган, на никой не му е промит мозъка или нещо такова. Просто взаимоотношенията не са се развили така, както участниците са планирали и в крайна сметка се чувстват разочаровани и отчаяни.

“Наистина мислех, че това е човекът, който ще ме отведе там, където искам да отида” са най-често чуваните думи след подобна среща.

Нормално е понякога да се разочароваме и отчайваме. Не по наша воля, всички ние донякъде сме зациклили в едно разбиране за бързи резултати, където всичко се случва с натискането на едно копче. И когато не получим моментален ефект от някое усилие или инвестиция, автоматично подсъзнателно го слагаме в графата “това не работи”.

И всичко само заради бомбардировките на Негитата*

*Негита – дума измислена от Иво Димитров по време на експедицията си в необятния свят на манипулативната информация, движен от страх и недостиг. Това са негативни източници на знания, чиято цел е да те разклатят психически и емоционално, за да правиш това, което ти казват “Купи това! Иди там! Избери това!”. Внушават и едно усещане за недостиг “Няма време. Изтича скоро. Последни бройки. Няма… няма….не стига… свършва…!”, с цел да нямаш шанс съзнателно и собственоръчно да вземеш информирано, рационално решение.

Повечето хора тръгват с презумпцията, че човекът, събитието, книгата или курса ще им реши проблема завинаги. Коренът на този изкуствено втълпен начин на възприятие присъства във всеки от нас до някаква степен. При някои повече, при други по-малко.

Разбирам! Както казах нормално е при днешните обстоятелства. Но това, че някой друг ни е подвел да вървим в грешна посока, не оправдава изборите ни от тук нататък, нали така.

Ще се опитам да го кажа, без да звучи високомерно или просто като поредната мотивационна лекция. Ще говоря самата истината:

ТИ си единственият човек, който може да те отведе там, където искаш да отидеш.

Не е гуру, учител, експерт, наставник, автор, оратор, шаман, или каквото и да е. Те едва ли биха направили подобно нещо за теб, дори да можеха. Разбира се, ще ти покажат готини неща, ще ти разкажат какво работи сега, ще ти дадат стимул и вдъхновение.

Ще се опитат да извадят от теб мотивация, яснота, увереност…

Могат да ти помогнат да държиш главата си вдигната и да върнеш фокуса си, когато започнеш да се отклоняваш от пътя. Но…..

…това, което повечето хора искат, просто не е правилно.

фитнес

Все едно да наемеш личен треньор по фитнес и той да прави коремни преси вместо теб. И накрая да се разочароваш, защото нямаш резултат.

Само като си представиш гледката и може да ти стане смешно.

Примера е много точен, макар и да не е толкова лесно съпоставим. Няма значение дали тренираме нашето тяло, ум или емоции, едно и също е. Просто начина на работа е различен и разбира се резултатите се появяват под различна форма след време. Лека-полека започваме да вземаме все по-осъзнати решения относно живота си, кариерата, взаимоотношения и т.н. Започваме да се допитваме до хора, които са посветили живота си в овладяването на специфични умения, които да са от полза на всеки един от нас.

Да, те Всички Са БЕЗПОЛЕЗНИ….

Освен ако не си човек, който е достатъчно осъзнат и решен, за да вкараш моментално в действие това, което научиш от тях. И тогава да се върнеш обратно на мястото, където срещна предизвикателствата, които са те накарали да потърсиш подкрепа и напътствия и просто да се справиш, чрез новите си знания, умения и инструменти.

Ако стоиш и чакаш да получиш някакво изключително просветление с фойерверки, светкавици и гръмотевици, преди действително да направиш нещо, ще си почакаш още доста дълго време – такова просто няма да има.

Всъщност, гениалните открития не са толкова впечатляващи, а самото осъзнаване е силно преувеличено, преживяването също. Това е още една причина поради, която смятаме, че не ни се получават нещата. Те се получават, но просто не покриват извънземните очаквания, които сме си изградили и за това почти никога не ги забелязваме.

И така си продължаваме всеки ден да поглъщаме огромни количества информация покрай безкрайното търсене в най-различни източници, оставяйки се на случайността да ни зашлеви с някакво грандиозно, умопомрачително откритие.

Всичко зависи от ТЕБ

Няма значение дали ще избереш бързия вариант да наемеш някой експерт да те образова и упъти или ще избереш бавния, да се ровиш в нета и в книги, за да откриеш решението. И в двата случая ТИ трябва да свършиш работатата, а именно – да приложиш наученото.


Много хора смятат, че просто не са открили правилния инструмент.

Ето къде грешат. Не е нужно да търсиш правилната книга или перфектния продукт, а да овладееш правилната нагласа и правилното действие за теб.

Представи си, че някой иска да направи изчистена коремна преса за лятото. Колко книги и продукти трябва да купи? За бога, лесно е! Просто остави вилицата и тичай няколко минути на ден. Тази формула е работела винаги и ще работи винаги. И дори да взимаш нещо допълнително, ти пак трябва да прилагаш тази практика. Това, което искам да постигна с тази статия е да ти покажа, че ти също можеш да вземеш осъзнато, информирано решение, без да си губиш времето катерейки грешната стена.

За тази цел има само 3 неща, които ти е необходимо да знаеш:

 1. Къде си сега?
 2. Къде искаш да отидеш?
 3. Как ще стигнеш до там?

Това са трите отговора, които трябва да имаш, за да се възползваш от всяка възможност и реално да усвоиш потенциала си, за да го впрегнеш да те закара там. Инвестирай време, внимание, усилия и пари, за да се образоваш. Знанието е единственото нещо, което можеш да си купиш, другите нужни ресурси са си в теб. Нито аз, нито някой друг може да ти даде отговорите на тези въпроси, но можем да ти помогнем да стигнеш до тях.

Трябва да работиш, за да научиш отговорите.

Те няма да дойдат от един обикновен разговор. Ще дойдат, когато седнеш и започнеш да работиш по твоята стратегия, по твоя план, по твоите желания, убеждения, страхове и т.н.

 • Правиш ли всичко възможно, за да разбереш тези отговори?
 • Готов ли си да изпробваш нещо ново?
 • Готов ли си да свършиш определена работа?
 • Готов ли си да платиш с пари, време, внимание и усилия, за да разбереш?

Ако не си готов, може би не заслужаваш да ги разбереш.

Ако предпочиташ да гледаш телевизия по 4 часа на ден или да се разсейваш с нещо друго толкова много време, може би не заслужаваш да живееш чудесен, спокоен и изпълнен с приключения живот. Може би не го искаш достатъчно силно.

Не може да вкарваш само един вид ресурс и да очакваш да поникне дърво.

 • Не става само с вода.
 • Не става само със семена.
 • Не става само с почва.
 • Не става само със слънце.

Трябват ти всички компоненти. Хубавото е, че и четирите можеш да ги намериш безплатно. Единственото, за което се налага да платиш е образованието, начина, ноу-хауто. И от теб вече се иска да инвестираш усилие. Докато обикаляш и търсиш магическата формула заедно с останалите 90% от населението, има едни 10%, които взимат тези формули, до които се докопват сега, в момента и правят истински магии с тях. Защо ли?

Защото влагат усилие. Влагат малко повече усилие от теб. Но и го влагат където трябва – тук и сега, а не в мисли за вчера и утре.

Размотаваш ли се очаквайки някой друг да ти оправи положението

Не се размотавай насам-натам, очаквайки някой друг да ти оправи положението

Това време отминава. Никой не може да те накара да направиш, каквото и да е. Няма смисъл да чакаш отнякъде да се появи великото просветление. Колкото по-бързо го осъзнаеш, толкова по-бързо ще ти се случат нещата. Експерт, семинар или книга могат да ти дадат яснота, план, стратегия, начин, инструмент, но ти трябва да приложиш наученото.

Не разчитай нещо да се случи. Случи го ти, сега.

Ти си единственият, който може да си “бие шута”. Ти си героя в твоя ден. Всеки ден.

Този, който трябва да ти бие шутове ще го намериш пред огледалото. Аз или някой друг и да те рита, ти пак ще си знаеш твоето. Случвало ли ти се е да искаш да накараш някой да се размърда? Да! И какво се случва? Знае си неговото, нали!


Ако смяташ да плащаш за съвети от коуч, ментор, семинари, книги или каквото и да е – направи го умно. Те са лост, който може да те изстреля много високо и много бързо, но трябва да подхождаш с правилната нагласа към подобни инструменти.

Ето кои хора успяват да извлекат максимума от тези инструменти: Хора, които искат да променят обстоятелствата и са готови да променят себе си, за да се случи това. Готови са да чуят нови идеи. Могат да прилагат, бързо. Те са изцяло за действие и резултати. Не правят излишни тридневни заседания за перфектната стратегия.

Говорят→ решават→ планират стъпките→ прилагат→ оценяват резултата

Ако резултата не е този, който искат, правят промени в плана и отново прилагат.

Така се работи. Сега остава да си изградиш правилна нагласа, за да имаш правилните действия, които да те заведат до желаните резултати.

Няма универсална нагласа.

Всеки има своя собствена уникална нагласа, която е в хармония с автентичния аз. Аз обаче не мога да ти кажа каква е твоята печеливша нагласа. Знаеш ли защо? Защото не те познавам. Не знам какъв човек си, какво работиш, какво продаваш, колко си сериозен и отдаден… Всъщност мога да ти дам формула, с която да стигнеш до твоите отговори, но ще трябва да свършиш адски много работа самостоятелно.

Ако си от тези, които обичат да работят ето:

 • Първо разбери твоята Мисия – Какво искаш?
 • После установи каква е твоята Мотивация – Защо го искаш?
 • След това изгради Сигурност (Увереност) – Как ще го постигнеш?

Отговори си на тези 3 въпроса и ще имаш онази неудържима сила по пътя към успеха си.

За да успееш да отговориш на тези три въпроса и с тяхна помощ да придобиеш онази правилна нагласа, която води до правилните действия, трябва да вкараш определени ресурси. Тук обаче ще те върна в основите, защото те са най-пренебрегвани, а знаем, че ако искаме да се справим с нещо отиваме при корените.

Нека видим кои са тези основни ресурси:

 • Време – единствения изчерпаем ресурс. За това той ти е най-ценен.
 • Внимание – винаги го има в точно определено количество, просто зависи къде е насочено.
 • Пари – винаги се намират, когато имаш нужда. Те всъщност не са проблем.
 • Усилие – това вече е ключовата дума. От теб зависи колко усилие ще вложиш. Ти контролираш количеството.

От теб зависи как ще използваш тези ресурси.

Можеш да ги инвестираш единствено в себе си, като така ще изразходиш най-много от най-ценния си ресурс, а именно времето. И колкото по-малка ти е инвестицията от внимание, пари и усилие, толкова повече време ще ти коства.

А можеш и да инвестираш част от всичките си ресурси в други хора, които ще те образоват, напътстват и вдъхновяват. Така ще си спечелиш време.

Предупреждавам: Трябва да вникнеш дълбоко в себе си, за да извадиш онези отговори за мисия, мотивация и сигурност, които ще те запалят така, че да нямаш нужда от външни източници за мотивация и увереност. Приготви се за усилен труд.

Няма такова нещо, като “без усилие”

Не и в началния стадии, на каквото и да е. Тези, които правят нещата “без усилие” се наричат майстори. А за достигане на началното ниво на майсторство, са ти нужни или 10 000 часа или 7 години практика върху едно нещо.

Просто е, но НЕ Е ЛЕСНО!

Всички знаем, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Всички знаем, че отстрани изглежда по-лесно, отколкото всъщност е. Всички знаем, че за да станат нещата, трябва да сме онзи, който прави, а не онзи, който гледа отстрани.

Защо обаче не го правим?

Защото краткосрочната болка от усилието към успеха често се възприема, като по-лошо от дългосрочната болка на посредствеността.

Страх ни е, че ако се напънем здраво сега, после няма да си е заслужавало усилието. За това по-добре да си страдаме по мъничко дълго време, отколкото за кратко, но много силно. Усилието води до автентичност. Без усилие се обричаш на посредственост.

 • Всички можем да бъдем лоши. Трудното е да успееш с добро.
 • Всички можем да изключим чувствата си. Трудното е да ги овладееш и използваш.
 • Всичко можем да се отказваме. Трудното е да продължиш, въпреки всичко.
 • Лесно е да живееш посредствен живот. Трудно е да се постигне успешен живот…
 • Всички можем да бягаме. Трудното е да останеш на едно място, когато всичко сякаш ще се сгромоляса

Това е пътя и интересното е, че всички го знаем, въпреки че продължаваме да се оглеждаме за бързото решение. Колкото повече се оглеждаш за лесния път, толкова повече време губиш в грешната посока. Губиш време в скачане от едно решение на друго.

Това означава да си опрял стълбата на грешната стена – няма значение колко усилия ще хвърлиш да се изкачиш, ти все ще стигнеш на грешното място. За това здравата работа в началото включва да опознаеш себе си и нуждите си, за да разбереш коя е твоята стена.

Трудно е, но само така ще може да се увериш, че когато положиш онези последващи усилия, те няма да са напразни и ще са изцяло в правилна посока.

ТИ си единственият човек, който може да те отведе там, където искаш да отидеш

ТИ си единственият човек, който може да те отведе там, където искаш да отидеш

Така че, ако продължаваш да купуваш съвети, без да вложиш последователни усилия в прилагане на това, на което са те научили, няма да успееш.  Но ако решиш да издържиш на краткосрочния дискомфорт, което идва от стъпването извън зоната на комфорт и действително работиш, като луд за известно време в правилната посока, ти ще отидеш до мястото, където искаш да отидеш. Всички консултанти, терапевти, автори, ментори, семинари и т.н., могат да ти дадат колата, така да се каже.

Заедно с теб стъпка по стъпка могат да начертаят картата. Ти обаче трябва да се качиш в нея, да натиснеш газта, да я подкараш към целта, следвайки картата.

Тяхната работа не е да направят живота по-лесен за теб. Тяхната работа е да направят теб по-силен за него.

Те могат да ти помогнат да вземеш образовано решение, за да инвестираш твоите усилия на правилното място и в крайна сметка да не изгубиш времето си. Спри да пестиш от неизчерпаемите ресурси и започни да цениш единствения си ограничен източник на сила.


Моето предизвикателство към теб сега е да извадиш всички захвърлени в ъгъла курсове и всички бележки, които имаш покрай тях. Прегледай ги отново! Ако нещо в тях резонира с теб, просто си го постави на дневен ред, прилагай го и го овладей. Успехът не се определя от това колко книги са минали през ръцете ти, на колко курса е била твоята особа и колко решения си “тествал”, а ако колко от тях си успял да усвоиш и приложиш.

Интересен факт: Знаеш ли, че 4 часа на ден в разсейване за 10 години прави общо 14 600 часа. Ако един обикновен човек, който е добър в работата си изкарва по 60лв. на ден за 8 часа работа, значи той взима по 7,50 на час. Излиза, че разсейването му коства 109 500лв. или около 3,333… години плътно свободно време, което можеше да инвестира, в каквото си поиска. Какво ли може да постигне човек с толкова свободно време? И все пак прави разликата: Разсейването и почивката са две напълно различни неща.

Ако си от онези 90% връщай се пред телевизора или към другото ти любимо разсейващо занимание, че доста време имаш за губене. Ако си от онези 10%, знаеш какво да направиш.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: