Който търси, намира или кой е най-лесният начин да вкарате живота си в релси

релси ,живот

Какво ви пречи да постигнете успех? Какво ви пречи да се чувствате добре? Нека видим…

Отворете един word-овски файл и запишете отговорите на тези въпроси, защото днес ще откриете как да преодолеете тези пречки, как да промените себе си и света, за да се чувствате добре и как да синхронизирате събитията с волята си. Запишете си всичко, за да не пропуснете да решите някое от терзанията си.

Ако се чудите защо съм толкова смел в думите си, то е защото не аз ви гарантирам решение на проблемите, а един древен и неотменим закон на вселената. Той е толкова простичък и толкова банален, че вероятно ще завъртите очи с досада, когато ви го кажа. Въпреки това продължете да четете статията, защото в нея обяснявам как да го изпълните така, че да имате живота, който заслужавате.

Законът е извлечен от Библията и гласи: Който търси, намира.

Това е семпъл, но много мощен принцип, който е способен да ви разтърси и изстреля високо, стига да знаете как да го изпълните. Но преди да ви кажа вълшебната формула за живот-мечта, нека напиша няколко реда за това какво означава да търсиш, за да сме на една вълна…

 • Да търсиш означава да си задаваш въпроси

На всеки му се е случвало да забрави къде си е оставил ключовете. Какво правим в такъв момент? Ами, питаме се: „Къде ли може да съм ги оставил?“ След като се сетим за някое възможно място, например на масата в кухнята, отиваме и проверяваме там. Т.е. процесът на търсене започва със задаване на въпрос.

Бързо давам и друг пример. Да кажем, че обожавате да си карате колелото в прохладните юлски утрини, но тази сутрин забелязвате, че гумите са му меки… Какво правите? Ами, задавате си въпроса: „Как да ги напомпам?“  След това се сещате, че в кварталната бензиностанция има компресор за гуми и решавате да отидете.

Мога да продължа с примерите до безкрай, защото търсенето на решение на всяка една задача започва със задаване на въпроси. Така работи човешкия мозък. Така се търси.  И понеже този, който търси, намира, следователно този, който задава въпроси – получава отговори.

Но задаването на въпроси е не само първата стъпка за решаването на всяка задача, то е и критична стъпка, защото онзи, който не пита, той не забелязва отговорите… Дори и те да са му на тепсия пред него. Той просто не знае, че търси точно тях и затова ги подминава. Ето защо е адски важно да си задавате въпроси.


Вижте още и19 провокиращи мисълта въпроси  icon-external-link 


 • Вълшебна формула за живот-мечта

В следващите няколко реда ще ви представя моята формула, чрез която се предвижвам напред и нагоре към живота на мечтите ми.  Надявам се и на вас да ви е толкова полезна, колкото е полезна и на мен.

Тя се състои само от 5 стъпки:

 1. Направете си списък със задачите
 2. Подредете ги от лесните към по-трудните
 3. Превърнете желанията/трудностите си във въпроси
 4. Отговорете на въпросите, за да очертаете възможните решения
 5. Изберете решение и се концентрирайте върху него

Нека разгледаме отделните стъпки по-подробно.

 • Направете си списък с проблемите

Ако ме познавахте добре, щяхте да се учудите, че ви казвам да направите списък с належащите ви задачи, понеже аз съм почитател на позитивното мислене. Но ако се потопите във философията на позитивизма, ще разберете, че той няма нищо общо със самозаблудите и бягството от реалността.

Всъщност, пътят на позитивното мислене започва именно с очертаване на личните терзания, защото няма как да живееш добре, ако ги избягваш и игнорираш. Трябва да ги решаваш. Избройте всички пречки и трудности, за които се сетите. Малки и големи. Досадни или пък тежки. Избройте ги всичките.

Важно е да отбележа, че изработката на този списък не е еднократна задача, а трябва да го допълвате всеки път, когато нещо ви спира или тормози в живота.

 • Подредете проблемите от по-лесните към по-тежките

Това е важна стъпка, понеже трябва да започнете да преодолявате първо по-лесните пречки. Този подход ви гарантира три неща:

 1. Ще изпробвате формулата ми, без да инвестирате много време и усилия
 2. Ще забележите, че дори решаването на лесни задачи носи добра доза облекчение
 3. Успехът с лесните затруднения ще ви амбицира за по-тежките
 • Превърнете проблемите си във въпроси

Тази стъпка е лесна. Просто си записвате положителен въпрос срещу всяка една трудност.

Ако например не ви достигат парите и сте си записали във файла проблем „Не ми стигат парите“, тогава си задайте въпроса „Как да спечеля повече пари?“


Вижте още и Откритието на д-р Пол Маккена за парите няма да изненада никого…….., но повярвайте ми – брилянтно е!


 • Отговорете на въпросите, за да очертаете възможните решения

Ако сте си задали въпрос „Как да спечеля повече пари?“, тогава ето някои от възможните отговори:

 1. Като поискам повишение на заплатата
 2. Като си сменя работата
 3. Като започна втора работа
 4. Като завъртя собствен бизнес
 5. Като пусна тото

Тази стъпка невинаги е лесна. При някои въпроси ще ви се наложи да направите проучване в Интернет и да прочетете доста статии и други материали, за да стигнете до дълъг списък с възможни отговори. Важното е да задълбаете в материята и да не се отказвате, докато не почувствате, че няма смисъл от повече ровене.

Не се отчайвайте, ако не намерите веднага отговорите.

Самият факт, че сте си задали въпроса, че сте мислили за него и че сте направили проучване вече работи за вас с пълна сила. Вие сте захранили подсъзнанието си с необходимото желание и информация, за да решите проблема и  подсъзнанието ви, като ваш партньор, рано или късно ще ви даде верните отговори.

 • Изберете решение и се концентрирайте върху него

Преценете добре всеки един от изброените отговори и решете в каква степен представляват постижимо решение на проблема ви.  Колко време и усилия сте готови да отделите за работа по това или онова решение?  Колко сте готови да прочетете и научите? Колко сте готови да рискувате?

След като изберете конкретно решение, научете всичко възможно за него.

Задайте си отново въпроси – как, защо, какво, къде,  кога, колко, кой .  Използвайте за проучването си Интернет и градската библиотека. Запишете се на курсове…  Дявол да го вземе, ако трябва влезте в университет! Животът е твърде кратък, за да си позволите да отлагате или подминавате щастието си.

Вижте още и → Безотказната система на Уилям Стоун

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: