Безотказната система за успех на Уилям Стоун

успех,Уилям Стоун,ноу хау

Каква е тайната на успелите? Къде е разковничето?

Вероятно тези въпроси нямат еднозначен отговор. Ако тръгнете да разпитвате хората, колкото човека спрете, толкова различни отговора ще получите.  И всичките ще са правилни. Всичките ще отразяват някаква частичка от необозримата реалност, която е там – съществува, видяна е и затова се е превърнала в греда в окото на запитания.


Днес искам да ви запозная с гледната точка на Уилям Клемент Стоун. Мир на праха му, той е прочут търговец на застрахователни полици, който е оставил след себе си компания с активи от няколко милиарда долара. Ако търсите човек, който е започнал от дъното и е достигнал върховете на Олимп, то в негово лице ще откриете добър пример.

Но няма да се впускам в анализ на автобиографията му, макар че има много какво да се научи от нея. Ще пиша за безотказната му система за успех, която той оставя за наследство на всички хора, борещи се да преуспеят в живота. И тя наистина работи безотказно, защото систематизира в прости думи неотменимите закони на вселената.

Ако потърсите в Google  за W. Clement Stone, ще разберете, че той е търговец с несметни богатства. Несметни богатства, защото освен огромни финанси, той е разполагал и с безкрайна вяра в Бога, с прекрасно семейство, с безценни таланти да общува и продава и с неутолимо желание да промени света към по-добро.

Освен това Stone е верен фен на философията на Наполеон Хил (Мисли и забогатявай) и в по-късните си години самият той става автор на книги за самоусъвършенстване, някои от които са написани в съавторство с Хил. Именно в едно от тези произведения (Success System That Never Fails) прочетох за безотказната му система за успех.

Тя ме изуми с простотата си. Докато четях за нея, в главата ми се въртеше: „Това е злато! Това ще ми помогне да постигна целите си.“

Колкото повече жадно поглъщах написаното, толкова повече разбирах, че тази система не ми обещаваше успех от днес за утре, но ме натоварваше и с допълнителни отговорности. Последното ме накара още по-силно да вярвам, че съм попаднал на ценна находка.

[su_dropcap style=”flat” size=”4″]Щ[/su_dropcap]е ви разкажа за безотказната система, пречупвайки я през собствения ми мироглед и опит. Това е подходът и на самият W. Clement Stone, който я вплита в автобиографията си. Разбира се, оригиналът си е оригинал и ако се запалите по идеята, непременно си намерете книгата му.

Горещо я препоръчвам!

Безотказната система за успех на Уилям Стоун е изградена от два основни принципа и три стъпки, които да предприемате отново и отново, докато не постигнете целите си.

Първият принцип, които винаги трябва да съблюдавате гласи:

„Прави на другите само това, което ти би позволил те да правят на теб“.

Този принцип е известен още като „Златното правило“ и е извлечен директно от Библията. Смятам, че той говори сам за себе си и няма да се впускам в тежки екзистенциални анализи, а бързо ще премина към следващия → Вторият принцип гласи:

„Никога не се отказвай. Опитвай отново и отново, и отново, защото успехът се постига от онези, които се стремят към него.“

Това правило е малко по-мъгливо, но и неговото обяснение е простичко.

Когато не се плашите от провалите си и не позволявате те да ви обезсърчат, когато опитвате отново и отново, то при всеки следващ опит знаете кое е сработило и кое не при миналия, а това ви позволява да правите само онова, което ви доближава до целта.

Така ставате по-ефективни, а това рано или късно ще ви донесе успех там, където се изявявате.


Ролята на тези два принципа е да ви дадат здрава опора при изпълнението на трите стъпки на системата. Имате нужда от тях, защото стъпките изискват усилия и време, през което може да претърпите временни неуспехи и заради тях да решите да се откажете или по-лошото – да се отклоните по черните пътища.

А ето и самите стъпки:

  • Създайте и поддържайте в себе си ентусиазъм (Inspiration for Action)
  • Придобивайте колкото се може повече знания за дейността (Activity knowledge)
  • Винаги се стремете да прилагате наученото, за да натрупате ноу-хау (Know-how)

Това е. Не е ли семпло?

Нека разгледаме отделните стъпки по-подробно…

Създайте и поддържайте в себе си ентусиазъм

Случвало ли ви се е да вършите нещо без желание? Бас държа, че да.

Тогава знаете колко е тегаво да постигнете какъвто и да е задоволителен резултат, когато не ви изпълва сладката енергия на ентусиазма.

Лошото при ентусиазма е, че не се задържа дълго, ако не полагате усилия да го поддържате. Много хора страдат от това, а то всъщност е лесно да се задържи. Цаката е да мислите за крайният резултат, а не за процеса, през който преминавате, за да го постигнете.

При мен ентусиазма постоянно тлее в тялото ми благодарение на списъците, които си правя и си чета постоянно. Имам списък с десет неща, заради които си струва да се живее. Имам списък с десет удоволствия, които ми носи професията.

Имам списък с десет причини, клиентите да предпочитат моите услуги и т.н.  Освен това имам уърдовски файл от 7 страници, в който съм описал в детайли какво искам и как си представям идеалния живот.

Само да усетя нотка отегчение и отварям някой от тези списъци.

Друго нещо, което ме зарежда с енергия са мотивационните книги и историите на успелите хора.

Придобивайте колкото се може повече знания за дейността

You don`t always get what you expect unless you inspect. – Уилям Клемент Стоун

Това се постига с много четене на книги, учебници, блогове, новини, доклади и научни статии, свързани с дейността, в която искате да успеете. Няма как да се мине без това.

Тук сигурно студентите на университета „Живот“ ще подскочат и ще изсъскат, че няма полза от четенето на суха теория. Обаче истината е, че за това, което можете да научите от половин книга, може да не ви стигнат и два живота, за да го научите от опит и обратното.

Писаното слово е най-добрия начин за предаване и попиване на големи обеми знание, което си е осмислен и записан опит.

Аз лично гледам да изчитам всичко за копирайтинг (занаята ми), което ми попадне и смея да твърдя, че съм научил адски много техники и тънкости. Такива, които се научават след 20, 30 или 40 години практика.

Стремете да прилагате наученото, за да натрупате ноу-хау

Практиката и теорията вървят ръка за ръка. Какъв е смисълът от знанието, ако не го прилагате и то не улеснява ежедневието ви.

Освен това разликата между аматьора и майстора са годините прекарани в усвояване на безбройните детайли, които няма как да намерят мястото си на хартия.

Придобиването на ноу-хау е ключова стъпка по пътя ви към успеха. Трудно ще го усвоите, ако не действате, ако не вършите, ако не опитвате отново и отново, докато не започнете да постигате желаните резултати. А когато ги постигнете, просто повторете, за да ги умножите …


Това накратко е безотказната система за успех на W. Clement Stone. Дано с този пост да съм ви вдъхновил да я приложите сами и да се убедите в нейната ефективност. Тя извира от знанията и опита не един извънредно успял човек и аз вярвам, че няма да ви разочарова.

stoneБъди внимателен с околната среда, която си избираш, защото рано или късно тя ще те оформи. Бъди внимателен с приятелите, които си избираш, защото рано или късно ще заприличаш на тях. – Уилям Стоун

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: