Социален IDIOT ли си?

Бележка: IDIOT – Impulsive Digital Isolationist Obsessive Tendencies

Живеем в свят, в който намиращата се навсякъде около нас дигитална информация под формата на текст, видео, изображения и т.н. играе важна роля за това да ни помага да решим как да реагираме, да взаимодействаме и да се свързваме с останалите, както и да разбираме как стои нашия образ в очите на другите.

Нека поясня – в нашето съвремие хората, които използваме редовно интернет, често изпадаме в т.нар. състояние „дефицит на вниманието„, благодарение на хилядите заглавия, снимки, видео, минаващи през все по-празния ни  и изпълнен с нищо поглед.

Ако се потопите по-дълбоко в тази тема и я проучите ще разберете, че това всъщност не е някакво ново, модерно състояние, а диагноза присъща и на някои от най-креативните и съзидателни хора в нашата история, които също са страдали от разстройство на вниманието – Айнщайн, ван Гог, Пикасо, Хемингуей, Майкъл Джордан, Спилбърг – определено сме в добра компания….

Вероятно, на много от нас ни харесва да си представяме, че сме част от културното, интернет общество, заровени в мрежата, вярвайки, че имаме „основателна“ причина да не се откъсваме от компютъра, защото това е свързано с работата ни.

Но когато реалността ни срита по задниците, ще осъзнаем рано или късно, че важността на това поведение е значително надценена от гледна точка на професионалната ни, дори лична позиция в живота.

В този смисъл, ние определено се нуждаем от нов, осъзнат поглед, от средство, което да ни събуди и да ни възвърне отново вниманието към онзи другият – истински живот!

***

Ако сте от хората, които често пътуват, ако сте от онези, които прекарва голяма част от времето си по жп гари, летища, автобусни спирки, ако често ви се налага да сте на различни публични места, може спокойно да наблюдавате поведението на хората.

И ако го направите, съзнателно ще се заинтригувате и дори ще се обезпокоите от тяхната /включително и моята/ зависимост от цифрово-дигиталните устройства.

Дигитална изолираност и обсебване от цифровите технологии?

социален IDIOT-изъм
Не гледай тъпо! И ти си вземи таблет и се зомбирай…

Изглежда, че където и да отидем, хората непрекъснато консумират каквото се сетят през техния смартфон, включително изпращане на съобщения, разговори, игри, както и действия свързани със социалните мрежи описани с новопоявилите се глаголи Instagraming, tweeting, Facebooking и т.н. Следващият път, когато посетите някое заведение, огледайте се и вижте колко от хората в събралите се групи по масите се ровят в телефона си, вместо да говорят помежду си? Следващият път, когато излезете с вашите приятели пребройте колко пъти проверяват фейсбука си, пишат смс-и или правят нещо друго със своите телефони, вместо да ви обърнат внимание.

За съжаление /ако поне вие имате волята да се огледате съзнателно около другите/ ще забележите, че всеки е навел глава, натискайки върху клавишите на нещо дигитално и ако сега преувеличавам, то тенденцията, която се налага със сигурност ще ме подкрепи много скоро. В съвременния свят, състоянието на страх, мания и загуба от това да останем без умния си телефон си има даже и име – Номофобия (No-mobile-phobia) – термин измислен от учени във Великобритания през 2008г.

Тази нарастваща зависимост и пристрастяване към таблети, телефони и други дигитални устройства много наподобява пристрастяването към някои психотропни вещества, както и други нездравословни интровертни поведения. Според проучване на Baylor University публикуване в списанието „Поведенчески зависимости“ /Behavioral Addictions/ се разкрива, че импулсивността, егоцентризма и материализма са основни движещи сили при използването на смартфон и текстови съобщения под формата на чат.

Да, превърнали сме се в социални IDIOT-и!

дефицит на внимание
Сбирщина от социални IDIOT-и! Нещо тук не е наред….

Двойките по-скоро си разменят дигитални съобщения, отколкото да разговарят помежду си. Хората все повече избягват контакта очи в очи с останалите, а голяма част от младото поколение изпитват затруднение да водят разговор и да се концентрират, изправени срещу съзнание от плът и кръв за повече от няколко минути – предпочитат да говорят с другите по телефона или да си чатят. От всичко това става съвсем ясно /поне за мен/, че се  превръщаме в едно общество от IDIOT-и (Impulsive Digital Isolationist Obsessive Tendencies), разсейвани от технологиите и почти изключени от нашите първични, нормални и все по-ценни човешки взаимоотношения. Някак си заблуждаваме себе си, че импулсивните, егоцентрични, повърхностни дигитални връзки са по-добри, отколкото  човешкия облик на разговорите и контактите лице в лице.

Какво причинява интернет на нашия мозък и поведение?

Книгата The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brain от Николас Кар описва едно и също явление. Според Кар, интернет е система, чиято основни странични ефекти са предназначени основно за насърчаване на разсейване от същественото.

Когато четете книга, вие се потапяте в нея, съсредоточавате се върху сюжета – там няма нищо друго, освен следващата страница…

Докато четенето или по-скоро сканирането в интернет е съвсем друг въпрос.

Там мозъка постоянно превключва от задача в задача, благодарение на всички отвличащи вниманието неща и на цялата лавина от информация, която преминава пред очите ви. В тази връзка ще призная, че докато пиша тази статия, неколкократно залитах и към някои други активности в препълнения ми с отворени табове браузър, включващи разбира се задължителната проверка на социалните мрежи.

Всичко това определено е доказателство, че и аз съм неизменна част от хората страдащи от тежка форма на IDIOT-изъм!

Предупредителни сигнали – превръщате ли се в IDIOT?

Замислете се за една минута върху съдържанието на един ваш ден, обърнете внимание на поведението си, зависимостта и натрапчивото използване на телефон или таблет. Ако непрекъснато попадате в повече от една от изброените по-долу ситуации, имате голям шанс вече да сте или съвсем скоро да се превърнете в пълен социален IDIOT! Да видим:

 • Проверявате ли мейла си през телефона, когато си легнете в леглото?
 • Вземате ли телефона или таблета си в банята или тоалетната?
 • Използвате ли смартфона си за ровене в социалните мрежи докато карате?
 • Докато сте пред дигитално устройство с интернет прескачате ли между мейла си, новините, проекта, върху който работите, документи, Facebook, Instagram, или Twitter?
 • По време на вечеря със семейството, смартфона стои ли на масата?
 • Проверявате ли през 5 секунди за нови съобщения, like-ове и статии?
 • Когато вечеряте навън, правите ли снимки на това, с което се храните, след което го публикувате веднага?
 • По време на среща с някого, прекарвате ли доста време в ровене в таблета си, вместо да се фокусирате върху събеседника си?

5 простички съвета за имунизация от състоянието IDIOT!

 1. Поне за 1 час през деня изключете телефона си – какво толкова може да стане
 2. Изключете се напълно от мрежата поне за един ден през седмицата
 3. Ако сте в среща – изключете си шибания телефон
 4. Ако вечеряте със семейството си или приятели, изключете си телефона
 5. Стойте далеч от Фейсбук, докато шофирате!

Е, страдате ли от този вид IDIOT-изъм?


Вижте още по темата и → Премини в режим OFFLINE-всяка една неделя!

Не пропускай и:

Остави коментар

21 Коментара към "Социален IDIOT ли си?"

avatar
Сортирай по::   нови | стари | харесвани
Таня Катева
Гост
Таня Катева
Точно в целта! Сърцето ми се свива, особено когато в градски транспорт погледа ми попадне върху младо семейство, седят си тримата, майка,татко и детето на около 4-6 годинки и всеки от тях забол глава в телефона. Във века на комуникациите хората все по-малко общуват истински помежду си. Това определено е вид зависимост и заболяване. Да, новите технологии са ни нужни, те обогатяват живота ни, но нека не им позволяваме и да го контролират. Радвам се, че не страдам от този вид идиотизъм. Част от околните ни смятат за не съвсем в ред :), защото сме в състояние да грабнем фотоапаратите… Read more »
lifehackerbg.com
Гост

И е зависимост и идиотизъм, понякога и необходимост (налага ми се да проверявам фен страниците, за които работя през телефона доста често), но не води към нищо добро това забиване на главата в земята!

Guest
Гост

Поредната силна статия! 🙂
Твърде ясно и очевидно, но трудно за признаване е,че масово сме идиоти … 😀

lifehackerbg.com
Гост

Не ни е читава работата 🙂 Благодаря за коментара 🙂

Veselina Ilieva
Гост

Даже скоро имах сън, чието съдържание виждах под формата на имена на приятели падащи отгоре надолу и под тях снимки и видеа. Явно съм прекалила с ФБ въпросната вечер:)

lifehackerbg.com
Гост

Да отидеш и да изгледаш залеза Веси 🙂

Veselina Ilieva
Гост

Само на един въпрос отговорих с не и то защото не шофирам, хаха. Тъкмо днес си мислех, че не се сещам кога за последно съм гледала залеза.

дан40
Гост

Кви млади? Приятелката ми предпочита да комуникира само по телефона. Нямала време кога да седне лице в лице. Докато е на работа, докато шофира, докато е навън с детето. Все по-телефона. Все джитка в него. Имах една такава бивша… излизаме на среща: Аз, тя и още 700 човека в нета!
Жени, вземете се в ръце, да не ви счупим ръцете.
Просто исках анонимно да си споделя мъката…. 🙁

lifehackerbg.com
Гост

За съжаление не си сам приятел…И мъже има такива в интерес на истината!

Емил Георгиев
Гост
Емил Георгиев

Прекалено много станаха хората, които не се отделят от телефоните си дори, когато са излезли „на по бира“ с приятели. Много неща се променят и дори някои хора да не го признават, променят се към по-лошо. Комуникацията очи в очи става все по-трудна. Най-вече младите, както сам отбеляза, почти не изпускат мобилните устройства от ръцете си. Причина за това са и родителите, които им купуват подобни „играчки“, но това е отделна тема. Браво за статията, много ми хареса. Според мен не е „пресолена“ и съветите в края са чудесни 😉

lifehackerbg.com
Гост

Обобщението, което си направил Емо е точно онова, което исках да кажа и аз. Затова и няма как да не се съглася с коментара ти. Свидетел съм, и то доста пъти, как на току що проходили деца им се купуват таблети, защото игрите в тях ги занимавали – така родителя се отървава меко казано от задължението да се занимава с детето си, което си играе само с мобилното устройство. Всичко това води и до проблемите, за които говориш.

Благодаря и Поздрави
Христо

NikolaiMinev
Гост
Ето че попадам тук (отново в „нетехничарска“ статия! :-)) директно от мейл клиента, заинтригува от коментарите. => „Докато сте пред дигитално устройство с интернет прескачате ли между мейла си, новините, проекта, върху който работите, документи, Facebook, Instagram, или Twitter?…“ (Благодаря ти, Disqus! :-)) Позачетох се, и ми се струва, че леееко са посгъстени боите/попресолена манджата… Нормално е новите неща (докато са новички, лъскави и неопознати) да се (по)радват на повече внимание. Нека си представим следната ситуация. Масовият печат току що е станал общодостъпен. Лавина от вестници и списания залива жадния за информация потребител… …И, бааам!… Назидателно вирнат показалец на блюстителите… Read more »
lifehackerbg.com
Гост

Хаха, знаех си че четеш некролозите :)))

Майтапа настрана,

Ники, да знаеш, че много ценя различното ти мнение и това, че често обогатяваш статиите с него. Благодаря ти за времето, което отделяш, предполагам си доста зает.

Та на въпроса: може би малко съм посолил повечко манджата, но ако оставим новите неща и реакцията ни спрямо тях – виж младежите как не си вдигат главата от смартфоните си. Дори деца по на 2-3 години бягат по дворовете със забита глава в телефон или таблет 🙂

NikolaiMinev
Гост
Е-ми, естествено че некролозите… „Запознанства“ и „Той и тя“ ли да напиша? Ами ако и жена ми чете LH?!… 😀 По принцип, визирах съименника Кар, когото си цитирал. Ама нали си си чувствителен… Пак се засегна (лично). 😀 Но и аз съм попресолил с „пресоляването“ и си го взимам назад. (Другото обаче си остава.) Не зная как е по нашенско, но по нашенско (:-D) пазарът е залят с детски таблети. Деца, дето още не могат да ходят и да говорят, тъчват, слайдват и тапват със завидна ловкост и съобразителност. 😉 (И за да не оставя и своето магаре в калта,… Read more »
lifehackerbg.com
Гост

Абе стига глупости, засегнал съм се бил 🙂 Онзи ден гледах някъде за гривна, която прожектира екран на китката ти – малко в повече ми идва, но и да ми идва и да не ми идва ще си навлизат новите технологии все повече, факт 🙂

NikolaiMinev
Гост

B-)

Paps
Гост
Единствения въпрос, на който мога да отговоря с „да“ е „Докато сте пред дигитално устройство с интернет прескачате ли между мейла си, новините, проекта, върху който работите, документи, Facebook, Instagram, или Twitter?“ Работата ми е тясно свързана със социалните мрежи, а личният ми фейсбук, горкия, все празен стои 😀 Изглежда още не съм погълната от IDIOT-изма. Все пак, не съм сигурна до колко е полезно това. Хората сме социални същества, все търсим с кого да си говорим, да споделяме моменти и т.н. И когато всички са се заровили в телефоните и таблетите си, аз лично се чувствам лееееееко изолирана. Или… Read more »
lifehackerbg.com
Гост

Здравей, Благодаря ти, че си отделила време да споделиш личен опит. Тази изолация, за която говориш май е доста често срещано явление….как все има нещо по-интересно в мрежата 🙂

Свилен
Гост
Zhana Yordanova
Гост

Книгите също ни помагат да се откъснем от социалните мрежи 🙂 И въпреки че всеки казва „А, бе на мен работата ми е свързана със социалните медии“, няма как да не пристрастиш, да започнеш да харесваш статуси и снимки на секундата… Едно обаче забелязвам /все повече хора стават активни и през деня/, което не е добър индикатор за всички работещи.

lifehackerbg.com
Гост

Права си, уж за работа го отварям, а почвам да се занимавам с глупости. Затова и гледам по-често да използвам инструемнти като Hootsuite или Buffer, че да не се налага да влизам уж да настроя някой и друг статус, а да си загубя цял час 🙂 Колко народ работим за тоя Марк само….не е истина =D