Какво можем да научим за живота от 5 „леки жени“ променили хода на световната история

До какво водят нуждата, чарът, сексапилът и амбицията на една жена….

За повечето от нас извършването на сексуални услуги в някоя тъмна алея или на среднооживен околовръстен път, за да се изкара някой лев, е най-малкото, което може да се вземе от живота, най-долното, което може да се направи, за да изпълним съществуването си с някакъв смисъл.

Но историята е пълна с разкази за успешни жени, проститутки, в които се обсъжда техният житейски път от позицията на престиж и власт, както и тяхното умение да ги печелят… понякога!

А някои от тях дори промениха света.

Нека да видим накратко и разказите за живота на едни от най-успелите жрици на любовта оставили принос, дали в жертва дупето си, но и допринесли за много обрати в световната история.

Задължително вижте още и: SEX…Най-важният фактор за успеха

Ще съм Ви благодарен, ако споделите какъв извод си направихте, до какви заключения стигнахте, от прочетеното в тази статията? Споделете мнението си в коментарите!

Рахаб „Блудницата“ /Rahab the Harlot/

Място: Йерихон, 1400 години преди Христа

Рахаб идва от семейство представители на средната класа живели в Йерихон. Тя е била интелигентна, независимо мислеща жена и в онези дни е имало само една професия за момиче като нея, в която да развие пълния си потенциал на жена, от което пък да извлече максимална полза за себе си.

Рахаб и шпионите
Рахаб и еврейските шпиони

Защото в онези дни омъжената жена е робиня на мъжа си, докато проститутката живее собствения си живот и взема собствените си решения независимо от никой. Точно като такава Рахаб е имала своята безценна свобода, независимо от високата цена!

По всичко личи, че тя наистина е била добра в това, което е правила и то прекалено добра. В разцвета на силите си тя има вече собствен имот и стабилен доход, придобити от професията ѝ на проститутка.

„Тя имаше къща за себе си, отделно от нейния баща, майка, братя и сестри ….“ Изглежда, че Рахаб, макар и ангажирана в гнусна професия, е в състояние да живее удобно.“ от Библията

Живот достатъчно удобен и подсигурен, за да започне да копнее за нещо повече от това, за нещо като кариера, която не включва стиснати мъже на средна възраст, къпещи се веднъж годишно, представляващи голяма част от клиентелата ѝ!

Какво я прави велика?

Да се върнем обратно в 1422 г. преди Христа и да погледнем какво казва Библията за тази лека жена! Израилтяните са живели на безплодна, суха земя наречена Шитим. По това време царят на евреите изобщо не е харесвал да живее на това място, така че той обръща поглед към красивите забележителности на Йерихон.

За да подготви бъдещите си военни атаки, той изпраща двама шпиони да проучат терена. Изпратените млади евреи свършват задачата, след което търсят убежище именно в къщата на красивата Рахаб.

В библията не се посочва, защо са избрали да останат точно там, но това е било достатъчно очевидно в лицето, предполагам и в други части на тялото на красивата еврейска куртизанка.

Тяхното разузнаване и път за бягство били прекъснати, когато Йерихонският цар изпратил войници да търсят двамата еврейски шпиони научавайки, че обикалят из града му и проучват терена.

Рахаб скрила младите евреи и убедила царските войници, че двамата мъже не се крият в дома ѝ, а някъде другаде като така с цената на живота си спасила двамата шпиони.

Точно добротата на Рахаб, на тази уж долна проститутка, заклеймявана от всички като нищожество, спасява шпионите на еврейския цар и те двамата благодарение на нея били в състояние да предадат важна информация, която да доведе до завладяването на Йерихон от армиите на Израел!

Вярвайте в каквото искате за Библията, но точно там в Стария завет е казано, че ходът на световната история е бил обърнат от една проститутка със златно сърце, от едно добро момиче с „гнусна“ професия. Цялата история за Рахаб може да видите тук за жалост на английски.

Аспазия /Aspasia/

Място: Великата Атина

Подобно на много леки жени, Аспазия е родена в доста лоша житейска ситуация. Тя е чужденец в Атина, което в онези времена означава, че нейните права на човешко същество, както и гражданските ѝ такива клонят към никакви и почти е било сигурно, че никога няма да може да се омъжи поне според традиционните правила.

Аспазия
Име на картината: „Сократ търси Алкивиад в къщата на Аспазия“

Единственото място в атинското общество, където тя намира убежище и шанс за оцеляване и което е отворено за жени в нейното положение, е легендарният Атински бордей, рай за всички мъже.

Проституцията в Атина не е била нито незаконна, нито някой в атинското общество е гледал с такъв укор към нея, както в нашето съвремие.

И мъжете, и жените са могли да се предлагат срещу пари с разликата, че мъжете са можели да напуснат и да се откажат, когато станат пълнолетни /педофилите тогава изобщо законът не ги е закачал/.

Аспазия, разбира се, се възползва от това, а и няма особено голям избор да не го направи като се превръща в „hetaera“ или с други думи казано наистина висок клас проститутка като прегръща всички предимства от това.

портрет на АспазияТози вид проститутки са били като цяло добре образовани и по закон са били независими от всякакви мъже и дори им било позволено да плащат данъци и да имат собствено недвижимо имущество.

Казано с думи прости красивата Аспазия е била на върха в йерархията на проститутките и освен това се била прочула в цяла Атина!

Какво я прави велика?

Аспазия много добре е осъзнавала, че е красива, гореща жена и е знаела превъзходно как да се възползва от тази своя красота, за да получи точно това, което иска.

Скоро тя става нещо като съпруга на Перикъл, първият човек в Атина – известен държавник и оратор, нещо като смесица между Обама и Опра в наши дни.

Тя и нейният почти-съпруг се превръщат в център на велика група от философи и мислители от всички краища на града.

Аспазия не просто е познавала великия философ Сократ, но и има много исторически факти, които я сочат и за един от неговите учители. Да, точно така. Проститутката Аспазия един от учителите на Сократ!

Някои учени и историци дори предполагат, че тя има пръст и в произхода на оригинала на Сократическия метод на мислене, но по някаква причина тези факти не са намерили място в съвременните учебници по философия….

Нел Гуин /Nell Gwynn/

Място: Лондон, Англия. Време: 1650-1687г

Нел Гуин е дъщеря на алкохолик, собственик на публичен дом в тежко финансово състояние. Тя започва да работи още в много ранна възраст, като продава закуски по време на пиеси и като доставя различни съобщения на младите, похотливи благородници – нещо като съвременен палав SMS.

Nell Gwynn
Портрет на Nell Gwynn

Повечето историци веднага биха се съгласили, че момичетата от онези времена нерядко предоставят и нещо повече от освежителни напитки. Нел не е изключение.

Тя доста често задоволявала перверзни аристократи на гърба на театъра, където е продавала закуските си.

Един слънчев ден, когато Нел била още в млада, юношеска възраст, тя среща Кралят, Чарлз II по време на пиеса. Владетелят на Англия е впечатлен от остроумието и красотата на младата блудница и не пропуска да я покани в замъка си, но не вярвам, за да си говорят.

В живота едно нещо винаги води до друго и съвсем скоро Нел Гуин е редовна участничка в забавленията на краля като под забавления историята има предвид изцеждането на неговия пенис!

За съжаление обаче вниманието, което и се оказвало от краля изобщо не и било достатъчно, тя искала много повече.

По времето когато двамата с владетеля на Англия се срещат, той, като всеки уважаващ се мъж, имал съпруга, любовница и низ от бивши и непрекъснато присъединяващи се уличници, всички от които се борели за вниманието му.

Но Нел Гуин е била много умна и това в комбинация с чара, остроумието и амбицията ѝ осигурява да стане най-обичаната наложница на царя. Нел става фаворитката!

Какво я прави велика?

Нел Гуин никога не отрича миналото си, нито пък изглежда най-малкото виновна за него, имайки предвид житейските обстоятелства, в които е родена и живяла.

Една история разказва как избухва бой между мъже, защото единият изкрещява, че тя е най-долната курва в цяла Англия. Нел прекратява свадата като просто казва: „Да, аз наистина съм курва. Но намерете нещо друго, за което да се биете„.

Това не е първият път, когато Нел признава откровено пред огромна тълпа от непознати, че е представител на доста любима на много мъже част от обществото.

Известен е още един случай, в който пленителката на сърцето и на оная работа на краля предизвиква смут сред населението на стара Англия.

Веднъж голяма тълпа я обижда по улицата, че била любовница на владетеля на Портсмут и освен това я засипват с най-различни цветущи обиди, наричайки я долна католическа курва.

секс зад театъра
Какво се случва зад Театъра…..?

Но Нел с присъщото си самочувствие спира и коригира „погрешно мислещите добри хора“ като им казва: „Мили хора, вие грешите. Аз не съм католическа курва, аз съм протестантска курва“. Всички млъкват, а тя продължава по пътя си, яко запушила устата на тълпата! Курва, ама с характер, дет‘ се вика!

Тази смес от остроумие, чар и красота с времето спечелва и простолюдието, и царския двор и я превръща в любовница номер едно на краля, отстранявайки всяка друга пред себе си.

Нел е била хитра жена. Тя успява да използва максимално в своя полза царя и народа на Англия, за да осигури на сина си титла на херцог.

Освен това успява и да убеди владетеля на Англия Чарлз да изгради Кралска болница за бивши военнослужещи в град Лондон, една от предшествениците на тамошните съвременни медицински учреждения.

Жоржина Байер /Georgina Beyer/

Място: Нова Зеландия. Време: от 1957 до сега

Жоржина има интересна съдба. В началото на своя живот една от най-големите „леки жени“, променили хода на световната история, е родена като мъж с името Джордж Бертран.

Georgina Beyer
В началото Жоржи беше мъж….

Когато Жоржи стартира курвенската си кариера работейки като транс-сексуална проститутка в юношеската си възраст, започва да използва и името Жоржина Байер.

Жоржина доста бързо попада в лоша компания. Започва да кръстосва нощните клубове из цяло Сидни танцувайки в тях и да си ляга с когото ѝ/му падне, за да изкара допълнителни пари, а и да задоволи неопределените си сексуални нагони.

Но не след дълго в един от кварталите на Сидни наречен „Кинг“ тя приключва с този си начин на живот след една жестока случка. Тя/То/Той бива заговорена, след което брутално изнасилена от четирима неизвестни мъже.

И докато в екшън филмите това е точката, където Жоржина взема властта в ръцете си и тръгва да потопи улиците в кръв в името на отмъщението, той/тя поема в съвсем друга посока вместо това!

Какво я прави велика?

След атаката и изнасилването Жоржина напуска Австралия в посока Нова Зеландия, опитвайки се да преодолее травмата си от жестоката случка и да намали вероятността да бъде убита от един от 14392-та вида отровни гадини, лежащи под домашната ѝ земя в Австралия.

През 1984 г. Жоржина се подлага на операция за смяна на пола. Вече променена и напълно съвместима по тяло и дух, тя започва да работи предимно като актриса, след което и като радио водещ.

Докато накрая, в началото на 90-те години, Жоржина Байер влиза не къде да е, а в местната политика. Тя става първият в света транс-сексуален кмет през 1995г, постижение, което е омаловажено от неин още по-голям успех през 1999 г., когато е избрана да влезе в парламента на Нова Зеландия.

Жоржина прекарва цели осем мандата като първия транс-сексуален депутат в света, докато не се пенсионира през 2007г. В момента тя все още е активна сила в борбата за правата на гейове, лесбийки, бисексуални, транс-сексуални и всякакви такива, объркани хора по света.

Императрица Теодора /The Empress Theodora/

Място: Константинопол. Време: 497-510г след новата ера

Историята много добре помни Теодора, съпругата на великия Юстиниан, най-възхвалявания владетел на Източната Римска империя. Но Теодора не е родена императрица.

Когато нейният баща умира, тя заедно с майка си и двете си сестри изпадат в крайна бедност и мизерия. Жадна за пари, майката на Теодора изпраща трите си дъщери да работят „зад Театъра„. Вече прочетохте историята на Нел Гуин и знаете какво означава това, нали?

Императрица Теодора /The Empress Theodora/
Портрет на Императрица Теодора /The Empress Theodora/

Като доста от нашите страхотни съвременни жени и Теодора поема по пътя на сексуалното себераздаване толкова естествено както патицата стои върху водата.

За съжаление обаче тя не е имала уменията да пее или танцува, да свири на някакъв музикален инструмент и за да компенсира това, тя става най-разкрепостената, най-безразборната и талантлива майстор-куртизанка, която Константинопол някога е виждал. С две думи става супер курва!

За нея тогавашният историк Прокопиус казва: „Тя даде младостта и тялото си на всеки, когото срещна по пътя си„. Което казано по друг начин означава, че е яздила повече мъже, отколкото е ходила пеша до центъра на Константинопол и обратно.

Прокопиус още разказва за нея, че тя доста често е била особено щастлива, когато е ходила на пикник с още 10 млади мъже, че дори и повече в разцвета на силите си като без проблем ги е оправяла всички тях за една нощ.

Като имайте предвид, че всички тези млади и богати мъже са имали около себе си общо около 30 роби и затова какво е правила с тях историята предвидливо мълчи. Явно тази жена е страдала от тежка форма на нимфомания, от която болест искам да страда и бъдещата ми жена 🙂

оргия в стил императрица Теодора
Нищо и никаква работа за неуморната бъдеща императрица Теодора

Въпреки че с разкрепостеното си поведение хвърля в смут дори и посланиците на „Купидон„, тя вътрешно страда, че природата не отключва по същия начин и нейната душевност, която да посрещне със същото желание и пратениците на бога на любовта. Това в буквален превод може да се преведе и: три дупки просто не са достатъчни….

Какво я прави велика?

В крайна сметка Теодора открива Йоан, мъж, който тя иска да вземе вкъщи за повече от една нощ. И за нейно щастие се оказва, че този Йоан е бил Юстиниан, не кой да е, а императорът на Рим.

В резултат на това Теодора се превръща в нещо като заместник-мениджър на империята, в човек с равна власт в ръководенето на царството с тази на един от най-великите императори на Рим.

През годините си на върха тази огнена жена превърнала се в императрица установила закони, които наказвали със смърт насилствената проституция и изнасилването и помогнала за установяването на основни права за собственост на жените в цялата Източна империя.

Въпреки възвишения си статус Теодора никога не забравя скромните си корени. Тя се възприема като приятел на бедните, държи се с тях като такава и е един от най-великите реформатори на правата на жените в световната история.

За финал

Може да са били „леки“, но всички тези жени безспорно са допринесли освен за собственото си благо разумно използвайки прекрасните си тела, но и за благото на човечеството хитро използвайки острия си ум.

Така че дали ще ги съдим или ще им кажем едно „Евала“, всеки ще реши сам за себе си както и какво можем да научим от техните истории.

По-интересното е обаче какво се случва с нашите прекрасни съвременни жени? Готови ли са освен да предлагат телата си срещу различни материални блага достигащи понякога до малко питие в нощен бар, да жертват и нещо повече или просто гледат единствено собствения си меркантилен интерес?

Освен по повод статията нямам търпение да ме разкъсате в полето за коментарите и по тези въпроси. Моля ви направете го както бихте разкъсали безплатна курва, подарена ви за рождения ден… Очаквам ви, коментирайте…

 • 21
 •  
 •  
 • Винаги, ама винаги, когато една жена е умна, интелигентна и успешна, тя е обявена за курва.За всяка жена, която постигне успех в този мъжки свят веднага започва да се говори, че е нечия любовница или нещо подобно. Просто мъжете не могат да ни простят наличието на интелект. Обществото сякак се опитва да наложи модела на малката женичка, която седи в кухнята и е функция на мъжа си. Добре, има такива жени – щом им харесва, ок.Но има и други: такива , които мислят достатъчно, за да бъдат самостоятелни и те никога не биха допуснали мъж да ги управлява.В библията пише за две жени – Ева и Лилит.Първата е Лилит, създадена равноправно с мъжа и негова равна, а другата създадена от реброто му, за да го слуша и да му служи.Вече 20-30 века никакво развитие в обществото. Такива жени историята помни и почита, а те са много – Таис, Мадам Помпадур, Мата Хари…
  Леко просташки звучи статията на места, отдавам това на завистта на автора, че той не може.

 • Хахаха, толкова се смях, че съм принудена да си преглътна коментарите. Че току виж се задявя от смях 🙂 Евала на всички умни хора, бих казала за финал 🙂

 • Любопитно ми е нещо, статията е на няколко години,може и да има някакво израстване на автора в стила нямам време ще погледна по късно и други,но дотук да си кажа,все пак подбуждате към коментари…по голяма простотия рядко съм чела,първо явно и понятие си нямате от история ,тъй че по добре недейте да си оправдавате съчиненията тип „аз съм в трети клас“ с нея, защото рано или късно както в случая ще попаднете на специалист.Второто и по важно нещо за вас,на което трябва да обърнете внимание,по опитно око веднага долавя комплекса „офис мишле“именно защото сте прекалено прозрачен с прекалено ниско откровенно(да не кажа плачевно ) ниво на изказ,май е време и да спомена,че „статия“ е доста голямо определение за нещо толкова долнопробно.Трето искренно се надявам някой ден да забранят с закон псевдо писанията на подобни хора,но да не бъда прекалено жестока,подбуждам автора към отговор…

 • Евала на жениците.Евала и на автора.Другото е безметежно и хаотично бръмчене…:)

 • На мен ми е любопитно да разбера как се зароди идеята за
  написването на тази статия 🙂 От вторник до сега чакам Стойне Василев да ми
  посочи имената на успелите според него жени, за да им прегледам биографиите. Въпреки че преди въпросът ми той твърдеше, че има успели жени, то отговор от негова страна няма, затова пък тук петъчно попадам на тази статия.
  Любимият ми филм е Съдба на куртизанка (1998) и аз, която не обичам да гледам
  филми по два пъти, точно този мога да го гледам всеки ден. Та: как Ви хрумна да напишете точно тази статия? Аз като майка на две дъщери искам те да са независими и започват да ме стряскат статиите, показващи че шансът на жените да разполагат с пари е или като наследят бащите или мъжете си, или ако са куртизанки.

  • Тази статия е по-скоро пълна с исторически факти за жени, които са избрали един или друг начин да успеят.

   Това, че Вие я виждате едва ли не като призив да се живее така няма нищо общо с целта на статията, нито с посланието и.

   Имам само един въпрос към Вас: да си затваряме очите за фактите, за реалностите, за историята и да живеем в измислен свят – като коне с капаци?

   Както има такива примери, така има и обратните. Вижте ето тази статия → https://www.lifehack.bg//inspiration/madri-misli-na-jackie-onassis/

   P.S. Не може да се гледа на живота само от приказната му, красива страна. Има и друга и тя си е съвсем реална!

   Поздрави
   Христо

   • Въпросът ми беше и си е: Как се зароди идеята за написването на тази статия?

 • Как не ви е срам, тук влизат малки деца!!

  Хахах, сега сериозно – много добра статия, тази малката палава Теодора направо строго ме заинтересува. Ето, даже императорите са харесвали еманципирани жени, какви са тея бракове по благородническо потекло с контеси 2-3ти братовчедки … отива зад театъра и избира най – яката „тупалка“ 😀

 • Някой плаща ли, за да се пишат подобни глупости, или аз нещо не съм в час?

   • Ице, май е време за статия „Как да убием троловете с мълчание“. 🙂

   • Блъскаш ли се като вода в бряг Ице? :)) Влизам ти в положение!И аз понякога се чувствам е те точно така…и то не влиза, и не влиза,и не влиза…:))

 • Нищо никога не се е,не е и няма да се промени през ерите,вековете,годините…..Жената винаги е била по-рационална,прагматична в начина на мислене и следователно,на действия.Но, сякаш в наши дни всичко е станало прекалено меркантилно, лъскаво и премерено, та чак студено и фалшиво!Егоизма е взел върхови постижения, а човечността отдавна е затисната много дълбоко…..там някъде в нещо с отдавна забравеното име – „душа“!

 • Има много такива жени, всъщност , за които пишете че ги няма…
  Въпросът е те къде са, как да ги привлечете и те по какви мъже си падат… 🙂

  Освен това има значение зодията, дали излъчват енергия и сксуалност – т.е. това всичко е свързано сексуалната енергия управляа и бизнес и мъж и всичко… /Не секса така както го дават по еротичните канали/ А сексуалната енергия , която може да се контролира и да се използва за мозъчни цели .. . Т.е. дори и евреите Не са искали тази енергия да се пилее ей така а да се ползва т.е. тези мъже са видели жена с такава енергия и понеже са знаели, че с тази енергия могат да завладеят света/ или правят бизнес просто я позлват… толкова е лесно… НЕ казват тези са нимфоманки, а казват ела да работиш за моят империя 🙂 Има фирми в БГ , които си избират такива жени за работа и съм виждала доста такива…. Те са малко.. .другите тези безенергичните, правещи се на дамички и имиритащи фолкпевици и за секс няма да станат, защото нямат енергия и НЕ я имат и по природа… знаете го… Има много книги на тези теми – в spiralata както и е доказано от стари стреаи времена… че Жената трябва да се издига на пиедестал, защото тя сътворява живота… и тя създава всичко дори при траките, при азиатците и т.н….. Всъщност тази статия е доста интересна, за пръв път чета такава… Но всъщност доказва и друго, че тъкмо тези жени харесват УСПЕЛИ мъже, истински мъже, работещи, действени, енергични, доказали се и доказващи се непрекъснато и такива , които Не искат да се приравнят с масата мъже без капка енергия и такива , които НЕ четът книги и Не могат да мислят… Интересна статия!! Супер…

  • Маги радвам се, че има хора, които са вникнали в статията като теб. Благодаря ти за страхотния коментар, който се явява супер допълнение към статията

   Поздрави

 • Страхотна статия…цитирам не известен автор: „Зад всяка успяла ( красива) жена стои мъж зяпащ задника и“ . 😉 да тази еманципация ще ни развали разврата…. Иначе разкошни примери за мъдра манипулативна женственост.. Надявам се на всички Авраамовци да им е била вкусна ябълката:)

  • Fani радвам се, че си вникнала в статията и си разбрала за идеята за „мъдрата манипулативна женственост“ Това си е огромна сила, пред която мъжете доста често „клякаме“ :))))

 • „Достойната“ Рахаб прави „добрината“ да укрие чуждите шпиони, което довежда до „щастливото“ превземане на града…. егати, искам такава съседка……..!!!!

 • Не е случайна поговорката: Зад всеки успял мъж стои една умна жена! А когато женага е с осъзнато чувство за сексапил….. Де ги такива жени днес?! Еманципираха се и са по-надървени от мъжете! Защо и как си повярваха, че това е в тяхна полза-незнам. Знам, че ще осъзнаят грешката си, но ще е късно, защото света се напълни с изпедерастени мъже и хубави, но мъжествени жени. От тях лъха на афтършейв. Истинските мъже, нали сме кавалери, не си падаме по тях.(Да се впиша и аз в оредяващата група на Мъжете!) Де ги в тез времена такива жени, като описаните по-горе…..?

  • Антоне добре дошъл тук 🙂

   Страхотен коментар, такъв е защото си е точно както го казваш, поне аз споделям мнението ти.

   Има го и моментът, в който жените като децата, избирателно решават кога да са истински жени и кога мъжкарани, в зависимост от изгодата им.

   „…но мъжествени жени. От тях лъха на афтършейв.“- cool 🙂

   Поздрави

 • Страхотна статия супер много ми беше интересна и да кажа мнение тези жени курви или не са направили много и за другите хора ако днешните такива го правеха то със сигурност щтяха да бъдат много по-уважени поздрави на автора

  • Благодаря ти Павлина, със сигурност си права за съвременните к….. 🙂

 • Вcяka интeлигeнтна жeнa знae kak да изпoлзвa cekcaпeлa cи за да cтигнe тaм kъдeтo иcka, винaги e билo тaka и винaги ще бъдe. Евала зa статията, честно:)

 • Имаше и една Българка, заради която сме спечелили сръбско-българската война. Таен агент в щаба на сръбската армия успяла да забави сърбите с едно денонощие. Затворила на началника на генералния щаб в канцеларията с нея и познай какво са правили 24 часа?

  • само хубави работи е правила нали. Петко благодаря, че допринесе за статията и с българско участие. Евала на такива жени, честно

 • 🔘 За Нас

  🔘 За Реклама


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >
   

  🔥 Вземи най-полезните подаръци + най-сериозното намаление + достъп до всички ресурси на клуба научи повече →