Христо Трошев – в името на силата

Христо Трошев

Христо Трошев е, един от моите ментори що се отнася до силово трениране и разбира се, мой добър приятел. В своя неподправен стил, къде на майтап, къде на сериозно, мистър Трошев ще ви разкаже как работи, как тренира и как се създава един от най-успешните фитнеси у нас. Да започваме:

  Кой си, от къде си, какво правиш, с какво се занимаваш, защо жените те харесват и т.н.


Казвам се Христо Трошев и съм от Бургас, едно малко божествено кътче на планетата. Собственик съм на FitCityGym – Champions of Strength, Бургас. Занимавам се с управлението на клуба. Определям себе си като скиптик, империк и агностик (клонящ към атеизъм). На 44 години съм.

Дърпам и бутам тежки щанги и шейни защото искам да съм силен.

Вярвам че СИЛАТА е най-важното и ценно качество което всеки мъж и жена притежава. Според мен всяка една тренировка (с малки изключения) трябва да бъде насочена към увеличаване на силата или превенция на загубата и. Това са принципи устояли на времето, преминали през вековете не променени.

Останалото, което виждаме, тези нечувани и невиждани щуротии които се случват във фитнес индустрията днес е само МОДА. Нещо преходно което идва и не след дълго безследно изчезва.

Преди повече от 25 века в древна Гърция е имало 3 основни професии и те са били: Земеделци, Войници и Занаятчии. Никой не е обичал последните, защото те работели в малки, тесни и тъмни помещения и не допринасяли с нищо за своят град. Освен това те били недолюбвани и заради това че поради естеството на работата си губели много от силовите си качества….факт!

Още тогава, преди десетки векове хората са осъзнавали значението на човешката сила, за разлика от днес. И както казва Марк Рипатоу “Силният мъж е по-труден за убиване“.

Това е валидно за всеки един аспект от живота!

Като собственик на една от най-професионално направените фитнес зали, вероятно не се спираш на едно място. В тази връзка как организира времето си зает човек като теб?


Имам да. Повлиян съм от идеите на Стивън Кови и още няколко други автори работили по темата. Т.е вярвам във ВАЖНИТЕ НЕЩА И ПРИНЦИПИ. Изработил съм си система под формата на дневник според моите дневни активности.

Нещата на които аз съм заложил са:

[su_list icon=”icon: check” icon_color=”#04ac4c”]
 • Точна и ясна цел обвързана с време
 • Важните неща са винаги първи, а не спешните. Тук има капан – кои са важните неща?
 • Проектът трябва да е сегментиран на етапи. Дневни, седмични и месечни. Аз лично съм фен на дневните. Всеки божи ден трябва да сме отговорни за конкретните задачи които сме си поставили. Ако успяваме да ги изпълним, въпроса е: можем ли по-добре. Ако можем променяме ги. Ако пък ли не търсим причините и пак продължаваме напред. Това обаче може да се получи само и единствено ако имаме точно определени задача, а не СКОРО?
 • Критерии за извършените задачи
 • Завършване
 • Яки топки, смели решения и ДЕЙСТВИЯ!
[/su_list]

Та това са неща които ежедневно ме вълнуват и върху които работя.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещаш в този бизнес?


Бизнеса е конкурентен да, е и? На кой му пука? Нима другите бизнеси да не са?

Напоследък вярвам в това:

Ти си победител и подобно нещо като КОНКУРЕНЦИЯ не съществува“. На практика обаче перформанса на конкуренцията до известна степен може да влияе на твоите резултати.

Ако всеки Божи ден си вършиш шибаната работа както трябва, без компромиси….няма нужда да се тревожиш за конкуренцията, оставяш я тя да се тревожи за теб. Лично при мен мисленето за конкуренцията ми отнема страшно много енергия и креативност, така че старая се да не го правя. Колкото и лесно да звучи това е fucking hard.

Други предизвикателства конкретно в нашият бизнес, които мога да споделя са например – защо фитнес индустрията ангажира едва 17-18% за Щатите, 13-14% Европа, България – няма данни, но според мен не повече от 4-6% от населението. Това са хора принадлежащи към различни видове фитнес клубове. Какво правим толкова грешно че привличаме толкова малко хора за разлика от други индустрии и страни? Следва работата ми с ЛИНЧПИНИ-те (определение измислено от Сет Годин).

Като собственик на бизнес целта ми винаги е била да привличам към екипа си колкото си може повече ЛИНЧПИНИ. Всъщност ако попаднеш на 1-2 трябва да си много щастлив, а ако успееш и да ги задържиш…ю ар райт он дъ мъни бейби. Големият проблем с тях е че те са изключително трудни за управление и изискват пълна свобода, за да дават НЕЗАМЕНИМА СТОЙНОСТ. Ръководители с по-силно изразено его според мен имат сериозни проблеми с управлението на подобни индивиди.

РЕШЕНИЕТО което аз съм открил:

За да успееш да привлечеш, управляваш и задържиш екип от ЛИНЧПИН-и трябва винаги да се стремиш да си ПО-ДОБЪР ОТ тях….иначе you are fucked up!

Друго предизвикателство е ежедневната, бих казал жестока, борба със статуквото или по модерно казано RESISTANCE в тренировъчните процеси в залата от рода на:

Как по дяволите е възможно да карате жена да кляка или да дърпа тяга?

Разкажи ни кои са най-важните неща в твоята дейност – за теб и за клиентите ти?


Честност, лоялност и уважение към клиента.

Това с уважението не на всяка цена разбира се. Не вярвам в клишето “Клиента винаги е прав….или whatever”. Има граници които бизнеса не бива да преминава, това се отнася и за двете посоки.

В тренировъчен аспект резултатите на нашите клиенти изкачат на преден план като най-важни.

Но има и нещо друго много важно. Умението внимателно и търпеливо да изслушваш клиента, да бъдеш съпричастен с неговите проблеми, да му отделиш минутка време.

Човека срещу теб да знае, че на някой му пука и то истински, без лицемерие.

Това добавя много стойност към услугата която ние предлагаме.

В замяна на това лоялният клиент винаги намира начин да ти сподели обратно когато възникне проблем, а и не само, ти просто трябва внимателно да слушаш.

В момента кой е най-модерния и ефективен силов спорт – културизма, фитнеса, кросфита, функционалното трениране или…?


От така изброените КросФит е най-модерното течение в силовото трениране през последните 15-на години, което не означава най-ефективно чисто и просто защото не съществува подобно понятие “най-ефективно” що се отнася до силовото трениране. Модата на така нареченото “функционално трениране” отмина макар и все още масово да се използва в онлаин пространството. Аз също бях част от него, признавам. С времето обаче осъзнах че подобно животно не съществува. Всичко е маркетинг и продажби. Огледайте се само колко нови и “модерни неща” се продават покрай това “функционално трениране”.

В lifehack.bg често правим доста подробни статии, но в блога на fitcitygym.bgнаправо ни отнасяте с обема полезна информация, която споделяте в постовете си. Тази за клековете например е колкото книга… Какво ви мотивира да правите подобни материали?


Това са основни упражнения които не могат да се обяснят с 500-700 думи.

Всъщност дори и с 9000 не става. Независимо от това опитваме се да създаваме тези ръководства за да можем да помагане на нашите клиенти, а и не само. Масово се правят “велики изпълнения” по залите и след това тягата и клека са ВИНОВНИ.

Основната ни мотивация е да променим статуквото.

Вършим си работата, това е. Материалите са уникални защото са 100% авторски, всички снимки и видеа са правени от нас в залата. Освен това всичко което пише в статиите ние го правим всеки Божи ден в залата. Не е само да сме чували неща от тук и там. И да, гордеем се с това.

Изумяват ме треньори изявяващи се предимно онлайн, писатели и позьори.

Обикновено треньори-продавачи на добавки. Пишат ли пишат и ако го чукнеш в интернет да го видиш аджеба какво прави този герой и как тренира виждаш само нагласени фото сесии, тренировка за корем или бицепс (забележи никога не можеш да намериш снимки или видео на подобен герой как кляка, дърпа тяга или да прави някакъв вид преси), материали за директна продажба на хранителни добавки, които те самите продават в онлайн магазините си.

Велико, в същото време толкова фалшиво и демоде.

Новият ни проект “Шампиони на Силата” ще промени това, поне що се отнася до мислещите хора.

P.S. Ако практикувате тренировки с тежести, задължително вижте статиите в сайта на Шампиони на Силата:

Има ли нещо, което правиш всеки ден, за да станеш по-добър от всеки друг?


Четене и трениране. Не мога да чета много, но ден без книга е загубен за мен.

Разбира се от четене до четене има голяма разлика. Четенето на вестници те прави добър в НИЩО например. Разбира се практиката е много важна но според мен човек става по-добър в нещо когато достига до момент в който все по-добре и по-добре започва да си обяснява нещата които го вълнуват чрез познанието (т.е четене). Това е процес който продължава вечно.

Днес вярваш в една теория или учение, утре израстваш и започваш да вярваш в друго. В основата на това е познанието. Ето нещо велико по темата, което не съм видял някой, който да е казал или написал по-добре, нещо, в което и аз вярвам:

“Нищо няма значение в живота, освен това колко добре си вършим работата. Нищо друго. Само това. Каквото и друго да си, то ще произлезе от това. Това е единствената мярка за стойността на човека. Всички етични кодекси, които ще се опитат да ти набият в главата, са просто едни хартиени пари, отпечатани от мошеници, за да оскубят достойнствата на хората. Кодекса на компетентността е единствената морална система която има златен стандарт” – Из “Атлас изправи рамене”

Та това е Ице, ставам по-добър когато си върша добре работата всеки шибан ден, без оправдания.

Кога ставаш сутрин? Кое е първото нещо, което правиш за деня, а след това?


Никога не съм имал проблеми с ранното ставане.

Ставам около 7-8. Пия кафе и закусвам. Но тук вече ме хвана.

Без извинения, в тази част от деня ми губя битката с RESISTENCE. Старая се когато тренирам по-тежко да хапвам по 5 яйца сутринта, след това в залата допълвам с протеин от бара.

Какво те движи напред и те мотивира най-силно?


Най-големият стимул в живота ме е моят син. Избрал съм за себе си да бъда пример за него.

Трябва да съм силен и да му показвам как и той да става по-силен и по-мъдър. Друг голям стимул са нашите клиенти. Истина е че човек се променя с времето. Дори и най-добрите с времето се променят чисто и просто защото придобиват повече знания и опит…и не се срамуват да си го признават. Така или иначе в каквото и да вярваш в даден етап от кариерата си ти самият трябва да го правиш.

Кой е най-добрият съвет, който някога си получавал?


Най-добрият съвет…ооо те са много.

Но ето нещо простичко и много значимо от Стив Пресфилд и неговата книга “Do you work”:

Do your work?

Когато се раждаме със сигурност носим със себе си две неща:

 • Мисия
 • Resistance

Борбата между тях никога не спира.

Задачата ни е да открием своята МИСИЯТА и да се борим за нея до край всеки Божи ден.

Да вършим “работата си”, а не работата на някой друг. Да живеем собственият си живот а не живота на някой друг. Без каквито и да е шибани извинения. ЗИРО, НАДА! Това се опитвам да правя и аз.

Кой е най-големият риск, който някога си поемал? Разкажи ни повече.


https://youtube.com/watch?v=viw4o23udR0

От бизнес гледна точка: създаването на FITCITYGYM. Малко бяха хората които застанаха зад това мое начинание. За другите бях меко казано луд. В денят в който отвори врати залата имахме 0 клиенти и 0 лева в джоба. Никой не знаеше дали ще изкараме месеца. Така че това си беше риск, особено когато погледнеш назад във времето. С годините човек привиква към поемането на рискове.

Те са необходима част от бизнеса и живота. Иначе как ще вървиш на пред. Риска е избор, а именно изборите които правим са тези които определят нашите характери и професионализъм.

Тук може да разгледате залата!

Кои са онези 3 неща, които би препоръчал на нашите читатели като база, върху която да стъпят, изграждайки своето по-добро тяло?


Започваме от горе на долу:

 • Всичко започва в главата ви – използвайте я. Задавайте въпроси и търсете логични и смислени отговори. За красиво и здраво тяло храната е много важен фактор. Не залитайте по-модерни диети. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ – всички те са временни, принципите са тези, които остават. Хранете се балансирано с богати на протеин храни, зеленчуци, полезни мазнини. Днес най-голямото предизвикателство е човек да си намери качествена храна. Така че, обръщайте особено внимание на източниците от които се снабдявате с такава. Това може да се окаже най-важният фактор в процеса.
 • Намерете си добър треньор, който да Ви научи на техниката на основните упражнения като: Клек, Тяга, Преси, Лежанка, набирания, лицеви упори. Да да знам че всеки ходи на фитнес от години и кляка….да ама не. Четвърт клек не е клек. И да добрият треньор е като добрият зъболекар, адвокат, лекар….не е евтин. Ако не можеш да си го позволиш е добре да се замисли защо не можеш?
 • Бъдете търпеливи. Ако не сте тренирали 15-20 години как искате да влезете във форма за 1-2 месеца? Това пак са принципи, които никой не може да заобиколи. Много хора си поставят нереалистични цели, след което бързо се провалят и губят вяра в себе си. Нещо по-лошо. Посягат към вълшебните хапове, прахове и билки. Напоследък забелязваме все повече и повече жени да използват стероиди, за по-бързи и добри резултати. Става въпрос за обикновени хора а не про атлети. Ако треньорът Ви на втората тренировка започне да Ви продава ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ добавки, по всяка вероятност същият има магазин и се опитва да си направи допълнителен кеш. Виж съвет 1.

Като че ли има някаква пропаганда да се ядат повече мазнини за сметка на въглехидратите. Ти какво мислиш по-въпроса? Какво по дяволите да ядем г-н Троше?


Ок ти го каза, ПРОПАГАНДА. Кой прави пропаганди и с каква цел?

Мислещите хора вече отлично разбират и се ориентират в този водовъртеж от ДИЕТИ. Нещата са толкова простички и от векове едни и същи. Добрата храна е добра храна, лошата лоша. Нима нормалният интелигентен човек не може да направи разлика между двете….без съветите на велики ГУРУ специалисти.

Моят съвет е: използвайте главите си.

Разкажи ни повече за новия си проект Fit City Gym’s Champions Of Strength.


Да проекта вече е факт. Нарича се FitcityGym’s Champions of Strength.

Това е една моя мечта която, стана реалност.

Всъщност още в самото начало, когато създавах FitCityGym, още тогава мечтаех за подобна зала. Още тогава имаше наченки. Но явно не е бил момента тогава, а сега. Година и половина работихме всекидневно по проекта.

Процеса беше страхотно вълнуващ и полезен за нас. Не бях сам по пътя и е важно да изкажа моята безкрайна благодарност на хората които вложиха енергията, любовта и страстта си в проекта.

Та какво е “Шампиони на Силата”?

“Шампиони на Силата” е част от фитнес център FitCityGym.

В залата се занимаваме със силово-кондиционно трениране. Учим хората как правилно да изпълняват основните силови движения. Така им помагаме да стават по-силни…но не само. Всеки в Шампиони на Силата тренира като истински шампион. Всяка тренировка е планиране и има определена цел.

Постигайки тези малки цели ежедневно трениращият придобива шампионски навици.

Тези навици са изключително важни за тренировъчният процес но също така и за успеха в бизнеса, в семейството и като цяло в всички аспекти от живота.

Така че целта ни е да изграждаме силни, успели и мислещи хора.

 

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: