Лидерство: трябва да знаете няколко неща

лидерство
Запази за после

Първото нещо, което трябва да знаете за съвременното лидерство е, че отделният човек разполага с повече власт от когато и да било. Сам човек може да промени цял сектор. Сам човек може да обяви, да влезе във война. сам човек има способността да преоткрие науката, политиката или технологиите.

Второто нещо, което трябва да знаете, е, че единственото, което ви спира да не станете един от хората, променящи света, е липсата на вяра.

Вярата, че можете да го направите. Вярата, че си заслужава да го направите. Вярата, че провалът няма да ви унищожи.

Вижте още и: Собствените ни страхове: най-голямата бариера в бизнеса и живота!

Днешното общество полага неимоверни усилия да предотврати промяната, за да запази статуквото, за да съхрани своето спокойствие.

От дълги години имаме системи, организации и стандарти, създадени да ни разубедят да променяме статуквото. Подсилваме системите си и наричаме еретици хората, които са достатъчно луди и ги оспорват. А обществото защитава стандартите, като изгаря еретиците на кладата, буквално или образно казано.

Но светът се промени.

Накъдето и да погледнете, виждате еретици.

Всичко е толкова несиметрично, че изгарянето на еретиците вече не върши добра работа. В резултат повече и повече хора – добри хора, хора с мисия, хора с важни идеи – правят крачката и се разграничават.

Почти всяка система, независимо дали политическа, финансова или религиозна, вече е асиметрична. Процесът е обърнат: големината не означава непременно сила. Всъщност големината може и да се превърне в пречка.

Видяхме го във войната в Ирак, но и във войната между безалкохолните напитки, или в разрастването на новите религии.

Във всеки от тези случаи един човек или малка група притежава силата да обърне съществуващата система с главата надолу.

Вече наричаме еретиците лидери.

Еретиците печелят. Вие можете и трябва да се присъедините към тях.

Да разбирате предразсъдъците за харизмата


Помислете за харизматичните лидери, с които сте се срещали.

Млади или стари, бедни или богати, бели или черни, мъже или жени, общителни или срамежливи. Единственото общо между всички тях е, че са лидери.

Мисля, че повечето хора разбират нещата наопаки.

Имайте предвид че: Когато сте харизматични, това не ви прави лидери. Когато сте лидери, това ви прави харизматични. Има лидери с говорни дефекти и страх от публични изяви. Лидери, които се намират в долната част на корпоративната йерархия, лидери без пари или такива, които са попаднали в капана на властта.

Има и грозни лидери. Харизмата далеч не означава привлекателност.

Лесно е да се поддадете на страха си и да си кажете, че не притежавате това, което е необходимо, за да водите. Почти всички хора се предават, когато стигнат до момента с харизмата в списъка.

„Не съм роден с харизма като онези другите, затова ще приема, че трябва да следвам.”

Недостатъкът на това разсъждение е, че онези другите също не са се родили с харизма. Това е избор, а не дарба.

Тайната на Роналд Рейгън


Това, което повечето хора искат един лидер да притежава, се среща много рядко: искаме някой, който да ни изслушва.

Защо е толкова трудно да открием лидер, който може да слуша?

Защото е много лесно да сбъркаме изслушването на хората със „следване на тълпата” или „действие според социологическите проучвания”.

Лесно е за един лидер с визия да спре да слуша, защото всички искат от него да е обикновен, а това не води доникъде. Ако Хенри Форд се беше вслушвал, днес сигурно щяхме да имаме по-добри файтони с кочияши, вместо коли.

Тайната на Рейгън е да слуша, да преценява това, което чува, и да взема решения, дори те да противоречат на това, което току-що е чул. Рейгън впечатлява съветниците си, консултантите и гласоподавателите с активното си изслушване.

Хората искат да са сигурни, че чувате това, което ви казват – по-малко ги интересува дали ще направите или не каквото ви казват.

Когато Греъм Уестън, изпълнителният директор на Rackspace, искаше да убеди своя талантлив и леко капризен екип да се премести с него в новия офис, намиращ се в западащ квартал, той нито им изнесе лекция, нито се опита да ги придума.

Просто ги изслуша.

Срещна се с всеки един от тях, който имаше колебания относно това преместване, и им даде възможност да споделят мнението си.

Това трябваше да направи, за да ги води: да ги изслуша.

Едно от най-важните неща при лидерството: Слушайте наистина, изслушвайте. След това седнете, преценете, вземете решение и продължавайте нататък…


Още ресурси по темата:

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак