Велик урок по лидерство от Робин Шарма: свържи заплащането с целта…

Животът не предоставя по-върховно удоволствие от това да преодолееш трудностите, като преминаваш от един етап на успеха към друг, като формираш нови желания и виждаш осъществяването им. Усилията на всеки, който се труди в името на голямо и достойно начинание, намират подкрепа първо в надеждата и после в радостта. Самюел Джонсън

Има много така наречени гурута по мениджмънт. Те пътуват от град на град, изнасят семинар след семинар и пишат книга след книга.

Повечето си служат с безсмислени термини и жаргон, за да оправдаят съществуването си, но най-добрите наистина имат ценни идеи, които биха помогнали за подобряването на лидерските умения.

Един от тях е и Робин Шарма, чийто урок ни  предстои да видим.

Проблемът се крие в нещо, което ще наричаме „несъответствие при изпълнението.“ Именно то не позволява на много мениджъри да бъдат добри лидери.

Това е теория, която обяснява защо знанието по правило не се превръща директно в резултати. Обикновено знаем какво трябва да направим, но не правим това, което знаем. Държим се като хора, вместо да се държим като действащи хора.

Много лидери знаят, че трябва ясно да усещат визията си за бъдещето и силно да я внушават на хората, които имат честта да ръководят. Те знаят, че трябва да предприемат действия, за да развият по-дълбоки връзки с онези, които ръководят.

успешният лидер и навика да действаш

Проблемът е, че не са успели да изградят в себе си навика да действат.

И по тази причина отлагат нещата, които инстинктивно знаят, че трябва да извършат. Прекарват дните си, заровени в дреболии, а седмиците, месеците и годините им се изплъзват. Този тип лидери никога не осъзнават докрай, че 90% от успеха в лидерството се дължат на прилагането и реализацията на натрупаните знания.

Всички повтарят какво щастие е за нас, че живеем в ерата на информацията, но все пак повечето хора не съзнават, че информацията сама по себе си не е сила.

Силата и конкурентното предимство идват само когато полезната информация решително се приложи на практика.

Така че, за да бъдеш наистина лидер, използвай това, с което разполагаш и действай спрямо него, не отлагай!

Нека тази мъдрост още сега стане част от лидерството и живота ти. Само така ще видиш огромни подобрения в ефективността ти като лидер на другите и в продуктивността и резултатите на това, което управляваш.

Както преди много години е казал Херодот:

„Няма по-голяма човешка болка от тази да притежаваш много знания и никаква власт.“

Превърни тази мъдрост в част от лидерството и живота си!

Най-сигурният начин да превърнеш тези уроци по лидерство в част от себе си е да изградиш около тях ритуал. Това е една от най-изпитаните и най-важни истини за лидерството.

rituali-za-liderstvo-lifehackerbgcom

Всяка сутрин изпълняваш ритуала по миене на зъбите си, нали?

Това е нещо подобно…

Един прост ритуал, който много от успешните лидери и продуктивни хора практикуват с почти фанатично внимание, е да стават призори.

Тези хора са убедени, че ранното ставане им дава предимство още в началото на деня и укрепва самодисциплината.

За личната продуктивност допринасят много неща и едно от най-добрите наистина е да ставаш рано./вижте още по темата за ранното ставане: Стъпка №1 от плана Ви за Супер Продуктивност?/

Но важното в случая е да ритуализираш дисциплината да ставаш рано.

Други хора ритуализират дисциплината да правят физически упражнения всеки ден на обяд, а трети ритуализират практиката да четат всяка вечер.

Единственият начин да станеш далновиден лидер и да освободиш докрай лидерските си способности е да превърнеш информацията, която знаеш в част от ежедневието си. Трябва да превърнеш важните неща, които ще те направят продуктивен в железни ритуали, точно както са постъпили всички далновидни лидери преди теб. По този начин не само ще знаеш, а вече и ще вършиш нещата.

A image

Свържи заплащането с целта

Един от най-важните ритуали, на който трябва да се научат далновидните лидери е: „Да свържат заплащането с целта.“Просто казано, това е ритуалът на неотклонния фокус към бъдещето.

Всички просветлени лидери носят в съзнанието си ясна визия за бъдещето на своята организация. Но само да имаш визия не е достатъчно.

Визията трябва да вълнува умовете и да докосва сърцата на мъжете и жените във вашата организация.

Хората ще правят много повече, отколкото изискват служебните им задължения, ако лидерът им нарисува пред тях визия за бъдещето, която едновременно неудържимо ги привлича и изглежда важна.

Целта е най-силният мотиватор на света. Още за целите вижте статията: Ето как да ВЗРИВИТЕ голяма част от потенциала, който притежевате

Едно от нещата, за които всички хора жадуват най-силно, е потребността да внесеш промяна в живота на другите. Хората изпитват дълбока вътрешна потребност да бъдат част от нещо по- голямо, нещо извън самите тях.

Независимо дали говорим за президента на голяма компания, или за чиновничката в пощата, всяко човешко същество има потребност да усеща, че той или тя дава някакъв принос.

Великите лидери познават това чувство и постоянно внушават на последователите си, че онова, което вършат в ежедневната си работа, има позитивно въздействие върху целия свят.

Освен това те поддържат неугасващ интереса към работата, като винаги сочат на хората си, че тя ги приближава към важна кауза.

Казано с прости думи, тези лидери дават на последователите си стимул сутрин да стават от леглото.

Запомнете едно нещо: Няма немотивирани хора, има само немотивирани служители. Вземи произволно избран член на екипа си, за когото предполагаш, че няма мотивация и инициатива, вгледай се отблизо в личния му живот и познай какво ще видиш?

Ще видиш, че този човек има любими хобита. Ще видиш, че има интереси, които го вълнуват. Ще откриеш, че работи до късно вечер върху колекцията си от марки, усилено учи чужди езици или свири на музикален инструмент.

Всеки човек на тази планета без изключение притежава способността да се вълнува и да се мотивира от нещо.

Основната задача на лидера е да вдъхне вълнение и мотивация на екипа за осъществяване на целта, съдържаща се в неговата визия.

Вместо през цялото време да командваш хората си да работят за постигането на бъдещи цели, формулирани от теб, защо да не им дадеш причина сами да се стремят към това? А ако установиш, че те продължават да са немотивирани, бъди сигурен, че то е, защото все още не си им дал достатъчно причини да прегърнат твоята картина за бъдещето. Помни нещо, което психолозите знаят отдавна – хората естествено бягат от болката и се стремят към удоволствието.

свържи заплащането с целта

Далновидните лидери намират начини да свържат удоволствието с ежедневната работа на служителите си и с крайната цел, към която се стремят.

Те свързват заплащането с целта.

И в този ред на мисли си задай въпроса: Как е формулирана на­стоящата мисия на фирмата ти?

Погледни мисията на това, което управляваш и си кажи честно дали мислиш, че подобна формулировка ще вдъхнови хората да работят с всички сили за твоята организация?

Наистина ли вярваш, че си дал на хората си причина да стават всяка сутрин?

Дал ли си им наистина завладяваща кауза, към която да се стремят? Ти ли си единствения човек, който се интересува и вълнува от целта заложена в твоята мисия? Отговори си честно!

Работата на всеки лидер е да дефинира реалността за хората си. Той им показва по-добър, по-оптимистичен, по-просветлен начин да виждат света. Той разглежда предизвикателствата, пред които са изправени те и ги преформулира като възможности за растеж, подобрение и успех.

Той прави нещо повече от това да показва на хората как да вършат правилно нещата – това е работа на мениджъра. Просветленият лидер посочва ясно кои са правилните неща и по този начин дава на хората си убедителни причини да вършат работата си много по-добре от всякога.

Истинският далновиден лидер дава на последователите си надежда, като им показва, че за тях съществува по-висша реалност, ако продължат да се приближават към лидерската визия.

Казано с други думи, той вдъхва ентусиазъм в хората си, като ангажира сърцата и умовете им чрез силата на своята цел.

Наполеон Хил е уловил това чувство с думите/още от Наполеон Хил вижте статията:SEX…Най-важният фактор за успеха?/:

„Обичай визията и мечтите си, защото те са рожби на душата ти, модели на най-големите ти постижения.“

Орисън Сует Мардън пише в същия дух:

Няма по-добро лекарство от надеждата, няма по-голям стимул, няма по-силно тонизиращо средство от очакването утре да се случи нещо по-добро.“

Намери визия, в която можеш да вложиш всеки грам от себе си, мисия, която да стане твоята движеща сила, причината да живееш, смисълът на твоя живот.

Ентусиазмът и позитивната енергия, които ще генерираш, ще обхванат цялата организация.

Важно: Не забравяй, че трябва да престанеш да се съсредоточаваш върху това какво ще получиш, когато реализираш визията и да започнеш да обръщаш повече внимание на причината за това, което правиш. Ако посветиш енергията си на достойната цел, залегнала в действията ти, и не се съсредоточаваш само върху печалбата, ще постигнеш целта си много по-бързо.

A image

Защо е така ли? Притчата за ученика и учителя

Веднъж един млад ученик пропътувал много мили, за да открие прочут духовен учител. Когато накрая го намерил, той му казал, че главната цел в живота му е да стане най-мъдрият човек в тези земи. Затова му бил необходим най-добрият учител.

Учителят видял ентусиазма на момчето, съгласил се да сподели с него знанията си и го взел под своя закрила. „За колко време ще постигна просветление?“ – веднага попитало момчето. „Най-малко пет години“ – отговорил учителят.

„Това е прекалено дълго! – казало момчето. – Не мога да чакам пет години! Какво ще стане, ако уча два пъти по-усилено от останалите ти ученици?“ „Десет години“ – бил отговорът. „Десет години!

Ами тогава какво ще стане, ако уча денонощно и влагам целия си ум в работата? Колко време ще е необходимо, за да стана мъдрецът, който винаги съм искал да бъда?“ „Петнайсет години“ – отговорил учителят.

Момчето много се разстроило: „Защо всеки път, когато ти кажа, че ще работя по-усилено, за да постигна целта си, ти ми отговаряш, че ще отнеме по-дълго време?“ Учителят казал: „Отговорът е ясен. Когато едното ти око гледа само към наградата, ти остава само едно, за да виждаш целта.“

Тази притча съдържа много истина, нали?

Вместо да насочи ума си върху това, какво ще даде, когато стигне до крайната цел, момчето мислело само за това, какво ще получи.

Следователно щяло да му отнеме много повече време, за да стигне до крайната точка на пътуването.

Всъщност трябва да се съсредоточите върху приноса си

А с това, че давате, поставяте начало на процеса на получаване. Тук е парадоксът. Когато се посветим на достойна кауза и постоянно питаме: „Как можем да бъдем полезни?“, наградите започват да идват в невероятен размер. Както казват на Изток:

„На ръката, която дава розата, винаги остава малко аромат.“

Една от ключовите задачи на лидера с визия е да спечели сърцата. А щом веднъж постигнете това, всичко друго идва от само себе си.

Ето защо трябва да накарате хората си да почувстват, че те са нужни и важни, задоволи потребността им да дадат своя принос. За това става дума в този ритуал на далновидните лидери.

Защото когато свържеш заплащането с целта, ти свързваш хората с кауза, по-висока от самите тях. Хората ти ще изпитват удоволствие от работата си.

А когато хората изпитват удоволствие от работата си, те започват да изпитват удоволствие и от себе си като хора. В този момент настъпват истинските успехи.

Направи хората си съсобственици на твоята визия. Те ще ти се отплатят с лоялност към теб като лидер.

„Няма апатични хора, като изключим онези, които преследват чужди цели.“ Хенри Форд

Фокусирай се върху голямата картина

Фокус върху голямата картина

В бизнеса много често лидерите и мениджърите губят всякаква перспектива и през цялото време се съсредоточават върху дребните неща. И така пропускат един цял свят от възможности.

За да бъдеш далновиден лидер, трябва да държиш голямата картина на фокус – да не изпускаш завладяващата кауза, която е в сърцевината на визията.

Трябва да насочиш вниманието на хората си към общностите, на които помагат, и към човешкия живот, за който допринасят. Оттук ще дойде необходимата мотивация.

Кой е виновен, че твоите хора се интересуват единствено да си получат чека.

Престани да обвиняваш другите за собствения си провал като лидер. Престани да обвиняваш променящата се икономика, увеличаващата се регулация на пазара и натиска от страна на конкуренцията, да не забравяме и кризата.

Ако хората не възприемат визията ти, то е, защото не са възприели твоето лидерство. Ако не са лоялни, то е, защото не си им дал достатъчно причини да бъдат лоялни. Ако не се вълнуват от работата си, то е, защото не си успял да им предложиш нещо, от което да се вълнуват.

Поеми цялата отговорност. Разбери, че преди да намериш верни последователи, трябва да станеш голям лидер.

Верните последователи се явяват в деня, когато хората усетят, че наистина взимаш присърце техните интереси. Едва когато знаят, че се интересуваш от тях като хора, ще са готови да се жертват за теб.

Когато започнеш да поставяш хората над печалбата, ще си постигнал нещо още по-силно от това, че си спечелил сърцата им.

Ще си заслужил доверието им.

Никога не забравяй, че за да те разглеждат като човек, който заслужава доверие, трябва да си го заслужил – в това се крие истинската тайна.

6 Коментара
 1. Н. Капустина каза

  Полезно, вдъхновяващо, практическо и много мое като начин на възприемане на нещата и света като цяло. Приемете го и като комплимент за Вас, защото усета и умението да се подбират материалите в бълващия всичко информационен поток е отговорност и признание за личностния потенциал на автора на блога.

  1. Христо Стоянов каза

   Благодарности!

 2. Radostina Izova каза

  И аз благодаря за този качествен блог! Пожелавам си, както и на Вас, да има все повече хора, които да си ангажират вниманието с тези теми, вместо да нищят причините за неуспехите си, докато активно чоплят семки по кварталните пейки!!!

  Пожелавам Ви много качествени посетители и много успешни мигове!!!

  1. lifehackerbg.com каза

   Благодарим Ви Радостина, много мило 🙂

 3. Dimitar Sotir Sotirov каза

  Добър вечер и от мен,един от посещаващите вашият сайт.Случайно попаднах на този блог и наистина ми хареса,защото са наистина малко на брой сайтовете,които се занимават с „отключването“ на човешкия потенциал.Доста често,когато седна на компютъра,се спирам на вашият сайт,в търсене на нещо различно и полезно от Facebook,социалната мрежа,отговорна за пропиляването на толкова много от времето на потребителите,а както вероятно знаете,човешкият потенциал е неразривно свързан с времето и обратно.По същество,Робин Шарма е един от тези хиляди гурута по мениджмънт и личностно развитие,в думите на които твърде много хора не вникват,камо ли да вярват,някои дори ги смятат за чиста манипулация.Шарма обаче за мен е специален,защото някъде там,когато започнах да чета книги свързани с човешкото подсъзнание и силата на нашите мисли,започна моето вътрешно преобразяване и един от основните заподозрени е той.Няма да се спирам надълго и нашироко върху моята история,просто искам да кажа,че основният инструмент,чрез който се изгражда успехът ни,това е ВЯРАТА.Благодаря за стойностните статии,които създавате.Една молба към вас-ще се радвам,ако споделяте повече от абтобиографиите на успели хора в различни сфери на обществения живот,защото всеки един може да намери нещо за себе си в техните житейски пътища.
  Успех!

  1. lifehackerbg.com каза

   Здравейте, страхотен коментар!

   Благодарим Ви, че сте отделили от времето си, за да ни пишете, признателни сме Ви.

   Блаогдарим и за добрите думи по наш адрес, много мило!

   Относно автобиографиите напълно приемаме идеята.

   Стига да намерим подходящи материали и ще се опитаме да ги качим при първа възможност

   Още веднъж Благодарим Ви Димитър!

   Поздрави и успех 🙂

   Христо Стоянов
   lifehack.bg

Остави коментар

Your email address will not be published.

Благодаря ти!