Да започнеш от нулата или да купиш готов, работещ бизнес?

ProfirmBG-logoОтговор на този въпрос ще ни дадат експертите от Profirms.bg – компания, предлагаща правни бизнес услуги от ново поколение. Ако искате да стартирате, продадете или закупите бизнес, това са хората, към които препоръчваме да се обърнете. Вижте и интервюто на управителят Радослав Занков в lifehack.

Когато повечето хора мислят да стартират собствен бизнес, те си мислят за старт от нулата – да развият собствена идея и да изградят фирма буквално от нищото. Но да започнеш от нулата има своите недостатъци, включително изграждането на кръг от клиенти, реклама на новата дейност, назначаването на служители и осигуряването на оборотен капитал. Всичко това без база за сравнение или репутация, на която да разчиташ.


Ако се тревожиш за трудностите, които съпътстват една стартираща от нулата компания, може да се окаже, че твоят вариант е да купиш вече съществуваща такава. Когато купуваш бизнес, получаваш контрол над вече работеща система с генериран оборот. Имаш също клиентска база и репутация, както и служители, които са запознати с нишата. Освен това няма нужда да откриваш топлата вода, измисляйки нови процедури и правила, системи и политики, защото купуваш бизнес, който вече има работеща формула. Независимо дали е успешна или не, тя вече е изпробвана. Това означава, че ще знаеш дали да продължиш развитието на фирмата уповавайки се нея, или ще промениш курса. Няма тепърва да се налага да разбираш какво работи и какво не.

От друга страна, може да се окаже, че да купиш работещ бизнес е по-скъпо, отколкото да стартираш от нулата.

Затова пък, понякога е по-лесно да си осигуриш финансиране, за да купиш работеща търговска дейност, отколкото да набавяш средства за стартираща. Банките и инвеститорите са по-благосклонни да финансират закупуване на бизнес, който вече доказано работи или поне има голям потенциал на база развитието му до момента.

Освен това, да си купиш фирма може да ти донесе други бонуси като патенти, лицензи и разрешителни, които могат да се окажат доста полезни.

Да, на този свят няма нищо сигурно и придобиването на бизнес не прави изключение. Ако не внимаваш, може да се окаже, че си се сдобил с фирма с остаряло оборудване, лоши служители и методи на работа.

Купуването на правилния бизнес започва с подбирането на подходящата ниша.

Най-добрият начин да започнеш, е като насочиш погледа си към бранш, в който имаш някакъв опит или познания. Помисли добре за типовете бизнес, от които се интересуваш и отсей тези, които най-много съответстват на твоите умения и опит. Не подценявай също и обема на дейността, която би искал да купиш, за да не се окаже, че взимаш твърде голяма компания на достъпна цена, с която не си способен да се справиш поради липса на мениджърски опит.

Добре е да се съобразиш и с географското местоположение на фирмата.

Вземи предвид данъците и таксите, които ще съпътстват местоположението на бизнеса, защото това може да се окаже от огромно значение. След като вече си избрал регион или пък, ако той не е от значение, разбира се, следва да потърсиш бизнеса, който отговаря на представите ти за това, с което искаш да се занимаваш.

И не забравяй – това, че конкретна фирма не е изрично обявена за продан, изобщо не означава, че не може да бъде закупена. Говори с хората, запознай ги с намеренията си, направи им оферта. Може никога дори да не са мислили да продават, но добрата оферта е нещо, което всеки разумен бизнесмен би разгледал.

Когато се стигне до покупка, несъмнено ще се нуждаеш от помощта на професионалисти в областта, а именно юристи с богат опит в корпоративното право. Това са хора, които освен, че ще подготвят сделката от чисто юридическа страна, оформяйки документацията, ще могат да помогнат с допълнителни ценни съвети с правна насоченост.

Първоначалното проучване започва с някои основни въпроси.

fhdfsh

Например – защо този бизнес се продава? Как се възприема нишата и самият бизнес от хората и какви са бъдещите тенденции за това? Контролира ли бизнесът, или има ли потенциал да контролира такава част от пазара, за да бъде печеливш? Как продуктите или услугите на фирмата са се променяли с времето?

Препоръчително е да се оценят фирмената репутация и силата на връзките, които компанията е създала. Ако е възможно, говори с клиенти, доставчици и служители за връзката им с бизнеса.

Би било полезно също да се проучи дали срещу имуществото на фирмата не е насочено принудително изпълнение – дали няма възбранени имоти, запорирани автомобили, задължения към банки и т.н. Това определено е задача, която трябва да бъде поверена на висококвалифицирани юристи, защото несъмнено работата е доста специфична и непрофесионалисти не биха се справили. Задълженията на една фирма могат да бъдат под толкова много и различни форми, че е напълно възможно понякога дори самият собственик да не е наясно, че има такива.

В случай, че не ти се минава през всичко това, за теб е вариантът с новата фирма.

Тук предимствата са, че още от самото начало всичко ще се случва по твоите правила. Няма да има нужда да се справяш със заварено положение, което да се налага да променяш, като например да уволняваш неподходящи кадри, да променяш из основи методи на работа и т.н. Всичко градиш ти, правилата определяш ти!

Виж още и: 20 причини да откриеш собствена фирма

Това, което е важно в този случай, е да имаш ясна представа как трябва да се случат нещата, колкото и относително да е това. Както и при закупуването на бизнес, тук също трябва да се прави проучване на нишата и възможните рискове. Разбира се, несравнимо е удоволствието от това да изградиш нещо от нулата, а и да го направиш печелившо.

Който и от двата варианта да избереш за себе си, няма значение. Важното е да направиш крачката, да поемеш риска, да излезеш от комфортната си зона и да поемеш нещата в свои ръце, защото, неписан закон е, че няма човек, който да е забогатял, работейки за някой друг. Изборът е само твой.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: