ВЛЕЗ В КЛУБА
ВЛЕЗ В КЛУБА

Патогалванизъм, пробиотици и усвояването на добавките, които пиете!

Запази за после

Как да подобрите усвояването на добавките, които пиете (протеин, аминокиселини и др.) и на храната, която консумирате, за да не си хвърляте парите на вятъра?

Усвояването на храната и хранителните добавки се подценява адски много.

Хапваме повече месо, сирене и мляко и решаваме, че съдържащия се в тях протеин се усвоява от тялото ни максимално. Купуваме си поредния “як суплемент” и вярваме, че щом си сложим 30 г. в шейкъра, то точно 30 г. ще се усвоят от организма ни.

Това обаче не е точно така.

Усвояването на храната и добавките, които приемаме зависи от няколко неща, най-важното, от които е наличието на пробиотици в чревната флора на стомаха ни.

Това ще е тема и на днешния ни разговор, а именно:

Как драстично да увеличите степента на усвояване на протеините (било то от храна или на прах) и изобщо как да подобрите цялостното абсорбиране на храната, която консумирате.

Но преди това ще започнем с нещо, което звучи малко странно…

Патогалванизъм!

Всъщност това е състояние, при което, в резултат на наличие на разнородни метали в устната кухина, протича електрически ток, а като електролит слюнката си е проводник.

patoСимптомите при това състояние са:

Пациентът има метален вкус в устата, парестезии (мравучкания, парене и др.), промяна на усещанията и чести  възпалителни процеси на лигавицата на устата.

Как обаче се установява Патогалванизъм?

Чрез изследване – електрометричен тест за определяне на корозионния потенциал в устната кухина при наличие на различни метали.

Нека ви разкажа повече за това състояние, интересно е!

При протичането на галваничен ток в богатата на рецептори устна кухина настъпват патологични изменения. При наличието на два или повече метални обекти се получава потенциална разлика и при свързването им директно или посредством “проводник” (лигавица, слюнка, зъбни тъкани, кръвон. съдове), протича галваничен ток.

Освен това слюнката и лигавицата свързват отделния електрод (амалгама, коронки, мостови протези) с „масата” (тялото) и тук също може да протече електричество.

Да, в устата ни тече ток…, а ние сме една малка електроцентрала!

ezgif-4192787994

Доказано е, че най-силен ток се получава, когато различни метални обекти ( амалгама, коронки, мостови протези) стоят в непосредствен контакт един до друг, т.е. те са свързани „на късо” и имат твърде различен корозионен потенциал.

За измерването на галваничните токове в устната кухина се използват различни уреди – миливолтметри, микроамперметри и проводници с подходящо оформени краища.

Техните стойности достигат до 240 mV и повече, а физиологично в човешкия организъм са налице биотокове от порядъка на 30-100 mV.

Защо това е толкова важно?

При значително надхвърляне на тези стойности, както е при галваничния ток в устната кухина, породен от метални обекти, може да се получи патологично увреждане на лигавицата. Освен това някои метали имат алергично и токсично действие.

Има и още една причина – дори по-важна!

Патологично изменената лигавица пречи на правилното усвояване на всички препарати, добавки, храни, хомеопатичните препарати, Шуслерови соли и т.н. през лигавицата на устата

Освен това се променят вкусовите усещания, намалява слюнката с всички сериозни последици, увеличава се патологичната микрофлора в устата и се появяват гъбички.

Важно е да се подчертае, че след премахването на метала от устната кухина е нужно да се приемат пробиотични таблетки и то разтварящи се в устата.

Точно заради начина на прием и съдържанието на пробиотични бактерии, препоръчвам препарата Проби Макс (Probi Max), за който ще говорим след малко.

Но преди това…

Патогалванизъм, пробиотици, храносмилане – къде е връзката?

gutОще според Хипократ здравето на човека е започвало от здравето на червата.

Днес редица изследвания доказват, че над 70 % от  имунната система на човек е съсредоточена в стомаха и здравето започва от правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Но какво общо имат пробиотиците с това?

Думата пробиотик е с гръцки произход и в буквален превод означава „за живот“, от „pro“ – „за“ и „bios“ – „живот“. Затова, неслучайно,  пробиотиците са наричани още „бактериите на живота“. Пробиотикът е съвкупност от живи микроорганизми, които играят основна роля за правилното функциониране и протичане на всички процеси в тялото.

Като полезни микроорганизми, те допринасят за балансиране на микрофлората в човешкото тяло и са основните отговорници за имунната сила на организма.

Какво представляват полезните бактерии?

pato4Полезните, наричани още  пробиотични бактерии, са три основни групи:

 1. Лактобацили – Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus helveticus.
 2. Бифидобактерии – Bifidobacterium spp, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium breve.
 3. Млечно – кисели коки – Lactobacillus lactis, Lactobacillus faecium, Streptococcus thermophiles.

Сред тях, най – известните и с доказано действие са: Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus и Streptococcus thermophilus. Една част от тях присъстват във флората на човешкия организъм през целия му живот – например част от лактобацилите.

Други, са част от стомашно – чревната среда в ранна възраст и с годините техния брой намалява, дори изчезва –  като бифидобактериите.

Трети могат да бъдат набавяни само чрез външен прием на храни или добавки.

Такава е популярната Lactobacillus bulgaricus.

Когато навлезе в организма Lactobacillus bulgaricus  се съединява задължително с друга бактерия – Streptococcus thermophiles. В комбинация и с Lactobacillus acidophilus, те успяват бързо да преобразуват млечните захари, които приемаме с храната, в млечна киселина. А тя е основата на естествената, балансирана PH среда в организма.

Получава се комбинация, която в пъти подобрява храносмилането и усвояването на храната, засилва имунната система на организма и има мощен антибактериален ефект.

a_glass_of_water_

Защо се нуждаем от пробиотици всеки ден?

Организмът ни  постоянно е подложен на атаки от вируси и бактерии от различен характер.

Най – известна и разпространена причина за дисбаланс в организма е приема на антибиотици. Антибиотичните лекарства  атакуват  и унищожават не само причинителите на инфекции, но и пробиотичните добри бактерии. Но има и  много други причинители,  с които се срещаме ежедневно и  също нарушават естествената ни среда.

Замърсен въздух, прием на хлорирана вода, преработени храни или такива, които трудно се усвояват от организма, цигари, алкохол, дори стрес. Освен това някои от „полезните бактерии“, като Lactobacillus bulgaricus, след като навлязат в организма  живеят 10-15 дни.

След този период, биват отмити по естествен път.

Или накраткоправилното съотношение между полезни и вредни бактерии в човешката микрофлора, е от основно значение за цялостното здравословно състояние и имунитета на тялото. Ето защо, само ежедневния и постоянен прием на пробиотици ще осигури поддържането на  нормален баланс и устойчивост на организма.

Всички тези бактерии се съдържат в хранителната добавка Проби Макс, за която обещах да ви разкажа по-подробно!

Това е пробиотичен продукт, който в една таблетка съдържа следните щамове probi-max-1-545x436полезни живи бактерии:

 • Lactobacillus bulgaricus,
 • Lactobacillus acidophilus,
 • Streptococcus thermophilus,
 • Bifidobacterium spp,
 • Lactobacillus lactis,
 • Lactobacillus casei

Защо ви препоръчвам Проби Макс?

Най-важното е следното:

Прием

Едно от основните му предимства е уникалната възможност за прием, който може да стане чрез смучене или дъвчене, благодарение, на което пробиотика се усвоява възможно най-добре. По този начин живите бактерии се активизират и започват да действат активно още в устната кухина

Как действа този коктейл от полезни бактерии?

[su_list icon=”icon: check-circle” icon_color=”#1cc22f”]
 • Балансира чревната флора и нормализира нивата на PH в стомаха
 • Спомага за по – лесно, бързо и пълноценно  усвояване на храната, минералите и витамините
 • Отговаря за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт и подобрява устойчивостта на стомаха
 • Подпомага и подобрява имунната сила
 • Пречиства организма от вредни бактерии и вируси
 • Спомага за облекчаване натоварването на черния дроб, като унищожава вредните вещества, преди да са стигнали до него
 • Предпазва от развитието на гнилостни процеси в организма, резултат от приема на храни, които трудно се разграждат
 • Увеличава устойчивостта на организма към инфекции, които могат да са предпоставка за развитието на редица ракови, туморни и други сериозни заболявания
 • Подобрява състоянието на кожата
 • Спомага за понижаване нивата на лошия холестерол
 • Подпомага смилаемостта на лактоза при хора, които страдат от затрудненото и усвояване
 • Укрепва и балансира средата в организма, по време и след антибиотично лечение
[/su_list]
ВНИМАНИЕ

Само читателите на lifehack.bg могат да си вземат Проби Макс с 30% отстъпка с промо код PRO30

[su_button url=”https://www.cvetitaherbal.com/product/probi-max/” target=”blank” style=”3d” background=”#F42″ color=”#ffffff” size=”7″ center=”yes” radius=”5″ rel=”nofollow”]Купи с 30% отстъпка[/su_button]

Проби Макс, спорта и усвояването на добавките!

protein

Да си дойдем на думата.

Всички искаме да усвояваме колкото се може повече протеина, който си купуваме и изобщо хранителните добавки, които ползваме (приемът на 30 г. протеин на прах далеч не означава 30 г. усвоен протеин). Искаме като се храним с богата на протеини храна, всичко да се усвоява максимално. Степента на усвояване при всеки човек обаче зависи най-вече от микро-флората в червата – това, за което говорихме по-рано.

Защото когато се приемат изолирани протеини и аминокиселини, често усвояването им  е трудно за организма. Освен това, те са бедни на витамини, минерали и микроелементи. Това се дължи на технологиите на извличането и обработката им.

Пробиотичните бактерии, приемани под формата на добавка, могат да  подобрят усвояването на почти всяка протеинов и не протеинов препарат и аминокиселина до над 80%.

Проби Макс носи и други ползи за активно спортуващите:

[su_list icon=”icon: check-circle” icon_color=”#1cc22f”]
 • По – бързо и правилно усвояване на храната и хранителните добавки – белтъци, протеини, аминокиселини, витамини и минерали – това, което стои в основата на мускулния растеж
 • Пречиства организма от бактерии, навлезли в резултат от  прием на вредни химични вещества
 • Ускорява метаболизма, подобрява храносмилането
 • Създава здрава среда за протичането на ефективен хранителен режим.
[/su_list]

12957148_986381441453405_815975972_n

Аз съм д-р Димитър Янев ОПЛ, УНГ, ХОМЕОПАТ, Шуслеров терапевт, Фитотерапевт. Роден съм в гр.Пловдив през далечната  1965 година,завърших средното си образование в гимназия Яворов, отбих военната си служба в гр. Момчилград. Завърших висшето си медицинско образование във  ВМИ  гр.Пловдив  през 1992 година. Започнах своята медицинска практика същата година,в гр. Камено, където работя и до сега като ОПЛ.

Специализирах  УНГ  и Хамеопатия  и от 2000 год. съм с тези специалности. Като шуслеров терапевт практикувам  от 2010 година а с фитотерапия се занимавам много, преди да започна да уча медицина. Билколечението ме привлича със своите  необятни възможности и в повечето случаи, без да нанесат вреда.

Прилагането на комплексен метод в лечението според съвременните схващания е най-правилния. От 2011 г. съм лектор в обучението по Шуслерови соли,а от 2010 съм обучител по първа долекарска помощ.

Може да ме намерите на телефон: 0887 69 03 04

НОВО
Когато става въпрос за хранене с качествена храна и приемане на хранителни добавки като протеин например, често заб…

Posted by lifehack.bg on Friday, 15 April 2016

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Виж всички

👤   Log In / Профил

🔰   Абонамент за Мастърхак

📗   Библиотека с книги

🏆   VIP зона с курсове

☎️   0878 977 107

==========

🔐   Секретна група

💻   Инструкция за групата

ℹ️   Инфо за клуба

🎯   За Реклама


🔘   Cookies

🔘   Общи условия

🔘   Права за ползване

🔘   Privacy Policy

🔘   Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак
Печели с УМА, не с времето си
БЕЗПЛАТЕН БЮЛЕТИН
"Бюлетинът, за който мечтаех..." - Цвети Тодорова
Инструменти, идеи и похвати, непознати за останалия свят
★★★★★
Постигай повече за 5 мин / седмица