Prezi разстреля Powerpoint от упор – взривяващо ефектни и адски атрактивни zoom презентации!

Запази за по-късно
 

Как да представите вашата дейност или бизнес по уникален и творчески начин!

Бизнес срещите и презентациите имат склонността понякога да бъдат доста скучни и в по-голямата си част е много вероятно да не правим нищо друго, освен да се прозяваме, но не и да слушаме.

Често пъти причина за това не е съдържанието на самата тема на обсъждане, а начина, по който тя се презентира,  скучните слайдове, които успешно ни карат просто да заспим.

В корпоративната джунгла, PowerPoint на Microsoft най-често е оръжието-източник на опасния приспиващ газ, който или Ви причинява сънливост или просто ви кара да се заровите в мобилния си телефон, но не и в презентацията.

И тук идват въпросите:

 • Как можем да се разграничим от все по-скучния PowerPoint?
 • Как може да създаваме презентации, които да са интересни, да ни държат будни, изпълнени с внимание?
 • Как изобщо да пресъздадем информацията креативно и интерактивно чрез атрактивна презентация?
 • Как да създадем нещо, което ще бъде наистина различно и запомнящо се?

Натиснете Start Prezi, изчакайте да зареди и използвайте бутоните стрелки:

Звука може да бъде спрян от бутончето за тази цел в ляво!

В следващите редове на тази статия ще разгледаме един от най-бързо развиващите се стартъпи, супер инструмента-редактор на т.нар. zoom презентации Prezi и ще видим дали пък той не е решението, което ще ни осигури така ценното и трудно за привличане внимание на нашата аудитория…

Бърз преглед и системни изисквания

Prezi

Prezi ще ви позволи да създавате презентации в движение от всеки компютър, на който има инсталиран Adobe Flash player 9.

Има минимално изискване за памет от 1 GB RAM, което всъщност никак не е малко, особено като се има предвид, че все пак в основата си Prezi е web приложение /има и десктоп версия/.

И въпреки това, инструмента поддържа дори браузъри от една много по-далечна епоха – тази на Internet Explorer 6 и Firefox 1, та чак до сега.

Това определено е умен ход от екипа на приложението, тъй като ще им даде незабавен достъп до милиони хора в световен мащаб, стоящи зад корпоративната защитна стена на скърцащия им, прецакан IE 6.

Наличието на инсталиран Flash е необходим както за самото създаване на презентации, така и за тяхното изтегляне на работния плот, където могат да бъдат разглеждани, без да е необходимо инсталирането на допълнителен софтуер.

Това е още едно добро решение от страна на екипа стоящ зад Prezi, тъй като така ще се премахне скептицизма от ума на творците на презентации, а именно дали те ще работят гладко и след като се пратят по мейла към колеги, приятели и клиенти.

Безплатен и платен вариант

prise-prezi

Ще разполагате с безплатни и платени възможности, като държа да отбележа, че създаването на безплатни презентации няма да е никакъв проблем и ще може да го ползвате почти пълноценно – така че продължавайте да четете смело напред!

Безплатния план ще ви позволи да създавате презентации и да ги експортирате, така че да могат да се гледат и оф-лайн. Той включва още и пакет от 100 mb място за съхранение.

Презентациите, създадени чрез безплатния план ще са придружени за съжаление от водния знак на инструмента, който ще е разположен долу вдясно.

Освен това – те ще са и със статут на публични и всеки ще може да ги види.

Ако искате допълнително пространство за съхранение, да премахнете водния знак и да запазвате някои от презентациите си само за лично ползване /private/, може да се абонирате за някой от платените планове, които започват от 59$ за цяла година.

prezi2

Важно: ако поканите трима ваши приятели да се регистрират и да използват този инструмент за презентации, вие ще получите 3 месеца безплатно да използвате Pro варианта!

Двата платени плана имат и 30 дни безплатен пробен период и ако дори закриете профила си в този тестов отрязък от време, няма да ви се дръпнат пари от вашата кредитна карта.

Тук веднага ми изниква въпроса – дали ако се регистрирам за платения акаунт, направя си презентациите, които ми трябват с пълната функционалност, а след това просто да го закрия…, дали ще се получи…?

Потребителски интерфейс и използване

prezi3

Уеб версията на Prezi е с удобен, минималистичен и колоритен потребителски интерфейс.

След като влезете в системата, ще разполагате с три основни страници! В първата, която ще ви се отвори, ще намерите презентациите, които вече сте създали.

Има и още две – Learn и Explore: тези две елегантни целеви страници ще ви предложат да ви помогнат с видео уроци как се използва инструмента плюс атрактивни примери от витрината на приложението.

За да започнете на практика да използвате Prezi, първо трябва да си създадете профил – може да влезете и чрез вашия Facebook такъв!

prezi4

След като влезете в акаунта си, в ляво ще видите голям, син бутон с надпис NEW Prezi – натиснете го, за да Ви се отвори прозореца с готови шаблони, от които да избирате /снимката отгоре/!

Съществуват доста на брой атрактивни шаблона, от които да решите кой ще ви свърши най-добра работа спрямо информацията, която искате да презентирате – естествено може да си създадете всичко от нулата.

След това въведете заглавие и описание на презентацията. Накрая на тази процедура по стартиране ще бъдете отведени върху работното платно, където на воля да творите!

prezi5

В работния плот ще видите в ляво отделните слайдове и обикаляйки из опциите, най-много за 5 минути ще разберете как работят нещата/снимката отгоре/.

За да добавите текст, просто кликнете 2 пъти, където поискате в страницата и го добавете, толкова е просто всичко!

Добавяне на съдържание

Местенето на текст и изобщо каквото и да било наоколо в слайда е изключително просто и направо страхотно.

Просто кликнете върху текст или друг обект от презентацията си, задръжте с мишката и го преместете, където си поискате.

Кликвайки върху даден обект, също така и ще ви се появят допълнителни опции, които да използвате – дали да промените шрифта, дали да преоразмерите и завъртите обекта или текста и т.н.

Ще разполагате и със страхотни възможности за вграждане на съдържание: може да поставяте различни обекти като стрелки, скоби, рамки, кръгове, триъгълници, правоъгълници, подчертавания.

Untitled-3

Освен това ще може да импортирате в слайдовете и снимки, видео от youtube, PDF файлове, диаграми, най-различни символи, музика и дори презентации от скучния Powerpoint!

Освен това ще може и да променяте в движение цветовата гама, излъчването на самата презентация и нейния шаблон. Как ли? Вижте снимката отдолу:

prezi6

Вкарайте каквото си поискате, след което му придайте смисъл

Абсолютната красота на Prezi е възможността да добавяте каквото си поискате съдържание наведнъж, директно върху платното без то да е директно свързано, без да има смисъл.

Какво се опитвам да Ви кажа: започнете да добавяте съдържание в произволни области в работния плот на инструмента, след което ще можете да съберете всичко по-късно по начин, който да има смисъл!

Чрез менюто Edit Path ще можете да добавите поредни номера към области със съдържание, които да оформят отделни, смислени пасажи в презентацията.

Untitled-4

С Prezi не е необходимо да бъдете готови с това, което ще следва в слайда ви!

Може да започнете работа, с каквото разполагате и след това парче по парче да обедините всичко за цялостно представяне, така че нещата да придобият ясен смисъл и да оформят идеята и информацията ви в едно красиво, свързано звено.

Дори и след създаването на поток от фигури, снимки, текст и видео, добавянето на ново съдържание между тях ще е изключително лесно.

Просто плъзнете точката между свързващите линии и добавете новото съдържание там, където искате да бъде, без да нарушавате останалата част от стъпките в потока на слайдовете.

А за да ви се изясни още по-добре този процес – просто опитайте да го направите в Prezi.

Споделяне на готовата презентация

prezi7

Веднъж, след като презентацията е готова, същата може да бъде изтеглена под формата на PDF файл, в който тя ще е раздробена на съставните си слайдове.

Останалите варианти за използване на готовата презентация, които според мен са и доста по-добри и позволяват да се види различното на Prezi са:

 • Споделяне на самата презентация във Facebook

Както казахме и по-горе, презентациите, създадени от безплатния план са си публично достояние.

И все пак ако искате да насърчите още повече видимостта им, може да ги споделите с приятелите си, като това може да направите направо от работното табло.

 • Директно стартиране на онлайн презентацията

Ако изберете този трети вариант, от инструмента ще ви предоставят уникален уеб адрес, чрез който може да я отворите на цял екран в браузър и от там да я управлявате чрез бутоните на клавиатурата!

Тоест така тя ще бъде навсякъде с вас.

Това обаче не е всичко, свързано с тегленето и споделянето на презентации!

Untitled-Prezi-by-Hristo-Stoyanov-on-Prezi

Съществуват и още някои, още по-добри възможности, а именно:

 • Може да вградите самата презентация в блог или сайт, където да я публикувате в желаните от вас размери според дизайна ви – като за целта ще ви се генерира код, който да използвате /снимката отгоре/.
 • Ще разполагате с опция, която да архивира презентацията, след което да я свалите и разглеждате – функцията Download.

Разглеждане на презентацията директно на десктопа ми:

Untitled-4

Prezi има и десктоп версия!

Накрая може би е редно да ви кажа и две думи за настолната, оф-лайн версия!

Нея може да я изтеглите от този адрес, а след като я инсталирате ще имате възможност да разполагате със същите инструменти, както и в web приложението – но в доста по-удобна работна среда.

prezi8

Тук предимството е, че ще работите доста по-бързо като производителност, ще можете да качвате създадените презентации директно в профила си, от където да ги използвате онлайн, както и някои други благини.

За съжаление десктоп версията е само с 30 дена пробен период…

Финални думи

Prezi е една сбъдната мечта за всеки професионалист, та дори и аматьор, който би искал ефектно да подобри своeто представяне чрез презентация и така да привлече вниманието на своята публика,

…вместо да използва скучните слайдове на Powerpoint.

Натиснете Start Prezi, изчакайте да зареди и използвайте бутоните стрелки:

Звука може да бъде спрян от бутончето за тази цел в ляво!

След създаването на няколко тестови презентации, забелязах, че размерът на всяка една от тях е незначителен и няма никаква промяна в размера на изразходваните от мен безплатни 100 МВ,

…което е страхотно за тези от нас, които са решили да използват именно този free вариант.

Е, какво мислите? Ще използвате ли Prezi?

В помощ на вашите презентации, вижте още и:

 • 9
 •  
 •  
 • Таня каза:

  Здравейте, започнах презентация от free версията но не ми дава да пиша на кирилица, моля за съвет.

 • Ивелина Иванова каза:

  Много полезна информация!
  Направих презентация с програмата, но когато прикачвам картинки, самата картинка или изображение не се импортира в презентацията. На какво може да се дължи този проблем и как да го коригирам ?

 • Yoana Malinova каза:

  Много хубава и полезна статия, но защо не мога да пиша на кирилица в презентациите на Prezi? Само латиница ли поддържа?

  • Елена каза:

   Трябва само да се смени шрифта,, защото както в Word така и в Prezi някои шрифтове не поддържат кирилица

 • Рали каза:

  Статията е супер! Моите адмирации към автора.
  Но само едно не ми стана ясно: след като свалим презентациите си на компютъра може ли да се качват на имейли или преносима памет и също така могат ли да се разглеждат офлайн?
  Благодаря ви!!

  • Здравейте и Благодаря!

   Малко по-нагоре, в статията има и снимка, която показва как да се сподели презентацията.

   Единия вариант е да споделите линка към нея – в мейл, социална мрежа и т.н.

   Другия е /както и вие сте посочили/ да се свали на компютъра, от където може да я пращате и да я съхранявате където си поискате

   Поздрави

 • Вили, страхотна презентация, Браво! Благодаря ти, че я сподели с нас 🙂

 • еее Вили браво, супер е станало, Благодарим, че сподели 🙂 Само да имаш предвид точката от статията с наименование
  Вкарайте каквото си поискате, след което му придайте смисъл

  погледния и другия път можеш да ги навържеш слайдовете, за да се движат, тъй като сега са статични 🙂

 • Даниела каза:

  Здрасти 🙂
  Много подробна и хубава статия.

  Prezi може ли да се ползва за създаване на диаграми?

 • Ползвал съм Прези за представяне на проекти и ефекта е брутален 🙂

 • coolest каза:

  Никак не са зле презентациите направени с Prezi ,но лично на мен не ми харесва това ,че на безплатната версия има воден знак 🙂

  • Абе и мен ме дразни да си призная тоя воден знак. Успокоява ме факта, че един мой добър познат сподели от опита си с Prezi, че хората са толкова впечатлени от zoom ефектите, че мн мн не му обръщат внимание 🙂

 • На въпроса ти: „дали ако се регистрирам за платения акаунт, направя си презентациите, които ми трябват с пълната функционалност, а след това просто да го закрия…, дали ще се получи…?“ – ще се получи… ама не това, което искаш 🙂 Веднъж закриеш ли акаунта и Prezi-тата които си направил изчезват, освен ако не са споделени или копирани от друг потребител, който поддържа акаунта си в Prezi. Ако ги експортираш, ще можеш да ги гледаш на твоя компютър, но няма да можеш да ги изпращаш, споделяш, прилагаш в мейли, блогове, коментари и т.н.
  Единственото, което си мисля, че би ти вършило работа в такъв случай е да си свалиш десктоп версията, да си експортираш Prezi-тата от онлайн платформата и повече да не ги качваш 🙂 Но поне така ще имаш напълно функционалната програма, с която да променяш след време някои неща, които иначе само с view-ера разбира се не можеш… (стана бая дълго, моля те не ме трий 😀 )

  • eee как ще те изтрия! Напротив, даде ни супер полезна информация – чудесна добавка към статията и отговор на въпрос, който честно казано не знаех отговора. Благодарим ти Дени 🙂

 • 🔰 Влез в клуба

  👤 Вход / Профил

  📗 Библиотека

  🏆 ВИП зона

  🧰 ВИП Tools

  ==========

  🔥 Facebook група

  📜 Тайните на Мастърхак

  💰 По-изгоден абонамент

  🎁 Подари абонамент

  🔴 За Реклама

  🦉 За Нас


  🔘 Общи условия

  🔘 Права за ползване

  🔘 Privacy Policy

  🔘 Cookies

  🔘 Решаване на спорове


  LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


  Facebook

  📩 office@lifehack.bg

  >