Prezi разстреля Powerpoint от упор – взривяващо ефектни и адски атрактивни zoom презентации!

prezi,ефективни и атрактивни,презентации

Как да представите вашата дейност или бизнес по уникален и творчески начин!

[sws_divider_line]

Бизнес срещите и презентациите имат склонността понякога да бъдат доста скучни и в по-голямата си част е много вероятно да не правим нищо друго, освен да се прозяваме, но не и да слушаме.

Често пъти причина за това не е съдържанието на самата тема на обсъждане, а начина, по който тя се презентира,  скучните слайдове, които успешно ни карат просто да заспим.

В корпоративната джунгла, PowerPoint на Microsoft най-често е оръжието-източник на опасния приспиващ газ, който или Ви причинява сънливост или просто ви кара да се заровите в мобилния си телефон, но не и в презентацията.

И тук идват въпросите:

  • Как можем да се разграничим от все по-скучния PowerPoint?
  • Как може да създаваме презентации, които да са интересни, да ни държат будни, изпълнени с внимание?
  • Как изобщо да пресъздадем информацията креативно и интерактивно чрез атрактивна презентация?
  • Как да създадем нещо, което ще бъде наистина различно и запомнящо се?

Натиснете Start Prezi, изчакайте да зареди и използвайте бутоните стрелки:

Звука може да бъде спрян от бутончето за тази цел в ляво!

В следващите редове на тази статия ще разгледаме един от най-бързо развиващите се стартъпи, супер инструмента-редактор на т.нар. zoom презентации Prezi и ще видим дали пък той не е решението, което ще ни осигури така ценното и трудно за привличане внимание на нашата аудитория…

Бърз преглед и системни изисквания

[sws_divider_line]

Prezi

Prezi ще ви позволи да създавате презентации в движение от всеки компютър, на който има инсталиран Adobe Flash player 9.

Има минимално изискване за памет от 1 GB RAM, което всъщност никак не е малко, особено като се има предвид, че все пак в основата си Prezi е web приложение /има и десктоп версия/.

И въпреки това, инструмента поддържа дори браузъри от една много по-далечна епоха – тази на Internet Explorer 6 и Firefox 1, та чак до сега.

Това определено е умен ход от екипа на приложението, тъй като ще им даде незабавен достъп до милиони хора в световен мащаб, стоящи зад корпоративната защитна стена на скърцащия им, прецакан IE 6.

Наличието на инсталиран Flash е необходим както за самото създаване на презентации, така и за тяхното изтегляне на работния плот, където могат да бъдат разглеждани, без да е необходимо инсталирането на допълнителен софтуер.

Това е още едно добро решение от страна на екипа стоящ зад Prezi, тъй като така ще се премахне скептицизма от ума на творците на презентации, а именно дали те ще работят гладко и след като се пратят по мейла към колеги, приятели и клиенти.

Безплатен и платен вариант

[sws_divider_line]

prise-prezi

Ще разполагате с безплатни и платени възможности, като държа да отбележа, че създаването на безплатни презентации няма да е никакъв проблем и ще може да го ползвате почти пълноценно – така че продължавайте да четете смело напред!

Безплатния план ще ви позволи да създавате презентации и да ги експортирате, така че да могат да се гледат и оф-лайн. Той включва още и пакет от 100 mb място за съхранение.

Презентациите, създадени чрез безплатния план ще са придружени за съжаление от водния знак на инструмента, който ще е разположен долу вдясно.

Освен това – те ще са и със статут на публични и всеки ще може да ги види.

Ако искате допълнително пространство за съхранение, да премахнете водния знак и да запазвате някои от презентациите си само за лично ползване /private/, може да се абонирате за някой от платените планове, които започват от 59$ за цяла година.

prezi2

Важно: ако поканите трима ваши приятели да се регистрират и да използват този инструмент за презентации, вие ще получите 3 месеца безплатно да използвате Pro варианта!

Двата платени плана имат и 30 дни безплатен пробен период и ако дори закриете профила си в този тестов отрязък от време, няма да ви се дръпнат пари от вашата кредитна карта.

Тук веднага ми изниква въпроса – дали ако се регистрирам за платения акаунт, направя си презентациите, които ми трябват с пълната функционалност, а след това просто да го закрия…, дали ще се получи…?

Потребителски интерфейс и използване

[sws_divider_line]

prezi3

Уеб версията на Prezi е с удобен, минималистичен и колоритен потребителски интерфейс.

След като влезете в системата, ще разполагате с три основни страници! В първата, която ще ви се отвори, ще намерите презентациите, които вече сте създали.

Има и още две – Learn и Explore: тези две елегантни целеви страници ще ви предложат да ви помогнат с видео уроци как се използва инструмента плюс атрактивни примери от витрината на приложението.

За да започнете на практика да използвате Prezi, първо трябва да си създадете профил – може да влезете и чрез вашия Facebook такъв!

prezi4

След като влезете в акаунта си, в ляво ще видите голям, син бутон с надпис NEW Prezi – натиснете го, за да Ви се отвори прозореца с готови шаблони, от които да избирате /снимката отгоре/!

Съществуват доста на брой атрактивни шаблона, от които да решите кой ще ви свърши най-добра работа спрямо информацията, която искате да презентирате – естествено може да си създадете всичко от нулата.

След това въведете заглавие и описание на презентацията. Накрая на тази процедура по стартиране ще бъдете отведени върху работното платно, където на воля да творите!

prezi5

В работния плот ще видите в ляво отделните слайдове и обикаляйки из опциите, най-много за 5 минути ще разберете как работят нещата/снимката отгоре/.

За да добавите текст, просто кликнете 2 пъти, където поискате в страницата и го добавете, толкова е просто всичко!

Добавяне на съдържание

[sws_divider_line]

Местенето на текст и изобщо каквото и да било наоколо в слайда е изключително просто и направо страхотно.

Просто кликнете върху текст или друг обект от презентацията си, задръжте с мишката и го преместете, където си поискате.

Кликвайки върху даден обект, също така и ще ви се появят допълнителни опции, които да използвате – дали да промените шрифта, дали да преоразмерите и завъртите обекта или текста и т.н.

Ще разполагате и със страхотни възможности за вграждане на съдържание: може да поставяте различни обекти като стрелки, скоби, рамки, кръгове, триъгълници, правоъгълници, подчертавания.

Untitled-3

Освен това ще може да импортирате в слайдовете и снимки, видео от youtube, PDF файлове, диаграми, най-различни символи, музика и дори презентации от скучния Powerpoint!

Освен това ще може и да променяте в движение цветовата гама, излъчването на самата презентация и нейния шаблон. Как ли? Вижте снимката отдолу:

prezi6

Вкарайте каквото си поискате, след което му придайте смисъл

[sws_divider_line]

Абсолютната красота на Prezi е възможността да добавяте каквото си поискате съдържание наведнъж, директно върху платното без то да е директно свързано, без да има смисъл.

Какво се опитвам да Ви кажа: започнете да добавяте съдържание в произволни области в работния плот на инструмента, след което ще можете да съберете всичко по-късно по начин, който да има смисъл!

Чрез менюто Edit Path ще можете да добавите поредни номера към области със съдържание, които да оформят отделни, смислени пасажи в презентацията.

Untitled-4

С Prezi не е необходимо да бъдете готови с това, което ще следва в слайда ви!

Може да започнете работа, с каквото разполагате и след това парче по парче да обедините всичко за цялостно представяне, така че нещата да придобият ясен смисъл и да оформят идеята и информацията ви в едно красиво, свързано звено.

Дори и след създаването на поток от фигури, снимки, текст и видео, добавянето на ново съдържание между тях ще е изключително лесно.

Просто плъзнете точката между свързващите линии и добавете новото съдържание там, където искате да бъде, без да нарушавате останалата част от стъпките в потока на слайдовете.

А за да ви се изясни още по-добре този процес – просто опитайте да го направите в Prezi.

Споделяне на готовата презентация

[sws_divider_line]

prezi7

Веднъж, след като презентацията е готова, същата може да бъде изтеглена под формата на PDF файл, в който тя ще е раздробена на съставните си слайдове.

Останалите варианти за използване на готовата презентация, които според мен са и доста по-добри и позволяват да се види различното на Prezi са:

  • Споделяне на самата презентация във Facebook

Както казахме и по-горе, презентациите, създадени от безплатния план са си публично достояние.

И все пак ако искате да насърчите още повече видимостта им, може да ги споделите с приятелите си, като това може да направите направо от работното табло.

  • Директно стартиране на онлайн презентацията

Ако изберете този трети вариант, от инструмента ще ви предоставят уникален уеб адрес, чрез който може да я отворите на цял екран в браузър и от там да я управлявате чрез бутоните на клавиатурата!

Тоест така тя ще бъде навсякъде с вас.

Това обаче не е всичко, свързано с тегленето и споделянето на презентации!

Untitled-Prezi-by-Hristo-Stoyanov-on-Prezi

Съществуват и още някои, още по-добри възможности, а именно:

  • Може да вградите самата презентация в блог или сайт, където да я публикувате в желаните от вас размери според дизайна ви – като за целта ще ви се генерира код, който да използвате /снимката отгоре/.
  • Ще разполагате с опция, която да архивира презентацията, след което да я свалите и разглеждате – функцията Download.

Разглеждане на презентацията директно на десктопа ми:

Untitled-4

Prezi има и десктоп версия!

[sws_divider_line]

Накрая може би е редно да ви кажа и две думи за настолната, оф-лайн версия!

Нея може да я изтеглите от този адрес, а след като я инсталирате ще имате възможност да разполагате със същите инструменти, както и в web приложението – но в доста по-удобна работна среда.

prezi8

Тук предимството е, че ще работите доста по-бързо като производителност, ще можете да качвате създадените презентации директно в профила си, от където да ги използвате онлайн, както и някои други благини.

За съжаление десктоп версията е само с 30 дена пробен период…

Финални думи

[sws_divider_line]

Prezi е една сбъдната мечта за всеки професионалист, та дори и аматьор, който би искал ефектно да подобри своeто представяне чрез презентация и така да привлече вниманието на своята публика,

…вместо да използва скучните слайдове на Powerpoint.

Натиснете Start Prezi, изчакайте да зареди и използвайте бутоните стрелки:

Звука може да бъде спрян от бутончето за тази цел в ляво!

След създаването на няколко тестови презентации, забелязах, че размерът на всяка една от тях е незначителен и няма никаква промяна в размера на изразходваните от мен безплатни 100 МВ,

…което е страхотно за тези от нас, които са решили да използват именно този free вариант.

Е, какво мислите? Ще използвате ли Prezi?

В помощ на вашите презентации, вижте още и:

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: