Prezi разстреля Powerpoint от упор – взривяващо ефектни и адски атрактивни zoom презентации!

Как да представите вашата дейност или бизнес по уникален и творчески начин!

Бизнес срещите и презентациите имат склонността понякога да бъдат доста скучни и в по-голямата си част е много вероятно да не правим нищо друго, освен да се прозяваме, но не и да слушаме.

Често пъти причина за това не е съдържанието на самата тема на обсъждане, а начина, по който тя се презентира,  скучните слайдове, които успешно ни карат просто да заспим.

В корпоративната джунгла, PowerPoint на Microsoft най-често е оръжието-източник на опасния приспиващ газ, който или Ви причинява сънливост или просто ви кара да се заровите в мобилния си телефон, но не и в презентацията.

И тук идват въпросите:

  • Как можем да се разграничим от все по-скучния PowerPoint?
  • Как може да създаваме презентации, които да са интересни, да ни държат будни, изпълнени с внимание?
  • Как изобщо да пресъздадем информацията креативно и интерактивно чрез атрактивна презентация?
  • Как да създадем нещо, което ще бъде наистина различно и запомнящо се?

Натиснете Start Prezi, изчакайте да зареди и използвайте бутоните стрелки:

Звука може да бъде спрян от бутончето за тази цел в ляво!

В следващите редове на тази статия ще разгледаме един от най-бързо развиващите се стартъпи, супер инструмента-редактор на т.нар. zoom презентации Prezi и ще видим дали пък той не е решението, което ще ни осигури така ценното и трудно за привличане внимание на нашата аудитория…

Бърз преглед и системни изисквания

Prezi

Prezi ще ви позволи да създавате презентации в движение от всеки компютър, на който има инсталиран Adobe Flash player 9.

Има минимално изискване за памет от 1 GB RAM, което всъщност никак не е малко, особено като се има предвид, че все пак в основата си Prezi е web приложение /има и десктоп версия/.

И въпреки това, инструмента поддържа дори браузъри от една много по-далечна епоха – тази на Internet Explorer 6 и Firefox 1, та чак до сега.

Това определено е умен ход от екипа на приложението, тъй като ще им даде незабавен достъп до милиони хора в световен мащаб, стоящи зад корпоративната защитна стена на скърцащия им, прецакан IE 6.

Наличието на инсталиран Flash е необходим както за самото създаване на презентации, така и за тяхното изтегляне на работния плот, където могат да бъдат разглеждани, без да е необходимо инсталирането на допълнителен софтуер.

Това е още едно добро решение от страна на екипа стоящ зад Prezi, тъй като така ще се премахне скептицизма от ума на творците на презентации, а именно дали те ще работят гладко и след като се пратят по мейла към колеги, приятели и клиенти.

Безплатен и платен вариант

prise-prezi

Ще разполагате с безплатни и платени възможности, като държа да отбележа, че създаването на безплатни презентации няма да е никакъв проблем и ще може да го ползвате почти пълноценно – така че продължавайте да четете смело напред!

Безплатния план ще ви позволи да създавате презентации и да ги експортирате, така че да могат да се гледат и оф-лайн. Той включва още и пакет от 100 mb място за съхранение.

Презентациите, създадени чрез безплатния план ще са придружени за съжаление от водния знак на инструмента, който ще е разположен долу вдясно.

Освен това – те ще са и със статут на публични и всеки ще може да ги види.

Ако искате допълнително пространство за съхранение, да премахнете водния знак и да запазвате някои от презентациите си само за лично ползване /private/, може да се абонирате за някой от платените планове, които започват от 59$ за цяла година.

prezi2

Важно: ако поканите трима ваши приятели да се регистрират и да използват този инструмент за презентации, вие ще получите 3 месеца безплатно да използвате Pro варианта!

Двата платени плана имат и 30 дни безплатен пробен период и ако дори закриете профила си в този тестов отрязък от време, няма да ви се дръпнат пари от вашата кредитна карта.

Тук веднага ми изниква въпроса – дали ако се регистрирам за платения акаунт, направя си презентациите, които ми трябват с пълната функционалност, а след това просто да го закрия…, дали ще се получи…?

Потребителски интерфейс и използване

prezi3

Уеб версията на Prezi е с удобен, минималистичен и колоритен потребителски интерфейс.

След като влезете в системата, ще разполагате с три основни страници! В първата, която ще ви се отвори, ще намерите презентациите, които вече сте създали.

Има и още две – Learn и Explore: тези две елегантни целеви страници ще ви предложат да ви помогнат с видео уроци как се използва инструмента плюс атрактивни примери от витрината на приложението.

За да започнете на практика да използвате Prezi, първо трябва да си създадете профил – може да влезете и чрез вашия Facebook такъв!

prezi4

След като влезете в акаунта си, в ляво ще видите голям, син бутон с надпис NEW Prezi – натиснете го, за да Ви се отвори прозореца с готови шаблони, от които да избирате /снимката отгоре/!

Съществуват доста на брой атрактивни шаблона, от които да решите кой ще ви свърши най-добра работа спрямо информацията, която искате да презентирате – естествено може да си създадете всичко от нулата.

След това въведете заглавие и описание на презентацията. Накрая на тази процедура по стартиране ще бъдете отведени върху работното платно, където на воля да творите!

prezi5

В работния плот ще видите в ляво отделните слайдове и обикаляйки из опциите, най-много за 5 минути ще разберете как работят нещата/снимката отгоре/.

За да добавите текст, просто кликнете 2 пъти, където поискате в страницата и го добавете, толкова е просто всичко!

Добавяне на съдържание

Местенето на текст и изобщо каквото и да било наоколо в слайда е изключително просто и направо страхотно.

Просто кликнете върху текст или друг обект от презентацията си, задръжте с мишката и го преместете, където си поискате.

Кликвайки върху даден обект, също така и ще ви се появят допълнителни опции, които да използвате – дали да промените шрифта, дали да преоразмерите и завъртите обекта или текста и т.н.

Ще разполагате и със страхотни възможности за вграждане на съдържание: може да поставяте различни обекти като стрелки, скоби, рамки, кръгове, триъгълници, правоъгълници, подчертавания.

Untitled-3

Освен това ще може да импортирате в слайдовете и снимки, видео от youtube, PDF файлове, диаграми, най-различни символи, музика и дори презентации от скучния Powerpoint!

Освен това ще може и да променяте в движение цветовата гама, излъчването на самата презентация и нейния шаблон. Как ли? Вижте снимката отдолу:

prezi6

Вкарайте каквото си поискате, след което му придайте смисъл

Абсолютната красота на Prezi е възможността да добавяте каквото си поискате съдържание наведнъж, директно върху платното без то да е директно свързано, без да има смисъл.

Какво се опитвам да Ви кажа: започнете да добавяте съдържание в произволни области в работния плот на инструмента, след което ще можете да съберете всичко по-късно по начин, който да има смисъл!

Чрез менюто Edit Path ще можете да добавите поредни номера към области със съдържание, които да оформят отделни, смислени пасажи в презентацията.

Untitled-4

С Prezi не е необходимо да бъдете готови с това, което ще следва в слайда ви!

Може да започнете работа, с каквото разполагате и след това парче по парче да обедините всичко за цялостно представяне, така че нещата да придобият ясен смисъл и да оформят идеята и информацията ви в едно красиво, свързано звено.

Дори и след създаването на поток от фигури, снимки, текст и видео, добавянето на ново съдържание между тях ще е изключително лесно.

Просто плъзнете точката между свързващите линии и добавете новото съдържание там, където искате да бъде, без да нарушавате останалата част от стъпките в потока на слайдовете.

А за да ви се изясни още по-добре този процес – просто опитайте да го направите в Prezi.

Споделяне на готовата презентация

prezi7

Веднъж, след като презентацията е готова, същата може да бъде изтеглена под формата на PDF файл, в който тя ще е раздробена на съставните си слайдове.

Останалите варианти за използване на готовата презентация, които според мен са и доста по-добри и позволяват да се види различното на Prezi са:

  • Споделяне на самата презентация във Facebook

Както казахме и по-горе, презентациите, създадени от безплатния план са си публично достояние.

И все пак ако искате да насърчите още повече видимостта им, може да ги споделите с приятелите си, като това може да направите направо от работното табло.

  • Директно стартиране на онлайн презентацията

Ако изберете този трети вариант, от инструмента ще ви предоставят уникален уеб адрес, чрез който може да я отворите на цял екран в браузър и от там да я управлявате чрез бутоните на клавиатурата!

Тоест така тя ще бъде навсякъде с вас.

Това обаче не е всичко, свързано с тегленето и споделянето на презентации!

Untitled-Prezi-by-Hristo-Stoyanov-on-Prezi

Съществуват и още някои, още по-добри възможности, а именно:

  • Може да вградите самата презентация в блог или сайт, където да я публикувате в желаните от вас размери според дизайна ви – като за целта ще ви се генерира код, който да използвате /снимката отгоре/.
  • Ще разполагате с опция, която да архивира презентацията, след което да я свалите и разглеждате – функцията Download.

Разглеждане на презентацията директно на десктопа ми:

Untitled-4

Prezi има и десктоп версия!

Накрая може би е редно да ви кажа и две думи за настолната, оф-лайн версия!

Нея може да я изтеглите от този адрес, а след като я инсталирате ще имате възможност да разполагате със същите инструменти, както и в web приложението – но в доста по-удобна работна среда.

prezi8

Тук предимството е, че ще работите доста по-бързо като производителност, ще можете да качвате създадените презентации директно в профила си, от където да ги използвате онлайн, както и някои други благини.

За съжаление десктоп версията е само с 30 дена пробен период…

Финални думи

Prezi е една сбъдната мечта за всеки професионалист, та дори и аматьор, който би искал ефектно да подобри своeто представяне чрез презентация и така да привлече вниманието на своята публика,

…вместо да използва скучните слайдове на Powerpoint.

Натиснете Start Prezi, изчакайте да зареди и използвайте бутоните стрелки:

Звука може да бъде спрян от бутончето за тази цел в ляво!

След създаването на няколко тестови презентации, забелязах, че размерът на всяка една от тях е незначителен и няма никаква промяна в размера на изразходваните от мен безплатни 100 МВ,

…което е страхотно за тези от нас, които са решили да използват именно този free вариант.

Е, какво мислите? Ще използвате ли Prezi?

В помощ на вашите презентации, вижте още и:

Сподели 😍

25
Остави коментар

avatar
16 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
ТаняИвелина ИвановаЕленаYoana MalinovaPresent it! Recent comment authors
нови стари харесвани
Таня
Гост
Таня

Здравейте, започнах презентация от free версията но не ми дава да пиша на кирилица, моля за съвет.

Ивелина Иванова
Гост
Ивелина Иванова

Много полезна информация!
Направих презентация с програмата, но когато прикачвам картинки, самата картинка или изображение не се импортира в презентацията. На какво може да се дължи този проблем и как да го коригирам ?

Yoana Malinova
Гост
Yoana Malinova

Много хубава и полезна статия, но защо не мога да пиша на кирилица в презентациите на Prezi? Само латиница ли поддържа?

Елена
Гост
Елена

Трябва само да се смени шрифта,, защото както в Word така и в Prezi някои шрифтове не поддържат кирилица

Рали
Гост
Рали

Статията е супер! Моите адмирации към автора.
Но само едно не ми стана ясно: след като свалим презентациите си на компютъра може ли да се качват на имейли или преносима памет и също така могат ли да се разглеждат офлайн?
Благодаря ви!!

Вили Димова
Гост
Вили Димова

http://prezi.com/jassmausu5m4/presentation/ – ето и новата ми презентация, която утре ще използвам. 🙂

Вили Димова
Гост
Вили Димова
Present it!
Гост
Present it!

Директно диаграми не може да съставя, ама може да импортира всякакви елементи (в това число и диаграми) от PowerPoint. И импорта е доста лесен –> http://present-it.net/prezi-za-nachinaeshti-7-osnovni-stypk/

Tsvetan Topalov
Гост
Tsvetan Topalov

Полезна работа, браво за статията 😉

Вили Димова
Гост
Вили Димова

Много интересно! Благодаря! Ето какво спретнах набързо… 🙂

http://prezi.com/uxvo8vnv-vm5/present/?auth_key=jpcimxw&follow=oyiosgbzzpy0

Даниела
Гост
Даниела

Здрасти 🙂
Много подробна и хубава статия.

Prezi може ли да се ползва за създаване на диаграми?

Marin Petrov
Гост
Marin Petrov

Ползвал съм Прези за представяне на проекти и ефекта е брутален 🙂

coolest
Гост
coolest

Никак не са зле презентациите направени с Prezi ,но лично на мен не ми харесва това ,че на безплатната версия има воден знак 🙂

Denitsa Kulinska
Гост
Denitsa Kulinska

На въпроса ти: „дали ако се регистрирам за платения акаунт, направя си презентациите, които ми трябват с пълната функционалност, а след това просто да го закрия…, дали ще се получи…?“ – ще се получи… ама не това, което искаш 🙂 Веднъж закриеш ли акаунта и Prezi-тата които си направил изчезват, освен ако не са споделени или копирани от друг потребител, който поддържа акаунта си в Prezi. Ако ги експортираш, ще можеш да ги гледаш на твоя компютър, но няма да можеш да ги изпращаш, споделяш, прилагаш в мейли, блогове, коментари и т.н. Единственото, което си мисля, че би ти вършило… Прочети всичко »

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Top