Pinterest: всичко, което трябва да знаете за него – размазващо ръководство!

Pinterest

Пълно ръководство за това как да използвате най-атрактивния играч в света на социалните мрежи – Pinterest

[sws_divider_line]

Внимание: Pinterest води до пристрастяване! И в тази връзка само не забравяйте да настроите кухненския си таймер, за да не се удавите в този океан от красота…

[su_box title=”Съвсем прясна информация от най-добрите практики:” style=”soft” box_color=”#ffffff” title_color=”#8b8b8b” radius=”2″]

UPDATE: Това е размерът на изображенията, които получават най-много трафик и интерес в Pinterest! Височината е 1102px, а ширината 735px! Според професионалистите, когато създавате съдържание в сайта или блога си, би било добре да направите една снимка за статията и една с този размер специално за Пинтерест! Това ще ви гарантира увеличение на трафика от тази социална мрежа.

Pinterest: всичко, което трябва да знаете за него - размазващо ръководство!

[/su_box]

Е, вече потопихте ли се в Pinterest? Още не сте? Лично аз го разглеждам от няколко месеца и мисля, че е просто брилянтен!

Не знам как е правилно да говоря за него в мъжки или женски род, но това за мен няма никакво значение, а вие си го наричайте както си искате.

По-важното е, че винаги, когато имам нужда да се отпусна вечерта пред компютъра или просто да търся нещо безсмислено и красиво в нета, нещо, което да ме забавлява-аз веднага се обръщам към тази толкова гореща и модерна напоследък социална мрежа.

Но какво по дяволите представлява това ще питате вие?

Кое му е толкова хубавото ли? Тук ще ви го кажа много кратко, като по-надолу ще задълбочаваме какво точно представлява Pinterest.

С две думи това е място, което ни дава възможност да колекционираме готини неща, организирани в т. нар. дъски /boards/.

pinterest3

Правите си дъска и я пълните с яките снимки, на които попадате в нета, като много бързо таблото ви ще се превърне в доста красиво място, подбрано специално от вас.

Може да добавяте неща от мрежата, които ви вдъхновяват и да ги споделяте с останалите, да коментирате чужди дъски и т. н. – именно тук идва социалният елемент.

Звучи достатъчно просто и то е точно такова с уговорката, че в Pinterest има наистина уникални и красиви неща.

Освен да колекционирате разни неща, добра идея е и да използвате всичко, на което се натъкнете там, за да го вградите във ваши идеи и да ви служи като вдъхновение за проектите ви.

Вижте страхотното видео, което намерих за Pinterest и придобийте един първоначален поглед върху нещата…

Едно мога да ви кажа за Pinterest: тази социална мрежа наистина сериозно води до пристрастяване. И когато се потопите в нея, ще ме разберете напълно защо говоря така!

Не знам за вас, но аз съм човек, който лесно се разсейва от красивите неща, дори се опитвам да си забраня сам на себе си да влизам в тази социалка по време на работа.

Но повярвайте – адски е трудно да устоиш. Е, разбира се, позволявам си това в момента, в който пиша този пост.

И все пак: наистина ли ни трябва социална мрежа, в която да губим толкова много часове от живота си?

Ако търсите вдъхновение, разнообразие, красота, материали или идеи и особено поле за изява и маркетинг – отговорът е абсолютно ДА!

Как да се регистрирате?

[sws_divider_line]

Untitled-5

Необходимо условие да използвате Pinterest е да имате профил във Facebook или Twitter, но такъв пропуск от ваша страна едва ли ще е налице и вероятно ще може да се логнете с един от двата си акаунта. Може да го направите от тук!

Социална мрежа от типа bookmarking

[sws_divider_line]

Pinterest, по своята същност, е мрежа от типа social bookmarking, което означава, че си правите записки от неща, на които попадате в нета и които ви харесват, неща, които ще искате да използвате отново по-късно – в случая снимки и видео.

За целта ще използвате “дъски” и опцията Pin, за да добавяте в профила си красиви изображения, които срещате в интернет, приятно категоризирани в колекции под формата на (както вече споменах) “дъски” или табла.

И като всяка добра социална мрежа, ще може да следвате други потребители /повярвайте ми има хора с уникални колекции изкуство, красота и креативност, които ще искате да наблюдавате/, да споделяте съдържание, да правите коментари и да таг-вате потребители.

Pinterest

Подобно на потока в Twitter ще можете да получавате актуализации в реално време какво публикуват хората, които следите.

Можете също така да споделяте вашите пин-чета във Facebook чрез новите приложения за Facebook Timeline, както ще можете да правите това и в Twitter

За радост вече почти няма световно известен бранд или добри дизайнери и художници, които да нямат профил в Pinterest, където да промотират работата си, продуктите и услугите си.

Защо lifehack.bg неизменно ще присъства в Pinterest?

[sws_divider_line]

Untitled-7

За Pinterest може да се каже, че там публиката е малко по-различна от най-големите социални мрежи, защото в тази социалка хората търсят вдъхновение, използват я да намерят красота, изящество и креативност – все страхотни визуални неща.

Мисля, че ние имаме какво да дадем в тази насока!

Дали сте домакиня и харесвате аранжиране на кухни, дали сте от жените, които харесвате интериорен дизайн, красиви картини, цветя или обувки или просто търсите рецепта за вечеря, Pinterest е вашето място за, така да се каже, инспирейшън!

Но не се подвеждайте, че тук говоря за цветя и кухни-и ние мъжете има много какво да видим и намерим…

Защо мислите, че хората са толкова обсебени от Pinterest, включително и аз?

Защото според мен там се съчетават две от най-атрактивните елементи на социалните медии: визуално съдържание и споделяне на това кой си и какво харесваш.

Наистина там всичко изглежда толкова красиво….

Причините, поради които ще заобичате Pinterest

[sws_divider_line]

pinterest6

Това е едно прекрасно място! Трябва ли да имам друга причина, за да го обичате?!

Pinterest е океан от прекрасни снимки на храна /много храна/, мода, аксесоари, дизайн, интериор, цитати, хора, креативност и т.н.

Какво по-хубаво от това да се усмихнете на красива чиния с яркожълти лимони или на ръчно изплетен модерен шал…да не говорим за изобилието от красиви жени?

Самият сайт е направен така, че дизайнът и за миг да не ви откъсва от самото съдържание.

Няма реклами, няма нужда да натискате бутон за следващата страница. Доста често изобщо не е нужно да натискате каквото и да било – просто скролирате надолу.

Умовете зад този сайт правят нещата за нас наистина лесни и приятни…

Използването му не изисква никак много умствено напрягане – просто си избирате категория, която ви интересува, превъртате и се наслаждавате.

Вижте на снимката колко голям набор от различни категории има, в които да търсите това, което най-много ви интересува:

pinterest4

Ако харесвате нещо, натиснете like /също като във Facebook/, ако искате да оставите коментар, просто го направете, ако искате да ре-пиннете нещо /функция подобна на retweet в twitter/ просто натиснете бутона и продължете да разглеждате готини неща…..

Следващият път, когато ви писне от електронната ви поща, уморите се от еднообразието на Facebook с неговия непрекъснат, повтарящ се спам и се претоварите от постоянните обновления на twitter, починете си малко от всичко това, затворете го и се гмурнете в едно вдъхновяващо, освободено от стрес море от великолепие наречено Pinterest.

За какво точно служи Pinterest?

[sws_divider_line]

В това да биете пирони по дъската в Pinterest по цял ден със снимки на готини неща няма нищо лошо, но тази социална мрежа може да бъде наистина ценен инструмент за хора с конкретна цел в ума.

Например, ако ви предстои да се жените, може да намерите изключително много и красиви идеи за вашата сватба – от рокля, костюм до обзавеждане и интериор.

Ако пък ви предстои обзавеждане на дома, в тази социалка ще откриете страхотни идеи точно за това. Да не говорим за удобството и преносимостта на вашите собствени идеи.

Ако сте художник, може да го използвате за организиране на вашите вдъхновяващи изображения и да покажете по един модерен начин своята работа под формата на виртуална галерия.

Готвачите сред вас могат да си създадат страхотна кутия от онлайн рецепти, обикновените хора могат да си създават списъци с покупки.

Ако работите пък в екип, ще можете да си организирате нещата в едно удобно табло и да го споделяте с колеги. Изобщо може да използвате Pinterest за адски много и креативни неща, стига да имате фантазия!

Ако имате сайт, може да разпространявате вашите най-нови статии посредством красивите снимки, които слагате в тях. Така определено ще имате възможност да си докарате още малко трафик.

Възможностите са ограничени единствено до вашата фантазия…

Как да забиваме неща в дъската?

[sws_divider_line]

pinterest8

Има няколко начина за създаване на нов Pin във вашия профил в Pinterest. Това са: директно в профила ви като отидете горе вдясно в настройките си и от падащото меню изберете Add Pin.

Другия начин е чрез официалния Pin бутон.

След като се регистрирате в тази социална мрежа, ще можете да си инсталирате Pin бутон в лентата с отметки в браузъра – направете го от тази страница /това става с влачене и пускане (drag-and-drop), точно както си запазвате полезни линкове в лентата/

Untitled-2

След като супер лесно инсталирате тази добавка за браузъра си, когато попаднете на изображение в някой сайт, което непременно искате да е част от вашата дъска, просто кликнете върху бутона и изберете съответната картинка.

Начинът на работа е следният: отваряте сайт, натискате бутона Pin, който поставихте.

pin

След това ви се зарежда страница, в която са взети всички картинки от уеб страницата, която сте отворили и от която искате да си вземете нещо, за да го забиете в стената си.

От там избирате която картинка искате, натискате Pin This, задължително давате някакво описание и след това използвате червения бутон Pin.

А сега малко по-подробно!

След като прихванете изображението, както казахме, трябва да му дадете описание.

Остана само да натиснете червеното бутонче Pin и ще ви изведе съобщение дали искате да видите снимката във вашата дъска или предпочитате да я публикувате в Twitter, например.

Ако искате това да е нещо, което възнамерявате да купите, може да му отбележите цената или друго подобно описание, както ви казах по-горе.

Аз лично възнамерявам да качвам освен снимки, които ме вдъхновяват, също и снимки от статии от сайта, придружени със заглавието на статията плюс кратък линк към тях, чрез който потребителя да влезе и да види оригиналния източник.

За радост, в обновения Pinterest вече самият линк може да се посети като просто кликнете върху конкретното изображение, а не да добавяте връзката към статията ръчно в описанието на Pin-чето.

Ако пин-вате снимка не от собствения си компютър, а както е тук в случая-директно от сайт, самата картинка ще има вграден линк към сайта-източник, което е още един плюс!

Да забием пирона в дъската – директно от нашия десктоп!

Освен чрез бутона Pin, който ни служи за добавяне на неща директно от интернет, можем да забиваме снимки и видео директно от собствения си компютър.

pinterest7

Това, което трябва да направите, ако желаете да пин-вате по този начин, е да натиснете бутона Add Pin, намиращ се най-отгоре вдясно на страницата на Pinterest, след което да изберете една от опциите, сред които е и Chose File.

Избирате тази опция, след което избирате и това, което искате да качите на вашата стена, изчаквате да се качи и готово – всичко останало е както при добавяне на pin от интернет!

Както се вижда от снимката отгоре, ще може да пин-вате и изображение директно от URL адрес!

Как да редактирате вече пуснат Pin?

[sws_divider_line]

pinterest10

Просто отворете въпросния Pin и долу под самата снимка, минавайки с мишката отгоре ще ви се появи едно моливче. Натиснете го и ще се покажа прозореца за редактиране.

На снимката отдолу вижте и с какви опции разполагате при редактирането на даден Pin:

Untitled-4

Разбира се ще имате възможност да редактирате и всеки Pin.

Ще може да променяте дъската, в която да се впише той, линка към, който да води изображението, описанието, което може да му дадете и разбира се опция за изтриване.

Социалният елемент в Pinterest

[sws_divider_line]

sdfsdf

Пин-ването или забиването на пирони с приятни снимки по дъските е още по-забавно, когато го правим заедно.

За да намерите други “пинъри”, от менюто за достъп до всичко, намиращо се най-горе в дясно ще видите опция Find friends, чрез която ще може да намирате приятели директно от профилите ви във Facebook и Twitter.

Когато видите един наистина добър Pin от някой ваш контакт в Pinterest, оставете коментар, харесайте го или просто го публикувайте на вашата собствена дъска чрез функцията Repin.

Ако откриете конкретна дъска на бранд или просто човек, която ви е особено интересна, можете да следвате нейните обновления или да следвате профила на собственика на дъската чрез бутона Follow.

follow

Подобно на Twitter това е една отворена мрежа, така че естествено не се изисква разрешение и може да си следвате когото си поискате без да е задължително същите тези хора да следват вас!

Можете да споделяте нещата си от Pinterest в Twitter или във Facebook, което ще ви помогне да разширите контактите си през тези 3 услуги.

Съветвам ви също да проверите и бутона наречен Popular, за да видите какви са тенденциите в социалката в момента.

Това е чудесен начин да намерите ново съдържание и да откриете Пин-ъри, които да споделят вашите интереси. А, да не забравя да ви дам ето този линк, от който ще видите и моите собствени дъски!

pin-settings

Освен това в настройките на профила си ще може да отбележите да се споделят автоматично във Facebook и Twitter всеки нов Pin, който споделяте в Pinterest, както и дали да сте видими или не за търсачката Google /вижте снимката отгоре/.

Пример за използване… /дамите обожават тази мрежа/

Представете си, че скоро имате рожден ден и вие наистина харесвате обувките, които е споделила на собствената си дъска Марийка.

Pinterest

Чрез споделяне на нейния пин чрез repin с други пинъри от вашата мрежа или в другите социални мрежи вие лекичко ще направите намек на останалите какво би ви зарадвало за подарък….

Нещо важно, което трябва да знаете!

[sws_divider_line]

pinterest-video

Повечето пин-ове са от снимки, но вие можете да закрепите за дъската си и видео!

Натиснете бутона най-отгоре в ляво, където са всички категории и ще видите тази с името Videos – ще ви се отвори страница с всички клипове, които са в социалката: от филмови трейлъри, полезни уроци до готино вирусно видео!

Менюто Gifts

Ако търсите по-интересен подарък за някой специален за вас човек, разгледайте и менюто наречено Gifts /на същото място е най-отгоре, точно над категорията Videos/.

Там ще намерите пин-ове, които имат закрепена за тях цена, като ще можете също от менюто да избирате ценовия диапазон в зависимост от възможностите си.

Така ще можете да намерите неща от 1 до 500 + долара, неща, които да се поберат във вашия бюджет.

gifts

След като харесате нещо, което искате да си купите, отваряте пин-а му и вероятно вече се питате как и от къде ще може да го платите и да го имате?

Е, и това е много лесно: просто кликвате върху картинката на пин-а, който искате да купите и той ще ви отведе до страницата за пазаруване на съответния сайт.

Разбира се, ще трябва да разполагате с кредитна карта за електронни разплащания и разбира се ще трябва да проверите дали има доставка за България!

Ако пък не са налични тези неща, остава просто да си мечтаете и да зяпате като малко дете на витрина на магазин за бонбони 🙂

Pinterest и бизнесът…

[sws_divider_line]

Pinterest

Pinterest наистина може да изглежда като естествено място за промотиране и насърчаване на вашия малък бизнес, стига да сте малко по-креативни и инициативни.

И все пак внимавайте! Не правете грешката да наспамите дъските си с нищо друго освен с вашите продукти, линкове или проекти.

Това не е забранено, но не забравяйте, че трябва да допринесете за общността, ако искате да направите добро впечатление и да ви следват останалите.

Използвайте тази възможност, за да изградите своя марка чрез свързване с хора, които споделят вашите интереси и стил или пин-вайте изображения, които вдъхновяват вашата работа и живот.

Може да използвате Pinterest за една добра самореклама – просто го направете творчески, мислейки като потребители!

Ползи за сайтовете и брандовете от Pinterest

[sws_divider_line]

Поради огромната си и все по-нарастваща популярност Pinterest несъмнено ще се превърне и в място освен за вдъхновение, но и за правене на бизнес.

В тази връзка се очаква да бъдат добавени към него допълнителни функционалности специално за бизнеса като промоционални пин-ове, спонсорирани пин-ове и т.н.

Засега можем да откроим три основни ползи за брандовете и за всеки, който иска да популяризира дейността си по още един креативен начин използвайки тази социална мрежа:

1. Да станеш забележим!

Pinterest излиза на игралното поле за по-малките бизнеси, които не могат да си позволят бюджет да се конкурират в резултатите от търсене в търсачки като Google.

pin2

Ако, например, търся в най-голямата търсачка да си купя дънки, ще изпиша Levi`s или някоя друга голяма марка, за която знам, че продава дънки.

За разлика от това, Pinterest ни предлага един вид “откриваемост“, търсене, ровене в “дъските” за нови стилове, марки и т.н., които обикновено не бихме срещнали по ключова дума в търсачките, а по външен вид в pinterest, което е и по-добрият и полезен вариант – все пак ще си купувам дънки.

В Pinterest имам по-големи шансове да намеря хора с подобен на моя вкус и то да видя и разгледам визуално дънките и да преценя дали отговарят или не на моя вкус – доста по-интересен начин в сравнение с Google /това е мое мнение/.

Разбира се и големите неизменно ще присъстват там, но все пак в Pinterest ще наблегнем повече на това, което виждаме, а не на това, което пише в някоя търсачка.

И ако днес търсите дънки в Pinterest и не намерите нищо подходящо, ще знаете, че ако след секунди отново проверите, резултатите ще са съвсем различни и вероятно точно като за вас!

И може би не му е мястото тук на това изречение, но все пак запомнете едно: Pinterest се съсредоточава върху споделянето, а не върху продажбите!

2. Създаване на back-линкове към вашия сайт

Всеки път, когато някой пин-ва нещо от вашия сайт, то автоматично дърпа не само изображението от сайта ви, но също и връзката към него, както отбелязахме по-горе.

Това е изключително важно за тези от вас, които имат сайтове и е нещо като насърчаване на подобряване качеството на съдържанието и изображенията в него, ако искаме да ни пин-ват все повече и повече!

Забележка: Вижте снимката отдолу: само няколко секунди, след като публикувах едни готини снимки на стената си, няколко човека вече реагираха…

Pinterest

Тоест, ако имате вече регистрация в Pinterest и отворите някоя статия от lifehack.bg, използвайки бутона, който сте инсталирали в браузъра си, ще можете да качите снимка от нашия сайт на дъската си.

И който след това отвори съответната снимка, натискайки върху нея от вашия профил в pinterest, ще отиде в първоизточника, а именно lifehack.bg.

За собствениците на сайтове това определено е страхотно!

pin3

И хубавото е, че този “пирон” от вашия сайт, забит на дъската на някого, може да се сподели чрез други социални мрежи или пък да се ре-пинне няколко пъти /дори стотици пъти в някои случаи/, което изгражда едно добро ниво на обратните връзки, водещи към сайта ви.

Един трик…SEO оптимизация за Pinterest-трафик към сайта ви!

Сега ще ви кажа един трик, който може да използвате, след като имате вече профил в Pinterest и сте публикували доста неща и сте организирали няколко стени.

Ако изпишете ето този адрес във вашия браузър https://pinterest.com/source/yoursitename.com/, като на мястото на текста yoursitename.com поставите името на вашия сайт, ще може да видите кой и какво е ре-пиннал от вашия сайт и от вашата стена в Pinterest.

Тоест ако изпишете https://pinterest.com/source/lifehack.bg/ ще видите, че вече имам няколко ре-пиннвания на мои неща!

pin4

Най-хубавото в тази част е, че ако сте като мен, ако сте хора, които изобщо не обичат да се занимават с неща, имащи нещо общо със SEO оптимизацията на сайта си /моят няма почти никаква/ и това ви е адски скучна дейност, чрез Pinterest това вече няма да е чак толкова досадно и неприятно, а в някои случаи почти автоматично!

Да, това е прекрасен сценарий, но никак не е лесен за постигане. Защото всичко зависи от вашето съдържание. А за да е добро, се изискват много време и усилия!

А и все пак зависи от това колко активни сте там и както казахме колко добри са нещата от сайта, които публикувате.

Стойността на тези връзки специално за SEO е още в дебат, но все пак си струват, защото могат наистина да са полезни и да доведат трафик – за мен все още това е само на теория, ще видим какво ще стане….

А и с вирусния потенциал, които ни дава Pinterest имате възможност да запознаете хората с вас и вашата работа по още един добър и изящен начин.

3. Вградете в сайта си бутона Pin

Като всички големи социални мрежи и тази не отстъпва в това да има собствени бутони за вграждане и такива, чрез които да следите определен човек.

Тоест ще можете да вградите в сайта си бутон за нещо като споделяне или такъв, чрез който да ви следват. Може да видите такъв в действие в края на статията…

pin6

Може да вградите бутони по няколко начина:

Другият вариант е да отидете на този адрес /от тук още ще можете и да си инсталирате и бутона в браузъра/, който е в самия Pinterest и оттам да изберете желания от вас бутон и чрез кода, който ви се предоставя да го вградите, където пожелаете в сайта си.

Мисля, че няма нужда да ви обяснявам ползите от всичко това, вероятно вече ги знаете.

В заключение

[sws_divider_line]

pin7

В настоящия момент общността на Pinterest за мен е най-доброто място за вдъхновение, красота, дизайн, храна, вътрешен дизайн, графика и всякакъв вид творчество, за което се сетите, плюс търговия на дребно!

Разбира се, само хора и брандове, които са визуално привлекателни имат най-големи шансове да успеят да се наложат там.

Тук може би е мястото отново да напомня, че саморекламата като единствено средство за използване на вашия профил там може да бъде самоубийствено за вас и да ви отхвърли от сплотената общност на Pinterest.

Това е и посочено в етичните правила на социалката.

Макар че да се направи това е съблазнително за бизнеса изобщо не е препоръчително.

Просто разграничавайте стените си и ги пълнете освен с вашите неща, но и с друг тип вдъхновение и интереси.

В тази социалка ще бъдат най-успешни тези хора и брандове, които оставят настрана саморекламата и добавят стойност към общността по начин, който е уникален за техния бизнес.

Знам че това ръководство беше доста дълго, затова и сме го кръстили “пълно”. Поради тази причина горещо Ви съветвам да го запазите и да му отделите време. Прегледайте тази статия отново, когато е необходимо, поразгледайте социалката и се насладете на вдъхновението, което ще откриете там.

И почти накрая искам да ви попитам: Мислите ли, че бутонът “PIN” ще стане толкова вездесъщ като бутона “Like”. Очаквам мнението ви в полетата за коментари…

Посети Pinterest от този адрес и се регистрирайте!

И нещо лично за абсолютния финал….

[sws_divider_line]

Много отдавна исках и чаках да направя тази статия, но за да е пълноценна ми трябваше покана за регистрация, за да огледам всичко отвътре.

След като това вече е факт и съм част от най-проспериращата социална мрежа, исках и вие да разберете за нея, за начина, по който работи и за всички ползи, които тя може да ви предостави.

Положих доста труд в този пост и искрено се надявам да ви е полезен и да получите покана, колкото се може по-бързо, след което да се потопите в гъстата гора от красота и креативност на Pinterest.

Но ако имате още 2 секунди и сте имали търпението да стигнете до тук, бих искал да ви помоля да споделите тази статия с вашите приятели, като така ще подпомогнете нашия скромен сайт. Благодаря…

 

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: