Facebook Timeline: 4 настройки и функции, които трябва да знаете още сега!

Facebook Timeline: 4 настройки и функции, които трябва да знаете още сега!

В новия дизайн на Facebook-Timeline има някои под менюта, които са истински съкровища що се отнася до поверителността на профила ни. Менюта, които отключват ценни настройки касаещи нашата сигурност и управление на акаунта ни.

В този материал искам да Ви представя някои от тях, които са нови и включени в новия не толкова блестящ дизайн на facebook, наречен Timeline.

Опции, които освен, че ще подобрят сигурността ви във Facebook, ще ви дадат и доста по-голям контрол на споделяне и контролиране на потока информация, който минава през вашия профил и други атрактивни неща обогатяващи вашият електронен лексикон.

Освен това ще видите и как да разгледате подробно вашите активности през изминал период от време доста бързо и лесно, а чрез това да коригирате неща, които в настоящият момент не бихте искали да се виждат поради различни исторически промени във вашия живот.

Тези така да се каже скрити и не толкова забележими опции във Facebook Timeline, които ще видите в тази статия вероятно все още не сте ги открили или използвали, но със сигурност ще ви допаднат! Да започваме:

1. Менюто Activity Log

Първо, за да отидете в страницата на вашият така да се каже дневник с активностите ви- Activity Log, влезте във вашия личен профил и вижте снимката отгоре, от която опцията веднага ще ви се набие в очите къде се намира.

Може би някои от вас не я бяхте видели до сега, нали?

Важно е да се знае, че това меню е видимо само за собственика на съответния профил и задачата му е да направи лесно откриваемо съдържание, което сте публикували.

Съдържание, което или искате просто да разгледате или целенасочено да скриете, или просто да промените някакви други настройки на видимостта на постовете там, пускани на вашия Timeline през времето.

различните възможности на Activity Log

Тоест от това меню бързо и лесно може да скриете пост от преди 3 месеца, който сега решавате, че не искате да е видим за някой, както и още доста други опции!

Освен това може да настроите даден статус да се появи на определена дата автоматично от опцията от падащото меню отгоре на снимката, опция наречена Featured on Timeline!

Facebook чрез тази опция Activity Log  ни позволява да управляваме стари статуси в нашия timeline, или дори да изтрием някои от тях, които смятаме, че вече не са подходящи за нашия профил.

Както и да променим някои фундаментални настройки за постовете си от миналото за поверителност при публикуването им/виж снимката отдолу/

Тоест ако сте си хванали ново гадже, но преди 1 месец сте насвяткали снимки как се целувате със старото, сега вече от менюто Activity Log ще можете да изтриете това минало недоразумение, за да не си създавате ядове с новата приятелка.

Това е просто пример, с който да ви илюстрирам част от възможностите на това ново меню. Вие естествено може да имате хиляди други различни причини да искате да го използвате!

2. Функцията View As

Въпреки, че тази опция беше налична доста преди да пуснат Timeline, менюто “view as” придоби много голям смисъл и значение в новия дизайн на Facebook, а и изобщо като възможност за подобряване на сигурността на профила!

В дясно, точно до бутона за дневника ви с активностите activity log, има малка иконка-стрелка сочеща надолу, която като кликнете ще се отвори падащо меню с опцията, за която говорим, а именно “view as”.

Тази функция позволява на потребителите да разглеждат своя Timeline, така както ако бяха един от техните приятели, абонати/subscribers/ или просто някой, който иска да разгледа профила ви.

Тоест ако искате да видите как изглежда вашият профил в очите на другите, каква информация се вижда или пък се притеснявате видими ли са снимките ви за хора, които не са ви приятели, тази опция ще направи точно това!

Отдавна минаха дните, когато трябваше да влезете през профил на ваш познат или още по лошо да създадете фалшив акаунт само и само да видите как изглежда вашият за пред останалата социална общественост във фейса и да потвърдите за себе си, че настройките ви за поверителност са нагласени както вие желаете.

Сега просто отивате в менюто view as и освен, че ще можете да виждате как изглежда профила ви за всички, ще можете и да видите как се появява той само за точно определен, конкретен човек като само въведете името му/вижте горната снимка/!

3. Менюто Life Events

Това е една доста добра функция, която засилва поне според мен, социализацията, май и воайорщината като част от социалната мрежа. От друга страна пък може да е инструмент за създаване и запазване на добрите ни спомени!

Чрез създаването на различни събития от това меню вие може да кажете на хората, че имате нов член в семейството с иконката с малкото, червено сърце, че сте сменили работата си, че започвате диета, че ще пътувате на някъде, че сте започнали курс по готварство и т.н.

Изобщо може да си създадете събитие за нещо от живота си каквото се сетите, трябва ви само достатъчно време за губене да изберете коя иконка подхожда на събитието ви.

След което да попълните поленцата с необходима информация, да сложите снимка и сте готови-похвалили сте се на стената на вашия timeline и вече се чувствате по-добре, егото ви е задоволено…

Независимо дали сте изгубили 10кг от теглото си преди нова година или сте се сдобили с нов съквартирант, събитията-Events във Фейсбук служат освен за похвали и фукане и за създаване на спомени за всички минали, важни етапи от живота ви, поводи за празнуване, инциденти, щастливи или тъжни моменти.

За да създадете събитие, кликнете върху менюто Life Events, както се вижда горе на снимките и ще ви се появят различните категории събития.

Изберете си подходящото и попълнете поленцата както желаете или ако изобщо желаете.

За целите на тази статия аз съм си направил едно събитие свързано със загубата на тегло, като от facebook ми дават възможност да си попълня колко съм отслабнал, мястото, с кого съм осъществил тази измислена в случая задача, кога съм го направил/тук може и да се настрои и за бъдещ период/, малко история за описване на събитието и естествено възможност за поставяне на снимка-най-атрактивната част!

Точно снимките/вижте горната/ най-много ми допадат в тази възможност на социалката, защото можете да ги направите наистина да изглеждат големи и да заемат цялата ширина на вашия Timeline като просто след настройване на събитието, горе вдясно маркирате малката иконка със звезда!

4. Опцията Maps/карти/

Опцията Maps в facebook

Картите са нова функция във Facebook Timeline, която позволява на потребителите да виждат изглед от карта на всички места, които са посещавали преди, ще се преместят там или им предстои пътуване.

Визуализирането на картата в новия дизайн определено е нещо много добро и приятно, но това което я отличава е че можете да отбелязвате местата, на които сте били и бързо и лесно да добавяте и тагвате снимки от тези места.

Не знам за вас, но според мен опцията с картите, възможността да се отбелязваме там където сме били, там където искаме да отидем и друга информация свързана с различни географски места, прави facebook timeline един наистина подробен лексикон на нашия живот и активности.

Както виждате на снимките отгоре, за да изпробвам функцията Map във Facebook съм избрал град Русе и съм добавил снимка от мястото.

Освен това в долната част на картата ще може да видите броя на всички места, които сте посетили, снимки които сте свързали с различните места, както и броя на осъществените пътувания/вижте снимката по-горе/!

За да се възползвате от менюто Map, влезте в личния си профил във Facebook и точно под бутона Activity Log, където е лентата със снимките ви, с приятелите ви и интересите ви, ще видите и менюто Map, както е показано на снимката отгоре!

Финални думи

Това бяха 4, смея да кажа най-основни опции, които наистина трябва да знаете, за да се възползвате максимално от възможностите на Facebook Timeline.

Разбира се има и още много функции и опции, но за тях доста подробно може да прочетете в нашата безплатна книга за facebook timeline.

И за финал искам да ви посъветвам да прегледате статията още веднъж, да си поиграете с настройките, които ви показах, за да можете бързо и лесно да направите профила си атрактивен и най-вече изпълнен със добри спомени от места, събития и статуси.

Да не забравяме и поверителността на информацията, която публикувате!

И най-накрая както повелява традицията при всяка блог статия, бих искал да ви попитам: Какво мислите за тези 4 възможности? Ще ви влязат ли в употреба? Лесни ли са за използване? Чакам Ви в полетата за коментари….

Сподели 😍
нови стари харесвани
nikolay boynovski
Гост
nikolay boynovski

kak moga da si vurna stara snimka koqto mi e bila na profilna, no da se zapazqt starite likove ?

Криска14
Гост
Криска14

По какъв начин мога да намеря някой мой приятел във фейсбук къде се намира,но не като сподели на стената си къде е бил, ами от чата ни да проследя чрез картата къде се намира по времето в което ми пише????
Моля ви ако знаете пишете !!!

radinslavov .
Гост
radinslavov .

Как да изтрия житейски събития от профила си?

Jivko
Гост
Jivko

Kak da namerq profil na chovek ot dryga d1rjava ??

Ники
Гост
Ники

kak da si smenq snimkata na profila

Ники
Гост
Ники

Как да си направя снимката на профилa във фейсбук,че като се натиска на нея да не може да се гледа отблизо?

Hris
Гост
Hris

Здравейте! Много добра и полезна статия! Въпросът ми е има ли начин и как точно мога след като съм се отбелязала на някоя карта във Фейсбук да анулирам отбелязването, т.е. че не съм била там. Изтрих самата карта, но все пак, когато посетя даденото място пише: Вие бяхте тук? Благодаря предварително! 🙂

milena
Гост
milena

Как мага да покажа информация която веднъж съм скрила от дневника си?

Нина Иванова
Гост
Нина Иванова

Определено ми бяха полезни съветите !!! :))) Много благодаря,статията описва всичко точно и ясно :))))

Ласка Ненова
Гост
Ласка Ненова

Много добра статия. В началото като сложих таймлайн ги бях прегледала тези функции, но сега стъпка по стъпка, по описаните точки, ги прегледах пак! Полезноооооо!

Петър
Гост
Петър

Този timeline нещо при мен го няма. Аз ли трябва да ъпдейтна профила си или това ще стане автоматично и просто още не се е случило при мен?

Християна димитрова
Гост
Християна димитрова

А как да скрия приятелите си?

stan4o
Гост
stan4o

Братле, как мога да се върна на стария дизайн, че нещо не ми допада този Timeline.

Благодаря ти предварително.

Весели празници !!!

έξτρα εισόδημα
Гост
έξτρα εισόδημα

Все повече и повече ще се занимаваме с фейсбук, ще те следи къде ходиш, какво правиш, защо го правиш и всякакви подобни неща.

🔘 За Нас

🔘 За Реклама


🔘 Общи условия

🔘 Права за ползване

🔘 Privacy Policy

🔘 Cookies

🔘 Решаване на спорове


LIFEHACK е медия за бизнес и личностно развитие, в която се публикува качествено съдържание по теми като дигитален маркетинг, онлайн бизнес, лидерство, предприемачество, мениджмънт, психология и продуктивност.


Facebook

📩 office@lifehack.bg

Top