Facebook Timeline: 4 настройки и функции, които трябва да знаете още сега!

Запази за после
Facebook Timeline: 4 настройки и функции, които трябва да знаете още сега!

В новия дизайн на Facebook-Timeline има някои под менюта, които са истински съкровища що се отнася до поверителността на профила ни. Менюта, които отключват ценни настройки касаещи нашата сигурност и управление на акаунта ни.

В този материал искам да Ви представя някои от тях, които са нови и включени в новия не толкова блестящ дизайн на facebook, наречен Timeline.

Опции, които освен, че ще подобрят сигурността ви във Facebook, ще ви дадат и доста по-голям контрол на споделяне и контролиране на потока информация, който минава през вашия профил и други атрактивни неща обогатяващи вашият електронен лексикон.

Освен това ще видите и как да разгледате подробно вашите активности през изминал период от време доста бързо и лесно, а чрез това да коригирате неща, които в настоящият момент не бихте искали да се виждат поради различни исторически промени във вашия живот.

Тези така да се каже скрити и не толкова забележими опции във Facebook Timeline, които ще видите в тази статия вероятно все още не сте ги открили или използвали, но със сигурност ще ви допаднат! Да започваме:

1. Менюто Activity Log

[sws_divider_line]

Първо, за да отидете в страницата на вашият така да се каже дневник с активностите ви- Activity Log, влезте във вашия личен профил и вижте снимката отгоре, от която опцията веднага ще ви се набие в очите къде се намира.

Може би някои от вас не я бяхте видели до сега, нали?

Важно е да се знае, че това меню е видимо само за собственика на съответния профил и задачата му е да направи лесно откриваемо съдържание, което сте публикували.

Съдържание, което или искате просто да разгледате или целенасочено да скриете, или просто да промените някакви други настройки на видимостта на постовете там, пускани на вашия Timeline през времето.

различните възможности на Activity Log

Тоест от това меню бързо и лесно може да скриете пост от преди 3 месеца, който сега решавате, че не искате да е видим за някой, както и още доста други опции!

Освен това може да настроите даден статус да се появи на определена дата автоматично от опцията от падащото меню отгоре на снимката, опция наречена Featured on Timeline!

Facebook чрез тази опция Activity Log  ни позволява да управляваме стари статуси в нашия timeline, или дори да изтрием някои от тях, които смятаме, че вече не са подходящи за нашия профил.

Както и да променим някои фундаментални настройки за постовете си от миналото за поверителност при публикуването им/виж снимката отдолу/

Тоест ако сте си хванали ново гадже, но преди 1 месец сте насвяткали снимки как се целувате със старото, сега вече от менюто Activity Log ще можете да изтриете това минало недоразумение, за да не си създавате ядове с новата приятелка.

Това е просто пример, с който да ви илюстрирам част от възможностите на това ново меню. Вие естествено може да имате хиляди други различни причини да искате да го използвате!

2. Функцията View As

[sws_divider_line]

Въпреки, че тази опция беше налична доста преди да пуснат Timeline, менюто “view as” придоби много голям смисъл и значение в новия дизайн на Facebook, а и изобщо като възможност за подобряване на сигурността на профила!

В дясно, точно до бутона за дневника ви с активностите activity log, има малка иконка-стрелка сочеща надолу, която като кликнете ще се отвори падащо меню с опцията, за която говорим, а именно “view as”.

Тази функция позволява на потребителите да разглеждат своя Timeline, така както ако бяха един от техните приятели, абонати/subscribers/ или просто някой, който иска да разгледа профила ви.

Тоест ако искате да видите как изглежда вашият профил в очите на другите, каква информация се вижда или пък се притеснявате видими ли са снимките ви за хора, които не са ви приятели, тази опция ще направи точно това!

Отдавна минаха дните, когато трябваше да влезете през профил на ваш познат или още по лошо да създадете фалшив акаунт само и само да видите как изглежда вашият за пред останалата социална общественост във фейса и да потвърдите за себе си, че настройките ви за поверителност са нагласени както вие желаете.

Сега просто отивате в менюто view as и освен, че ще можете да виждате как изглежда профила ви за всички, ще можете и да видите как се появява той само за точно определен, конкретен човек като само въведете името му/вижте горната снимка/!

3. Менюто Life Events

[sws_divider_line]

Това е една доста добра функция, която засилва поне според мен, социализацията, май и воайорщината като част от социалната мрежа. От друга страна пък може да е инструмент за създаване и запазване на добрите ни спомени!

Чрез създаването на различни събития от това меню вие може да кажете на хората, че имате нов член в семейството с иконката с малкото, червено сърце, че сте сменили работата си, че започвате диета, че ще пътувате на някъде, че сте започнали курс по готварство и т.н.

Изобщо може да си създадете събитие за нещо от живота си каквото се сетите, трябва ви само достатъчно време за губене да изберете коя иконка подхожда на събитието ви.

След което да попълните поленцата с необходима информация, да сложите снимка и сте готови-похвалили сте се на стената на вашия timeline и вече се чувствате по-добре, егото ви е задоволено…

Независимо дали сте изгубили 10кг от теглото си преди нова година или сте се сдобили с нов съквартирант, събитията-Events във Фейсбук служат освен за похвали и фукане и за създаване на спомени за всички минали, важни етапи от живота ви, поводи за празнуване, инциденти, щастливи или тъжни моменти.

За да създадете събитие, кликнете върху менюто Life Events, както се вижда горе на снимките и ще ви се появят различните категории събития.

Изберете си подходящото и попълнете поленцата както желаете или ако изобщо желаете.

За целите на тази статия аз съм си направил едно събитие свързано със загубата на тегло, като от facebook ми дават възможност да си попълня колко съм отслабнал, мястото, с кого съм осъществил тази измислена в случая задача, кога съм го направил/тук може и да се настрои и за бъдещ период/, малко история за описване на събитието и естествено възможност за поставяне на снимка-най-атрактивната част!

Точно снимките/вижте горната/ най-много ми допадат в тази възможност на социалката, защото можете да ги направите наистина да изглеждат големи и да заемат цялата ширина на вашия Timeline като просто след настройване на събитието, горе вдясно маркирате малката иконка със звезда!

4. Опцията Maps/карти/

[sws_divider_line]

Опцията Maps в facebook

Картите са нова функция във Facebook Timeline, която позволява на потребителите да виждат изглед от карта на всички места, които са посещавали преди, ще се преместят там или им предстои пътуване.

Визуализирането на картата в новия дизайн определено е нещо много добро и приятно, но това което я отличава е че можете да отбелязвате местата, на които сте били и бързо и лесно да добавяте и тагвате снимки от тези места.

Не знам за вас, но според мен опцията с картите, възможността да се отбелязваме там където сме били, там където искаме да отидем и друга информация свързана с различни географски места, прави facebook timeline един наистина подробен лексикон на нашия живот и активности.

Както виждате на снимките отгоре, за да изпробвам функцията Map във Facebook съм избрал град Русе и съм добавил снимка от мястото.

Освен това в долната част на картата ще може да видите броя на всички места, които сте посетили, снимки които сте свързали с различните места, както и броя на осъществените пътувания/вижте снимката по-горе/!

За да се възползвате от менюто Map, влезте в личния си профил във Facebook и точно под бутона Activity Log, където е лентата със снимките ви, с приятелите ви и интересите ви, ще видите и менюто Map, както е показано на снимката отгоре!

Финални думи

[sws_divider_line]

Това бяха 4, смея да кажа най-основни опции, които наистина трябва да знаете, за да се възползвате максимално от възможностите на Facebook Timeline.

Разбира се има и още много функции и опции, но за тях доста подробно може да прочетете в нашата безплатна книга за facebook timeline.

И за финал искам да ви посъветвам да прегледате статията още веднъж, да си поиграете с настройките, които ви показах, за да можете бързо и лесно да направите профила си атрактивен и най-вече изпълнен със добри спомени от места, събития и статуси.

Да не забравяме и поверителността на информацията, която публикувате!

И най-накрая както повелява традицията при всяка блог статия, бих искал да ви попитам: Какво мислите за тези 4 възможности? Ще ви влязат ли в употреба? Лесни ли са за използване? Чакам Ви в полетата за коментари….

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак