Google Reader алтернативи – абсолютно всичко необходимо, за да го заместите!

Google Reader

Важно: темата на тази статия не е просто отмиращия Google Reader! Този материал е и страхотен ресурс, изпълнен с информация и безплатни инструменти, чрез които да продължите да използвате удобния RSS формат за консумиране на любимото си съдържание в интернет, както и познание за това как да го приложите ако още не сте започнали. В края ще намерите и едно добро решение на “проблема”, касаещо собствениците на блогове. Така че възползвайте се максимално като продължите да четете…

Как да се подготвим за предстоящия RSS армагедон на Google Reader?

Белият дим, който се издигаше над ватикана на 13 май 2013 сигнализира за успешния избор на новия папа на католическия свят.

Междувременно в другия край на света, струя от черен дим се издигна над Маунтин Вю, Калифорния, като последно причастие беше направено на една легенда в разпространението на съдържание в интернет пространството.

Смъртната присъда на Google Reader беше прочетена от собствения си създател.

Безспорно, по този повод нета върлува едно такова чувство на недоволство, дори тъга имайки предвид предстоящата загуба на този така популярен инструмент, с който получавахме най-интересното от глобалната мрежа на едно място.

Когато се събудих онзи ден, отворих лаптопа си и разбира се проверих какво ново има в любимия ми RSS четец, който се захранва от профила ми в Google Reader, само за да разбера, че от Google ще го изключат за добро или лошо на 1 юли 2013.

Може да прочетете официалната новина на този адрес.

Причината за това според тях е, че твърде малко хора го използват, което е малко иронично, тъй като повечето от нас научават тази новина именно чрез статии, получени при синхронизацията на любимия ни RSS четец с Google Reader…

Разбира се, носи се слух, че тази услуга на гиганта няма да потъне завинаги, а просто ще се пренесе в новата социалка Google + след известно време, но това за сега си остава само слух.

Не знам за вас, но съм убеден, че доста хора всекидневно използват тази услуга по един или друг начин и с това решение да се спре, Google може би малко ще ни наруши рутината, но няма да ни спре да ползваме подобен супер полезен уеб вариант за четене на любимите ни сайтове от едно, единствено място!

original

В следващите редове ще ви покажа как да запазите всички сайтове, които четете чрез профила си в Google Reader, след което ще ви предложа и най-добрите алтернативи, които може да намерите в интернет, за да заместите умиращия RSS четец на Google абсолютно успешно.

И така, какво да правим преди най-популярната RSS услуга хвърли топа?

Да спрем да се абонираме за RSS емисии ли? Разбира се, че НЕ. Надявам се и нашите абонати да не спрат да ни четат по този удобен начин.

Прекратяването на работата на Google Reader разкрива и друг основен проблем, освен че няма да можем да четем любимите си сайтове през тази услуга.

Сега, онлайн творците се изправят пред риска да загубят процент от ежедневната си аудитория.

Добрата новина тук може би е, че за България тази услуга не е чак толкова наложена и този негатив няма да е така осезателен.

И въпреки това всеки от нас, който има сайт, блог или друг онлайн продукт, безспорно работи усилено за набирането на читатели/абонати.

И в този случай ние не можем да стоим безучастно в това и трябва да предложим алтернатива на нашите поддръжници и фенове, които ни следят и потози алтернативен начин.

Има разбира се купища други добри безплатни RSS услуги, които може да използвате още днес, въпреки че Google Reader за мен си остава доминант в световен мащаб.

Но да не говорим за вече отминали неща, а да видим как да прехвърлите любимите си сайтове, които сте запазили и искате да следите в други страхотни инструменти за RSS абонамент,

…преди абонаментите ви в Google Reader да си заминат безвъзвратно.

[sws_divider_line]

Преди да продължите напред, може би ще искате да хвърлите едно око на най-мощните, безплатни уеб услуги, чрез които да колекционирате супер сайтове и да намирате най-страхотното съдържание в интернет – приложения, които лично аз редовно използвам и мога да ви уверя, че вършат уникална работа:

Първо: експортирайте вашите абонаменти от Google Reader

[sws_divider_line]

експортирайте вашите абонаменти от Google Reader

Първото нещо, което наистина трябва да направите е да експортирате вашите настоящи Google Reader абонаменти, така че да сте в състояние по-късно да ги вкарате в следващия RSS четец, който ще използвате.

От Google са свършили доста добра работа що се отнася до извършването на въпросната операция.

Трябва само да отидете на този адрес  https://www.google.com/takeout/#custom:reader и да натиснете червения бутон отдолу с надпис Create Archive /вижте снимката отдолу/.

След което изтеглете файла, който ще се получи /странно защо иска да влезете в профила си още веднъж/.

Сега вече може да съхраните някъде този файл на сигурно място в компютъра си, в който ще се съдържат всички ваши ценни абонаменти за любимите ви сайтове.

reader

Най-важният файл в архива, който ще изтеглите ще бъде subscriptions.xml файла, който е от типа OPML файл, съдържащ в себе си всичките ви абонаменти, които ще вградите в приложението на новия ви RSS четец.

Важно: Там, където има опция за импортиране на OPML файл, точно този трябва да използвате!

И ако сте организирали всичко в папки, както например съм направил аз /бизнес, личностно развитие, маркетинг, ресурси и т.н./ този ред също ще бъде запазен в този файл.

reader1

Друг файл, който в първия момент може и да не ви изглежда особено полезен,

…но ако сте означавали със звезда любими ваши статии през годините, вероятно бихте искали да възстановите този списък по някое време, за да намерите някоя позабравена супер статия.

reader12

Става въпрос за файла starred.json, който може да отворите в някой текстов редактор и да ги разгледате там, но това май не е много забавен начин да намерите онова, което ви трябва….

Да намерим бъдещият си любим RSS Reader четец

[sws_divider_line]

Best-Google-Reader-alternatives-Web-Windows

Сега, всичко, което следва да направите е да откриете своя следващ любим RSS четец и да преместите в него абонаментите си от Google Reader и разбира се да продължите да се абонирате за сайтовете, които ви харесват.

Има стотици услуги за подобна задача в интернет, но по-долу ще изброим някои от най-добрите и популярни, за да избегнем в известна степен риска и от тяхното бъдещо затваряне, поради ниско потребление.

Щом Гугълската услуга затваря, какво остава за другите, не може да бъде сигурен човек за нищо вече…

В този ред на мисли, предполагам, че ако сте потребител на Google Reader ще искате да ползвате нещо, което работи като Google Reader,

…нещо, което ще ви позволи не само да прочетете и да не пропуснете нищо от всичките си RSS фийдове, но и нещо, което да съдържа в себе си всички характеристики на едно модерно RSS приложение.

Ако искате да ползвате нещо повече от традиционния RSS четец, нещо, което директно да замести Google Reader ето някои инструменти, които трябва да вземете предвид и информация за тях, за да си помогнете да решите кой да ползвате.

И така, да намерим идеалното решение за вас – седемте най-добри алтернативи:

0. Zombie readerNEW

[sws_divider_line]

Признавам, че този инструмент не съм го пробвал, но макар да изглежда малко по-екзотично, от информацията в сайта изглежда да е копие на вече несъществуващия Google Reader, разположено локално на машината ви.

Може да се инсталира на MAC и на Windows, като работата с него става през браузър. За по-напредналите уеб потребители мисля, че инсталацията на това приложения няма да е проблем, а и изглежда обещаващо.

1. Изберете Българското – InoReader

[sws_divider_line]

376 InoReader • Lite and Fast RSS Reader

С мен се свърза разработчика на това приложение за Crome Йордан Йорданов повод на тази статия.

Разгледах го, тествах го и мога спокойно да кажа, че е страхотна алтернатива на Google Reader – лек, изчистен и приятен за четене.

За да прехвърлите файла с абонаментите си от Google четеца, просто изберете опцията горе в дясно Preferences и от там избирате Import.

Тук трябва да качите въпросния OPML файл, който ще си осигурите точно както го описахме по-горе. Това е…

2 . FeedSpot – личният ни любимец

[sws_divider_line]

Feedspot---Social-Feed-Readerdf

Това е една уеб услуга, която открих случайно, ровейки из интернет за най-добрите алтернативи за RSS четец по повод на тази статия/може и да е много известна, но аз сега я намирам/.

Освен, че много лесно може да импортирате файла с абонаментите си от Google Reader, ще можете и да избирате сайтове, които да следвате с най-интересната тематика.

Тоест освен RSS четец, този инструмент е соеобразен безплатен източник на страхотно уеб съдържание, като ще ви предостави статии и материали от едни от най-авторитетните сайтове в света.

Това приложение много ми наподобява Zite за iPhone, за който отдавна търсех уеб алтернатива и ето, че вече тя е факт с FeedSpot.

Feedspot---Spotlight

И тук както там имаме опцията да изберем сайтове по различни теми, след което да ги следваме: уеб дизайн, бизнес, предприемачество, технологии, иновации, фотография, фотошоп, наука, продуктивност, цитати и много други.

Съвета ми е първо да импортирате абонаментите си от услугата на Google, след което да отворите менюто с име Discover Sites & Topics, намиращо се горе в дясно и да изберете кои сайтове да следвате.

Feedspot---Social-Feed-Reader

Така ще получавате хем последните новини от вече запазените от вас сайтове в Reader-a, хем ще сте в час с най-новото от популярни теми в уеб пространството.

Също така ще може да следвате и други потребители, да споделяте статии, да разполагате с приятен, изчистен интерфейс, сортиране по различни критерии като дата например и т.н.

3. Skimr – изчистен и простичък RSS четец

[sws_divider_line]

skimlr

Да продължим с нещо не натрапчиво и определено изчистено…

Ако Google Reader Ви е бил малко сложен и претруфен и искате нещо, което наистина ще ви накара да се почувствате длъжни да прочетете всяка нова статия, която се появи, Skinr може да бъде приложението, от което се нуждаете.

То ще ви осигури простичък списък с абонаменти на най-известните сайтове в мрежата, плюс опцията да добавите по ваш избор други сайтове, както и разбира се експортирания файл, който взехме от профила си в Google Reader преди малко.

Това е едно наистина изчистено решение за четене на RSS емисии и както казахме, ще ви позволи да импортирате OPML файла с вече събраните уеб страници в услугата на Google.

След като импортирате файла в приложението, ще трябва само малко да изчакате, за да завърши процеса.

4. Добрият, стар The Old Reader

[sws_divider_line]

Untitled-2

Хм, разбирам – това, което искате е нещо подобно на стария гугълски четец, нали?

Ако е така, тогава уеб приложението The Old Reader e услуга, която определено трябва да опитате.

Тя прилича на стария Google Reader, с подобни клавишни комбинации и вградени опции за споделяне, които напомнят на тези, преди да се появи Google +.

Този инструмент ще ви позволи да влезете чрез профила си във Фейсбук или Google и макар и странно, втората опция не означава, че автоматично ще ви се импортират всички абонаменти.

Но не се притеснявайте, има удобна опция за точно тази цел, разположена горе вдясно с наименованието Import.

asdfs

В момента докато пиша тази статия и покрай бума около алтернативите на Google Reader, самото импортиране ще стане малко бавно, поради това, че сървърите в момента на услугата са доста претоварени,

…но определено след това всичко ще бъде наред.

Тази услуга наред с останалите в този списък наистина би могла успешно да замести “онова нещо“, бавно умиращо в леговището на Гугъл.

[sws_divider_line]

netvibes

Web базирания агрегатор на съдържание Netvibes действа по-скоро като социално медийно табло, докато в същия момент ще ви позволи и да се абонирате и използвате RSS емисии от различни уеб страници и блогове.

Освен че ще можете без никакъв проблем да импортирате файла от Google Reader с вече запазените от вас сайтове, директно в него, ще имате и различни опции за споделяне, свързани със социалните мрежи Facebook и Twitter, както и възможност за споделяне по мейл.

Може да се каже, че това уеб приложение е простичък и удобен начин за наблюдение, консумиране и споделяне на любимото ви интернет съдържание.

6. Feedly – може би най-предпочитания в момента web Rss четец

[sws_divider_line]

asdfsadf

Няма спор, че през последните няколко дни, благодарение на шума около затварянето на въпросната популярна услуга на Google, се напълни със статии по темата за RSS алтернативите.

Може би най-често препоръчвания инструмент беше именно този. И определено има защо.

Аз също съм го използвал и смятам, че доста добре се справя със задачата да бъде успешна алтернатива на Reader-а.

В своя Ipad стил, това приложение за четене на новини изглежда много по-добре от умиращия си колега, Feedly определено е приятен микс от най-любимите ви статии и сайтове, които колекционирате.

sdfgsdfg

Приложението без никакви трудности ще ви позволи да продължавате да се абонирате за това, което ви харесва, както и да импортирате вече създадения от вас списък с уеб места в Google Reader.

Супер удобството е, че ще можете да влезете с профила си в Google и автоматично да прехвърлите абонаментите си там.

Препоръчвам ви и разширението за Chrome – уверявам ви, изключително удобно е!

7. FeedDemon – уникалния десктоп RSS четец!

[sws_divider_line]

feeddemon

Това определено е най-популярният  десктоп RSS четец за Windows, за който мога да кажа само добри думи от опита, който имам с него.

FeedDemon ще ви предложи много лесен за използване интерфейс, така че удобно да работите с модула. Освен това дава и така желаната в случая възможност за синхронизация с Google Reader.

Също така разполага и с опции за поставяне на етикети, с които по-лесно да организирате статиите, поле за търсене сред десетките постове, ключови думи и др.

Всичко това го прави изключително удобен за целта, за която е създаден, а именно да Ви информира за последните новости от сайтовете, които следите.

Untitled-2

Разполага също и с опция за уведомление, когато пристигне нова статия – разбира се може и да я изключите! Може дори да го настроите да ви уведомява ако се появи в някой от фийдовете ви ключова дума, която вие сте задали.

Изключително приятен външен вид и удобен начин за подреждане и разглеждане на любимото ви уеб съдържание, директно от десктопа.

Изтеглете го, инсталирайте го, влезте с google акаунта си, изчакайте да синхронизира и сте готови. Естествено може да добавите сайтовете си от Google Reader и от файла, който изтеглихме в началото на статията.

8. AOL Reader

[sws_divider_line]

aol

Всички ваши любими уеб сайтове на едно място благодарение на чисто новия RSS четец на AOL. Може да влезете чрез профилите си в AOL, Facebook, Google, или Twitter, за да го пробвате. Направили са го наистина доста добре!

9. Digg Reader

[sws_divider_line]

digg-reader

Една от любимите ми, също супер нови инструменти за следене на важните за нас уеб места в интернет. Пробвал съм го и мога да кажа, че определено е доста удобен за организация, а четенето през него е лесно!

Влизате чрез профила си в Google и започвате да колекционирате следените от вас сайтове. Разбира се има и вградени опции за споделяне във Facebook и Twitter.

Едно простичко решение за собствениците на сайтове!

[sws_divider_line]

В следващите няколко реда ще видите предложение за превръщането на не дотам положителното решение на Google да затвори услугата, за която толкова говорихме, в нещо позитивно за вас и вашите читатели – ако разбира се имате сайт.

mail5А именно – преместването от Google Reader аудиторията Ви към електронната поща или услуга, по-известна като мейл абонамент!

Убеден съм, че изобщо не е необходимо да ви “продавам” идеята за мейл маркетинга, тъй като вече сте наясно с неговия положителен ефект за всеки сайт, блог и онлайн бизнес.

Това, което обаче вие трябва да “продадете” на вашите читатели е факта, че сега е най-доброто време да се абонират за вашият мейл бюлетин!

А добра причина за това определено е решението на Google да се откажат от своя RSS четец.

Всички Google Reader потребители, научавайки новината за неговото спиране вероятно са се притеснили в първия момент, че ще изгубят своите абонаменти и че няма да могат да намерят втори път доста от сайтовете, които вече са запазили.

Но една мисъл скъпи читатели може да ви даде комфорт в този момент: ние не трябва, а и няма за какво да се тревожим за сайтовете, към които сме се абонирали по електронната поща, за новините от тях, които получаваме по мейла.

Когато се абонирате за уеб сайт чрез т.нар. third-party RSS услуги, вие се оставяте на милостта на услуга, която е между вас и сайта.

Но когато се абонирате по мейл, вие създавате директна, пряка връзка с автора.

Lifehackerbg.com---lifehackerbg-gmail

Така че без значение е какво се случва с подобни посредници за доставяне на съдържание, вие със сигурност ще получите последната статия от любимия ви сайт директно в пощата си.

Ето защо ако обичате и харесвате lifehack.bg, трябва да се абонирате за неговия мейл бюлетин!

Ето защо е добра идея да се абонирате и за мейл бюлетина и на останалите надеждни източници на информация, които ежедневно следите и четете!

Мейла никога няма да си отиде напълно, нито вашият мейл абонамент ще изчезне, без разбира се вашето лично желание и намеса.

Контролът в случая е нещо прекрасно…

А сега просто направете следното:

Поставете мейл адреса си в полето под статията, предназначено за нашия безплатен абонамент, за да можем ви предоставим и следващия път в напълно прясно състояние любимото ви наше съдържание – директно в пощенската ви кутия.

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: