Как да защитя личните си данни във Facebook!

заличител,Facebook и социални мрежи,Mypermissions

? за четене: 15 – 18 мин.

Усещането ни за контрол върху собствените ни съдби напоследък често е компрометирано от изтичането на личните ни данни.

Гигантските интернет платформи дори са го автоматизирали…

След скандала с Cambridge Analytica станаха доста неща. Едно от емблематичните беше, че Илон Мъск изтри Фейсбук страниците на своите компании Tesla и SpaceX.

След като репортер туитва “@elonmusk взриви сателита на Mark Zuckerberg”, Мъск му отговаря с: “Да, виновен съм, че съм идиот. Дадохме му безплатен обяд, за да го направи (Facebook) и си мислехме, че имаме някаква застраховка.” Но Илон не е сам!

Друга популярна личност, съоснователят на WhatsApp Браян Актън, също го последва.

Това определено събуди темата, която никак не е нова. Видеото отдолу ни дава ясна представа за циничната действителност около нея:

Това са част от последствията на едно опасно изтичане на лична информация. Проблемът е, че в момента всички се правят, че това до сега все едно не се е случвало…

Но не това е темата на този материал!

Тук ще говорим за по-практични неща, а именно:

Как да се предпазиш от токсичен разлив на личните си данни във Фейсбук

заличител,Facebook и социални мрежи,Mypermissions

Следва да научиш:

 • Как да управляваш приложенията, които имат достъп до данните от личният ти Фейсбук профил и при нужда да ги изтриеш – някое конкретно или всички.
 • Как да изтриеш Facebook профила си ако си решил да действаш радикално.

Да видим от къде и как можеш да управляваш приложенията, на които си дал достъп до всичките си лични данни, за да предотвратиш токсичен разлив:

Първо можеш да видиш всички приложения в профила си от този адрес.

Най-вероятно ще си одобрил стотици приложения през годините, всяко от които с различен достъп до твоите данни – контакти, снимки, файлове, интереси и т.н.

Можеш да ги ревизираш едно по едно и да ги изтриваш, но след малко ще ти покажа и начин как да махнеш всички наведнъж (по-късно може да си добавиш необходимите)!

Как да изтрия всички приложения във Facebook?


заличител,Facebook и социални мрежи,Mypermissions

Най-лесно става като просто изключиш Facebook Platform и ако решиш да я ползваш да я включиш обратно. Има обаче един проблем с този метод: изключването на Facebook Platform ще изтрие всички постовете в профила ти от т.нар.third party приложения (автоматизираните например). Ако си ОК с това, препоръчвам ти този начин:

 1. Влез на facebook.com/settings?tab=applications
 2. Кликни на “Edit” в сивата секция “Apps, Websites and Plugins”
 3. Прочети информацията от изскачащия прозорец.
 4. Потвърди я като кликнеш на “Disable Platform”
 5. За да я активираш използвай същите стъпки.

заличител,Facebook и социални мрежи,Mypermissions

✋ Бележка: Ако използваш услуги, които ти помагат да си движиш маркетинга и т.н. – инструменти, които ти вършат работа – този и следващия метод ще ти се сторят радикални. Тогава е по-добре да премахваш приложенията едно по едно!

Ако решиш да ги триеш ръчно можеш да видиш до каква информация от профила ти има достъп конкретното приложение. Като гледам, повечето имат достъп до всичко:

заличител,Facebook и социални мрежи,Mypermissions

? ПОЛЕЗНО: ако си като мен и използваш различни инструменти за автоматизирано публикуване на постове във Facebook вероятно ще искаш да се виждат публично (аз използвам профила си основно за целите на бизнеса си). В този случай много от услугите автоматично публикуват статусите видими само за приятели. Аз например използвам Zapier, който автоматично публикува в профила ми всяка нова статия, която пусна. По подразбиране поста е видим само за моите приятели, но аз искам да е публичен. От настройките на приложението (снимката отдолу) можеш да промениш този статус, вместо всеки път ръчно да даваш на Public.

заличител,Facebook и социални мрежи,Mypermissions

Има и още един начин да изтриеш всички приложения във Фейсбук!

Но той е малко по-комплексен и изисква работа с код (копи-пейст само).

Предимството му е, че чрез него не се налага да спираш Facebook Platform, което няма да ти позволи да работиш с приложения, а просто ще изтрие всички налични до момента. След това отново можеш да си добавяш каквото си поискаш (Buffer, AirBnb и т.н.).

Лично аз предпочитам този метод, защото първият е наистина радикален. Там стопираш всичко изцяло – изключваш тотално опцията за работа с приложения от трети страни.

Ето как става магията точно в този случай:

? ВНИМАНИЕ: ако не разбираш какво ще направи този трик, не го използвай!

 1. Влез на facebook.com/settings?tab=applications
 2. Отвори конзолата на браузъра (F12).
 3. Постави JavaScript кода, който виждаш отдолу.
 4. Кликни ентер, за да го изпълниш.
 5. Изчакай да завърши операцията (5 сек.)
// collect all links to remove the apps
var delete_links = document.querySelectorAll('#delete-link');

//click all collected links
for (var i = 0; i < delete_links.length; i++) {
  delete_links[i].click();
}

//wait five seconds for the confirmation boxes to load
//and click all confirmation boxes to remove the apps
setTimeout(function() {
  var confirm_links = document.querySelectorAll('.dialog_content [name=ok]');
  for (var i = 0; i < delete_links.length; i++) {
    confirm_links[i].click();
  }
}, 5000);

заличител,Facebook и социални мрежи,Mypermissions

Супер бързо, нали?

Веднъж като изтриеш всички приложения можеш отново да добавяш такива! Ако искам пак да си влизам в Pinterest с моя Фейсбук профил, просто ще се логна с него. Това е.

ВАЖНО: тази функция на браузъра се използва обикновено от програмисти! Ако някога, някой те помоли да изпълниш подобен код по същия начин и то в страница от Фейсбук, без да знаеш за какво точно става въпрос – НЕ го прави, защото така можеш да дадеш достъп до акаунта си без да искаш! В случая няма опасност!


? MyPermissions – супер удобното решение!

Почиства опасни игри и приложения, които с нежелан достъп до профилите ти в най-големите социални мрежи – включително Facebook, Instagram, Google и Twitter (приложение за iOS и Андроид, платено е от скоро).

MyPermissions ще те отърве от спамаджийските, шпионски, досадни апликации и не само…Ще премахне тези, които виждат и използват личната ти информация и имат достъп до контактите ти. След като веднъж дадеш достъп на MyPermissions до профила си /тук става малко иронично/, той ще започне да сканира приложенията ти, които си допуснал и ще ти покаже какъв достъп притежават.

Ще имаш индикации под формата на иконки – коя част от данните могат да ползват тези приложения и ще ви покаже колко безопасни в момента са те. Зеленият цвят означава добра степен на сигурност, а червения сещаш се….

Моят MyPermissions Meter ще се пръсне от червено.

Ще получиш и страхотен индикатор, който ти дава броя на приложенията, които имат достъп до твоите данни на базата на 6 критерия:

 • постват от ваше име
 • знаят вашето местоположение
 • с достъп до вашите съобщения и контакти
 • непрекъснат достъп до ваша информация
 • с достъп до вашите снимки и други медийни файлове
 • достъп до профилната ви информация

Как да изтриеш Facebook профила си!

заличител,Facebook и социални мрежи,Mypermissions

Кампанията или движението (не знам точно как да го нарека) #DeleteFacebook набира все повече последователи, особено в Twitter! От приятели също чувам въпроси – “Как да изтрия Facebook-а си?” или пък “Ще мога ли да управлявам Фейсбук страницата си ако си изтрия профила?“. Вероятно подобни въпроси тепърва ще се чуват…

? Искам да направя едно важно уточнение!

Личните ти данни, които са във Facebook не са откраднати! Около истерията с Cambridge Analytica човек има чувството, че това е практика, но това не е съвсем вярно!

Данните са защитени в еко системата на социалната мрежа (е поне в повечето случаи), просто Фейсбук използва това, което му даваме напълно доброволно като информация, поведение и интереси, за да го продава на рекламодателите си (много често рекламодателите сме самите ние, възползвайки се от всички тези данни).

Такъв е светът днес и не бива да правим чак такава драма!

Да преминем към практическата част, в която ще ти покажа:

СЪДЪРЖАНИЕ


  1. Капаните – защо е толкова трудно да си тръгнеш?
  2. Каква е разликата между де-активиране и изтриване на профил?
  3. Как да изтеглиш цялата си информация от Facebook?
  4. Как да деактивираш Facebook профила си?
  5. Как да изтриеш перманентно Фейсбук профила си?

Преди да преминеш към изтриване или де-активиране на Facebook профила си добре е да помислиш за сваляне на данните си локално на компютъра, както и да премахнеш от телефона си приложенията, чрез които си свързан с тази социална мрежа.

? Капаните – защо е толкова трудно да си тръгнеш?

Споделени от теб данни, като съобщенията, които си пращал ще останат достъпни за другите потребители, освен ако те самите не ги изтрият.

Това обаче е нищо в сравнение с най-големия капан на Фейсбук: Изтриването на профила ти няма да бъде перманентно в продължение на 2 седмици, след началото на процеса. През това време е възможно повторно активиране, което нулира този брояч.

Това може да бъде:

 • Логване чрез Фесйбук профила ти в сайт или в приложение (логин бутона).
 • Автоматично публикуване на постове от инструменти като Buffer, Zapier и т.н.

Вече почти навсякъде влизаме в профилите си чрез синия логин бутон! Като се замисля във всички приложения на телефона ми се логвам чрез Фейсбук…

И ако искаш да си сигурен, че това няма да се случи първо изтрий всички приложения от акаунта си (първа част на тази статия) и чак тогава изтрий профила си.

Това води и до неудобства!

За много потребители изтриването на личният им Фейсбук означава и проблеми с влизането в любимите им сайтове и онлайн услуги.

За да продължат да ги ползват ще трябва да си направят нови профили.

Съвет: смени паролата на Фейсбука си, преди да тръгнеш да изтриваш профила си, за да предотвратиш автоматично логване в приложенията, които ползваш.

Това не е всичко. Ако управляваш Фейсбук рекламни акаунти вече няма да може да го правиш, защото това + управлението на страница изискват личен профил.

Така че може и да си мислиш, че си си изтрил профила, но не след дълго ще започнеш да се чувстваш като Майкъл Корлеоне, когато се опита да напусне мафията – точно, когато си помислиш, че си излязъл и “семейството” те дърпа обратно вътре.

За някои потребители усилията може би ще си заслужават, но за останалите като мен за предпочитане е просто да си проверим настройките за поверителност:

☝ Каква е разликата между де-активиране и изтриване на профил?

заличител,Facebook и социални мрежи,Mypermissions

Има два различни начина да вкараш профила си във Facebook в режим офлайн. Първият е като го деактивираш. Това означава:

 1. Може да активираш отново акаунта си когато си поискаш.
 2. Хората няма да виждат Facebook Timeline-а ти или да те намират в търсачката.
 3. Някои данни още ще се виждат – съобщенията, които си пращал.
 4. Facebook ще запази информацията от профила ти (приятели и интереси) в случай, че решиш да си активираш акаунта отново.

Вторият е като го изтриеш. Това е по-сериозна работа.

Ако го направиш…

 1. Facebook ще отложи изтриването с 14 дни – броенето започва веднага щом одобриш процедурата. Ако се логнеш в сайт или приложение – изтриването се отменя.
 2. Не можеш да възстановиш достъпа до акаунта си щом веднъж е изтрит.
 3. Отнема 90 дни докато информацията ти, съхранявана от Фейсбук, бъде изтрита. До нея и без това няма да имаш достъп през това време.
 4. Съобщенията, които си изпращал през Messenger ще си стоят.
 5. Копие от някои данни (записи от log) могат да останат в базата данни на Фейсбук, но са “разграничени от личните идентификатори”, според компанията.

Изводът (поне за мен) е следния:

За препоръчване е деактивирането на акаунта ако искаш да се отдръпнеш за малко от социалната мрежа. Изтриването е перманентно решение, което трябва добре да обмислиш, преди да го направиш (вече прекалено много активности са свързани с Фейсбук).

? Как да изтеглиш цялата информация от профила си?

заличител,Facebook и социални мрежи,Mypermissions

Препоръчително е да изтеглиш копие от личната си информация, преди да изтриваш акаунта си. Много хора съхраняват ценни снимки и спомени във Фейсбук, които не са запазили на друго място. Данните, които можеш да изтеглиш включват:

Информация от About секцията, постове, снимки, чат разговори и други.

За целта следвай тези стъпки:

 1. Влез в профила си и от там кликни на падащото меню горе в дясно
 2. Избери Settings → Download A Copy of my Facebook Data
 3. Кликни на Start My Archive → Въведи парола → Start My Archive

Как да деактивираш профила си във Фейсбук?

заличител,Facebook и социални мрежи,Mypermissions
На снимката е баща ми, който съм посочил да се погрижи за акаунта ми ако с мен се случи нещо

Ако си решил да си дадеш почивка от Фейсбук:

 1. Влез в профила си
 2. От основното меню влез в Settings.
 3. Избери General → Deactivate your account.
 4. Следвай стъпките.

За да активираш акаунта си отново просто се логни във Facebook. Това е!

? Как да изтрия завинаги Фейсбук профила си?

Изтриването на профила ти перманентно е сериозно решение! Помисли за неудобствата, които ще ти създаде това! Увери се, че наистина го искаш!

Социалната мрежа си е точно мрежа, добре оплела целия ни живот.

От нея вече зависи как ни гледат на работа, дали ще ни наемат на работа, статуса ни, щастието ни, възможностите, които ни се отварят, комуникацията, дори сексуалните ни партньори, съпруги, съпрузи (разводи) и още куп важни неща.

Помисли добре и ако си взел решение…

? Просто кликни на този линк и следвай стъпките.


Виж още по темата и:

Възстанови паролата:

Логни се в
Мастърхак

Влез в клуба c голяма oтcтъпĸa и oгpoмни подаръци: 3 мeceцa FRЕЕ
+ най-полезната книга FREE

Еднократна оферта
Последни бройки
Влез в клуба с голяма отстъпка и подаръци: